(vlastné) Pierce Arrow XT "Tiller Truck" - San Jose Fire Department

Založil Paliason, 20.09.2016, 09:28:12

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Paliason

Čaute,

predstavujem vám moj nový výtvor: Pierce Arrow XT "Tiller Truck" vo farbách zbrojnice mesta San Jose (CA)

Ide o (u nás prevedením neobvyklý) návesový rebrík s dvojitým zatáčaním. V USA majú tieto rebriky vyše 100-ročnú tradíciu.
Jedná sa o ekvivalent běžného ťahača s návesom. Samotný tahač, (najčastejšie 2-nápravový - vynimočne 3-nápravový podvozok) je  vyrobený priamo pre účely hasičov. Je  poháňaný motorom Detroit Diesel o výkone vyše 500 koní, má sklopnú predlženú kabinu pre posádku až deviatich hasičov, najbežnejšia je verzia 1+3/5, vzadu sú sedačky proti sebe. Za kabinou je obyčajne ešte skriňa na dalšiu výbavu. Na konci šasi je  točňa, kde je ,,napevno" pripojený rebríkový náves, čo je rozdiel oproti bežnému kamionu s návesom. (rozpojiť sa to dá len špeciálnym náradím)

Návesový rebrík má dvoch šoférov: hlavného a zadného. Hlavný sedí v ťahači a šoféruje ako normálny vodič. Zadný šofér označovaný ako "Tillerman" sa dorozumieva interkomom s hlavným, a ked ide truck napr. do zatáčky, tak volantom ovláda kolesá na návese, ktorymi musí točiť do opačného smeru, aby celý pohyb bol plynulý a prípadne sa vyhol rôznym prekážkam . S bežným návesom by pri prudkých manévroch v mestskej premávke ostala za nimi len kopa šrotu a rozbitých áut. .

V USA je viacero výrobcov týchto rebríkov, najznámejšie sú firmy Seagrave Fire Aparatus, American LaFrance, Pierce, E-One. Konkrétne Pierce Manufacturing, založený r.1913 sídlia v Appleton-e vo Wisconsin-e. Jeden takýto truck stojí asi 900.000 $







Reálny výjazd na ukážku:

https://www.youtube.com/watch?v=AVwh4MNLO4o

Moj Lego model má tieto funkcie:

Ťahač:
- zatáčanie predných kolies cez "Hand of God"
- funkčné piesty na motore, podvozok 6x4
- odklápatelná kabina
- otváranie všetkých štyroch dverí + bočných dverí na skrini za kabinou
- osvetlenie: stretávacie, výstražné vpredu a na boku, majáky na streche (5 párov PF Lights, 6 žiaroviek Lights & Sound)

Rebríkový náves:

- zatáčanie kolies dvoma sposobmi: 1) manuálne pomocou volantu v kabine "Tillermana"
                                                     2) automaticky jednoduchým prevodom na točne
- otváranie všetkých úložných priestorov
- dvere na Kabine Tillermana sú zasúvacie
- vysúvacie podpery - manuálne
- zdvih rebríku manuálne pomocou dvoch Linear Actuatorov
- otáčanie celej základne s rebríkom - manuálne, rozsah 360°
- vysúvanie druhého segmentu rebrika - manuálne, pomocou lanka
- osvetlenie: stretávacie, výstražné na bokoch a vzadu (5 párov PF Lights, B-Box v úložnej časti, PF Switch v úložnej časti, M-Motor + 2x PF Switch pre efekt blikania)

Celý model je dosť ťažký, Pri ťahači sa to rozloží na tie 3 osi, takže tam neni vobec problém, ale ten náves má len jednu nápravu a tam je to už dosť poznať (viac stlačené pneu oproti ťahaču )

Dobre dostávajú zabrať aj dva actuatory pri zdvíhaní rebríku. Mal som v pláne najskôr túto funkciu zdvíhania aj otáčania rebríku spraviť motorizovanú, ale neskôr som od toho upustil z dôvodu nedostatku priestoru v tej časti pod základňou...
Samotný rebrík je zložený len z dvoch segmentov, v reále to mávajú z troch alebo štyroch. To už by Bola moc velká záťaž na lego...a v tejto mierke už by sa asi ani nedali zachovať proporcie šírky dalšich segmentov.

Výbavu čo so sebou vozia v tých úložných priestoroch som nestíhal urobiť, jak sa mi do toho bude chceť, tak dorobim niekedy... ale aj rozmýšlam, že sa na to vykašlem, to by nabalilo ešte dalšiu váhu naviac....
Interiéry neznášam robiť = totálna nuda pre mňa, sice vždy urobim vnútro kabiny aby to nebolo trapné také prazdne, ale inak to robim dosť na hrubo len, bez nejakých detailov, so zaťatými zubami. Tu som si dal námahu akurát s tými dýchacími prístrojmi (S.C.B.A), ktoré majú integrované v sedačkách.

Ten efekt blikania vpredu, vzadu a na boku vozidla vytvára jednoduchý pákový prevod ktorý zapína a vypína 2 PF Switche, na ktoré su napojené patrične PF Ledky. Poháňa to M-Motor - proste nič nové, dávno vymyslené. Takéto riešenie mi inak pride ako totálna nekompaktná chujovina, lebo takýto mechanizmus zaberá dosť miesta a ešte musí pri tom bežat motor. Je mi záhadou ,prečo lego doteraz neprišlo z nejakou modernou náhradou blikajúcich žiaroviek, alebo len nejaký spínač čo by prepínal trvalé svietenie na blikanie.

Riešil som ešte jednu vec - chrómové diely. Asi v polke stavby modelu , ked som vedel približne aké a kolko bude kde dielov, som kukol na Chromebricks ze nakúpim chromové diely, bude to vyzerať oveľa lepšie oproti šedej (Light-Bluish-Gray)...ale hneď mi drbol megakýbel studenej vody do xichtu. Za obyčajný brick alebo tile 1x1 pýtajú cca. 1 euro, tile 2x2 za 1,40euro, čize keď som si to zrátal čo všetko by som potreboval kupit, tak 200-až 300 eur by letelo jak nič...šialené. A to ešte dosť dielov ani neexistuje v chromovej farbe. Vykašlal som sa na to. Normálne som kúpil chromový sprej za pár eur, nastriekal na skúšku niečo, vyzeralo to dobre, tak som strekol aj zvyšok. Je to moje lego, moja vec, tie diely mi ostanú aj v budúcnosti na iné modely a nestálo ma to skoro nič. Rozmýšlal som potom, či streknem aj schodiky pod dverami na tahači, ale to už potom by som musel aj tie zadné ku rebriku a aj na návese do kabiny a celé tie vrchné plate ... a to už sa mi zdalo moc škoda dielov....takže dal som len take najhlavnejsie ako disky kolies, predný-zadný naraznik, lemy blatnikov, madlá, držiaky zrkadiel a podobne...

Plánujem aj krátke video spraviť, nech je vidieť tie majáky a tak...


























































Vasyk

Na první pohled to nevypadá jako LEGO, krásný model !!

Foton

Wau! Chvilku mi trvalo poznat, kdy už se nedívám na fotky skutečného auta, ale na tvůj model.
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

janopr

Krásná mašina a určitě to bude i pěknej macek! (Chtělo by to nějaký předmět vedle modelu, aby vyniklo měřítko toho auta.)
Už se těším na video  ;)
Jsem zvědav, co na tvůj výtvor řekne Míla  ;D

šipka

Fakt macek  :o  také jsem měl ze začátku problém s tím, jestli to je vůbec lego. Bezva práce !

skmaand

Paráda. Bol som prekvapený koľko fotiek predlohy si tu postol. Až pri nejakej ôsmej-deviatej som zistil, že už pozerám na model.  :)

matka

Citace od: skmaand kdy 20.09.2016, 10:58:18
Paráda. Bol som prekvapený koľko fotiek predlohy si tu postol. Až pri nejakej ôsmej-deviatej som zistil, že už pozerám na model.  :)

Přesně tak, je to skvělý model.
Paní na Žlutém hradě

Anatyt


HD

Uhuhůůů... To je něco.
Máš v plánu video (když mluvíš o "jednoduchém pákovém převodu zajišťujícím blikání a o zatáčení). Moc rád bych se totiž podíval na technické detaily.
Pokud Vás zajímá přehled mojí tvorby, následujte link na rozcestník:
https://linktr.ee/horcikdesigns

Marty713

S ledovým klidem bys to mohl prezentovat na modelforu.

Tak precizně (od originálu je k nerozeznání), čistě (bez lepení, zbytečného barvení), detailně (nejen nálepky, ale hlavně vhodné použití lego dílů) a vyváženě (nic se s ničím netluče, vše vypadá naprosto přirozeně) postavený model v takovém měřítku jsem tu ještě neviděl. :)

Vykliď místnost, sežeň vitrínu, ale nebourej tu krásku! ;)

milanv

Model team je moje "kategorie snů" - už od dětství po ní koukám a teď "ve věku kostkařském" hltám každý MOC v této kategorii. A tady je opravdu na co koukat! Nádhera a určitě by bylo skvělé, kdybys to dokázal dopravit na výstavy. To je překrásná kombinace funkční techniky a designu. Jak je to celé velké? A jakému to odpovídá měřítku? (Tj. které další MOC by se k tomu daly dát do společné vitríny...)
Pán na Žlutém hradě

otaznik

Citace od: HorcikDesigns kdy 20.09.2016, 11:25:31
Moc rád bych se totiž podíval na technické detaily.
K tomuto se přidávám. Moc hezká práce, osobně bych chromové díly klidně oželel, ale chápu, že jsi to chtěl mít autentické.

Pool

Pecka, jedu jedu obrázky a pořád si říkám, kdy skončí ty fotky a kdy začne model...   :o. A jak tak to tu čtu, nejsem sám  ;D

Igorus

Fakt parádní. Díval jsem se na tvoje starší modely a mají stoupající tendenci. Tak jsem zvědav s čím přijdeš dál :)

peki

Parádní model, k nerozeznání od originálu. Jaké jsou rozměry?

Paliason

Ďakujem všetkým za komenty!  ;)

Citace od: Anatyt kdy 20.09.2016, 11:15:31
Bude niekde vystavený? (Lipno, prip. na SK).

Ano, bude vystavený v Trenčíne na hrade, od októbra (presný začiatok výstavy sa dolaďuje)  až do konca roka.

Citace od: HorcikDesigns kdy 20.09.2016, 11:25:31
Máš v plánu video (když mluvíš o "jednoduchém pákovém převodu zajišťujícím blikání a o zatáčení). Moc rád bych se totiž podíval na technické detaily.

dobre, dám dole tie kryty potom, a spravím detailne záber na ten mechanizmus jak pracuje, je to fakt školácka geometria...

Citace od: milanv kdy 20.09.2016, 11:44:33
...Jak je to celé velké? A jakému to odpovídá měřítku? (Tj. které další MOC by se k tomu daly dát do společné vitríny...)

No zabudol som to odmerať. Doma budem až cez víkend, aktualizujem potom, ale na dĺžku to má určite cez 1 meter. Tú mierku nemám prerátanú vzhladom k reálu, neviem presne. Sú tam proste kolesá z MB Arocs-u.
Šírka kabíny je 19 studov + kolesá a lemy blatníkov vytŕčajú na každú stranu pol studa asi - z mojich starších MOCov tu na fóre sú v rovnakej mierke napr. tieto:
Mack Titan Road Train
Scania 142 10x4 Wrecker
MB Actros Drilling Rig

Citace od: Marty713 kdy 20.09.2016, 11:31:26
S ledovým klidem bys to mohl prezentovat na modelforu.

Tak precizně (od originálu je k nerozeznání), čistě (bez lepení, zbytečného barvení), detailně (nejen nálepky, ale hlavně vhodné použití lego dílů) a vyváženě (nic se s ničím netluče, vše vypadá naprosto přirozeně) postavený model v takovém měřítku jsem tu ještě neviděl. :)

Vykliď místnost, sežeň vitrínu, ale nebourej tu krásku! ;)

Díky!   8)

hehehe, na tom modelárskom fóre by ma odhalili asi hneď, tam majú asi bystrejšie oči tí chlapci  ;D nebudem im tam fušovať do ich remesla.
Tak ale samozrejme tešia ma takéto reakcie , že to vyzerá reálne... to bol aj moj ciel sa tomu najviac priblížiť

Petronel

Hóódně dobrá práce!
Klobúk dole!

Měl bys to pak přivést ukázat i českým chalanům na nějakou výstavu v ČR.


Paliason


Paliason


otaznik


sohibil

Pri pohľade na to mi padla sánka. To chcelo naozaj brutálnu trpezlivosť a zmysel pre detail. Oceňujem aj množstvo funkcií - popravde mi trochu chýba prevod z kolies na motor - ten je tam asi "just for show".

Tak trochu sa mi nechce veriť, že tie predné svetlomety svietia tak jasno. Neupravil si to nejak?
Nečakajte odo mňa chválu, z toho je len stagnácia.
Čakajte dotazy na techniku stavby a kritiku. Jedine to posúva vpred.

Hacislav

Nádhernej model, vymakanej do detilů, pěkně doladěnej samolepkama, hezky od focenej, video taky dobrý. Moooc pěkná práce.
Rozhodně bych ho strašně rád viděl na živo.
Líbí se mi jak ty noční fotky jsou neostré a zašuměné, vyloženě to evokuje výjezd v nějakék marast počasí.

Ale neodpustím si poznámku:
Proč i u takle do detailů vymazleného modelu ty mobleé piny a dokonce i v pohledové části?
moje fotky Rajče a Flickr - pinterest

Drobuliatko

My sme ho uz boli pozriet - na Trencianskom hrade je, na vystave Tatralugu. :) Aj ine pekne veci tam su.

Paliason

Diky za komenty!

Ano, v Trenčine na hrade je už otvorená výstava, kde je aj tento moj hasičák k videniu. Výstava bude trvať do konca januára.


Citace od: sohibil kdy 22.10.2016, 15:14:22
...Oceňujem aj množstvo funkcií - popravde mi trochu chýba prevod z kolies na motor - ten je tam asi "just for show".

Tak trochu sa mi nechce veriť, že tie predné svetlomety svietia tak jasno. Neupravil si to nejak?

Ťahač má na zadných nápravách diferenciály, a od nich ide normálne hriadel ku motoru, čiže pri jazde pracujú piesty v ňom...toto si myslel?

Nie, fotky som neupravoval, tie PF ledky pri určitom uhle pri fotení ti vytvoria tento efekt.

Citace od: Hacislav kdy 11.11.2016, 13:52:38
Ale neodpustím si poznámku:
Proč i u takle do detailů vymazleného modelu ty mobleé piny a dokonce i v pohledové části?


tie modré piny myslíš ten jeden na boku pod tou otočnou základňou schovaný? :D ,alebo tie na podvozku pri vyklopenej kabíne? ...tak čo som mal robiť, čierne nerobia.

Hacislav

Citace od: Paliason kdy 11.11.2016, 14:45:32
tie modré piny myslíš ten jeden na boku pod tou otočnou základňou schovaný? :D ,alebo tie na podvozku pri vyklopenej kabíne? ...tak čo som mal robiť, čierne nerobia.
No když se ptáš, tak všechny.  >:D
Ale robja. Přesněji, aktulně se již nevyrábí, ale v mynulosti byli.
Jen jsou buď drahší než modré (u trojpinů to není až ta strašné) nebo se dají nahradit pinem bez frikčních drážek.
Podrobnosti ti napíšu do SZ.
Já osobně měním modré piny již při prvním stavění technik setu. To je prostě má osobní úchylka.
moje fotky Rajče a Flickr - pinterest

milanv

Mě spíš fascinují, v dobrém, ty stříbrné piny. Dodnes jsem netušil, že se dělají, na tom zábradlí vypadají suprově!
Pán na Žlutém hradě

sohibil

Citace od: Paliason kdy 11.11.2016, 14:45:32
Ťahač má na zadných nápravách diferenciály, a od nich ide normálne hriadel ku motoru, čiže pri jazde pracujú piesty v ňom...toto si myslel?

Áno, presne to som mal na mysli.
Nečakajte odo mňa chválu, z toho je len stagnácia.
Čakajte dotazy na techniku stavby a kritiku. Jedine to posúva vpred.

Paliason

Citace od: Hacislav kdy 11.11.2016, 15:34:57
No když se ptáš, tak všechny.  >:D
Ale robja. Přesněji, aktulně se již nevyrábí, ale v mynulosti byli.
Jen jsou buď drahší než modré (u trojpinů to není až ta strašné) nebo se dají nahradit pinem bez frikčních drážek.
Podrobnosti ti napíšu do SZ.
Já osobně měním modré piny již při prvním stavění technik setu. To je prostě má osobní úchylka.

Dik za info. Moja nevedomosť, lebo som sa legu začal venovať len pár posledných rokov, kedy boli už len modré všade.
Zoženiem si ich veru.
Ako mne to tiež vadí ked to tam svieti na modro. Len nad tými podvozkami vždy mávnem rukou, že aj tak to nebude v štandardnej "póze" vidieť...