(Vlastní) Nádraží v jižních Čechách

Založil Jonas, 01.10.2006, 13:04:46

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Jonas

Jako AFOL se "přátelím" s Legem už více než 20 let. Vždy mě zajímaly především tématické řady Town, Castle a zejména Technic. Trains jsem dlouho přehlížel, protože mám z dětství velké množství skutečné modelové železnice, z níž jsem kdysi stavěl poměrně realisticky vyhlížející kolejiště. Nedodržování měřítka u Lega - u vlaků, u staveb, ale zejména u kolejiva - jsem dlouho nemohl překousnout.

Jenže výtvory takových Train specialistů, jako jsou Hobby, Betakaroten, Cavelon a dalších, a možnost z Lega libovolně navrhovat a přestavovat vlaky i stavby mě nakonec dostaly. Zláště, když se letos 9V vlaky daly  levně nakoupit v řadě výprodejů.

Když už jsem měl pár vlaků a kolejí, začalo mi scházet nádraží. Ty co nabízelo Lego, jsou při vší úctě k jeho designerům nepoužitelné. Zejména rozměrově. Takže jsem se rozhodl postavit vlastní. Inspirací mi byly nádražní budovy, které si z dětství pamatuji z jižních Čech. Nesnažil jsem se tentokrát kopírovat nějakou konkrétní budovu, ale vyšel jsem pouze ze stylu budov někdejší Dráhy Františka Josefa (Praha - Velenice).









Více obrázků najdete jako obvykle na mém Brickshelfu http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=208069
Jonas - Můj Brickshelf

J0hny54

Jak si psal tak me taky vlaky moc neberou, ale to nadrazi se povedlo. Pekna stavba. Jen 2 veci Brickshelf galerie mi nefunguje,ale to je jedno... A ta druha mohl bys tam mit vic veci udelanych do detailu hlavne v horejsi casti budovy - okna  a strecha...

Raistlin M

Paráda. Jen když vidím, že jsou tam růžováci i klasičtí žluťáci, tak to nádraží působí jako mezinárodní. ;D Ještě nějakýho černocha a je to. ;D

Má to nějaký vnitřek?

Johny kritizuje deatilnost z vnějšku, ale ta mi připadne vcelku realistická a lepší, než to přeplácat. ;) Tedy...můj názor

( IMHO nepoužívám, ale na žádost doplním IMHO soukromou zprávou  8))

Jonas

Citace od: J0hny54 kdy 01.10.2006, 13:11:20
Jak si psal tak me taky vlaky moc neberou, ale to nadrazi se povedlo. Pekna stavba. Jen 2 veci Brickshelf galerie mi nefunguje,ale to je jedno... A ta druha mohl bys tam mit vic veci udelanych do detailu hlavne v horejsi casti budovy - okna  a strecha...

Pokud ten Brisckshelf není ještě přístupný pro veřejnost, tak se tak jistě brzy stane. Já ho samozřejmě vidím.
Na něm pak uvidíš srovnání s realitou a uvidíš, že ani tam nejsou horní okna nijak moc zdobná. A střecha? Snad by se ještě daly přidávat lávky ke komínům, hromosvody, možná ptáci na komíně  ;),  ale do takových detailů už se mi nechtělo.

To Raistlin:

Interiér bohužel není. Z obrázku to možná není zřejmé, ale budova je dosti dlouhá (cca 80 cm), váží několik kilo, a je v ní "dočasně pohřbeno" několik tisíc kostek. Tím pádem už na interiéry nezbyla síla ani materiál.

Jonas - Můj Brickshelf

Bryk

Paráda, opravdu super nádraží. Jonáši koukal jsem, že ať ty postavíš jakoukoliv budovu, tak se Ti vždycky povede, kloubouk dolů.

Micho

Parádna prácička. Výborne farebne zladené, má to celé dynamiku na základe množstva detailov a kopca dobre osadených postavičiek. Aj taká reálna veľkosť k Lego vlakom. Presne ako si Jonas písal. Originál Lego riešenia nádraží sú celkom slušné (hlavne tie staršie), ale dá sa to doriešiť. Veď aj hobby dával radšej aspoň po 2 stavebnice dokopy, vadilo mu totiž otvorené riešenie zozadu.

Z detailou, čo ma zaujali vytiahnem aspoň riešenie krytia vstupných dverí. Sklon, poštová schránka. Aj krytá časť na nástupišti je mi sympatická.

***Banana.com

Velice pěkné, trasu ČB - Velenice znám, a podobné nádraží by se tam určitě vyjímalo. Lituji, že nejsem nadán představivostí a umem ke stavbě podobných MOC.

Petrjr

Nádherné. Mimo jiné pěkně barevně ladí /i dekorativní prvky/ a odpovídá měřítku a přitom nevidím žádný SNOT. Ne že by byl snot špatný, ale je vidět, že to jde udělat takto pěkně klasicky a přitom bez ztráty kytičky.

hobby

Moc hezký MOC!. Výborná stavba, moc se mi líbí. Krásně jsi vystihnul charakter těchto, v podstatě typových budov (další typy budov jsou s okrovou omítkou s červenými lícovými cihlami). Pro mě už od dětství pohled na vláček a nádraží znamenl hřejivý a vzrušující pocit, dnes doprovázený trochou nostalgie. Vidím, že jsi také, (jako např. Micho, nebo já) musel řešit úžlabí u těchto střech, když bohužel pro něj nejsou kostičky. Jde to řešit i takhle, viz http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=1323.msg15690#msg15690.
Budu se těšit na další výtvory. 

Jonas

Citace od: hobby kdy 02.10.2006, 08:42:18
Vidím, že jsi také musel řešit úžlabí u těchto střech, když bohužel pro něj nejsou kostičky. Jde to řešit i takhle, viz http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=1323.msg15690#msg15690.

Problém neexistujících úžlabinových kostek ve sklonu 33 trápí mnoho stavitelů. Na "wish-listech", které fandové adresují TLC, figurují většinou na jednom z prvním míst.

Já jsem u této stavby musel zvolit takové řešení, aby se budova dala stavět a později spojit (zaklapnutím technic zámků) ze 3 částí. Při té velikosti a hmotnosti by to ani jinak nešlo. 
Jonas - Můj Brickshelf

Jonas

K osobnímu nádraží jsem přidal malé nákladní skladiště.





Jonas - Můj Brickshelf

Ondra