(Vlastní) LEGO město v obýváku

Založil QuiGon, 22.03.2020, 15:32:15

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

QuiGon

Ahoj všem.
Po několikaleté odmlce a také díky volnému času, který teď máme jsem se rozhodl na malou prezentaci mého města. Od první chvíle, kdy jsem v roce 2009 objevil modulární domy, tehdy ještě jako student, jsem se do nich zamiloval. Mým snem bylo mít vlastní město s kolejištěm. To se povedlo pouze do jisté míry. Do roku 2011 jsem posbíral všechny modulární domy včetně Cafe Corneru, Green Groceru a Market Street. Za 2300 kč jsem si koupil i vlak Emerald Night. Pak se moje situace změnila, stěhovali jsme se a já se vše rozhodl prodat a za peníze z prodeje si koupit auto. Protože už tehdy měly domy velkou hodnotu, dostal jsem za ně slušné peníze, které stačily na slušnou ojetinu (samozřejmě jsem musel něco přidat). Nejhorší na tom bylo, že asi za rok mi prodej LEGA začal být strašně líto. Věděl jsem, že Cafe Corner a Market Street už prostě neseženu. Zlom nastal v roce 2016, kdy jsem navštívil svoji sestru, která dětem stavila z LEGA město s vláčky. Když jsem to viděl, okamžitě jsem začal plánovat, že se k modulárním domům vrátím, byť nebudu mít všechny. Posbírám, co půjde - při troše štěstí seženu Grand Emporium a Fire Brigade. Dnes je rok 2020 a já s velkým štěstím vlastním všech 15 modulárních domů. Cafe Corner a Market Street jsem sehnal použité z Polska za velmi přijatelnou cenu. Grand Emporium a Green Grocer jsem koupil nové, také za zajímavou cenu, kterou jsem do té doby nikde nenašel. Touha po nich byla silnější než cokoliv jiného. A tak jsem od roku 2016 začal v obývacím pokoji budovat město, které jsem si vysnil. Vzhledem k omezenému prostoru jsem musel přistoupit na určité kompromisy, ale byl jsem rád, že vůbec něco mám. Tak bych se chtěl podělit o svoji radost a také se o splněný sen.

Rozměry:
Délka: 415 cm
Šířka: 80 cm
Jako stoly použity policové díly IKEA kallax + samostatně prodejné nohy ke stolu. Na nich na zakázku uřezané desky.

K modulárním domům jsem připojil 10x Baseplate 48x48 + 1x Baseplate 32x 32 (krásně se vejde do 415 cm, což je celá šířka obývacího pokoje) na kterých jsem postavil vlakovou trať (bez výhybek) +  městské atrakce, parky, koupaliště, hřiště atd. Chtěl jsem použít výhybky, ale vzhledem k místu jsem musel udělat kompromis. Cestu, která vede městem jsem udělal jednosměrnou a pouze 8 studů širokou - pro auta od modulárních domů a některé Speed Champions to stačí. Auta a z LEGO city nevyužívám. V některých stavbách jsem se nechal inspirovat a také jsem rád kombinoval sety Creator 3v1. Některé prvky stále dolaďuji, nebo vylepšuji (lunapark, italská restaurace nad prodejnou kol). Tam, kde je staveniště, plánuji v lednu 2021 nový modulární dům. Vzhledem k tomu, že už mi manželka udělala mnoho ústupků, bude nový modulární dům asi poslední. Snad přijdu na nějaké řešení. Bohužel místo chybí. Chtěl bych teď realizovat osvětlení města.
Byť má město určitě mnoho věcí, které by se daly udělat jinak (sám je s odstupem času vidím), jsem za realizaci moc rád.


































hobby

Gratuluji ke splnění snu 8) - tvoje vůle postavit tohle město byla obdivuhodná; vím, co všechno je nutné, kolik peněz, času a sebezapření, včetně pochopení a tolerance blízkých. Přeji ti, aby město´žilo´aspoň rok/dva, než se ti okouká a omrzí, než ho budeš rozebírat kvůli místu i prachu. Čeká to každého (výjímkou je asi jen Mirek, který ale má na své kolejiště vlastní místnost). V tomhle je Lego nespravedlivé, až kruté. Ale neříkám to proto, abych ti kazil radost, jen vím o čem mluvím.
Město se mi líbí, oceňuji pečlivost, promyšlenost, tvůrčí kreativitu i detaily. 

QuiGon

Citace od: hobby kdy 22.03.2020, 20:06:08
Přeji ti, aby město´žilo´aspoň rok/dva, než se ti okouká a omrzí, než ho budeš rozebírat kvůli místu i prachu. Čeká to každého
Díky moc za odezvu. Sám sobě jsem si varovným příkladem. Každopádně připouštím, že se to může stát. Zatím mě těší, že se na moje město chodí dívat mnoho mých známých se svými dětmi. To mě motivuje město vylepšovat a sem tam něco změnit. Mám v hlavě i plán, že bych v policových dílech kallax, které mám pod městem, udělal metro.
Kvůli prachu jsem si koupil čističku vzduchu. Určitě tomu pomáhá, ale ne tak, jak jsem si myslel.

QuiGon

Přidávám dva nové přírůstky z oblasti dopravních prostředků, které jsem do města přidal. V obou případech jsem se inspiroval. Návod na pickup jsem našel na brothers-brick a policejní Chevy K5 Blazer 1980 je ze Stranger Things. Inspiroval jsem se setem, změnil jsem jen barvy. Do města jsem dosud používal jen auta od modulárních domů a speed champions - převážně starší ročníky (Mustang, Camaro, F40, 911 atd.)




QuiGon

Tak jsem konečně sehnal všechny potřebné díly a postavil 3. vagon k 10233 Horizon Express. Osobně si myslím, že se třemi a více vagony vlak vypadá o dost lépe. Pořizovací cena 3. vagonu byla asi 900 kč. Nejdražší položkou byla samozřejmě oranžová Train Base.


Clermont

Nikdy jsem tenhle vlak nezkoumal blíže, ale hned na první pohled mi nesedla jedna věc a to na konci vlaku jen jedna náprava.  :o
No jo, dva vagóny mají jednu "dvojnápravu" společnou...
No asi bych tam ještě jeden vagón dodělal  ::)

PS: Určitě více vagónu je lepší než dva, o tom žádná, jen tak dále  8)

Clermont

Koukal jsem že tady někdo udělal obě varianty... jako originál, že každé dva vagóny jsou spojené a ve druhé řadě že všechny jsou spojené a až ten poslední je stejný jak ten první... a navíc všechny nápravy vypadají stejně, to je pěkné.

Odkaz na fotku

QuiGon

Citace od: Clermont kdy 21.04.2020, 19:45:37
Koukal jsem že tady někdo udělal obě varianty... jako originál, že každé dva vagóny jsou spojené a ve druhé řadě že všechny jsou spojené a až ten poslední je stejný jak ten první... a navíc všechny nápravy vypadají stejně, to je pěkné.

Odkaz na fotku
Díky za odkaz. Ta jedna náprava na konci mi také nesedí. Určitě se to budu snažit ještě nějak dořešit. Pokud seženu další Train Base za rozumnou cenu, určitě přidám ještě jeden vagon.

fanda

#8
Urcite dej mezi 3. a 4. vozidlo také Jakobsův podvozek.

Viděl jsem kdysi fotku expresu (španělského nebo francouzského), kde byly mezi vagónama místo 2-nápravových Jakobsových podvozků jednonápravové, ale vypadalo to divně a určitě se to neujalo.

Ale co je hlavní, musíš ještě doplnit další mašinu na konec  >:D

Edit: tak jsem našel ve Španělsku ten jednonapravový podvozek mezi vozy.

QuiGon

Dlouho jsem pátral, zda někde nenajdu moje vysněné auto Dodge Viper RT/10 v měřítku Speed Champions. Nakonec jsem našel skvělou verzi na mocsmarket. Největší problém byl sehnat Red Bracket Iverted 1x1x1
Kéž by vycházelo více těchto klasik.


QuiGon

Trošku jsem si hrál s BL studiem a zkusil jsem postavit moje město v obýváku. Do reálu to převést neplánuji, ale udělalo mi to radost.

QuiGon

#11
Čekání na další modulární dům jsem si rozhodl zkrátit postavením vlastního 16x32. Napadlo mě, že zatím chybí hodinářství. Určitě ho budu ještě vychytávat, hlavně v oblasti zadní části domu.







Chairudo

Moc pěkná kombinace barev a koukám vedle se už staví další  modulár ;D
YouTube LEGO videa, Fotky z výstav na Flickr

QuiGon

Citace od: Chairudo kdy 07.05.2020, 18:16:10
Moc pěkná kombinace barev a koukám vedle se už staví další  modulár ;D
Děkuji. Ano, vedle už zedníci makají na novém. Bude s průchodem na dvůr, kde bude schodiště k bytu, který je nad hodinářstvím.

Villa Legina

A ja som v prvom momente namiesto Clocks precitala Glock, nakoniec aj taka predajna by nebola od veci  :)

Izabella08

 :) :) :)Moc povedené...exteriér i interiéry plné detailů...navíc parádní ostré fotky...momentky se zátiším...celková krása :) :) :)

Chikos

Skvělá práce, moc se mi ten dům líbí. K tomu knihkupectví sedí parádně.

QuiGon

Díky za všechny komentáře. Povedlo se mi dokončit můj další modulární dům 16x32. Nejtěžší bylo zvolit zajímavou barevnou kombinaci, které ve městě moc nemám. Chtěl jsem něco s terasou, protože těch v oficiálních domech moc není. Trochu jsem podcenil velikost, mohl jsem domek ještě prodloužit směrem dozadu. Už mi ale došly dílky.





Icewalker

Pěkné, jako předchozí výtvor. Má nějaký interiér? Zajímalo by mě hlavně přízemí ;)
Animované Lego snímky a mnoho dalšího naleznete na dallart.net
Brickshelf výběr

QuiGon

Citace od: Icewalker kdy 18.05.2020, 14:22:21
Pěkné, jako předchozí výtvor. Má nějaký interiér? Zajímalo by mě hlavně přízemí ;)
Díky. Níže pár fotek interiéru. Tím, že jsem dům neudělal větší směrem dozadu, se mi interiér vymýšlel hůře. V přízemí je pouze schodiště, v prvním batře je bar s komodou a ve druhém patře je pokoj sportovce a hudebníka ;D






miroslav

Toho prázdného prostoru pod schody je škoda, ne? Nechceš zúžit schody na 4 study, udělat úzkou chodbičku a pod schody dát smeták, bedny...  něco jako společné prostory v bytovém domě? (Třeba přidat i malé okénko do průjezdu.) A místo baru třeba stůl a malou kuchyň=dvojpatrový byt? Anebo jsi to zkoušel a vypadá to blbě?
punk'n'bricks !!!

QuiGon

#21
Určitě je ho škoda. Chtěl jsem původně udělat komoru s přístupem zvenku, ale došly mi dveřní rámy. Ty užší schody jsem zkoušel, ale nějak se mi to nezdálo. Ten bar je neveřejný, limitovaly mě pouze dveře, jinak bych tam ten stůl nebo kuchyňskou linku dal. Díky za tipy.

Icewalker

Díky za foto. Sám se v malých prostorách nebráním použít šířku schodů 3 "study", a to někdy i včetně zábradlí. Pak se mi tam vejde i něco dalšího. Přiznám se, že v rámci zkratky u pidi budov někdy použiju žebřík.
Animované Lego snímky a mnoho dalšího naleznete na dallart.net
Brickshelf výběr