Svérázné obchodní praktiky na Brick-mania(Odstranění NPB na Bricklinku)

Založil Systematik, 05.09.2012, 12:06:06

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

otaznik


Colonel32

pro:

- vzácné díly snadno dostupné

proti:

- riziko, že budou ve špatném stavu
- přístup prodejce


ale na misku vah si to musíš dát sám.

Frco

asi tak, je to na tebe. Ja som u neho nakupoval par tyzdnov dozadu a ziadny problem, LEGO som bral iba nove a vsetko prislo v super kvalite, normalne zabalene do sackov podla lotov. Takze ja s nim problem nemam, skor naopak :)

thunnus

Připojoju se k Frcovi, já s ním mám naopak relativně dobré zkušenosti. Je pravda, že působí trochu podrážděně, ale dá se s ním domluvit. Stalo se mi, že mi v objednávce sice chyběly dvě (nepodstatné) částečky, ale byly mi vráceny za ně peníze, a jinak ty kostky, co jsem si objednal byly docela vzácné a za dobrou cenu, takže já se stavím na jeho stranu.
lego is not a hobby, its the meaning of life :-)

Hardegon

Už hodně balíků za hodně peněz jsem tady odebíral a zatím jsem neměl problémy.  Díly označené jako nové jsou naprosto v pohodě, použité díly občas trochu ušmudlané nebo poškrábané. Ale to je nízké procento. Když díly nebyly na skladu, vrátily se mi peníze. Ostatní obchody mají třeba lepší servis, ale nikdo nemá takovou nabídku. Já si na tenhle obchod nemůžu stěžovat.

Rado

Vďaka páni za info, ušetrili ste ma potencionálnym problémom. Tento BL shop som prehliadol skôr, ale zásadnú nedôveru budilo množstvo "used", ktoré mohli byť len z veľkého kw. Tak i tie "new", ktoré kupujem výhradne by asi boli len subjektívnym pohľadom predajcu, len lepšie vyseparované z kw. Tak toto nemusím, nie som homeless. Už som sa s istou obdobou toho stretol u BL shopov - KostkyAkce, Wallnut a Walhalla - jedine Wallnut sa postavil profesionálne a bez vykrúcania, jemu česť. BTW tým dvom patril min. neutral, no som ja pochybil, že som ho neudelil, len riešil výchovným mailom.
Je zrejmé, že evidentne na brickmanii ide len o triedené kw, Lego je predsa predovšetkým o kvalite a efekte vyznenia, humus z kw patrí len do smetí. Toto by na BL nemalo byť ani pre "used".
Rád by som sa mýlil smerom k pozitívu u predajcu, ale vaše skúsenosti hovoria o inom.

Raistlin M

Citace od: juraj kdy 06.02.2013, 06:40:17
Tak s tými new dielmi by som to tak čierno nevidel. Určite nepartoval 12x used Jabbov Palac a iné. S prihliadnutím na to, ako to v poslednej dobe rozbehol, určite partuje aj nové sety.
Viděl jsem u něj taky dost rozebraných nových setů v inventáři, ale souhlasím s tím, že to velké množství USED dílů hovoří o riziku. Já sám do Bl i do setů na prodej přebírám dílky velmi pečlivě a vcelku i časově náročně a při tom množství, které tu ten člověk prezentoval a při časech, které přiznal, že dává třídění, není možné očekávat, že mi přijde slušné zboží. Argument o tom, že mi případně zboží vymění (za podobné?), nebo vrátí peníze, neberu. Přeci si nekupuji zboží s tím, že ho budu reklamovat, ne? Já nakupuji USED docela často a někdy tam najdu jeden, nebo dva dílky nic moc. S tím ale počítám. Tento obchod ale má podobné díly zcela vědomě. Vidím u něj díly k tomu, abych dokompletoval asi všechny sety, co momentálně kompletuji, ale touhle cestou prostě nepůjdu.
Jiná věc je, jakou míru použitosti a poškození kdo akceptuje. Já jsem velmi přísný a vše co vyřadím dám možnost si vzít svým dětem. Několikrát v poslední době jsem je podezíral, že mi něco vzácného znárodnili a když jsem si tu věc prohlédl pořádně, tak jsem zjistil, že tam je nějaký drobný otisk zubu na zadní straně torza, nebo má vzácná hlavička trochu poškozený stud.

Doufám, že u mě teď někdo nakoupí a já mu omylem pošlu něco hrozného.  ;D

Colonel32

Citace od: Raistlin M kdy 06.02.2013, 07:10:25Přeci si nekupuji zboží s tím, že ho budu reklamovat, ne? Já nakupuji USED docela často a někdy tam najdu jeden, nebo dva dílky nic moc. S tím ale počítám. Tento obchod ale má podobné díly zcela vědomě. Vidím u něj díly k tomu, abych dokompletoval asi všechny sety, co momentálně kompletuji, ale touhle cestou prostě nepůjdu.

U slušného obchodu se dá přístup přizpůsobit požadavkům - pokud potřebuju pár dílů na kompetaci setů, dá se domluvit, že na ty konkrétní díly dají dvakrát pozor, že budou opravdu dobré. Naopak, pokud beru díly na volné stavění a vykupuju lot 200 kusů, tak není problém třeba 10 vyřadit, že ty prostě ne.

Problém je, když se na slušném přístupu s prodejcem domluvit nedá, což tady nešlo. Potřeboval jsem 10x modrej technic brick 1x6 do test caru, a jeden stejně přišel zažloutlej a ohranej tak, že měl všechny hrany do kulata. A pak se prodejce ještě vztekal, že mám tu drzost chtít nějaké díly refundovat.

Rado

Citace od: miho kdy 06.02.2013, 20:53:40
Citace od: Rado kdy 06.02.2013, 02:06:31
Vďaka páni za info, ušetrili ste ma potencionálnym problémom. Tento BL shop som prehliadol skôr, ale zásadnú nedôveru budilo množstvo "used", ktoré mohli byť len z veľkého kw. Tak i tie "new", ktoré kupujem výhradne by asi boli len subjektívnym pohľadom predajcu, len lepšie vyseparované z kw. Tak toto nemusím, nie som homeless. Už som sa s istou obdobou toho stretol u BL shopov - KostkyAkce, Wallnut a Walhalla - jedine Wallnut sa postavil profesionálne a bez vykrúcania, jemu česť. BTW tým dvom patril min. neutral, no som ja pochybil, že som ho neudelil, len riešil výchovným mailom.
Je zrejmé, že evidentne na brickmanii ide len o triedené kw, Lego je predsa predovšetkým o kvalite a efekte vyznenia, humus z kw patrí len do smetí. Toto by na BL nemalo byť ani pre "used".
Rád by som sa mýlil smerom k pozitívu u predajcu, ale vaše skúsenosti hovoria o inom.

Uživatel Rado, který zde na fóru má všeho všudy 2 (slovy) dva příspěvky a to v obou případech velmi kritické, bez toho, aby zde na fóru kdy uvedl něco pozitivního naprosto neoprávněně uvádí můj BL Kostky Akce zde v rubrice Černá listina. Mám na BL 51 pozitivních hodnocení (nepočítaje v to to jeho). Nakupoval u mne pouze 1x před rokem a je vůbec jediným kupujícím, který si kdy na něco stěžoval.  Nabídl jsem mu tehdy vrácení peněz což tehdy odmítl.

Myslím, že toto forum by nemělo sloužit k tomu, aby si zde beztrestně kdokoli kohokoli pomlouval

Mojou chybou bolo práve dať kladné hodnotenie za tú nekvalitu, ktorá skončila v koši a poslať iba kritiku na toto Vám, takto sa práve nepredáva skúsenosť. A ide práve o tú kvalitu, ktorú Lego predstavuje, a tá v danej zásielke chýbala zásadne. Ospravedlňujem sa, ak je pravdou, čo tvrdíte, že ste ponúkli vrátenie a ja som odmietol, no na toto si naozaj nepamätám. Objednávka bola úplne marginálna, o financie nešlo, ide o princíp. Rozhodne som nemienil zadať Váš BL shop medzi čiernu listinu, len som sa práve v súvislostiach kvality sa podeliť so skúsenosťou. Ak akákoľvek zmienka v rubrike je uvedením do čiernej listiny, tak beriem späť.
No dosť zvláštne je Vaše tvrdenie, že ja by som nemal právo vysloviť kritický názor, aj hneď v prvom príspevku. Tých odnotení mám aj ja na BL dosť, ale to absolútne nehrá rolu. A že v prvom som nevychválil flexi koľajnice a označil ako jeden z najhoších produktov Lega, to ich chcete obhajovať? No comment.

Matošo

Boha jeho. Chlapci, vy mě bavíte...

Koneckonců o další důvod navíc prodávat jen nové díly z part-outů...

Colonel32

Jenže vyhrožování právníkama ti na reputaci příliš nepřidává... to nemusí odradit jen pisatele, ale i potenciální zákazníky.

Chairudo

Čím dál více mi to tu připadá jako lynčování prodejců.

Nikdo není dokonalý a každému se sem tam nějaká ta chybička stane. Zdá se mi, že někteří lidé, i když sami nejsou dokonalí, od jiných vždy očekávají absolutní výkon, mají pro nedostatky minimální pochopení a obvykle sami malou snahu se nějak domluvit.

Diskuze o tom, jestli díly co prodává jako nové, jsou opravdu nové, mi připadá absolutně směšná a jako šíření pomluvy.
Mám už z BL od Brick-manie kolem 20 nákupů za přes 30,000 a nové vždy byly nové. U použitých se často nějaký nedostatek našel, ale jestli je z 5000 bricků 5-10 nějak špatných tak se to dá pochopit, a i napravit, když o tom člověk normálně informuje a požádá o nápravu.
- samozřejmě, pouze moje zkušenost, nemůžu mluvit za nikoho jiného.
YouTube LEGO videa, Fotky z výstav na Flickr

Colonel32

Citace od: miho kdy 07.02.2013, 14:11:46
Pomluvě je nutno čelit a nelze se s ní smiřovat, pokud je takovým uživatelům jako je Rado tady dáván beztrestně prostor.

Bohužel, v naší společnosti je nejlepší se cílem pomluvy vůbec nestat.

hawran

Zdravím, dnes dorazil balíček od brick-mania a musím konstatovat že buď jsem měl obrovské štěstí, nebo ti co s ním udělali špatnou zkušenost obrovskou smůlu.
Předně doporučuji si přečíst store terms, tam je vše vysvětleno (byť hodě nedokonalou angličtinou, ale pochopit se o dá)
Zároveň jsem po přečtení příspěvků v tomto fóru pro jistotu volil dílky označené jako New, jen tam kde nebylo zbytí jsem kupoval Used. Pravda je že na první pohled ten BL shop vypadá poněkud zvláštně...
A výsledek?
Invoice přišel ještě ten den co jsem objednával, obratem jsem zaplatil (čtvrtek)
Druhý (pátek) den se status změnil na packed (objednávka 1242 dílů ve 114 lotech), po dotazu zda by bylo možno dodat balíček další týden v úterý prodejce odpověděl že pro to udělá maximum ale že to nemůže zaručit. Dokonce se div neomlouval že kdybych to řekl o den dříve mohl to poslat PPLkou (o navýšení ceny za poštovné ani slovo).
V pondělí balíček odešel a dnes (úterý) dorazil.
Nedovedu si dost dobře představit že by to mohlo jít rychleji...
Prodejce ragoval rychle a velmi vstřícně.
Balíček byl precizně zabalen ve velké krabici od Technic setu, uvnitř 4 velké pytle, 3 z nich jen s novými díly, jeden s použitými.
Nové díly jsem jen přepočítal a uklidil, na použité jsem se obzvláště sousředil... na některých vůbec nebylo poznat že jsou použité, na několika málo z nich byl prach (lze snadno odstranit vypráním) a celkem 3 díly deklarované pordejcem jako použité (opakuji tři díly z víc než 1200 objednaných) mají viditelné fleky (evidentně se jedná o díly z nějakého kw nebo tak něco)
Při kontrole nechyběl jeden jediný dílek...
Podtrženo sečteno - naprostá spokojenost, dávám pět hvězdiček z pěti, když přepočítám celkovou cenu včetně poštovného a počet nakoupených dílků jsem na 2,56 CZK/dílek což je podle mé dlouhodobé zkušenosti na BL VELMI slušné skóre.
...klidně mně kamenujte, ale já se do takového BL shopu rád vrátím...
Přeji hezký večer a pohodové stavění!
Bricks Forever!

otaznik

Citace od: hawran kdy 19.03.2013, 22:30:17
jsem na 2,56 CZK/dílek což je podle mé dlouhodobé zkušenosti na BL VELMI slušné skóre.
Tak tohle samozřejmě neukazuje vůbec nic.

Colonel32


davroman

Ahoj všem,
navážu na "hawrana" - nakoupil jsem už v Brick-manii 5-6x a nikdy se mi nestalo, že by nějaký díl chyběl. Co se týče kvality - NEW díly bez problému, USED díly taktéž.

Nakupuji tam poslední dobou nejvic - obrovská šíře sortimentu NEW i USED dílů za zajímavé ceny. A popravdě - mám to za "humny" (cca 15min autem), takže si domlouvám osobní odběr a platbu v hotovosti.

S majitelem vždy chvíli "pokecáme", je docela zábavné si poslechnout na co si Češi dokážou stěžovat. Dle jeho slov je pro něj CZ trh obratově poměrně nezajímavý v porovnání se DE a Asií a v jistou dobu dokonce zvažoval úplné zablokování prodeje pro CZ zákazníky.

No a to nejlepší na závěr - při poslední návštěvě mě majitel pozval do svého království. To co jsem viděl, mi vyrazilo dech - tři velké místnosti napěchované regály, v policích plastové boxy s roztříděnými díly, dvě místnosti plné NEW dílů, jedna USED dílů. Vše úhledně roztříděno, prostě nádhera. K tomu jedna místnost se zázemím na přípravu, balení, třídění, apod. Oči jsem měl na vrch hlavy - tam by se stavělo.  ;)
A jen pro představu jak velký tento BL obchod je - v současné době vše zajišťuje celkem 5 lidí a v době mé návštěvy zrovna přivezli 100ks nového Technik setu 42000 (formule).

Na úplný závěr už jen dodám, že majitel či jeho ostatní kolegové nemají zrovna super komunikační styl či angličtinu, ale za to, co za rok a něco fungování jejich BL obchodu dokázali vybudovat, před nimi hluboce smekám. A možná tím dělají pro podporu Lega a stavitelů více než někteří neustálí kritici všeho a všech na tomto fóru.  :(
Náš BL shop TDH Bricks: https://store.bricklink.com/TDH_Bricks

mesje

Hoši, máte jeden mega velký BL shop u seba, ktorý je rozsahovo medzi top na svete, a vy sa tu stále sťažujete... ja mám s tým shopom len dobré skúsenosti. X-krát som mohol dokonca tú objednávku meniť, dopĺňať (čo nie každý umožní), resp. upravovať tak aby vyšlo nízke poštovné, super sa dalo s tým shopom komunikovať, hoci ma kopu objednávok a roboty, bricky boli v poriadku. Možno mal len niekto z Vás smolu, že mu niečo nedošlo...

mirek

Také zde velmi často nakupuji. Jsem naprosto spokojen. Nemám jedinou výtku.

linhi

Já tam nakupuji od začátku,jestli se stalo pár chybek tak to chápu,ale zdá se že kvalita balení i dílů se hodně zlepšila,já jsem spokojený a je to jeden ze tří českých BL kam se vracím stále...

Luky1987

Také musím říci, že se hodně zlepšili, odebral jsem pro stavby na Lipno za osm měsíců šesticiferný počet dílků a víceméně v pořádku.
Pouze celkem často dává několi lotů dohromady, takže se s tím človek poté doma musí třídit a někdy trvá i přes týden než zásilka dorazí, přestože má status jako odeslaná.

Matošo

Citace od: Davroman kdy 19.03.2013, 23:34:59
Dle jeho slov je pro něj CZ trh obratově poměrně nezajímavý v porovnání se DE a Asií a v jistou dobu dokonce zvažoval úplné zablokování prodeje pro CZ zákazníky.

Tak to asi není nic nového pod sluncem. Troufnu si tvrdit, že u všech českých BL obchodů, které mají alespoň 20 tisíc dílků je poměr prodeje do ciziny a do CZ tak 10:1.

Praxe je často taková, že objednávek ani není o tolik méně (třeba 3:1), ale v průměru jsou objednávky mnohem, mnohem menší (nebo né menší, ale levnější  >:D). U nás kupují většinou "doplňovači" a z ciziny sběratelé a stavitelé (čest výjimkám) a takové objednávky se výrazně liší.

Je ale dobře, že tento prodejce na sobě zapracoval a už nedává všechno do jedné igelitky (i když jak píše hawran - 1200 dílů ve 4 pytlích = to by mi asi jeblo...).

Mesje: Měnit a upravovat objednávky po jejich zpracování je ZLO !! A sám na to přistupuji pouze ve výjimečných případech, protože to pak zabere cca 2x tolik času, i když by se mělo "měnit" jen třeba 5 položek...

otaznik

Citace od: Davroman kdy 19.03.2013, 23:34:59
A možná tím dělají pro podporu Lega a stavitelů více než někteří neustálí kritici všeho a všech na tomto fóru.  :(
Dělají pro to, aby na tom něco vydělali, nějaká komunita je jim u zadku.
Že to dělají pro peníze je samozřejmě v pořádku.

Colonel32

Citace od: otaznik kdy 21.03.2013, 12:28:27
Dělají pro to, aby na tom něco vydělali, nějaká komunita je jim u zadku.
Že to dělají pro peníze je samozřejmě v pořádku.

Samozřejmě jsem zaznamenal ohlasy o lidí, kteří se účastní jednodenních akcí, že oni přijedou, přivezou speciální pohyblivé modely, ty návštěvníky namlsají a oni nakoupí u prodejců, kteří se tam sjedou taky, a ve finále si namastí kapsy na práci jiných.

Takže s tvrzením, že prodejci dělají něco pro komunitu bych byl velmi opatrný, a už vůbec bych byl opatrný s tvrzením, že dělají víc než ostatní, už tuplem.

Colonel32

Citace od: Matošo kdy 20.03.2013, 12:56:05
Tak to asi není nic nového pod sluncem. Troufnu si tvrdit, že u všech českých BL obchodů, které mají alespoň 20 tisíc dílků je poměr prodeje do ciziny a do CZ tak 10:1.

Tak proč by to měla být doména ČR? Je celkem logické, že začínající uživatel, který vyhledává především levné díly a rozmanitost, začne u sebe "doma" - odpadne jazyková bariéra, složitosti převodu financí, je tam jistá důvěra v místní přepravní služby. Kdyby tento prodejce prodával v Polsku, pak by úplně stejně nadával na poláky a chválil zahraničí (teď už včetně čech, protože pro spoustu nejproblematičtějších zákazníků už by byl daleko). Také jsem měl mnohem radši objednávky ze zahraničí, kde za 50 dolarů byl jeden lot 100ks, než do čech, kde bylo lotů 100 a kusů 500. Takže zakázat nákupy lidem z vlastního státu tedy může být logický krok - ale je to jasný důkaz, že daný člověk nemá obchod pro to, aby nějak pomáhal komunitě, ale jde mu čistě jen o jeho vlastní zisk, tz. z tvrzení, že o tom vážně uvažoval si můžete udělat závěr sami.

Mtron

Já za sebe mohu říct kupuji od něj a neměl jsem problém. Dílky USED byli v normě. Dokonce jako bonus jsem od něj dostal Mtronského figa což mě potěšilo.
HOME WORLD MTRON - www.mtron.cz

Kuba

S obchodem jsem byl spokojen od počátku, původně především k vůli výběru. Nákupu jsem již udělal hodně, a musím říct, že co se týče kvality a komunikace, tak se nákup od nákupu hodně zlepšují a myslím, že kdyby dnes udělali nákup i ti největší skeptici, tak by byli s výsledkem spokojeni.

Colonel32

Citace od: Jukuruku kdy 22.03.2013, 07:03:29
co se týče kvality a komunikace, tak se nákup od nákupu hodně zlepšují

Což je docela dobře možné.

Citace od: Jukuruku kdy 22.03.2013, 07:03:29
a myslím, že kdyby dnes udělali nákup i ti největší skeptici, tak by byli s výsledkem spokojeni.

Největší skeptik by nesměl mít zakázáno v obchodě nakupovat, protože si dovolil reklamovat poškozené díly, jinak by v nákupech pravděpodobně pokračoval sám od sebe od začátku.

hawran

Citace od: otaznik kdy 19.03.2013, 22:46:48
Citace od: hawran kdy 19.03.2013, 22:30:17
jsem na 2,56 CZK/dílek což je podle mé dlouhodobé zkušenosti na BL VELMI slušné skóre.
Tak tohle samozřejmě neukazuje vůbec nic.
Kluci nezlobte se ale ukazuje. Nepovažuju se za žádného začátečníka a u nákupu nových setů (myslím sety přímo od TLG) mi průměrná cena dílku vychází z dlouhodobého pohledu na cca 2,50 CZK, kdežto na BL se vyšplhá k cca 4-5 korunám.
Podle tohoto poměru často posuzuji i výhodnost různých "akčních" cen setů... (například akční cena setu s 200 dílky je 300 CZK - parádní poměr 1,50 CZK/dílek) V tomto ohledu je potřeba odhlédnout od cen dílků sérií jako jsou Star Wars nebo Cars kde je cena dílku podstatně vyšíí, ale to asi všichni víme...
Samozřejmě že můžete namítat že jsou dílky podstatně dražší i podstatně levnější, to je pravda, mluvím však o dlouhodobém průměru.
Zde pár příjkladů:
- náklaďák z Technic dílků, 2500 ks , 10000 CZK na BL, průměr 4 CZK/dílek
- parní lokomotiva 900 dílků, 5000 CZK, průměr 5,55 CZK/dílek
- sada osobních vozů 1000 dílků, 4000 CZK, průměr 4 CZK/dílek
- brick-mania - nákup dílků 1200 ks, 3000 CZK, průměr 2,56 CZK ?
Já jsem fakt spokojenej.
Nevím jestli to z toho mého příspěvku bylo ost jasně patrné, ale nakupoval jsem tam s VELKOU nadůvěrou a fakt jsem se bál toho co dorazí... Ale naštěstí to dopadlo moc dobře...
K.
Bricks Forever!

Colonel32

Citace od: hawran kdy 14.04.2013, 08:00:00
Kluci nezlobte se ale ukazuje.

To je tak donebevolající pitomost tvrdit, že obchod je levný, protože tam "platím 2,5 kč za díl" zatímco jinde platím "4-5kč za díl", pokud u toho není jasně uvedeno, že všude kupuji STEJNÉ díly. Já mám obchody, kde kupuju za 20kč za díl a jsem rád, jak levně jsem nakoupil. Jinde koupím za 4kč na díl, a vztekám se, že je to tam drahé... protože jsem koupil jiné díly, než v prvním obchodě.