Půjčovna LEGO setů

Založil Matej, 13.08.2013, 10:30:50

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Matej

Zdravím,

checkoval jsem dneska Time a co nevidím, někdo vymyslel půjčovnu LEGO setů:

http://www.pleygo.com/

Funguje to na stejný způsob jako třeba Netflix. Za určitý měsíční poplatek dostanete kterýkoliv LEGO set, který pak samozřejmě musíte vrátit. Vše je rozdělené do 3 cenových kategorií podle velikosti setů - FAN, SUPER FAN a MEGA FAN. V posledním případě si třeba můžete půjčit Millennium Falcona.

Služba je zatím bohužel jen dostupná v US, i když si něco podobného nedokážu představit u nás. Jinak skvělá myšlenka pro lidi, co si s LEGO jen hrají, a pak ho odloží.

germik

Chápu to dobře že "žádné postihy za ztracené dílky"? To by asi opravdu nefungovalo ;D
,,Dont underestimate the power od Melon!"
Moje Brickshelf galerie - http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?msearch=germik

DarkDrago

Náhodou se mi ztratí celý Falcon a co pak?
Dračí páni s mocí ohně...

Ojík

Citace od: darkdrago kdy 13.08.2013, 11:46:01
Náhodou se mi ztratí celý Falcon a co pak?

To bude na soud. Ať už s tebou jako zákazníkem, který selhal, nebo s provozovatelem za těžké ublížení na zdraví.
All work and no play make Jack a dull boy.

DarkDrago

Si zabil  ;D
Eště, že si ho v žádný půjčovně brát nebudu  :D I když to možná není takový špatný nápad pro výstavy...půjčit si celou sérii SW nebo Mr. Golda  ;D
Dračí páni s mocí ohně...

mesje

Ja si toto nedokazem uplne predstavit v praxi. Vsak aby to normalne fungovalo, musel by niekto pri vrateni setu overit, ci su v sete vsetky dieliky - to by zabralo dost vela casu, najma pri vacsom sete, a zakaznik nema cas na to cakat + naklady na zamestnanca, co to kontroluje. Alebo sa na to vykaslu a budu dufat, ze zakaznik je ferovy - ale potom riskuju, ze ten kto si to pozicia, nebude mat uplny set a bude sa stazovat. Taktiez treba uvazit, ze sice decka sa casto len tak pohraju a potom to odlozia prec, ale pri hrackach je casto dolezite aj to, ze to decko dostane ako darcek zabalene pekne v krabici. Neviem co by povedalo na to, ze dostane pouzitu osuchanu krabicu. No neviem, ma to sice urcitu logiku, ale skor si to viem predstavit pri inych hrackach, napr. velkych modeloch na dialkove ovladanie a pod, kde netreba nic detailne kontrolovat, len sa rychlo checkne funkcnost a hracka sa moze prevziat od zakaznika naspat...

STARHAWK

takto to maju vyriesene so stratamy

... if NORMAL loss occurs ...   cize ak sa strati nejaka mala blbost alebo lahko nahraditelna suciastka ale nie cely Falcon :)
Asi aj v nejakych podrobnejsich vseobecnych obchodnych podmienkach to maju zakotvene.

Inak zaujimava myslienka, pre decka co sa s tym chcu len chvilu pohrat a potom chcu zase ine. Maju moznost aj dany set odkupit (neviem ci mu ostane ten co dostal alebo poslu novi MISB) ak sa im zapaci, co je dobry bonus biznis. Fakt zaujimavy napad.

To s tou kontrolou kompletnosti je otazka ako si to co najjednoduchsie zariadia, ale urcite ju musia robit. A ocividne sa im to musi aj financne oplatit, inak by taky biznis nerozbiehali.

tomaslambo

39 dolarů za jeden měsíc hraní? to už si toho falcona radši koupím, složím, rozeberu a prodám. A když to budu mít složené dostatečně dlouho, tak na tom ještě vydělám ;)

Archaon

Citace od: darkdrago kdy 13.08.2013, 11:46:01
Náhodou se mi ztratí celý Falcon a co pak?

A to je presne duvod, proc v US takova sluzba fungovat muze a v CR ne  ;D holt jiny kraj, jiny mrav...

tomaslambo

#9
Je otázka, jestli tam nemají vratnou zálohu, ze které se po překontrolování odečítá nějaký ten peníz za ztracené či poškozené díly. Navíc většinu vzácných dílů jako třeba minifigy lze v rychlosti překontrolovat hned a na místě.

Darth

#10
U nás by to mohlo fungovat leda tak, že by model byl slepený. Děti by se s ním tak mohly pohrát a drobné věci (figové, zbraně) už se zkontrolují snadno.

A určitě tam nebudou nabízet modulary a sety v hodnotě 15 litrů, spíš jen běžně dostupné sety. A poplatek 39 USD od tisíců lidí snadno pokryje nutnost nákupu náhradního setu (a jeho kanibalizaci na doplnění drobných chybějících dílků).

mesje

Citace od: Archaon kdy 13.08.2013, 13:05:07
Citace od: darkdrago kdy 13.08.2013, 11:46:01
Náhodou se mi ztratí celý Falcon a co pak?

A to je presne duvod, proc v US takova sluzba fungovat muze a v CR ne  ;D holt jiny kraj, jiny mrav...

V našich končinách by sa to ešte vylepšilo - vrátil by sa im celý falcon, ale tie drahé dieliky by boli nahradené lacnejšími náhražkami, prípadne aj prefarbenými :-)
napr:
http://www.bricklink.com/search.asp?itemID=56261&colorID=86
niekto nahradi ciernou variantou a premaluje :-)

DarkDrago

Nooo a místo šedého, pak bude růžový Falcon  ;D
Určitě bych to řešil tak, že by mi zákazník dal plnou hodnotu setu a při vracení by dostal dejme tomu 90% peněz zpět. Takže by mi stačilo 10 lidí, aby se daný set zaplatil  ;D
I když by to bylo asi horší u setů co časem nabývají na hodnotě, ale to by byla asi jinší kategorie...
Dračí páni s mocí ohně...

tomaslambo

#13
Kolik lidí takovouto možnost vlastně využije? Moc jich asi nebude, ale lidská hloupost je bezbřehá a nakonec to možná bude i docela oblíbené.

Jak jsem koukal, tak tam mají nějakých 110 stavebnic (pár UCS: B-wing Stafighter, Super Star destroyer, Imperial Shuttle, Death star. Jinak celkem nic závratného)

V některých případech je snad pořizovací cena nižší, než základní sazba půjčovného. Tomu říkám super kauf ;)

Tomafas

Já si vůbec nedovedu představit, k čemu by mi to mohlo být. Nejsem si jist na koho míří, půjčit Lego dětem a po měsící jim ho brát...? Na nějakou výstavy možná...

Archaon

To je videt ze nemas deti  ;D to ze si s necim pohrajou a za mesic (resp druhy den) uz je to nezajima je absolutne normalni  ;D ale davalo by mi to spis smysl treba u Dupla nebo tak...

Ondra

Dobra pikachovina, na co ty lide neprijdou.Za ty penize mam za par mesicu nejaky hodne pekny set a zustane mi naporad.

Tomafas

Děti nemám  ;D Ale ani jako malý jsem si Lego nikam z domu nebral, abych něco nepoztrácel, tak je mi to zkrátka proti mysli...

flag

Náhodou myšlenka Lego půjčovny by se mi líbila. I jako 30+ si s Legem občas hraji a prostě si půjčit Top sety Technik na měsíc na postaveni vyzkoušení a vracení by se mi líbilo. Jasně pro děti to není, ale myslím, že i středoškolák by tuto formu ocenil.
Jo u nás by to asi muselo být spojené s vysokou zálohou.
A kdyby mi někdo chtěl soukromě za přiměřenou úplatu půjčit Black cat truck, RC bagr technic nebo aktuální jeřáb, tak napište.
Na práci není vidět jak je dlouho dělaná, ale jak je udělaná.

pujcovnastavebnic.cz

A mě to napadlo a ráda bych si půjčovnu lego setů otevřela! Včera nám na Startovači spustili projekt, jehož cílem je vybrat peníze právě na nákup stavebnic. Můžete si tu předplatit jednorázové půjčovné, půlroční, nebo rovnou roční členství v půjčovně. Máme na to 30 dní. Pokud by se nepodařilo vybrat cílovou částku do 30 dní, všechny peníze kromě sms příspěvků se vrací zpátky. Kdyby vás to zaujalo, budu ráda, když nakouknete na stránky projektu sem:
https://www.startovac.cz/projekty/pujcovna-stavebnic-lego/
Mám už taky připravené webové stránky potencionální půjčovny, kde je popsáno, jak by to mělo fungovat a také jaké stavebnice by v půjčovně měly být:
http://www.pujcovnastavebnic.cz/
Na případné dotazy ráda odpovím a za za jakékoli sdílení, šíření a příspěvky předem děkuji!
Lenka Wiesnerová

hobby

Ta myšlenka půjčování lego setů je docela zajímavá, ale nikde jsem se nedočetl (možná jsem špatně četl) zda vrácení stavebnice bude v rozebraném nebo složeném stavu. Zřejmě se myslí v rozebraném, ale mně to tak samozřejmé nepřipadá. Tak se ptám, jak to tedy bude? Pokud v rozebraném stavu, to bude majitel pokaždé kontrolovat dílky? No potěš koště, to bude pěkná práce! >:D 

Clermont

To mě taky napadlo jak poznají chybějící dílky.
A další věc kontrola kvality dílků - třeba někdo to bude oddělávat od sebe zubama a sloupané nálepky atd atd...
Viděl jsem jeden dokument a tam autista jedním pohledem si toho hodně zapamatoval. Nechci se dotknout nemocných, ale třeba to mají už nějak dopředu vychytané.

PS: na jedné své internetové stránce mají začátek projektu únor 2018 a na druhé březen 2018.

klubo

vemte si že jeden set musíte půjčit 10x aby se vám vrátil aspoň nákup (pokud nepočítám nějaké lepší ceny než doporučené) a jak asi takový set/návod bude vypadat? A aby to mělo ekonomický smysl, musí se půjčit aspoň 20x, když pominu to zda se sežene dostatek zájemců, zajímá mě, jak to lego bude vypadat když budu dvacátý v řadě půjčujících (jak bylo zmíněno rozdělávání zubama, pokrábané/prasklé/zlomené dílky, poškozené/špatně nalepené obtisky)... no a kontrolovat milenium falcon 7500 dílků při každém vrácení, to teda bude žůžo... no a další věc je "vychcan*st" některých lidí, který budou "nechtěně" ztrácet zrovna ty vzácné dílky..

abych se přiznal, pro mě jako zákazníka by to nebylo...když chci nějaký set stavět tak si ho chci nechat a hlavně chci rozdělávat novou krabici :-)

Clermont

a cítit tu vůni nového manuálu a ne manuál poslintaný a ulepený od jídla atd...

Anatyt

NEREALIZOVATELNÉ!
Klubo popísal dôvody.

skywalker007

Citace od: Anatyt kdy 04.01.2018, 19:37:02
NEREALIZOVATELNÉ!
Klubo popísal dôvody.
Přesně tak,todle nemůže fungovat,pochybuji že někdo dá 1000 a více aby si půjčil na měsíc lego,hlavně nakoupíte sety za 250 000 kč a i kdyby jste všechny sety půjčila,tak budete mít 25 000 kč,teď zaplatit nějaký nájem,daně atd. a i ty odměny proč si koupím set do 20 000 kč,abych ho postavil a  pak ho dal do půjčovny,když si ho můžu nechat pro sebe a pochybuji že na to někdo přispěje,maximálně pár lidí po stovce.

Villa Legina

Citace od: Archaon kdy 13.08.2013, 13:05:07
Citace od: darkdrago kdy 13.08.2013, 11:46:01
Náhodou se mi ztratí celý Falcon a co pak?

A to je presne duvod, proc v US takova sluzba fungovat muze a v CR ne  ;D holt jiny kraj, jiny mrav...

Hlúposť. Ľudia sú všade rovnakí. Aršlochov nie je síce veľa, ale sú uplacírovaní tak strategicky, že človek na nich pravidelne natrafí, nech by sa nachádzal kdekoľvek.

Takáto služba skrachuje po kratšej či dlhšej dobe vždy a všade, ak vyčerpá všetky prostriedky ten somár čo takýto podnik založí. Ak sa niekedy podarí viesť také niečo dlhšie, je to len z dôvodu entuziazmu, neoblomnej viery, presvedčenia atď. dotyčného. Dokáže sa zadĺžiť, o všetko prísť, len aby si dokázal, že to najkoniec funguje. Nefunguje. Verím, že sú podniky, ktoré takéto niečo akože úspešne prevádzkujú (z dôvodu imidžu, reklamy, charity a pod.) avšak musia si straty vynahradzovať ziskami zo svojich iných rentabilných podnikov.   

pujcovnastavebnic.cz

Nevím, jestli se mi podaří odpovědět na všechno, co se tu objevilo, ale pokusím se.
Jestli půjčovna bude nebo nebude, záleží čístě na tom, jak dopadne projekt na Startovači. Mám nápad, ne peníze na nákup lega. Zárovneň pak Startovač slouží právě i pro zjištění zájmu. Když o službu zájem nebude a peníze se nevyberou, aspoň vím, že nemusím litovat. Ale to neznamená, že to předem vzdám ;-) Za poznámku o odlišnoti termínu spuštění půjčovny na různých stránkách děkuju, nevšimla jsem si toho, že jsem to někde neopravila, opravím. Původně jsme chtěli odstartovat projekt před Vánoci, ale posunutím na leden se logicky pousová i nejbližší možný termín otevření půjčovny na březen za předpokladu, že se na Startovači vybere v daném termínu cílová částka.
Je zajímavé, kolik lidí reaguje na zmínku o půjčovně tím, že to lidé rozkradou, zničí apod. Věřím, že lidé, kteří si budou chtít LEGO půjčit, ho budou chtít mít v pořádku - tedy kompletní a hezké, proto se k němu tak budou chovat, aby takové zůstalo i pro ostatní. Samozejmě se časem kostky ošoupou, něco poztrácí, krabice natrhne. Počítám s tím, že by vždy u každé stavebnice bylo uvedeno, v jakém je stavu, u těch použitějších by případně klesla cena. Pokud by se mi nepodařilo sehnat chybějící dílky, opět bych na to vždy upozornila a zase by byla cena nižší, případně bych stavebnici z půjčovny vyřadila, to by záleželo případ od případu. Co se týká kontroly kostiček, nemyslím, že by mě zájemci zavalili natolik, že bych to nestíhala.
Poznámka o tom, že není uvedeno, v jakém stavu by se stavebnice vracely, mě dost překvapila a děkuju za ni! Člověka samotného opravdu nenapadne mnoho věcí. Například kdybych si já půjčila stavebnici, naprosto automaticky bych ji zase po složení rozložila a půjčila ve stavu, v jakém jsem si ji půjčila. Taky si neumím představit, jak by to někdo transportoval celé složené. Ale když se nad tím zamyslím, bylo by mi to vlastně jedno, jestli se to vrátí tak či tak.
Vím, že lidem se sběratelským srdcem to připadá naprosto neuvěřitelné, ale já si třeba neumím představit mít doma někde na polici vystavené LEGO. Stavebnici beru jako něco, co si postavím a rozložím. A co pak s tím? Buď stavět pořád to samé dokola - to by mě nebavilo. Nebo to někde vystavit - to už vůbec, na to mě neužije. Zkrátka takových peněz za stavebnici, kterou si třeba třikrát postavím a odložím, bych nikdy nedala. Sama jsem tedy hledala půjčovnu, přišlo mi to jako ideální řešení, ale nejbližší od nás je na Slovensku a ta má stavebnice spíš pro děti, navíc nepůjčuje do Čech. Tak jsem si prostě vymyslela půjčovnu, která by mě bavila jako zákazníka, s cenami, které bych byla ochotná zaplatit, a stavebnicemi, které bych si chtěla postavit. Ale naprosto rozumím tomu, co tu píšete, tedy že chcete mít to svoje LEGO, které vám zůstane, které si vystavíte, s novým voňavým návodem. Tak si zkuste představit, že někdo to má prostě jinak ;-)


ThomasMorta

Dobrý den,

dovolím si vztoupit do diskuse a zareagovat na některé vaše podněty:

Citace od: pujcovnastavebnic.cz kdy 05.01.2018, 00:27:05
Co se týká kontroly kostiček, nemyslím, že by mě zájemci zavalili natolik, že bych to nestíhala.
S kolegou učíme robotiku LEGO Mindstorms. Dostali jsme k dispozici hromadu sad, ale neroztříděných - vytřídit z té totálně neevidované hromady kostiček 8 zákadních sad nás stálo ve dvou asi 5 hodin práce. A když jsme vezli na nějakou akci stavebnice,t ak se to opakvalo.
Navíc, pokud nemáte zkušenost se stavbou nějakého setu s několika tisíci kostiček, je nejspíš těžko představitelné, kolik to je dílků.

Další velmi dobrý podnět, který tu někdo řekl, je skutečnost, že pokud sady půjčujete, tak se budete muset jednou za čas nějak vyčistit - zejména pokud jde o děti. Nejspíš si nebudou mýt ruce před tím, že se vrhnou do stavění a věřte, že pokud si celý večer kostky žmoulají a přestavují, tak budou ušpiněné a občas mazlavé. Máme s tím zkušenosti po třídění součástek použitých při dni otevřených dveří.


Citace od: pujcovnastavebnic.cz kdy 05.01.2018, 00:27:05
Vím, že lidem se sběratelským srdcem to připadá naprosto neuvěřitelné, ale já si třeba neumím představit mít doma někde na polici vystavené LEGO. Stavebnici beru jako něco, co si postavím a rozložím. A co pak s tím? Buď stavět pořád to samé dokola - to by mě nebavilo.
Mé srdce člověka, který se snaží ukazovat dětem, k čemu jsou stavebnice dobré, zase pláče, když čtu slova člověka, který nevidí rozdíl mezi puzzle a stavebnicí: Podstatou stavebnic je heslo "NOVÁ HRAČKA KAŽDÝ DEN" - zkuste zde na fóru nahlédnout do diskusí k soutěžím v alternativních modelech: Stavebnice má inspirovat, ne omezovat návodem! Ano, stavět podle návodu může být přínosné a poučné, protože vás to může naučit zajímavé stavební techniky, na které přišel někdo zkušenější, ale jinak je podstatou lega to, že to můžete přestavovat - a dokonce míchat mezi sebou!
Jsem AFOL a miluju řadu Nexo Knights!
Diskuse o Nexo Knights: NEXO KNIGHTS :: vlastní tvorba, modifikace, sbírky... :: Galerie mojí tvorby (hostováno na Rajce.cz)

peter

#29
Jak by řekl klasik - "Dávám tomu rok, maximálně dva." ;D Osobně si ale myslím, že to ani nezačne a pokud, tak to bude mít rychlý konec. Důvodů, proč to nebude fungovat zde bylo napsáno mnoho a těch proč by mělo v podstatě nic.

Jinak toto je správně napsáno, ale už zde není uvedena ta druhá část, tedy jak to lidé budou chtít vrátit (resp. je tu jen naivní přání) ;)

Citace od: pujcovnastavebnic.cz kdy 05.01.2018, 00:27:05
Je zajímavé, kolik lidí reaguje na zmínku o půjčovně tím, že to lidé rozkradou, zničí apod. Věřím, že lidé, kteří si budou chtít LEGO půjčit, ho budou chtít mít v pořádku - tedy kompletní a hezké, proto se k němu tak budou chovat, aby takové zůstalo i pro ostatní.

... a pak to tedy ve valné většině případů dospěje k tomuto stavu:
Citace od: pujcovnastavebnic.cz kdy 05.01.2018, 00:27:05Samozejmě se časem kostky ošoupou, něco poztrácí, krabice natrhne.

... a věřte, že shánět chybějící díly ke každé stavěbnici budou každodenní rutinou, která je hodně náročná na čas i fanance. Bohužel to bude nutnost, protože kdo by si jinak chtěl něco půjčovat, když to nebude kompletní a pěkné. Tak a tím se dostáváme k tomuto:

Citace od: pujcovnastavebnic.cz kdy 05.01.2018, 00:27:05... nemyslím, že by mě zájemci zavalili natolik, že bych to nestíhala.
Pokud už nyní s tímto počítáte, tak si opravdu kladu otázku. Má to tedy smysl, když to není výdělečné a zároveň to je náročné na čas? :-\
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.