75137 - Star Wars - Carbon-Freezing Chamber

Založil Darth, 26.08.2017, 17:16:15

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Darth

Set: 75137
Název: Carbon-Freezing Chamber
Cena: 799 Kč (doporučená), 399 Kč (koupeno, tuším že v Pompo)
Počet dílků: 231

Krabice
Krabice je poměrně lákavá, nekompletní konstrukce mrazícího zařízení (jen necelý půlkruh) je dokreslena fotkou z filmu, takže vypadá pěkně. Velikost krabice není nijak přehnaná, tipnul bych to na cca 2x krabice battlepacku. Co se obsahu týká, obsahuje dva poměrně velké číslované sáčky a návod. V rámci sáčků jsou vždy dva menší, nečíslované sáčky, s drobnějšími dílky. A dobrá zpráva, set neobsahuje žádné samolepky (ovládací panel je potištěný, což se u poměrně malého setu nevidí tak často).

Minifigové
Set obsahuje tři minifigy. Han Solo v bílé košili se objevil už několikrát, potěšila oboustranná hlava, kde jedna strana hlavy má výraz strachu, na druhé straně má zavřené oči a zatnuté zuby (jako by měl každý z nás, kdyby ho měli zmrazit do karbonitu.  Druhá postava je Boba Fett. Fig je pěkný, hlava s potiskem (takže i když je pod helmou, není to jen nepotištěná kostka), na záda jetpack a přes rameno plášť (který je zabalený v papírové krabičce). Co zamrzelo, že tento fig nemá potisk rukou – to je asi rezervované jen pro figy z větších setů. Třetím a posledním minifigem ze setu je Ugnaught. Opravdu se kolem zařízení pár těchto tvorečků motalo, lépe si je ale člověk zapamatoval ze scény u pece, kde se snažili roztavit C3PO a Chewie s nimi svedl boj o jeho části. Fig je super, malé nožičky, nová hlava. Musím říct, že tento fig byl jedním z hlavních lákadel tohoto setu. Jinde se neobjevil a asi ani neobjeví (pokud tedy Lego nevydá třeba set s pásovým dopravníkem a pecí, Chewiem a díly na C3PO).

Stavba
Stavba není nijak složitá, dá se zvládnout za půl hodiny. Obsahuje poměrně hodně trans orange a clear dílků, které zajistí ladění stavby do oranžova. Celkem dostaneme 4 sekce (na celý kruh by bylo potřeba tak 10-12), z nichž jen jedna je nefunkční, ostatní obsahují nějaký mechanismus. Stavba začíná hlavní částí, která obsahuje mechanismus ,,mražení". Pokračuje ,,slepý" segment, který jen vyplňuje prostor – i když právě na něj se zase navážou schody. Třetí segment obsahuje mechanismus sklápěcí ,,palandy" – dlouho jsem netušil, na co je, ale asi při zmražení se sem schová Solovo tělo, aby nevisel pod blokem karbonitu. Následuje čtvrtý segment, kde je jakýsi výtah (nic, co by se objevilo ve filmu, výtah, kterým se dostal do místnosti Luke, byl mimo plošinu. Asi jsou Ugnaughti unavení, tak si postavili výtah, nebo jsou schody na jejich nožičky moc vysoké. Výtah je mechanický, ručku za kterou se ovládá, je možné v pozici nahoře zaaretovat a nechat v poloze na plošině.

Ještě k mechanismu zmražení. Obsahuje technic osu, dílek ,,převodovku" – podobný jako se používal u volantu, pokud chcete horizontální pohyb převést na vertikální bez použití ozubených koleček a jakési šoupátko. Mechanismus umožní po vytažení osy otočit plošinkou, na které je upevněn blok karbonitu. Zároveň povytažením technic osy zajede plošinka dolů, jakoby do mrazící komory. Výsledný efekt je poměrně zajímavý – pokud se Han umístí do bloku karbonitu, plošinka zajede dolů, otočí se a vyjede blok karbonitu (z druhé strany, nic na tom, že Han visí zezadu – ale asi Ugnaught ho mezitím má z bloku vytáhnout a zavřít do palandy pod plošinou).

Zajímavé dílky jsou v setu jakési A plates, které udržují sevření jednotlivých segmentů (ještě jsem se s nimi nesetkal) a pak také 2x2 plate s potiskem ovládacího panelu (který potěšil).

Hodnocení
Set se mi líbí. I když je poměrně jednoduchý, je z něj na první pohled poznat, o co se jedná. A zdánlivá jednoduchost ukrývá několik mechanismů. Spolu s přijatelnou cenou a super figy, není co řešit.

Hodnocení 9/10 (jeden bodík uberu za chybějící potisk rukou Boby)