Nákup lega přes internet ze zahraničí

Založil Mira, 24.11.2004, 11:33:00

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 2 Hosté prohlíží toto téma.

Mira

Zdravím,
z fora jsem pochopil, že si mnozí účastníci objednávají přes internet lego ze zahraničí (jde mi samozřejmě o Lego, které se nedistribuuje u nás). Můžete mi někdo přiblížit způsob nákupu a dodání, resp. u kterých prodejců je toto možné a výhodné. Na www.lego.com jsem pochopil, že toto je možné pouze pro vyjmenované země bez ČR:-(. Děkuji za rady.

otaznik

Můžeš zkusit např. aukce jako je Ebay nebo seznam lidí, kteří prodávají nové i staré sety, např. Bricklink. Ze S@H (oficiální obchod LEGA) si můžeš objednat jen přes nějakého známého v cizině, případně si nějaké LEGO přivézt ze zahraničí. Bohužel LEGO neplánuje rozšířit služby S@H na Českou republiku :-(

KLF

Ak objednavas z LEGO Shop@Home, tak je dobre mat niekoho v krajine, do ktorej LEGO distribuuje. Ten clovek Ti to objedna, dovezu mu to tam, a potom Ti to posle.
Ak objednavas z eBay, alebo Bricklinku od konkretnej osoby - dohodnes sa s danym clovekom na sposobe platby. Ja niekolko rokov pouzivam dva sposoby:
a) pri mensej sume cash v obalke poslem postou DOPORUCENE
b) pri vacsej sume bankovym prevodom.
Clo som mal platit iba raz a aj to som podplatil colnika. Serem na korupciu, je to v moj prospech. Inak som clo zatial nikdy neplatil.
Toz... asi takto moje dlhorocne a overene sposoby nakupu zo zahranicia.
Terminated.

Jindroush

Přesně, jak tu bylo řečeno. Při nákupu z Evropy se neplatí clo a nejsou žádný potíže, navíc člověk může poslat cash v cenném psaní, to se dá pojistit na libovolnou částku. Poštovné taky celkem slevnilo, protože jsme v zóně 1 (EU). Nevýhodou je, že ceny LEGO jsou vyšší než v USA plus ti prodejce musí naúčtovat DPH rovnou.

Z USA je to komplikovanější. PayPal stále nelze použít, český banky mají příšerný poplatky na platby do zahraničí. Cash v obálce se nedá pojistit. Zásilky přes 1500 Kč podléhají clu a DPH.

Z německýho S@H se můžeš domluvit s paní Nováčkovou z Legáčka, aspoň to byla odpověď českého zastoupení LEGO na dotaz o nákup z S@H.

Co si chceš koupit pěknýho?
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Colonel32

Mate nekdo dalsi zkusenosti s nakupem LEGA prez ebay? rad bych s tim zacal, ale potreboval bych asi trochu poradit, co je nejvhodnejsi

Jindroush

#5
Přes Ebay jsem nakupoval, nikoli zatím LEGO, ale je to stejný. LEGO 'špecifiká' proberu jindy, ale ty by neměly být závislé na zemi.

1) Je třeba se zaregistrovat na Ebay. Pokud umíš víc anglicky než německy, doporučuji Ebay.com, účet je platný na všech Ebay na světě.

2) Prostuduj si celní předpisy. Z EU neplatíš clo, DPH ti naúčtuje rovnou prodejce (pokud je plátce). Z USA je nenulová pravděpodobnost, že ti to chytnou celníci a napařej ti clo a DPH (tj. +22%, myslím)

3) Prostuduj si poplatky za poštovné. Je rozdíl mezi leteckou poštou (airmail) a pozemní (surface) - někdy je velmi výrazný, někdy ne. U surface z USA klidně počítej i dva měsíce. Z Evropy to tady bývá cca do 5ti dnů. Dále si prostuduj pojištění, většina zásilek není vůbec pojištěna, takže v případě ztráty dostaneš prd. Menší zásilky se dají posílat jako dopis, pak to výjde podstatně levněji, jsou tam ale omezené rozměry a váha bývá do 2 kg. Na internetu si tyhle poplatky můžeš dobře spočítat, třeba na www.usps.gov apod.
Je důležité se na poštovném PŘEDEM(!) domluvit s prodávajícím, protože někteří si účtují i (nemalé) balné.

4) Platba. Prakticky zapomeň na platbu kartou. Nikdo je nepřijímá a PayPal se u nás nedá používat. Nevím, jak je to s Bidpay. Převody z českých bank jsou maskované loupeže za bílého dne, pod 500 EUR bych bankou neplatil. Totéž platí pro Western Union. V Evropě se nejvíc vyplatí cenné psaní, kdy prostě strčíš peníze do speciální obálky a pojistíš to na danou částku - vyjde to do cca 100 Kč. Do USA si nejsem jistý, posílal jsem to v doporučených dopisech, ale nevím, jak se změnilo pojištění po vstupu do EU. Zase platí, že se musíš předem domluvit s prodávajícím. Zatím jsem nenašel nikoho, kdo by cash odmítnul. Taková Británie je problematičtější, s tou jejich exotickou měnou  ;D

5) Platí se předem. Proto je dobrý prozkoumat, jakou má daný uživatel historii, kolik má negativních ohlasů a proč je má, zda neprodává nekvalitní zboží apod.

6) Kliknutím na BID uzavíráš kupní smlouvu! Na západě jsou na 'rozmyslel jsem si to' poměrně hákliví, takže prakticky hned dostaneš negativní hodnocení jako Non-payer. A to se nevyplácí.

7) Vyplatí se probrat si, zda prodávající neprodává více zajímavých věcí - poštovné neroste lineárně, takže se dá ušetřit.

8) Klííííd - nemá smysl přihazovat jako smyslů zbavený, člověk tak utratí strašný peníze úplně zbytečně. Nejlepší je použít proxy bidding, kdy prostě napíšeš rovnou 60 euro, třeba a systém za tebe přihazuje automaticky a do doby, kdy tam někdo vrazí 65 euro. Malý psychologický trik je zadávat třeba jen o padesátník víc než je nejbližší celé číslo, pokud má někdo stejnou 'psychologickou' hranici jako ty, už tě nepřebije.

9) Je nutné číst pečlivě popis zboží. Už jsem viděl pitomce, co koupili KRABICI od zboží, protože si nepřečetli, že je to jen krabice. Je velmi dobrý nápad předem kontaktovat prodejce a vyptat se ho na věci, co tě zajímají.

10) Historie cen. Na Ebay.com se dá vyhledávat i v historii cen (completed listings), takže když vidíš, že dané zboží končí většinou na 50 dolarech, asi je nutno vzdát se naděje, že ho seženeš za 25. Na evropským Ebay bohužel tato volba chybí (legislativa?)

11) Tzv. sběratelské kousky jsou příšeně drahý.

EDIT (2.2. 15:39):
12) Někteří prodejci prodávají jen do své země. To je vidět v popisu aukce. Někdo se dá ukecat, někdo ne. Opět - je důležité to probrat s prodejcem před kliknutím na BID.

EDIT (2.2. 15:46):
13) Některé aukce mají tzv. rezervu - prodejce si vyhrazuje právo neprodat předmět, pokud výsledná cena nepřekročí jim stanovenou (tajnou) částku.

14) Některé položky nejsou (jen) aukce, ale přímé prodeje. Pokud je u položky napsáno Buy it now, rovnou to kupuješ za tu cenu. Někdy se dá i přihazovat, jakmile se přihodí, tak Buy it now mizí (nebo mizí, až se překročí cena pro buy it now?)

15) Poplatky za ebay většinou hradí prodávající, ale je také dobré se o tom ujistit.

Jestli jsem na něco zapoměl, tak sorry, když si něco vzpomenu, dopíšu to dál.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

otaznik

Citace od: Jindroush kdy 02.02.2005, 15:32:49
12) Někteří prodejci prodávají jen do své země. To je vidět v popisu aukce. Někdo se dá ukecat, někdo ne. Opět - je důležité to probrat s prodejcem před kliknutím na BID.



Ze zhruba deseti věcí, na které jsem se informoval a které prodejce nabízel jen jako prodej do "své" země, mi zboží odmítnul poslat jen jeden člověk, takže jde o to se hlavně ptát a ptát.

Colonel32

#7
hele, diky moc za to schrnuti, lidi. Urcite se bude hodit...

[edit]
ktere zeme tedy nejvice doporucujete?
Ja prohlizel nemecko, ale tam nic zajimaveho, naopak zbozi z anglie by se mi asi docela libilo.. ale tam uz zacina byt draha doprava...

otaznik

Citace od: Colonel32 kdy 02.02.2005, 18:31:50
ktere zeme tedy nejvice doporucujete?
Ja prohlizel nemecko, ale tam nic zajimaveho, naopak zbozi z anglie by se mi asi docela libilo.. ale tam uz zacina byt draha doprava...

Německo je v pohodě, co jsi tam nenašel?

Jindroush

#9
No právě, taky na to koukám, jako vláčkař máš v Spielzeug / LEGO / Eisenbahn 1271 aukcí.

přímý odkaz

Hele, maj tam Krokodýla

Já osobně tedy radši 'browsuji' než hledám, protože málokdo uvede takový informace, abych se trefil dotazem  ;)
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Colonel32

aha - ja jsem hledal na ebay.com, a hledat pouze predmety lokalizovane v  nemecku. Dik za linq

...aber mein deutsch ist sehr schlecht.

Colonel32

hledam bud:

lego train
nebo lego + cislo sady ktera me zajima (prakticke pro hledani veci z mesta)

Jindroush

To moje němčina je úplně 'šlechetná'  ;D

Ale základní výrazivo už znám, třeba *TOP*, OVP nebo *SEHR RAR*  >:D
Když už nevím kudy kam, přeložím si to pomocí http://babelfish.altavista.com do angličtiny, nebo zkusím kontaktovat prodávajícího.

Jak říkám, hledání není nic moc, je lepší těch pár stránek projít jednu po druhý.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

KLF

Na eBay je najjednoduchsie dat si vyhladat dvojicu klucovych slov. Ja ked hladam Maersk, tak dam napriklad "lego maersk" a najde mi vsetky polozky obsahujuce tieto dve slova. Obdobne vsetko ostatne. Osvedcena metoda.
Pravidelne prezeram/kupujem z ebay.com a ebay.de.

Terminated.

Jindroush

Tak se ale snadno hledají sběratelské kousky, protože se dá předpokládat, že prodávající ví, co činí  :)

Ale v případě normálních lidí budeš mít 'schiff' nebo něco totálně vágního a to už nenajdeš. To už je lepší hledat podle čísla setu, tam je imo pravděpodobnost vyšší než tím popisem.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

KLF

No ved ano. Presne tak som to myslel. :) Ked napriklad hladam trajekt, tak dam "lego ferry", "lego fähre", alebo "lego schiff". Alebo podobne... Ale inak da sa vytvorit nejaky agent na eBay, co za teba pravidelne prehladava cely eBay a posiela Ti maily. Ale nejak mi to nefungovalo dobre. ;(
Terminated.

Colonel32

tak na nemeckem ebayi je toho fakt vic nez na tom svetovem - a jak ty polozky na ebay.de nejsou pristupne z ebay.com primym vyhledavanim, tak jsou ty veci z nemecka tak o 25% levnejsi, u vzacnych sad klidne i o 100%. 

Colonel32

tak jsem se ptal na to, kdy zavedou do CR PayPal....
prisla mi odpoved, ze rozsireni do nejake zeme je dosti narocne, protoze se proto musi udelat velika zakladna, ale ze na rozsireni Paypalu do dalsich zemi se usilovne pracuje, nemohou vsak poskytnout jakykoliv casovy plan

(evidentne predtisteny email, ktery tam jen zkopirujou)

takze pokud je toto presna definice jinroushova "poslali me do prdele" tak se omlouvam

Jindroush

Tak, přesně takhle to definuju. Ten mail ma nulovou informační hodnotu, a přes veškerou informační omáčku kolem neslouží k ničemu jinému, než k odpálení otravného dotazu.

Mě by zajímalo, jestli se totiž vůbec někdy nějaká kravata nad tou ČR zamyslela?
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Colonel32

kdyz jsem byli dost dobry pro McDonalda, KFC, tak proc ne pro paypal?

KLF

No asi preto, lebo McDonald's, TESCO, KFC... zarobia na nasom trhu podstatne viac ako PayPal.
Terminated.

Colonel32

musim rict, ze dekuji bohu za eBay.de - konecne mam padny duvod zacit tu nemcinu brat vazne ;-)))

rdk

Rekl bych, ze problem paypalu neni v tom, ze by tady nechtel provozovat ten system, ale proto, ze u nas mikroplatebni systemy potrebuji povoleni CNB. Ktery nejspis nebude tak jednoduchy ziskat, protoze jej ma jen reinkarnovana Monetka.cz...

Jindroush

No, a jsou všechny 'inkarnace' PayPal mikroplatební systémy? Přeci je možno platit i kreditkou, bez nutnosti mít prostředky na účtu PayPal.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

rdk

Aspon to kdyby dovolili. Ale i timto zpusobem to je podle me mikroplatba...

Vim, ze existuji zahranicni platebni brany, ktere zprostredkovavaji platby kartou ceskym firmam za nekrestanska procenta, zjevne bez povoleni CNB, ale ti nemiri na koncaky, ale na firmy a to muze byt ten rozdil, proc do toho paypal nejde.

Paypal si taky podle me musi zachovat naprostou duveryhodnost, takze se brani delat cokoliv, co by jen zavanelo tim, ze to je na hrane zakona...

Jindroush

IMO není rozdíl mezi tím, když zaplatím převodem přes libovolnou banku, Western Union, Bidpay nebo kreditkou PayPalem. V žádném z uvedených případů moje peníze na žádném 'virtuálním' účtu neleží, což si právě myslím, že je podstatou těch elektronických peněženek neboli (nejspíš) mikroplatebních systémů.

Ostatně, co je ČNB do toho, jakým způsobem převádím prachy ze svýho účtu (narážím na ty zahraniční platební brány)?
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

rdk

Nelezi na tvym virtualnim uctu, to ne, ale lezi na virtualnim uctu prijemce :-). A prijemce by mohl byt obcan/firma se sidlem v CR.

CNB je fuk, kam penize posilas, ale ze zakona ji neni fuk, kde ty penize lezi. Proto si ty nemuzes zridit banku, ale potrebujes licenci. A jelikoz paypal v podstate funguje jako banka (zprostredkovava platby a spravuje vklady), potrebuje tady alespon povoleni CNB...

rdk

Ted me napadlo, ze po vstupu do EU si u nas muze otevrit pobocku kazda banka, ktera ma licenci kdekoliv v EU. A jelikoz paypal funguje ve vsech 15 "starych" statech EU, tak by mu nemuselo dlouho trvat to zprovoznit i v novych clenskych statech...

Colonel32

2 Jindrousch:

zkoncene aukce (v nemeckem ebayi)



Jindroush

Nojo, já si nevšim, že ten sloupeček je konfigurovatelnej, včíl už to tam mám.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)