Spotřeba PF servomotoru

Založil Engine, 26.04.2019, 16:37:54

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Engine

Na Peterem pořádané Kostky.org Trophy jsme dost řešili spotřebu elektrické energie na našich autech. Shmade přišel s logickou úvahou, že velký odběr může mít PF Servo. Může být buzené i když zrovna auto nezatáčí, jen aby udrželo přímý směr.

V rámci příprav na další Trophy jsem chtěl tuto teorii ověřit. PF Servo jsem ovládal pomocí Sbrick. Ten byl napájený LiPol akumulátorem nabitým na 8V. Proud jsem měřil proudovou sondou na mezi akumulátorem a Sbrickem (tzn včetně spotřeby Sbricku).

První postřeh: servo není stále buzené. Jde do něj proud jen pokud dostane povel od Sbricku. Pak v danné poloze zůstává jen vlivem mechanického odporu serva (jeho interních převodů). Pokud servo vnější silou natočíte do jiné polohy, zůstane v ní, dokud nepřijde nový povel. Na povel Sbricku jde do serva proud po dobu cca 1 sekundy (možná půl). Po tuto dobu by se servo mělo dostat do požadované polohy. Pokud síla serva není dostatečná a nestihne se dostat do požadované polohy, i tak se napájení přeruší a zůstane v dané poloze. Opět dokud nepřijde nový povel. Toto chování si můžete zkusit i bez měření proudu. Je slyšet ,,elektrické pískání" pokud je servo zatížené a jde do něj proud. Po cca sekundě utichne.

Měřil jsem i velikost odebíraného proudu. Ten samozřejmě záleží na zátěži. Tzn. pokud se servo může volně otáčet proud je menší, než při velké zátěži, která mu třeba nedovolí ani pohnout. Číselná velikost proudu se špatně měří, kvůli krátkému času buzení. Na osciloskopu jsou vidět proudové pulzy (PWM regulace?), takže jsem proud průměroval. Nejvíc jsem naměřil asi 0,8 ampér průměrného proudu. Při klidovém stavu bral Sbrick 0,04 A (měl připojené servo a dva L motory - nevím jestli to má vliv).

Závěr: Spotřeba není velká. Měření se nám líbilo. Další moje Trophy vozidlo bude mít servo.

Foton

Vždycky žasnu na těmihle detaily a analýzami. Paráda.
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

HD

#2
Zajímavé počtení. Teď je otázka, co způsobovalo ty technické problémy.  ;D


Máš prosím i nějaké obrázky z měření? (fotku grafu z osciloskopu, atp.) Jak moc je nevelká spotřeba servomotoru vzdálená od spotřeby naměřené na philohome.com ( http://philohome.com/motors/motorcomp.htm )?

PS: Jsme rádi, že se měření líbilo.  ;D
Pokud Vás zajímá přehled mojí tvorby, následujte link na rozcestník:
https://linktr.ee/horcikdesigns

fulda

Pokud se nepletu, tak 8884 nedokáže odpojovat napájení, to asi dokáže jen Sbrick. Ale je to celkem divočina, protože to by vlastně znamenalo, že je napájení odpojené, zatímco C1 a C2 jsou v provozu.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

Engine

Foton:
Asi nemoc z povolání :D

HD:
Nefotil jsem, ani jsem nic neuložil. Možná příště. Každopádně jsem ještě zkoušel kolik proudu bere pohon na mém mini crawleru s dvěmi L motory. Při jednom ampéru mi už přeskakoval bewel na diferenciálu. Takže jsem vlastně nic neověřil, jen to že neumíme stavět :D Abych přesně ověřil měření, musel bych použít podobný měření jako Philo. Proto mě mrzí, že Philo neměřil rovnou i servo.

Každopádně nevim, kde se na Asuanu stala chyba :D

fulda:
Já nevim, jestli Sbrick úplně odpojí napájení. Hádám, že napětí na konektoru zůstane (nezkoušel jsem), jen proud tam nejde. A popravdě nevím, jak změřit proud přímo mezi Sbrickem a servem, aniž bych bastlil vlastní čtyř kabel nebo ničil originál.

fulda

Philo přeci servo měřil.
Právě na konci má 3 obrázky s přetíženým (mechanicky) servem. Ale pokaždé mění polohu po 2sec, takže pokud by se odpojovalo po nějaké podobné době, tak to nepozná.

P.S. pokud by jsi chtěl měřit bez ničení, tak zezadu za plíšek konektoru jde zašprajcovat špendlík, nebo tenkej drátek (mezi plíšek a plast).
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

Engine

#6
Citace od: fulda kdy 27.04.2019, 21:40:36
Philo přeci servo měřil.
Fák...

Tak jsem si to zpětně přečetl a souhlasím s ním.

Popisuje, že servo dál nedrží svojí dosaženou polohu:
This means that once the servo has reached its target, it doesn't try to correct and maintain its position anymore, as a regular RC servo would do.

A také, že pokud pod velkým zatížením nedosáhne polohy, přestane se snažit a zůstane v poloze do dalšího povelu:
There the current is increased to the maximum (900mA) for a short time (less than 0.25s), then the servo stops trying, and stays idle till it receives an other order.

Proudové odběry taky řádově vychází. Na prázdno jsem měl také okolo 0,1 A.

fulda

a-no-jó, tak ani já neumím číst. Ale dobře, že to vím :)
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.