RECENZE setu 42100 - Liebherr R 9800 Excavator

Založil hawran, 30.09.2019, 20:04:40

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

hawran

RECENZE setu 42100 - Liebherr R 9800 Excavator - 1.část

ÚVOD

1. října 2019 je důležitý den pro všechny, kdo mají rádi velké, ale opravdu VELKÉ stavební stroje! Na pultech se totiž objeví model bagru Liebherr R 9800. Jeho předloha váží i s radlicí 800 tun a výkon motoru je téměř 3000 kW, lžíce bagru pojme neuvěřitelných 47 kubíků materiálu. Přepočteno na Fabie: strašně moc.
Model ze stavebnice LEGO má jedno nepopiratelné nej - od data vydání do odvolání je největším LEGO Technic setem, který byl kdy vydán. A prvenství si rozhodně zaslouží.
Mám tu čest jako jeden z prvních model sestavit a napsat o něm, dle zadání "nestrannou", AFOL recenzi... V případě Porsche bylo předem jasné, že recenze rozhodně nestranná nebude. A v případě Liebherru mám obavu, že to nebude o moc lepší. V mojí sbírve jsou totiž zastoupeny všechny bagry, které LEGO vydalo od roku 1979. Liebherr tím pádem zaujme čestné místo. Proč to zmiňuji? Jednoduše proto, že bagry mi učarovaly už v kočárku a tak je sbírám společně i s další stavební technikou.

INFORMACE O SETU

Číslo setu: 42100
Název: Liebherr R 9800 Excavator
Téma: Technic
Vydáno: 10/2019
Počet dílků: 4108 (dle informací na lego.com)
Celková hmotnost: 6000 g
Hmotnost modelu: 3750 g (včetně baterií a nakládaného materiálu)
Hmotnost návodu: 1250 g
Hmotnost krabic: 1000 g
Rozměry krabice: 575 x 475 x 170 mm
Rozměry modelu: 660 (d) x 280 (š) x 370 (v) mm (v poloze v jaké byl model sestaven)
Katalogová cena: 11999 CZK
Cena za dílek: cca 2,92 CZK za dílek

DISCLAIMER

Tato recenze neslouží k podpoře prodeje setu 42100. Jejím účelem je tento set popsat. Takže vše co je v recenzi napsáno vyjadřuje moje pocity a názory a nemůže být nijak spojováno se společností LEGO.

KRABICE

Dle očekávání je krabice obrovská a těžká. Její rozměry jsou stejné jako u setu 42055 Bucket Wheel Excavator. Standardní je její vnější i vnitřní provedení, kvalita je jako vždy precizní. Zvnějšku jsou mimo obvyklé fotografie modelu i stručné informace o jeho funkcích a zejména o nových ovládacích prvcích Control+.










VNITŘEK KRABICE

Uvnitř krabice jsou další dva boxy a volně ložené sáčky. Větší bílý box obsahuje návod a zbytek sáčků s dílky, menší černý box obsahuje elementy Control+ (2x battery box / Smart Hub, 3x velký motor, 4x malý motor)




OBSAH BALENÍ

- návod a samolepkový aršík
- bílý a černý box
- sáčky v sériích číslované 1 - 6 (celkem 31 sáčků)
- lžíce (radlice)








NÁVOD

Návod má rozměry 270 x 192 mm, tloušťka jedné knihy je 13 mm.
Návod je rozdělen do dvou knížek, jedná se o LEGO brožované návody tak jak je známe, každý návod má něco přes 360 stran.
Příběh či popis předlohy modelu na začátku jako v případě Porsche nebo Bugatti zde není.
Kvalita tisku návodu je jako obvykle nekompromisní, nicméně v některých částech se objevují na jedom listu díly v černé a LBG barvě zároveň a není moc poznat která barva je která. Je to způsobeno tím, že "technický" výkres dílku má vždy černou / bílou konturu a barva dílku tím pádem není tolik vidět.
Také se v návodu objevuje nová značka pro otočení sestavy a nová grafika čísla samolepky.
Focus frames jako v případě VW Beetle zde také nejsou.
Stavba je rozdělena přesně do 1000 kroků.





NOVÉ DÍLY

V setu se objevuje několik nových dílků.
1) Technic Linear Actuator XL - jeho délka je prodloužena z 16 (původní aktuátor) na 23 studů. Rozsah aktuátoru je 15 - 23 studů. Tedy délka, na které původní menší aktuátor končí, je startovní délkou většího aktuátoru.
2) Technic Clutch Casing + Technic Clutch Insert - nová spojka, která přenese větší točivý moment.
3) Radlice - je o něco menší než byla v modelu Volvo L350F před pěti lety
4) Technic Frame 7 x 11 - nový, větší rám
Zde jsou pak další zajímavé dílky, či dílky v nových barvách:

Hadice jsou nařezány na přesnou délku. Není to nic proti ničemu, já osobně si hadice rád řežu sám, nicméně je zde vidět trend dělat sety zcela "tool less". Navíc hadičky jsou o kousek delší, než je jejich předtištěná délka v návodu. Stavbě to ale vůbec nevadí.













SEZNAM DÍLŮ

Seznam dílů v závěru návodu není příliš dlouhý, jsou to dvě stránky. Je zde znázorněno 223 unikátních položek, celkem 4108 dílků.
Nejpočetnějším dílkem tohoto modelu - bez překvapení - je černý Technic pin with friction 2L - celkem je jich zde 629.
Po stavbě modelu zbyde celkem 40 dílků. Model je tedy ve skutečnosti složen nikoli z 4108 dílů ale ,,pouze" z 4068 dílů.

Bricks Forever!

hawran

#1
RECENZE setu 42100 - Liebherr - 2.část - stavba

STAVBA

Podrobným popisem stavby se tentokrát nebudu zabývat. Z pohledu stavění je stavba samotná v podstatě stejná jako u jakéhokoli jiného Technic modelu. Návod je srozumitelný i pro teenagera, vše je přehledné a zapadne do sebe na první dobrou. Jedinou drobnou výtkou k průběhu stavby je, že v závěrečných fázích je na stránce návodu zobrazen téměř celý model, takže umístění drobných sestav na téměř dokončený stroj chce dávku ostřížího zraku.
Dále je zobrazeno pouze několik významných kroků, jako například ukončení každé sady sáčků. Zajímavé to celé začne být až v okamžiku, kdy se model dodělá a začne hraní s ním pomocí aplikace v mobilu...




První nastartování aplikace (na konci sady sáčků 1)


Po sadě sáčků 2:


Po sadě sáčků 3:


Po sadě sáčků 4:





Sestava hadic je skutečně působivá:

Bricks Forever!

hawran

#2
RECENZE setu 42100 - Liebherr - 3.část - závěr

DOKONČENÝ MODEL

Stavění modelu trvalo 8,5 hodiny čistého času. Nedovedu posoudit shodu reálné předlohy s modelem, protože jsem něco takového ve skutečnosti nikdy neviděl. Dovolím si však tvrdit, že LEGO designéři obecně odvádějí skvělou práci po všech stránkách. Je třeba si uvědomit, že set je potřeba připravit, tak aby nejen odpovídal předloze, ale musí splňovat i další kritéria počínaje možností model vůbec reálně sestavit, napytlíkovat, připravit návod, přes stabilitu a pevnost modelu, ovladatelnost / hratelnost, v případě tohoto setu i "IT" část v podobě aplikace a konče tím, že každý má své šéfy, termíny a rozpočty... Každý oficiální set je tudíž kompromisem a dovolím si tvrdit, že tento set není výjimkou a celkově bylo dosaženo obecné optimální shody všeho se vším.

ČÍM JE MODEL VYBAVEN

Když se v roce 2010 objevil set 8043 - Motorized Excavator, říkal jsem si, že konečně existuje oficiální set, který má všechny funkce ovládané na dálku... Mimochodem v mém případě to byl tehdy jubilejní stý zakoupený set, navíc to je dokonalý model, takže k němu mám mimořádný vztah. Časem jsme zjistili, že to všechno je sice pravda, ale za cenu určitých omezení.
V případě Liebherru je ovládání úplně jiná liga (v tom pozitivním smyslu slova pochopitelně). Nejen, že všechny funkce (kromě sklopných schodů a otevírání motorového prostoru) jdou ovládat na dálku přes appku, ale možnosti jsou posunuty ještě dále.

PF DÍLY - CONTROL+

Model je vybaven sadou zcela nových Control+ dílů napojených na aplikaci v mobilu. Aplikace je ke stažení pro Android i iOS a má 210 MB.
Po spuštění aplikace by mělo stačit Smart Hub jen zapnout a pokračovat v hraní. Realita v den psaní recenze (29.9.2019) však byla poněkud jiná.
Aplikace se stáhla a nainstalovala, ale vypadalo to, že Liebherr ještě v aplikaci není aktivován. Zkoušeli jsme na několika různých telefonech, kde byla chyba nevím. Kostka se sice tvářila jako spárovaná s mobilem, ale appka stále tvrdošíjně vyžadovala zapnutí kostky. Problém je, že bez ovládací aplikace, respektive bez spárování Smart Hubů s mobilem, je z modelu rázem nechutně drahá pracholapka. Model se nepohne ani o milimetr, motory a Smart Huby jsou k ničemu.
Velice pozitivní je, že oba Smart Huby jsou dobře přístupné, dají se snadno otevřít i na sestaveném modelu i bez nástrojů a výměna baterií probíhá snadno ve vyjímatelných zásobnících. Proti standardním battery boxům zcela jiný, neporovnatelný zážitek. Kdo jednou zkusí nechce více zpět. Zárověň lze Smart Hub snadno zresetovat podržením zeleného tlačítka po dobu zhruba 10 sekund. Až potud všechno OK, ale bagr byl první den prostě úplně mrtvej.

Další den ráno (30.9.2019) se však appka v mobilu sama zaktualizovala a Liebherr se v ní objevil. Zcela se změnilo její rozhraní a ovládací prvky se sladily s tím, co se píše v návodu i na krabici.
Měli jsme tedy možnost model rozhýbat a začít s ním pracovat.
Domníváme se, že appka nefungovala, protože model ještě nebyl v prodeji.

PROVOZ - HRANÍ SI S MODELEM

Při prvním spuštění appky se rychle proběhne průvodcem, který uživatele poučí o základních funkcích a zkalibruje model. Už to je samo o sobě velmi zajímavé. Bagr párkrát projede všechny pohyblivé prvky sem a tam, zjistí si kde jsou koncové polohy a přes ty pak už nikdy nejde.
Na ovládacím panelu pak lze v základu ovládat jednotlivé prvky modelu (dva virtuální joysticky na ovládání superstruktury a ramen s radlicí) a dvě řídicí páky na pojezd. Otevírání a zavírání radlice je samostatně dvěma tlačítky.
V další fázi je pak možno ovládat jedním tapnutím celou sestavu ramene s radlicí. Je zábavné pozorovat, jak řídicí software ovládá vše najednou, netřeba se zabývat tím, co se čím ovládá, jednoduše se radlice na obrazovce přetáhne do nové polohy, zbytek obstará software.
A úplně na konec je tu možnost programování úkonů. O tom by se daly popsat stohy papíru, každý nechť si vyzkouší sám. Je zde možnost předem naplánovat pohybyu podobně jako u LEGO Boost.
Další super věc je sklonoměr integrovaný ve Smart Hubech a propsaný do palubní desky appky. Bagr měří náklon v podélném i příčném směru a signalizuje překročení bezpečného náklonu v obou osách (30°).
Ovládací prvky jsou proporcionální, to znamená čím víc "tlačím" tím víc jedu, točím, zvedám rameno a podobně. Jediná neproporcionální věc je otevírání lžíce.
O ovládání a nastavení aplikace se rozepisovat nebudu, jde totiž o klasickou mobilní appku. Jedná se o intuitivní věc, zvládne to i průměrně zdatné malé dítě.

B-MODEL

Není.

SHRNUTÍ

Níže uvádím souhrn pro- a proti- tohoto setu:

PRO - PŘEDNOSTI

-   Model se dobře staví
-   Největší dosud vydaný Technic set
-   Možnost programování bagru přes appku posouvá možnosti hraní na zcela novou úroveň
-   Bagr se pohybuje rychle a má velkou sílu (v porovnání s předchozími modely s PF funkcemi)
-   I přes velký počet převodů "nelaguje" tak jako třeba rypadlo a reakce jsou okamžité
-   Hadice jsou velmi efektní a působivé i přesto že nemají na modelu žádnou funkci
-   Control+ Smart Huby jdou otevřít / zavřít / vyměnit baterie BEZ nástrojů, to je velké PLUS
-   Je pevný, ať ho vezmu jakkoli, nic se neulomí, neodpadne...
-   Je to BAGR!

PROTI - NEDOSTATKY

-   Model trochu klame tělem (respektive krabicí). Čekal jsem, že bude větší. Tím nechci tvrdit, že je to drobeček, ale subjektivně je menší než jsem čekal.
-   Hadice na ramenech občas končí "ve vzduchu". Při běžném pohledu to nijak neruší, při bližším ohledání však zjistíte, že to v pořádku není.
-   Nepovedlo se mi rozchodit appku na první pokus. To je asi největší nedostatek. Nemyslím si, že bych byl v IT nezkušený, ale tohle je fakt fail. Nedovedu si představit zklamání pod stromečkem a čekání do druhého dne na jakousi aktualizaci...
-   Informace na webu ohledně troubleshootingu s appkou a Smart Hubem jsou poměrně chaotické - appka se chovala zcela jinak, než naznačovala kontrolka na Smart Hubu.
-   Infografika na krabici také nevypadala stejně jako to, co se napoprvé objeví v telefonu.
-   Nikde jsem nenašel exaktně napsáno "v obchodě s aplikacemi hledejte XYZ". Někde je appka popisována jako Control+, někde jako LEGO Control+, jinde jako Technic Control+. Dobré je že hledání slova "Control+" v obchodě s appkami najde vždy tu jednu správnou.

Na závěr obvyklá filozofická otázka:
Opět (již poněkolikáté) máme před sebou NEJ Technic set. A je nutno uznat, že Liebherr posouvá hranice možného. Designéři odvedli po všech stránkách skvělou práci, i když vadou na kráse je absence možnosti si hrát bez appky... Model rozhodně neomrzí po pár minutách, ale je potřeba nabitý mobil, funkční spojení a zásoba tužkových AA baterek. Kromě možnosti plně ovládat vše na dálku, je zde i možnost si úkony naprogramovat a přijímat challenge (což je u bagru trochu hardcore ale budiž). Tím vším se variablita modelu a hratelnost řádově zvýší. O edukativnosti takového přístupu ani nemluvím. Nedovedete si představit, co všechno je schopno zkusit dvanáctileté dítě. Až mám trochu strach, že tak za tři dny se vrátím domů, a bagr bude umět kotrmelec...
Jedná se však o nejlepší Technic set, co kdy vydali? Po dnešku odpovídám NE - a to z důvodu prvotní nefunkčnosti appky... Nevím co se dělo a proč - a upřímně je mi to jedno - k setu za 12 tisíc si totiž rozhodně nebudu kupovat nový mobil, kterým bych bagr rozhýbal (netušil jsem, jestli chyba třeba není v přístroji - ty telefony, na kterých jsme appku zkoušeli totiž nebyly ani náznakem v seznamu necelých deseti přístrojů na kterých byla appka testována) nebo se hrabat někde na webu a ve fórech pátrat po tom co je kde špatně.

Na začátku jsem psal o tom, že recenze měla podle zadání být nestranná. A také jsem vyjevil své obavy o tom, zda opravdu bude. Na Liebherr jsem se rozhodně moc těšil, dlouho jsem jej očekával, pokud si vzpomínám, měl být k dispozici už v srpnu. O to víc mě potom potěšilo, že jsem ho dostal do ruky dříve. Ale to první zklamání z nefunkčního spojení appky a Smart Hubů celý dojem hodně pokazilo. A když jsem nemohl jezdit s rypadlem, tak jsem aspoň rýpal :) Snad to k nestrannosti trochu přispělo.







HODNOCENÍ

Jak hodnotím tento set?

9 - DESIGN - VZHLED
Velmi dobře kopíruje svou předlohu. Za drobné nedostatky v designu (například nepěkná škvíra mezi první a druhou částí ramene z níž vykykují převody nebo hadice končící ve vzduchu) bodík dolů.

6 - DOJEM ZE STAVĚNÍ
V porovnání s ostatními (nejen Technic) sety nic nového pod sluncem. Průměr.

10 - FUNKCE
jedním slovem super - "poruchu" appky první den taktně přejdu mlčením

10 - HRATELNOST
bez diskuze - appka posouvá hranice na zcela novou úroveň

8 - DÍLKY
2 body dolů... v modelu jsou zcela nové Control+ díly, ale bez appky jsou úplně k ničemu... navíc jsem nikde nenašel možnost si v appce vytvořit své vlastní schéma pro MOC... jistě by se hodilo.

10 - POMĚR CENA / VÝKON
zajímavé je, že i když v modelu jsou zcela nové (a nepochybně drahé) díly Control+, spousta převodů a nové aktuátory (celkem 6), je průměrná cena dílku pod 3 koruny. To se mi zdá výborné.

CELKOVĚ:
8,8 - NEJLEPŠÍ z pohledu ... (a zde si doplňte cokoli) tento set asi je. Celkové nízké skóre i mě samotného trochu překvapilo. Asi si budu muset cestu ke spojení LEGO + "IT" teprve najít.

A to je vše! Děkuji za pozornost, a pokud máte jakékoli dotazy, bez obav napište!

SLOVO NA ZÁVĚR
Pro ty z vás, kteří ještě máte chuť číst, jsem zaznamenal pár údajů o práci na stavbě tohoto setu a psaní recenze. Celkem to zabralo zhruba 15 hodin strávených takto:

-   1 hodina rozbalování a focení obsahu krabic
-   8,5 hodin stavění
-   3 hodiny zpracování fotek
-   2 hodin psaní recenze

PODĚKOVÁNÍ

Na úplný závěr bych chtěl poděkovat firmě LEGO, že nám set poskytla k recenzi, Pekimu z fóra kostky.org za důvěru a možnost set otestovat, mému synovi Pepíkovi za vydatnou pomoc se stavěním a oživováním (setu!!!), mojí ženě za to, že mi tenhle úlet trpí, a mamince a tatínkovi, že mi v roce 1979 ukázali cestu...!
Jo a Jiřinko - a ten pidibagr jsi fakt trefila!

Bricks Forever!

petsild

Můžeš pls doplnit funkční odkaz dík.

hawran

Ještě ne, až po půlnoci. Set ještě oficiálně není v prodeji
Bricks Forever!

petsild


Anatyt

Presne tak. A Sarielova recenzia je dostupná už vyše týždňa! Takže pán ide s krížkom po funuse.

https://www.youtube.com/watch?v=4cvr20Q39gw

Matthes_CS

To už se řešilo i na brickestu, že TLG poskytne set na recenzi a dá datum, do kterého se nesí zveřejnit a mezitím se objevují jinde nebo se i set mezitím začne prodávat. Prostě TLG dalo set, dalo datum, tak bude až po půlnoci.

hawran

#8
Hoši, zajistěte si set v předstihu, udělejte si recenzi a dejte si jí kam chcete třeba v lednu. Já mám svoje instrukce a termíny a přes to nejede vlak. Howgh!
Bricks Forever!

stricekfido

Parádní recenze. Jen ten nešvar ohledně aplikace. Vše bylo dáno tím, že jsi měl set v předstihu, oficiální aplikace s podporou bagru byla venku 30.9. tzn v den/před oficiálním prodejem. Tohle je spíš chyba TLG, že neposkytla správnou verzi třeba v předstihu. Ale chápu tvoje rozhořčení, měl bych ti asi stejně. Avšak už jsou venku aplikace třetích stran které to celé posouvají dál.

Jinak díky moc za recenzi byla to radost číst

Martins

Hawrane, číst tvoje recenze je fakt na vlastní riziko. Ty mě chceš snad finančně zrujnovat nebo co? Parádní práce, díky moc!

hawran

#11
 Já si to kupovat nebudu, mě se to vlastně vůbec nelíbí... víš co - skóre jenom 8.8 :)

Mimochodem - nemáte zač. Jsem rád, že se recenze líbí.
Bricks Forever!

milanv

Díky za pěknou první recenzi! První dojmy a vlastní stavění popisuje výborně i řekl bych nestranně. (Nestranně neznamená bez emocí.) Ale protože mě tohle téma hodně zajímá, tak se ptám (a snad to nezní jako rýpání, to bych nerad!): kdy napíšeš další pokračování?

Proč? Protože tohle bylo o prvním postavení modelu podle návodu a prvního martyria s appkou. Ale za tu cenu (raději nepřepočítávat na užitečné věci do domácnosti, že - co si budeme povídat) jako stavitel čekám, že si firma LEGO nepředstavuje, že model postavím do poličky. Chci ho přestavovat, vylepšovat, postavit jiný z těch součástek... A to mě zajímá ze všeho nejvíc: JDE TO? Když ty i Sariel píšete, že appka neumí založit vlastní profil pro nový model? Zatím jedinou naději vidím v tom, jak Sariel psal na eurobricks, že na to je další datum, do kdy si máme počkat, až to bude moct oficiálně napsat - snad nějaký update appky?

A bez appky vůbec nic? Ani s tím novým ovladačem od LEGO, na Control+? Třeba omezená funkcionalita (žádné programování), ale možnost si hned  hrát a hlavně zkoušet, testovat? Když stavím nebo upravuju model, nechci přeci paralelně 1000x přepisovat aplikaci v mobilu, abych mohl vyzkoušet, co to dělá.
Pán na Žlutém hradě

milanv

Update č.1: Slibované interview s designérem Liebherr-u na Sarielově kanálu ještě nevidím, ale je tam něco možná ještě zajímavějšího: ukázka, jak BuWizz aplikace pracuje s LEGO Control+. App je zadarmo, dál se vylepšuje a samozřejmě umí vlastní profily, i na několik Control+ krabiček zároveň - vše ukázáno ve videu. V komentářích pak ještě píší o aplikaci BrickController 2, která má navíc umět i funkci serva (vracení se na střed).
Pán na Žlutém hradě

hawran

Pokud budu mít set k dispozici, nemám problém časem dopsat pokračování recenze.
Má to ale svoje úskalí:
1) model se má prezentovat na akcích Kostek (bohužel na těch dvou o kterých vím, být nemohu, takže bagr bude jezdit po výstavách beze mne)
2) jak je to s testováním appky nebo dílů, případně aplikacemi třetích stran také netuším. Před stavěním jsem si zcela záměrně o tom nehledal nic na webu, abych nebyl ovlivněný. Co jsem zjistil naprosto stoprocentně je, že pokud do konkrétního Smart Hubu nejsou zapojeny správné "výstupní" elementy, model se prostě nepohne a LEGO oficiální appka tvrdošíjně trvá na kontrole správnosti zapojení či na zapnutí Smart Hubu.

Proto taky to moje resume - bez správné appky a správných Control+ elementů si ani nebrnkneš :( Jinými slovy - nejde zapojit jeden nějaký motor do jednoho výstupu Smart hubu a zkoušet si. Taková možnost s oficiální appkou od LEGO prostě neexistuje. Z tohohle pohledu zlatej, ZLATEJ!!! batterybox a PF motor...
Bricks Forever!

hawran

Citace od: milanv kdy 01.10.2019, 10:34:06
Update č.1: Slibované interview s designérem Liebherr-u na Sarielově kanálu ještě nevidím, ale je tam něco možná ještě zajímavějšího: ukázka, jak BuWizz aplikace pracuje s LEGO Control+. App je zadarmo, dál se vylepšuje a samozřejmě umí vlastní profily, i na několik Control+ krabiček zároveň - vše ukázáno ve videu. V komentářích pak ještě píší o aplikaci BrickController 2, která má navíc umět i funkci serva (vracení se na střed).

Mrknu na to díky!!!
Bricks Forever!

milanv

Update č. 2: interview je venku. Kvalita zvuku je slabá, ale rozumět jde. Pro netrpělivé, co jsem vyrozuměl já: pro "PowerUp" bude k dispozici aplikace, kde si budeme moct tvořit vlastní profily až pro 8 hubů (32 zařízení), měla by být do konce roku, přesné datum nezná nebo nemůže sdělit.
(pozn.: tomu rozdělování na Control+ a PowerUp pořád nerozumím, když se zároveň chlubí tím, že je vše na stejném principu i protokolu. Tak nevím, jestli to bude update této aplikace, spíš to vypadá na novou aplikaci od začátku.)
Pán na Žlutém hradě

milanv

Update č.3: (abych nezapomněl): z rozhovoru taktéž vyplynulo, že LEGO vysoce pravděpodobně neplánuje žádné další fyzické ovladače, chtějí všechno dělat přes ty mobilní aplikace, aby mohli mít ovládání pokaždé jiné a udělané jen softwarem. Na dotaz, že by se mohly dát připojit jiné ovladače k telefonu, se oba tvářili (Sariel i Markus) jako že ještě nevědí o BrickController 2, a Markus řekl "možná, ale třeba to udělá někdo z komunity, protože protokol Control+ je otevřený" - firma LEGO ho dala k dispozici, což je také důvod, proč mohou ty "cizí" aplikace tak rychle a snadno začlenit Control+ zařízení do podporovaných.
Pán na Žlutém hradě

petsild

Největší slabinou setu 42099 a 42100 je kupodivu originál appka Control+, která je pevně vázaná na dva modely.
Pokud LEGO ještě chystá aplikaci s možností vlastního modelu, tak nechápu na co čeká, už je docela pozdě.
Pro mě je C+ pro set 4x4 naprosto nepoužitelný odpad, nutit uživatele ovládat auto jako levák mi nepřijde rozumné a odradí to spoustu ortodoxních fandů.

Naštěstí jsou appky třetích stran, jako BrickController 2/BuWizz, kde si ovládání přizpůsobíte vlastním požadavkům.

Musím pochválit :D autora recenze, zdělil hodně zajímavých detailů o kterých se jinde nezmiňují, moc děkuji. Pet

Tomik

Díky za pěknou a podrobnou recenzi setu a vážím se toho, kolik času a energie jsi do ní vložil. Poslední dobou se na kostkách moc recenzí neobjevuje, takže každá vlaštovka je vítána.

K recenzi mám jednu připomínku týkající se počtu dílů a tzv. spare parts (kostky, které zbydou po dostavění modelu):
Citace od: hawran kdy 30.09.2019, 20:04:40
...
Po stavbě modelu zbyde celkem 40 dílků. Model je tedy ve skutečnosti složen nikoli z 4108 dílů ale ,,pouze" z 4068 dílů.
Pokud půjdeme do těchto detailů, tak barg je složený z celkem 4107 dílů, 4108. díl je aršík samolepek a zmíněné spare parts se do tohoto počtu vůbec nepočítají, tj. set má ve skutečnosti kolem 4140 dílů. Dále ty dva šedé liftarmy 2x4 určitě nebyly myšleny jako náhradní díly, spíše jsi je někde v tom dlouhém stavebním maratonu někde zapomněl připojit k modelu...
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

hawran

no to si piš že ty dva ohnutý liftarmy měly někde být... ale kde? :)
Bricks Forever!

Foton

Citace od: hawran kdy 03.10.2019, 21:23:14
no to si piš že ty dva ohnutý liftarmy měly někde být... ale kde? :)

Třetí řada superstruktury, pátá úroveň, mezi study 5 a7.  >:D   
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

Anatyt

Čo to je superstruktura? Zaoberám sa Technicom 15 rokov, ale tento pojem za tie roky neregistrujem. Ďakujem.

hawran

Citace od: Foton kdy 11.10.2019, 11:56:40
Citace od: hawran kdy 03.10.2019, 21:23:14
no to si piš že ty dva ohnutý liftarmy měly někde být... ale kde? :)

Třetí řada superstruktury, pátá úroveň, mezi study 5 a7.  >:D

No tak to ani náhodou, ty mě zbyly už po prvních pytlíkách... tudíž chybí někde v podvozku :)
Bricks Forever!

hawran

Citace od: Anatyt kdy 11.10.2019, 12:05:29
Čo to je superstruktura? Zaoberám sa Technicom 15 rokov, ale tento pojem za tie roky neregistrujem. Ďakujem.

https://en.wikipedia.org/wiki/Bucket-wheel_excavator
Bricks Forever!

GRNDL

Dotaz pro majitele:
podařilo se vám sestavit podvozek tak, aby pří otáčení na místě (tedy jeden pás vpřed, druhý vzad) neskřípal a převody "nepřeskakovaly"? Tedy, ne že by reálně přeskakovaly, ale zvuk vydávají nepěkný. Dal jsem si tu práci a podvozek skládal na dvakrát a dával si opravdu pečlivě záležet na vůlích, ale nepodařilo se mi to odstranit a nějak nevím v čem je chyba. Docela mě ten zvuk štve a nevím co s tím. Na to, jak hladce funguje horní část, mi podvozek vůbec nedělá radost.


HD

Přeskakovaly mi na podvozku jen pásy, problémy s koly ozubenými si neuvědomuji. Nejedná se jen o projev správné funkce pojistné spojky?
Pokud Vás zajímá přehled mojí tvorby, následujte link na rozcestník:
https://linktr.ee/horcikdesigns

poMOCník

Set jsem koupil k vánocům synovi, kterému jsou 4 roky, a nechávám ho stavět samotného (většinou jsem stejně v práci). Momentálně má složený celý funkční podvozek a neskřípe!

Zatím jsem opravil asi 2 chyby a párkrát mu pomohl se zasunováním něčeho, na co jeho malé ruce prostě nemají sílu. Například pásy secvakává položené na zemi tak, že zatlačí oběma rukama na vrchní díl. Složený pás pak natáhne na podvozek, ale nedokáže ho tam spojit. Vždy se spíš snažím poradit mu, jak by mohl danou věc vyřešit sám pomocí menší síly, ale někdy žádné řešení není. Další problém byl se zasouváním Axle do zboku Linear Actuatoru; tenhle krok jsem musel udělat za něj. Až s tím skončí, napíšu sem celkový čas a úspěšnost pokusu. Možná by takový feedback zajímal i TLC, protože jejich návody se evidentně zlepšují a stávají se názornějšími i pro nejmenší stavitele, za což jsem moc rád.

GRNDL

No, mě to  skřípe jen po zatížení horní konstrukcí (to jsem měl možná zmínit). Když byl sestavený samostatný podvozek, tak to nevydalo ani hlásku... nic pěkně mě to štve.


Jinak zkoušel někdo k těm kontrolním jednotkám připojit  světla?  https://www.lego.com/cs-cz/product/light-88005

Máme doma jen boost díly a pak klasické powerfunctions, takže tenhle díl nemám.

poMOCník

Set je postavený a plně funkční! Takže děti rozhodně nepodceňovat a moc se neřídit doporučeným věkem na krabici. Věcí, které se na tom dítě během stavby naučí je, obzvlášť v nižším věku, obrovské množství. Například jeho mechanická zručnost je na konci stavby viditelně daleko lepší. A pak samozřejmě orientace v prostoru, prostorová představivost, chápání funkce převodů, motorů a baterií a spoustu dalších, které ani není možné zaznamenat.

věk na začátku stavby: 4 roky, 2 měsíce
věka na konci stavby: 4 roky, 4 měsíce
doba stavby: 42 dní (Nejde o čistý čas samozřejmě, je tu i čas na odpočinek, kdy to člověka přestane na pár dní bavit. Čistý čas by tu nedával smysl.)
celkový počet kroků: 1000
počet kroků, s kterými si nevěděl rady: 2
počet kroků, s kterými potřeboval mechanickou pomoc: cca 30
počet mnou opravených chyb: 2 (obě ve vedení nebo zapojování kabelů)