7249 XXL-Mobile Crane

Založil peter, 03.08.2005, 14:45:56

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

peter

Koncem loňského a počátkem letošního roku, zde na fóru probíhaly velké debaty o nových setech z řady CITY. Nejvíce zmiňovanou stavebnicí se stal XXL Mobile Crane. Mnoho uživatelů se nemohlo dočkat až si ho koupí, avšak už jich mnoho nenapsalo, zda-li si ho opravdu koupilo či nakonec od koupi upustilo. Já patřím mezi ty, kteří si ho opravdu koupily. Pro ty z vás, kteří stále ještě váhají jsem se rozhodl, že napíši pár slov, tak jak set vidím já.

První dojem je velkolepý a to především díky velké krabici, která slibuje mnoho dílků. Po otevření se vám naskytne pohled na několik samostatně oddělených celků, jak se již stalo, podle mne, smutným zvykem. Vše je roztříděno celkem do 5 etap, zabalených jednotlivě v několika sáčcích a dvou dalších krabiček.

Model se tedy složí z celkem 5-ti samostatných celků (kabina, přední část, zadní část, točna s ramenem a kabinou). Stavba je celkem snadná, občas okořeněná nějakými techničtějšími spoji. Sestavený model budí opravdu impozantní dojem, ale rozhodně si s ním ve vašem Lego městě nezajezdíte.

Model má pro mne hned několik zásadních much a vad, které by stálo dořešit, ale bohužel se tak nestalo. Během hraní si musíte dávat velký pozor aby jste výsuvné podpěry nevytáhly úplně ven. Podpěry nejsou nijak jištěné a tak se mi často stalo, že jsem je vytáhl úplně. Tento problém se týká i výsuvné části ramena, která mi též několikrát zůstala v ruce. Další věc, která mne velmi zklamala, je poloměr otáčení, který je opravdu mizerný. Myslím si, že můj pokoj není nijak malý, ale s jeřábem se skoro o 360° neotočím.

Další problémy se vážou převážně s kabinou pro obsluhu ramene jeřábu, ale ty jsou už podle mne spíše kosmetické. Kabina se sice může otáčet, avšak jen horizontálně. U jeřábů se spíše, ne-li vždy, využívá naklápění vertikální aby jeřábník mohl pohodlně sledovat vrchol ramene. Dále mne zklamalo vůbec celkové sestavení kabiny, která je více méně tvořena 4 dílky a nedá se nijak otevírat. Pokud tedy chcete vložit obsluhu do kabiny, musíte odmontovat celé prosklení. Posledními hnidami, které mi celkový dojem tak trochu kazí jsou jen stroze šedě zbarvené výfuky - chromové by se určitě vyjímali lépe. Co se týká samolepek, tak model jich obsahuje opravdu dost, ale naštěstí i bez nich je model pěkný.

Ke kladům modelu určitě patří jeho velikost a tvar, které dělají model velmi impozantní a pohled na něj je velmi pěkný. Barevné sladění je také vydařené a celková pevnost modelu je též dobrá, takže dílky během hraní neodpadávají (až na výjimky zmíněné výše). Celkový můj dojem je více méně kladný. Stavebnici bych doporučil spíše pro děti, které již mají rozum.

Celkové hodnocení: 65%
-----------------------------------
+ barevné sladění
+ 2 minifigy
+ dobrý vzhled i bez samolepek
+ celkem dost zajímavých dílků

- špatná manévrovatelnost
- možnost vytažení podpěr a ramene
- vzhled kabiny jeřábníka

Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

otaznik

Za pár týdnů bych ten jeřáb také měl mít, tak se těším. Pokusím se udělat hlavně něco s tím kloubovým zatáčením, to mě irituje už teď. Navíc se mi nelíbí, že celý podvozek je jeden díl.

chadzi

ja ho mam taky, u me by dostal 90%, nelibi se mi tam jen darkstone barva + podvozek z jednoho dilu