Klimaticke zmeny a LEGO

Založil STARHAWK, 20.09.2019, 15:29:07

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

rainfall

Jednoznačne dávam za pravdu STARHAWK. Rozumné nápady. Respekt za to ze si v diskuzii tak diplomatický! ;)
@Villa Legina a mas nieco konkretne na zlepsenie EKO okrem výsadby, a k LEGO?!
LZ

Villa Legina

#31
Citace od: rainfall kdy 23.09.2019, 08:37:17
...Villa Legina a mas nieco konkretne na zlepsenie EKO okrem výsadby, a k LEGO?!
Ak si si nevsimol aj s tou vysadbou som to myslela uz ironicky. Od roku cca 2003 doteraz som v svojej zahrade vysadila cca 250 stromov, a cca 350 krikov, nespocet trvaliek a vyse 1000 cibuli kadejakych kvetov vsetko v style prirodnej neumelej zahrady. Myslis ze to ekosystemu nejako pomohlo? Urcite nie. Lebo zatial co ja som sadila na svete pribudla nekontrolovane dalsia miliarda ludi. A za to mam byt ja zodpovedna? A mat pocit viny ze skladujem doma 979 setov plus nejakych 20 kufrikov dielikov? Ze som si to kupila za legalne a zdanene peniaze? Ze za vsetky odpady co  mi domacnost vyprodukuje riadne platim a nie malo? Na rozdiel od chamrade co vypaluje a klcuje lesy, robi z krajiny puste, vyhadzuje svoj odpad do prirody, do mora? Zviera nezabijem, aj posledneho pavuka necham zit, zviera nezjem, pijem vodu z vodovodu, nefajcim, nedrogujem, lietadlom nelietam, medzi ludi okrem do prace nechodim, a teda nepotrebujem extra handry (nie som sprosta aby som v robote drala svoje saty) mam par veci ked vynimocne idem do spolocnosti aby sa rodina za mna nehanbila ale inak nosim stare obnosene handry a tuto chytraci idu vymyslat ze mi zoberu papierove navody? A tvrdit ze lego je konzum, ktory clovek vlastne nepotrebuje? To rovno moze prist komunista a povedat luxusprodukt a sup raz taka dan. A este vlastna kamoska mi v reale ide hovorit ze som neekologicka lebo som kupila 2 vrecia raseliny? Ze som mala namiesto kupit kokosove vlakna! To mi ide hovorit ta, co 10x do roka pouziva lietadlo a kupuje mrazene jahnata z noveho zelandu, no a jej psisko aby mal lesklu srst, vyvara mu lososa. A ak neni losos tak kuracie prsia zere to zviera. Ale  moje lego je luxus a konzum. A co zenske vynalozia na sprostosti ako gelove nechty, dekoracie do domu, hocikde pridem domy, byty zaharaburdene gycmi, vecami, obdekoruju vsetko, dvere, steny, kazde volne miesto sama nepotrebna haraburda, ktore v ramci modnych trendov pravidelne vyhadzuju a kupuju nove. Aj ked je rano, tak dobru noc.

Jezevec

#32
Citace od: Villa Legina kdy 23.09.2019, 09:23:43
Od roku cca 2003 doteraz som v svojej zahrade vysadila cca 250 stromov, a cca 350 krikov, nespocet trvaliek a vyse 1000 cibuli kadejakych kvetov

Jen ze zvědavosti. To vlastníš latifundii nebo deštný les, kde neuděláš bez mačety ani krok? Já jen, že děda měl poměrně velký sad, kde byly stromy ve třech řadách s nepříliš velkými rozestupy a bylo jich tam cca 50-60 a to byl už docela dost solidní sad. Nedokážu si moc představit zahradu, kde je narváno 250 stromů, 350 keřů a kdoví co dalšího. Ale jinak nic proti. :)

Normální strom potřebuje k životu nějaký prostor kolem sebe, pokud to není bonsaj v květináči.
Kde všude můžeš sledovat aktivity naší LEGO komunity Kostky.org?
Mrkni na náš Facebook nebo Instagram a sdílej, lajkuj, komentuj.

Matthes_CS

Zrušit papírový návody asi by nešlo. Někdo se najde, kdo by neměl přístup k e-návodům, sice pár, ale dnešní společnost je hlavně vždy o té menšině. Papírový nějaký návod se musí dělat, jen podle těch předpisů a radši mám papírové, i když nějaký starý set (teď třeba piráty pro Olomouc, tak hledám v té mé sbírce návodů), online si musím u starších najít jen seznam kostek, protože tam nebyl. Ale zmenšení by určitě šlo. Jestli by nějak vymakali 3d návody s animacema, tak možná, ale určitě by to, jako vše nové, přišlo s vlnou odporu. A ty online návody co teď v papírových nabízejí, jsem nezkoušel (teda zkoušel, ale nějak mě to k návodu nepustilo).

Trochu OT s Kinder nevidím problém, teda kromě toho že ty jejich hračky v tom jsou horší a jednodušší, dříve byly opravdu lepší. Táta je sbírá a sbírá i obaly, žloutky i BPZ (návody), takže zase skoro bez opadu.


Jinak celkově s ekologií je jasné, že nejekologičtější by bylo zrušit lidi, nebo jejich většinu, ale to asi dělat nebudem. A i když budem sebeekologičtější, tak se najdou lidi, co to budou kazit, ať už sousedi, nebo lidi na druhý straně země. Ale začít by se mělo u sebe a pak šířit dál. A někteří zelení, jako dává příklad Villa Legina opravdu zelení nejsou. Mi připomnělo jednu zelenou političku, co říkala, že elektrickou energii nepotřebuje, na televizi může přece koukat při svíčkách (netuším, jestli je to pravda, ale už sem to slyšel dostkrát).

STARHAWK

Citace od: Villa Legina kdy 23.09.2019, 07:45:46
Ked Ti povie 20 rocny Nemec, ze je zodpovedny za 2 WW, tak Ty si taky isty.

Spatne prirovnanie. 20r nemec nema byt ako zodpovedny za WW2. Ja a kazdy clovek ale je spoluzodpovedny za zivotne prostredie a jeho zasahy a dopady nan. Ak by vsetci zili ako mnisi, tak by to to co do ekologie vypadalo inak :) to je ale nerealne takze mozme aspon trochu menit veci co kazdy robime.

STARHAWK

Citace od: Villa Legina kdy 23.09.2019, 09:23:43
Ak si si nevsimol aj s tou vysadbou som to myslela uz ironicky. Od roku cca 2003 doteraz som v svojej zahrade vysadila cca 250 stromov, a cca 350 krikov, nespocet trvaliek a vyse 1000 cibuli kadejakych kvetov vsetko v style prirodnej neumelej zahrady. Myslis ze to ekosystemu nejako pomohlo? Urcite nie.
Tiez by ma zaujimalo aky kus lesa to mas ale inak chvalihodne. Pomohlo to minimalne lokalnemu ekosystemu.


Citace od: Villa Legina kdy 23.09.2019, 09:23:43
Lebo zatial co ja som sadila na svete pribudla nekontrolovane dalsia miliarda ludi. A za to mam byt ja zodpovedna? A mat pocit viny ze skladujem doma 979 setov plus nejakych 20 kufrikov dielikov?
A vycita ti tu niekto nieco take ? Vsetci zijeme urcitym sposobom konzumne, lebo nezijeme v jaskyniach ako praclovek. Tu som otvoril debatu co s tym nasim Lego konzumom mozme spravit - rep co vie spravit lego aby to malo aspon trochu mensi dopad na ekologiu.
Ak mas nejaky taky realny podnet, nech sa paci napis ho.

Citace od: Villa Legina kdy 23.09.2019, 09:23:43
Ze som si to kupila za legalne a zdanene peniaze? Ze za vsetky odpady co  mi domacnost vyprodukuje riadne platim a nie malo? Na rozdiel od chamrade co vypaluje a klcuje lesy, robi z krajiny puste, vyhadzuje svoj odpad do prirody, do mora?
Opet nemam pocit ze by ti tu niekto vycital. Mne sa zalohovanie plastovych flias nepaci lebo to presne neporiesi odpad v lese a pri osodach.


Citace od: Villa Legina kdy 23.09.2019, 09:23:43
Zviera nezabijem, aj posledneho pavuka necham zit, zviera nezjem, pijem vodu z vodovodu, nefajcim, nedrogujem, lietadlom nelietam, medzi ludi okrem do prace nechodim, a teda nepotrebujem extra handry (nie som sprosta aby som v robote drala svoje saty) mam par veci ked vynimocne idem do spolocnosti aby sa rodina za mna nehanbila ale inak nosim stare obnosene handry
Pavuky ak sa sa da nezabijem, vravi sa ze budes mat nieco nove ked zbadas pavuka, tak ked ho zabijes, tak asi sa to nesplni :D Z casu na cas si nejakeho v rohu v izbe chovam, pokial mi neleze na postel tak na stenach nech si kludne je a chyta drobne musky.

Citace od: Villa Legina kdy 23.09.2019, 09:23:43
a tuto chytraci idu vymyslat ze mi zoberu papierove navody?
A co ak budes vo velkej mensine kto by chcel papierove navody ?
Ak vylepsia poriadne tie digitalne lebo teraz nestoja za moc a su naschval nekvalitne naskenovane a povedia ze zlacneju vsetky sety lebo prestanu s papierovimi navodmi ?
Napr by mohli zacat ako amazon robit minimalisticke balenie pre sety patricnu zlavu realne dat na ten set podla mnozstva usetreneho papiera a nech sa zakaznik rozhodne ci potrebuje mat obal a setko pekne a priplati si 3-30Eur (podla velkosti setu) alebo pojde na eko balenie kde krabica bude jednoducha nepotlacena len recyklovany karton s cislom setu, rozmerovo minimalisticka a navod digital.

Alebo davat navody osobitne tiez za priplatok. Vytlacit par kusov a dotlacovat podla potreby, distibuovat ich osobitne (i ked pri dnesnej velkej ponuke to bude komplikovane) a davat ich na poziadanie a za priplatok a opet zakaznik rozhodne ci chce usetrit alebo mat vsetko pekne old school aby aj po apokalypse ked bude energie nedostatok mohol postavit dany set podla navodu.


Citace od: Villa Legina kdy 23.09.2019, 09:23:43
A tvrdit ze lego je konzum, ktory clovek vlastne nepotrebuje? To rovno moze prist komunista a povedat luxusprodukt a sup raz taka dan. A este vlastna kamoska mi v reale ide hovorit ze som neekologicka lebo som kupila 2 vrecia raseliny? Ze som mala namiesto kupit kokosove vlakna! To mi ide hovorit ta, co 10x do roka pouziva lietadlo a kupuje mrazene jahnata z noveho zelandu, no a jej psisko aby mal lesklu srst, vyvara mu lososa. A ak neni losos tak kuracie prsia zere to zviera. Ale  moje lego je luxus a konzum. A co zenske vynalozia na sprostosti ako gelove nechty, dekoracie do domu, hocikde pridem domy, byty zaharaburdene gycmi, vecami, obdekoruju vsetko, dvere, steny, kazde volne miesto sama nepotrebna haraburda, ktore v ramci modnych trendov pravidelne vyhadzuju a kupuju nove. Aj ked je rano, tak dobru noc.

Ano vidim, ako nezmyselne konzumny su ludia. Dakujeme za priklady zo zivota ale nemam pocit ze by sme ti to tu vicitali.

Takze naposledy. Ak mas este nejake navrh co by mohlo konkretne Lego spravit pre lepsiu ekologiu, tak sem s nim.
O ostatnych veciach vseobecnych veciach okolo ekologia / konzumu / svetonazoru si nam uz porozpravala (a s niektorimi kludne aj suhlasim).

Valentin Dobrotivý

LEGO nemusí měnit vůbec nic, jakákoliv změna neovlivní světové klima ani trochu.

Ale chápu, že hlasití fanatici si nějakou změnu vynutí. Komouši se vrací se zeleným šátkem kolem krku...

RTG

#37
Citace od: STARHAWK kdy 22.09.2019, 22:43:15
Citace od: RTG kdy 21.09.2019, 16:50:30
No lebo je tiez ekologicke pri skladani lega mat zapnuty nejaky monitor a cumiet este aj pri takejto cinnosti do obrazovky ...

A je ekologickejsie vyroba tlaceneho navodu alebo minutie trochu energie na tablete/notebooku pri jeho citani ?

Takze dieta pri hrani sa s legom ma pouzivat tablet/ntb/pc? Predstav si, ze tablet v mojej domacnosti miesto nema a nevidim ani nikdy nebudem vidiet dovod na jeho kupu. Mam vykonny desktop(650W zdroj) - v idle zerie cca 150W pri takejto cinnosti. Samozrejme mam stiahnute aj online navody ak potrebujem nieco rychlo porovnat, lebo tie papierove su uskladnene mimo. Ak ale mam rozobratu znacnu cast setov vytahujem papierove. Jednak s papierovym trva stavanie rychlejsie - vidim aj 4 kroky na dvojstrane, pri pdf navode vidim jeden max 2 kroky - aj to je silne zavisle od monitora, na takom tablete budes kazit oci s jednym krokom. Takze pri mojom hodinovom skladani je spotrebovany 0,15kWh energie. Energeticky mix sa bude lisit od krajiny, rovnako sa bude lisit spotreba vhladom k zariadeniu na ktorom sa navod cita. Pri vyrobe jedneho navodu sa spotrebuje energia raz. Pri online navode sa spotrebuvava tolkokrat, kolkokrat ho mas otvoreny. Cize ak ten set budem staviat v priebehu roka 10x, tak zozeriem 1,5kWh energie. To je radovo neekologickejsie

Citace od: STARHAWK kdy 22.09.2019, 22:51:55
Battlepack je presne set, ktory sluzi na viacnasobnu kupu - ak chce clovek spravit mensiu armadku do scenerie, nema ani inu moznost. Preco presne pri tomto type produktu, ktory je priamo zamerany na nakup v kvantitach neurobia vinimku ? Tie sety su len figurky a ta mala stavba je tam len preto ze nemozu predavat samostatne SW figurky.

Konzum je vpodstate vsetko co uzivame a nepotrebujeme k zivotu. Potrebujeme lego k zivotu ? Nie, ale chceme ho. Ja som za znizovaie dopadov konzumu vsade kde to ide, obzvlast ak by to slo lahko.

Svojim detom dovolime pozerat rozpravky ale hrat sa s tabletom nie.

A to je to co u ekofanatikov kritizujem. Svojho pozitku sa zbavit nechcu, ale pozaduju od inych riesenia jeho konzumneho spravania, aby jeho konzum mal nizsi dopad.  Niezeby sa nedalo s niektorymi bodmi suhlasit, ale s tym navodom je to presne to, ked riesenie maleho problemu sposobi este vecsi - lebo to niekto tak "citi", ze by malo byt spravne.


EDIT: Ma este napadlo, kedze mam 3 decka, mam kazdemu kupit svoj PC, ked si pojdeme skladat kazdy svoj set?
Aktualny Pocet dielikov: 47080
                    minifigov:     304

david.zeman

Muzete zavrit TLG uplne, nic to nezmeni. Greta a ekologie je jen marketing. Reseni sou jedine nove technologie, takze bych byl v klidu. Velikost krabic a sortiment bych neresil.

Anatyt

.

kajman

#40
V dokumentu megatovárny tvrdili, že vzduch v pytlících zabraňuje poškození kostek při přepravě a manipulaci s krabicemi. Myslím, že vzduch je celkem ekologický ochranný materiál. Vzuchu mezi krabicí a pytlíky je možná zbytečně moc.

To, že se lego stále snaží dělat kostky zpětně kompatibilní je také ekologické. Mnoho firem se snaží o pravý opak.

Výroba a likvidace papíru na návody je určitě ekologičtější, než výroba a likvidace tabletů.

Také zdražování setů pomáhá, protože si lidé koupí setů méně - méně plastů ;-)

Matthes_CS

Před touhle diskuzí jsem nevěděl, že nějaká gréta existuje, teď už jí cpou i do skupin o parních lokomotivách. Kdybych aspoň věděl, že jsem jako student mohl stávkovat  >:D

Vzcudh jako ochranný materiál je pravda, přemýšlel sem, jak nahradit sáčky, ale myslím, že stejně ty kostky nějak o sebe k krabici narážejí a o krabici také, takže když se vynechají, tak tam větší poškození nebude. Spíš nebude vidět, jestli už byl set oteřen, nebo jestli nebylo něco z něj ukradeno.

Citace od: kajman kdy 23.09.2019, 23:39:38
Také zdražování setů pomáhá, protože si lidé koupí setů méně - méně plastů ;-)

:D
Možná by to byla pravda, kdyby jich tolik nevyráběli. Naopak, když jich vyrábějí tolik, tak by měli zajistil, aby se všechny prodali, takže dávat na ně nálepku limitovaná edice, dávat k nim černé VIP karty apod.  ;)

Daniel

Když se podívám kolik reklamních letáků házejí X-krát týdně do schránek (a lidé je obratem házejí do komunálu), tak bych nějaké návody Lega asi ani neřešil...
A s pytlíky u Lega to ještě dává nějaký smysl, ale když lidi jdou pro banán a jablko a vezmou si dva pytlíky, tak to je myslím šílenější...

Jezevec

Citace od: Daniel kdy 24.09.2019, 15:12:12
...ale když lidi jdou pro banán a jablko a vezmou si dva pytlíky, tak to je myslím šílenější...

Klidně i tři, na to jablko, na banán a ještě jeden do rezervy kdyby cestou praskly, protože díky přiblblým ekologickým aktivistům jsou ty pytlíky čím dál méně kvalitní nebo je nahrazuje cosi nepoužitelné a papírové. Viz zrušení plastové tašky za 2 Kč v Globusu, která unesla doslova cokoliv plus vydržela téměř na věčné časy a její nahrazení papírovou taškou z 8 Kč, která je doslova k ničemu, hlavně že 4x dražší s dobrým pocitem ochrany planety Země. Řešit pytlíky je hovadina. Mnohem větší problém je v tom, že spoustu lidí se s tím odpadem nedokáže trefit ani do kontejneru s metrovým otvorem. Kdyby odpad končil tam, kde správně končit má (v popelnici a ne všude kolem na zemi), tak netřeba řešit tohle. Bůh ochraňuj plastové pytlíky! :D :D
Kde všude můžeš sledovat aktivity naší LEGO komunity Kostky.org?
Mrkni na náš Facebook nebo Instagram a sdílej, lajkuj, komentuj.

STARHAWK

Citace od: Valentin Dobrotivý kdy 23.09.2019, 16:23:51
LEGO nemusí měnit vůbec nic, jakákoliv změna neovlivní světové klima ani trochu.

Ale chápu, že hlasití fanatici si nějakou změnu vynutí. Komouši se vrací se zeleným šátkem kolem krku...

Preco by nemohli spravit nieco co sa stane vzorom pre ostatne spolocnosti ? Uz aj HASBRO oznamilo, ze chce znizit obsah plastov v baleni ich produktov.

STARHAWK

Citace od: RTG kdy 23.09.2019, 16:27:58
Takze dieta pri hrani sa s legom ma pouzivat tablet/ntb/pc?

Ak si si nevsimol, tak to je trend ktory zavadza aj lego samotne cez Boost a Hidden Side lebo starsie decka na tabletoch/smartfonoch ficia.

Citace od: RTG kdy 23.09.2019, 16:27:58
Predstav si, ze tablet v mojej domacnosti miesto nema a nevidim ani nikdy nebudem vidiet dovod na jeho kupu.
A co ak budes mensina s takymto zmyslanim ? Lego si spravi prieskum a vide im ze vecsina tablety ma a nemali by problem prejst na digitalne navody.


Citace od: RTG kdy 23.09.2019, 16:27:58
Mam vykonny desktop(650W zdroj) - v idle zerie cca 150W pri takejto cinnosti.
Desktop na taketo ulohy nezapinam nato mam notebook Lenovo Yoga 13"

Citace od: RTG kdy 23.09.2019, 16:27:58
Samozrejme mam stiahnute aj online navody ak potrebujem nieco rychlo porovnat, lebo tie papierove su uskladnene mimo. Ak ale mam rozobratu znacnu cast setov vytahujem papierove. Jednak s papierovym trva stavanie rychlejsie - vidim aj 4 kroky na dvojstrane, pri pdf navode vidim jeden max 2 kroky - aj to je silne zavisle od monitora, na takom tablete budes kazit oci s jednym krokom.
Dokedy bude u teba mozne najst papierove navody ku kazdemu setu ? Ako mas navody uskladnene a organizovane ? Pri mojich 100+ setoch to uz nie je moc mozne uskladnovat, organizovat a mat po ruke. Digitalna kopia je pre mna jedina cesta ako poskladat nieco podla navodu na druhy a x-ty krat. Papierovy pouzivam len pri provom a aj to niekedy zoberem notas miesto neho.
Kolko krokov vidim na strane je zavisle od zariadenia a rozlisenia. Nemam problem rychlo spravit zoom in/out na dotykovom displei a tento aspekt by sa dal pri digitalnych navodoch optimalizovat a zlepsit. Sucasne digitalne navody su len neostre skany tych papierovych

Citace od: RTG kdy 23.09.2019, 16:27:58
Takze pri mojom hodinovom skladani je spotrebovany 0,15kWh energie. Energeticky mix sa bude lisit od krajiny, rovnako sa bude lisit spotreba vhladom k zariadeniu na ktorom sa navod cita. Pri vyrobe jedneho navodu sa spotrebuje energia raz. Pri online navode sa spotrebuvava tolkokrat, kolkokrat ho mas otvoreny. Cize ak ten set budem staviat v priebehu roka 10x, tak zozeriem 1,5kWh energie. To je radovo neekologickejsie
Ano pri pouziti herneho desktopu je energeticka spotreba urcite neefektivnejsia.

Citace od: RTG kdy 23.09.2019, 16:27:58
A to je to co u ekofanatikov kritizujem. Svojho pozitku sa zbavit nechcu, ale pozaduju od inych riesenia jeho konzumneho spravania, aby jeho konzum mal nizsi dopad.  Niezeby sa nedalo s niektorymi bodmi suhlasit, ale s tym navodom je to presne to, ked riesenie maleho problemu sposobi este vecsi - lebo to niekto tak "citi", ze by malo byt spravne.
Neviem naco narazas. Battlepacky som vysvetlil, ze su sety ktore sa kupuju X kusov a su tak dizajnovane. Tu by som prijal nejaku zjednodusenu verziu balenia uplne.

Citace od: RTG kdy 23.09.2019, 16:27:58
EDIT: Ma este napadlo, kedze mam 3 decka, mam kazdemu kupit svoj PC, ked si pojdeme skladat kazdy svoj set?

Prvy zaujimavy padny argument. Ako riesit viac ludi skladajucich sucasne. U mna osobne s 2detmi to problem nie je lebo mam doma minimalne 5 notebookov - starsie notebooky som este nevyhodil lebo su funkcne, tak budu mat na hranie a vyucbu PC zrucnosti (napr stare EEE 10" PC alebo 13" subnotbook kupeny v case ked to boli silne drahe klasy notebookov a zrovna tento bol na trhu prelomovy lebo stal o polovic menej - kupil som ked som nastupil do prace tak 12r dozadu)

Zalezi nap pocte zariadeni v domacnosti, ktore stupa, lebo kazdy si chce nieco pozerat / hrat a pod.

STARHAWK

Citace od: Matthes_CS kdy 24.09.2019, 14:17:34
Před touhle diskuzí jsem nevěděl, že nějaká gréta existuje, teď už jí cpou i do skupin o parních lokomotivách. Kdybych aspoň věděl, že jsem jako student mohl stávkovat  >:D

Vzcudh jako ochranný materiál je pravda, přemýšlel sem, jak nahradit sáčky, ale myslím, že stejně ty kostky nějak o sebe k krabici narážejí a o krabici také, takže když se vynechají, tak tam větší poškození nebude. Spíš nebude vidět, jestli už byl set oteřen, nebo jestli nebylo něco z něj ukradeno.
Ja som za minimalizaciu poctu sackov. Obzvlast pri setoch kde vsetky najskor rozbalis - teda nestavias po cislach. Tam ak sa to da dat do 2 sackov miesto 4 sa hned usetry nejaky zbytocny odpad


Citace od: Matthes_CS kdy 24.09.2019, 14:17:34
...... černé VIP karty apod.  ;)
Tu mi ani nespominaj, to bol najvecsi podvod ot TLG.

STARHAWK

Citace od: Daniel kdy 24.09.2019, 15:12:12
Když se podívám kolik reklamních letáků házejí X-krát týdně do schránek (a lidé je obratem házejí do komunálu), tak bych nějaké návody Lega asi ani neřešil...
A s pytlíky u Lega to ještě dává nějaký smysl, ale když lidi jdou pro banán a jablko a vezmou si dva pytlíky, tak to je myslím šílenější...

Letaky su ina story. Vidavam kolko ich vyhadzuju do zberu co sa nikdy ani nedostalo do schranok. Banany nepotrebuju samostany igelitovy sacok, zoberem trs a cenovku co mi vaha vytlaci capnem na ne.

sohibil

#48
V momente keď začali príspevky nadobúdať drsnejší podtón som radšej znížil dôkladnosť čítania, inak by mi asi hrablo.

STARHAWK má v podstate pravdu ale nemyslím si že tieto opatrenia postačia. Samotná výroba Lega nemá zďaleka taký dopad na ŽP ako logistika a pod. - ale to sa netýka len Lega. To sa týka absolútne všetkého. Je to problém modernej konzumnej spoločnosti.

Nerád to hovorím ale naozaj sme sa premnožili. Nejde tu ani tak o problém s nedostatkom potravy či uspokojovaním vyššich poschodí Maslowovej pyramídy. Probém je v tom, že nikto dnes nič nedostane zadarmo (aj keby náklady na výrobu a dopravu boli nulové, sme už proste takí), takže si na to musí zarobiť. A väčšina ľudí dnes pracuje práve v odvetviach, ktoré ničia životné prostredie - tj. priemysel (hlavne automobilový a výroba spotrebnej elektroniky), doprava a pod.

Inak povedané, už len zabezpečením živobytia pre väčšinu ľudí ničíme ekosystém. Keby máme prijať všetky opatrenia potrebné na jeho záchranu a obnovu, 80% ľudskej populácie umrie od hladu, pretože zostane bez práce a tým pádom nebude mať za čo žiť. Opakujem, je jedno aj keby bol nadbytok potravy - nikto im ju nedá zadarmo pre ich pekné oči.

Teraz som určite naštval hromadu ľudí ale myslím, že je načase pozrieť sa pravde do očí. Jediný spôsob ako zachrániť ekosystém, je výrazná redukcia ľudskej populácie.

A nejaká Gréta si môže svoje patetické EMO preslovy strčiť tam kam Slnko nedosvieti.
Nečakajte odo mňa chválu, z toho je len stagnácia.
Čakajte dotazy na techniku stavby a kritiku. Jedine to posúva vpred.

RTG

Citace od: STARHAWK kdy 24.09.2019, 21:12:56
Citace od: RTG kdy 23.09.2019, 16:27:58
Takze dieta pri hrani sa s legom ma pouzivat tablet/ntb/pc?

Ak si si nevsimol, tak to je trend ktory zavadza aj lego samotne cez Boost a Hidden Side lebo starsie decka na tabletoch/smartfonoch ficia.

Ze lego pouziva rozsirenu realitu pre zvysenie hratelnosti chapem. Dat 4-5 rocnemu decku tablet do ruky pre stavbu z lega uz netolerujem. Alebo som nuteny navod vytlacit a ano, to uz sice lego zaujimat nebude, ale je to len sprosty alibizmus.

Citace od: STARHAWK kdy 24.09.2019, 21:12:56
Citace od: RTG kdy 23.09.2019, 16:27:58
Predstav si, ze tablet v mojej domacnosti miesto nema a nevidim ani nikdy nebudem vidiet dovod na jeho kupu.
A co ak budes mensina s takymto zmyslanim ? Lego si spravi prieskum a vide im ze vecsina tablety ma a nemali by problem prejst na digitalne navody.

Fabulacia, moze to dopadnut aj naopak.

Citace od: STARHAWK kdy 24.09.2019, 21:12:56
Citace od: RTG kdy 23.09.2019, 16:27:58
Mam vykonny desktop(650W zdroj) - v idle zerie cca 150W pri takejto cinnosti.
Desktop na taketo ulohy nezapinam nato mam notebook Lenovo Yoga 13"

Ja som ntb nahradil desktopom ked vypovedal sluzbu - pri desktope sa HW este da rozumne obmienat, novy NTB sa kupoval iba vtedy ak stary umrel uplne, nie preto, ze moralne zastaral. Preto ja mam doma jedno zariadenie a ty 5 (a tocis nieco o konzume ...) :)

Citace od: STARHAWK kdy 24.09.2019, 21:12:56
Citace od: RTG kdy 23.09.2019, 16:27:58
Samozrejme mam stiahnute aj online navody ak potrebujem nieco rychlo porovnat, lebo tie papierove su uskladnene mimo. Ak ale mam rozobratu znacnu cast setov vytahujem papierove. Jednak s papierovym trva stavanie rychlejsie - vidim aj 4 kroky na dvojstrane, pri pdf navode vidim jeden max 2 kroky - aj to je silne zavisle od monitora, na takom tablete budes kazit oci s jednym krokom.
Dokedy bude u teba mozne najst papierove navody ku kazdemu setu ? Ako mas navody uskladnene a organizovane ? Pri mojich 100+ setoch to uz nie je moc mozne uskladnovat, organizovat a mat po ruke. Digitalna kopia je pre mna jedina cesta ako poskladat nieco podla navodu na druhy a x-ty krat. Papierovy pouzivam len pri provom a aj to niekedy zoberem notas miesto neho.
Kolko krokov vidim na strane je zavisle od zariadenia a rozlisenia. Nemam problem rychlo spravit zoom in/out na dotykovom displei a tento aspekt by sa dal pri digitalnych navodoch optimalizovat a zlepsit. Sucasne digitalne navody su len neostre skany tych papierovych

Dotkol si sa viac veci. Ale papierove navody u mna budu dovtedy, kym budu existovat. Ked existovat nebudu, zacnem obmedzovat zrejme aj lego samotne a dam to aj patricne najavo. Neviem ako ty, ale mat 100+ setov (mam ich realne cez 140) zabera ovela viac miesta ako navody. Aktualne ich  mam uskladnene v jednej krabici od setu 7498 a je tam este kopec volneho miesta. Prehladnost sice za vela nestoji, ale to riesim za rok minimalne. Mal som predtym iny system cez sanony - prehladnost sice fajn, ale zaberalo to neumerne vela miesta, sanon vahu nezvladal a polamali sa. Naviac rozny format navodov znamenal vselijake domacke upravy, aby sa zachovala prehladnost aj kapacita.
Ako vravim mam aj online navody na rychle najdenie nejakej nezrovnalosti ak to po hrani detmi neviem dat dokopy. Avsak ak staviam za PC, ergonomia je ovela horsia. Vyhrady k pouzitiu u deti som uz pisal. Co sa tyka kvality online navodov suhlas - je priestor na rapidne zlepsenie.

Citace od: STARHAWK kdy 24.09.2019, 21:12:56
Citace od: RTG kdy 23.09.2019, 16:27:58
A to je to co u ekofanatikov kritizujem. Svojho pozitku sa zbavit nechcu, ale pozaduju od inych riesenia jeho konzumneho spravania, aby jeho konzum mal nizsi dopad.  Niezeby sa nedalo s niektorymi bodmi suhlasit, ale s tym navodom je to presne to, ked riesenie maleho problemu sposobi este vecsi - lebo to niekto tak "citi", ze by malo byt spravne.
Neviem naco narazas. Battlepacky som vysvetlil, ze su sety ktore sa kupuju X kusov a su tak dizajnovane. Tu by som prijal nejaku zjednodusenu verziu balenia uplne.
Z jednej strany suhlasim, ze tu by to zmysel asi malo. Narazam vsak na to, ze preco potrebujes 10 battlepackov? Preco nie 20, 50 100? Argument je stale rovnaky a kazdy si bude obhajovat to svoje mnozstvo. Ja rozumiem kam smerujes, len povazujem to za pokrytecke v suvislosti co pises.

Rozumej nie som odporca setrenia, ale treba to robit s rozumom a tam kde to ma vyznam. V mojej praxi robim analyzu rizik a protiopatrenia. Ciel je rizika uplne eliminovat, co sa v praxi neudeje nikdy, treba ich znizit na mozne minimum. Ale pokial vyriesim riziko tak, ze vznikne ine tak to riesim uplne zle. Toto je je ten pripad.
Aktualny Pocet dielikov: 47080
                    minifigov:     304

Matthes_CS

Ještě mě napadlo, k těm návodům, že musí být podrobné a jasné, tak mě loni zarazilo, když sem si pořídil první adventní kalendář. Čekal sem klasický návod a ono jen jeen obrázek na každém okénku, CMFka taky nemají na vše návod (někdy si říkám, že zrovna na to nejkomplikovanější návod nedali), takže je to platí jen někde.

STARHAWK

Citace od: RTG kdy 24.09.2019, 23:24:02
Narazam vsak na to, ze preco potrebujes 10 battlepackov? Preco nie 20, 50 100?

Lebo robim SW scenerie. Do Boja o Hoth som ich rozobral aspon 8 kde na rozlohe viac ako 4 ks 48x48 podloziek bojuju Snowtroopery vs Rebeli.
Na Tatooinsku Imperialnu zakladnu a celkovo do ulic Tatooin mesta som rozobral tiez niekolko Droid Escape setov a vybral Sandtrooperov.
BP su nevyhnutnost pre SW bojove scenerie a je lepsie kupit si cely set v 50% zlave trebars aj 10x ako na BL kupovat draho jednotlive figurky.

Valentin Dobrotivý

Citace od: STARHAWK kdy 24.09.2019, 20:50:45
Citace od: Valentin Dobrotivý kdy 23.09.2019, 16:23:51
LEGO nemusí měnit vůbec nic, jakákoliv změna neovlivní světové klima ani trochu.

Ale chápu, že hlasití fanatici si nějakou změnu vynutí. Komouši se vrací se zeleným šátkem kolem krku...

Preco by nemohli spravit nieco co sa stane vzorom pre ostatne spolocnosti ? Uz aj HASBRO oznamilo, ze chce znizit obsah plastov v baleni ich produktov.

Klidně něco udělat můžou, ale být vzorem v západní společnosti je při vší úctě na h***o. Proč?

Protože drtivá většina odpadu a emisí vzniká v zemích třetího světa, v Africe, v Asii, a ty na nějaké vzory z vysoka kašlou. Tady řeší brčka a šťourátka do uší - naprosto nevýznamná věc - v Asii a v Africe se veškerý (nejen) plastový odpad vyhazuje jedině do moře.

Takže tady banda kašparů, kteří mi hodně připomínají svazáky a mladé komunisty, buzeruje slušně se chovající společnost a vymýšlí naprosté kraviny (viz diskutované pytlíky a návody v LEGU)...a tváří se u toho, že jim jde za záchranu planety. Pokud jim ta záchrana fakt leží opravdu na srdci, tak ať odfrčí třeba na Bali, do Indie, do Číny nebo třeba do Zimbabwe a vysvětlí jim, že plastový odpad se do moře nevyhazuje a že by v továrnách měli používat jiné technologie.

Tohle je stejné, jako když se v krachující firmě řeší náklady na hajzlpapír.

Jo..a když už je tady ta fotka G. Thunberg - musím se přiznat, že už jsem se dlouho tak nezasmál jako u jejího projevu. To bylo neuvěřitelně špatné představení, mohla by se živit třeba jako stand-up komik. Tohle kdyby tam předvedla, tak se smíchy válí celý sál.


Matthes_CS

Vždycky se najde nějakej blbec, co veškerou snahu ostatních bude kazit, kvůli tomu nemá cenu házet flintu do žita. Střílet se to pořádně nedá, takže s nima nejde moc co dělat, tak je lepší je neřešit a řešit co můžem ovlivnit, začít u sebe a třeba tam i skončit, nebo pak zoušet jít výše.
Taky nekupuju nebo nepřeprodávám Lepin, i když jsou tací co jo a vydělávají na tom. Taky nevraždím lidi, i když jsou tací, co jim to projde.

Valentin Dobrotivý

Ať se každý snaží, jak chce, ale ať při tom neomezuje svoje okolí a nesnaží se ostatní za každou cenu převychovat (protože jediný on ví, co je správné, že - a kdo nesouhlasí, je potrestán vyobcováním, nálepkou fašisty, popírače, vyššími daněmi apod)...to je celé.

david.zeman

#55
Citace od: Valentin Dobrotivý kdy 25.09.2019, 16:21:47
Ať se každý snaží, jak chce, ale ať při tom neomezuje svoje okolí a nesnaží se ostatní za každou cenu převychovat (protože jediný on ví, co je správné, že - a kdo nesouhlasí, je potrestán vyobcováním, nálepkou fašisty, popírače, vyššími daněmi apod)...to je celé.

To je podstata (ekologickeho, genderoveho nebo jineho) aktivismu - prosazovat nejakou (silenou) agendu, ktera je ze vseho nejdulezitejsi ale na naklady/ukor ostatnich. S agendou zdanlive neni mozne polemizovat - prece nejste proti zdravemu zivotnimu prostredi nebo rovnosti, ze? Zaroven si na tom aktivista vytvari pekne zivobyti, ktere musi nekdo financovat. Spousta lidi si v tom najde i smysl zivota, je to vlastne ohromne chytre a pohodlne bojovat za neco, s cim nelze nesouhlasit.

Prvni prispevek tohoto vlakna rika - zmensit, zmensit, zmensit. Nicemu to nepomuze. Krabice sou recyklovatelne, sacky taky, vzduch nevadi, kostky sou sice spatne recyklovatelne ale trvanlive. Cenotvorny mechanismus a trzni alokace urcuji nejlepsi (nikoliv idealni) vyuziti omezenych zdroju, takze teorie o logistickych usporach jsou diskutabilni.

Hracky/lego prispivaji kreativite a tim i neprimo rozvoji novych technologii, ktere muzou opravdu neco zmenit, narozdil od bud trhlych nebo vycuranych akvitistu.

Mam rad velke barevne krabice, kostky pekne v saccich, spoustu vzduchu kolem a rad si to zaplatim.  Navod chci papirovy i digitalni, rozmyslim se ktery pouziju az podle situace. 8)

Petronel

Citace od: E-legie kdy 23.02.2021, 06:31:47
Tak už je to skoro tu - pytlíčky z recyklovatelného papíru - krátké info zde:
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lego-bude-balit-stavebnice-do-papiru-nahradi-jim-plastove-obaly

Už aby to bylo!!
Úplně jsem si vzpomněl na toto téma teď u stavby setu "21322 Pirates of Barracuda Bay".
Jsou tam sáčky číslované až do č.15 a z toho samozřejmě pro každé číslo jsou většinou 2, někdy 3ks a uvnitř v nich ještě další malé.

No nebudu se víc rozepisovat. Takovou hromadu plastu na vyhazov jsem dlouho neviděl! Měl jsem si udělat fotku té hromady. ;D

milanv

Přesně tak. Vzpomněl jsem si při tom samém setu na to. Navíc, jak jsem psal dřív, je to ten šílený trhací plast, takže se pytlíky při sebemenším natržení rozpářou, nejdou nijak rozumně zavřít, nedají se použít na nic jiného dál... Prostě jen hromada zbytečného plastu na vyhození. A že jsou průhledné je v zásadě k ničemu. Z té neprůhledné krabice je člověk vysype a zajímají ho jen ta čísla na nich. Těším se na papírové.

Aspoň na papírové. Když už to neumějí udělat znovupoužitelné a musejí mít tyhle jednorázovky na vyhození, tak aspoň ať jsou papírové.
Pán na Žlutém hradě

otaznik


Villa Legina

Ja by som toto vobec neriesila. Oproti tomu kolko sa denne minie plastovych flias, kelimkov od jogurtu, dezertov, a inych potravin v sackoch, kondomov atd atd.sacky od lega su oproti tomu zanedbatelna polozka.