Pohon vlaku bez použití vlakového motoru

Založil benediktv, 22.01.2021, 17:58:56

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 2 Hosté prohlíží toto téma.

benediktv

Zdravím,
pořídil jsem nový nákladní vlak na Powered Up platformě a jsem dost nenadšený z toho, jak absurdně rychle vlak jezdí. I na nejnižší rychlost je to hrozně nemodelové. Preferoval bych pohon motorem PF (přes BuWizz), který by se dal zpřevodovat hezky do pomala. Existuje nejaká vyzkoušená platforma pro šířku 6 studs, nebo je to nereálné?
Za každou radu předem děkuji!

Anatyt

Tak ono tie vlaky aj sú nemodelové. Sú to hračky, čiže tam je tá rýchlosť OK.

hobby

benediktv:
To je velmi neobvyklý požadavek :). Obráceně, že by měl jezdit rychleji, bych chápal. Je třeba si uvědomit, že lego-vlak není modelová železnice, je hlavně pro děti a těm se určitě nezdá, že jezdí rychle.
No, ale abych neřečnil, nevím co s tím; reaguji na tohle vlákno jen proto, že jsem se, jako vláčkař, nikdy s podobným požadavkem nesetkal. Obráceně ano ;D.

benediktv

Tak on už na 90 % rychlosti vylétává ze zatráčky...

fanda

No né, že bych se vším, zde řečeným, souhlasil ;-)

Dokonce na velké části současné modelové železnice (H0 atd.) zvracím z vysoké rychlosti.

Dělám legové vlaky už víc než 10 let. Zatím jsem dosud nepoužil vlakový motor (né, že bych něco proti němu měl, jen jsem zatím nestavěl 4-nápravovou motorovou ani elektrickou lok.).

Postavil jsem 9 parních lok., 2 motorové a motorák M 152.0. Nikde nešel použít legový vlakový motor kvůli rozvoru. Takže jsem musel použít technikové motory PF M a L a S-Brick a Buwizz. A správně je zpřevodovat. Když nad tím teď přemýšlím, tak mi ta výsledná max. rychlost připadá u všech vozidel přiměřená (50 - 90 km/hod). Přiznám se, že mi teď není jasné, jak jsem to tak snadno dokázal. Né, že by ta jednotlivá stavba byla vždy snadná, ale ta rychlost byla většinou po větším či menším snažení přiměřená.

Šířku 6 studů jsem naštěstí zavrhnul už na začátku mé tvorby modelově co nejvěrnějších legových vlaků. Dnes mi čím dále víc dává většina stavitelů za pravdu (vč. TLG, viz 8-studový vlak Disney 71044).

Provozujeme na hlavní 2-kolejné tratí rychlostní vlaky 7897 a 10233 s více vozy a dvěma lok. na každém konci a na plný plyn nevykolejí jen proto, že máme oblouky s poloměrem 88 a 104 studů :-) Ale je fakt, že nepoučeným dětem se asi vylétnutí v zatáčce líbí.

benediktv

Díky! Takže problém je řešitelný, akorát budu muset zvolit větší šířku... Tak se nad tím zkusim zamyslet... Ta lokomotiva ze setu se mi vzhledem hodně líbí, tak holt zkusím přepracovat ji na větší šířku.
Nicméně pokud někdo má tip pro zachování šířky 6s, budu jen rád!!

starbuilder

Citace od: benediktv kdy 22.01.2021, 20:20:50
Nicméně pokud někdo má tip pro zachování šířky 6s, budu jen rád!!

Nevím jestli se dá něco udělat s motorem, ale možná by to šlo dostatečně zpomalit nějakým zatížením. Trochu přebudovat vnitřní konstrukci případně, pokud tam je přímo nějaké místo, tak tam dát třeba kus nějakého kovu nebo něčeho těžkého.

hobby

#7
Citace od: benediktv kdy 22.01.2021, 18:24:00
Tak on už na 90 % rychlosti vylétává ze zatráčky...
Ano, to je pravda u většiny legovlaků s vysokou skříní - např. metroliner a další, radši jsem to nezkoušel.
Jediný vlak, který ustojí zatáčku na plné pecky (ovladač na doraz), je kyvadlový expres 4559. On je taková popelka, moc se o něm nepsalo, kdysi vlakový fanda Colonnel (má trvalý bann) ho přímo nesnášel. Ale já ho mám rád - je futuristický, velmi hratelný a jezdí nejrychleji.
Tak to byla jen malá odbočka do historie.

hawran

Podívej se jak má pohon řešený set Emerald Night (taková ta zelená parní lokomotiva)
Možná chytneš inspiraci.
Bricks Forever!