75827 - Firehouse Headquarters

Založil Darth, 26.08.2017, 19:03:59

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Darth

Set: 75827
Název: Firehouse Heaquarters
Cena: 9999 Kč (doporučená), koupeno za 8000 Kč (Pompo, listopad 2016)
Počet dílků: 4634

Krabice
Začnu krabicí - ta byla brutální (kolem 50x60x20cm). Větší byl snad jen UCS Falcon a UCS DSII (ze setů, které mi prošly rukama). Set mi přišel v ještě větší krabici poštou, naštěstí ani bez vycpávky nebyl nijak poškozen.  Hmotnost krabice odhaduji na nějakých 8-10 kg, hmotnost samotného setu kolem 5-6kg.  Uvnitř krabice se nacházela hromada sáčků a dvě bílé krabice, které obsahovaly další sáčky. Mezi nimi byl poměrně objemný návod svázaný kroužkovou vazbou. Sáčky byly číslovány 1-14, přičemž od každého čísla bylo 3-5 sáčků.

Stavba
Stavba je poměrně zdlouhavá, jak to u modulárů bývá (a tento set bych mezi moduláry zařadil). Obsahuje spoustu technik známých právě z modulárů, ať už se jedná o ozdobné dílky na stěnách, okna z více částí, tvorbu koupelny a WC, jednotlivé blbinky na výzkum duchů, kulečníkový stůl, koberce z hladkých plates, až po možnost budovu rozebrat po patrech, které jsou oddělitelné. Je potřeba si připravit alespoň dva dny (po určité době mě stavění přestalo bavit), protože jsem stavěl po práci po večerech, stavba mi trvala 3 dny. Odhaduji cca 12 hodin.

Potěšilo hodně potištěných dílků, naopak nepotěšil poměrně velký aršík samolepek.

Hotová stavba obsahuje přízemí a dvě patra, v otevírací boční části jsou schody, požární tyč a rohové místnosti - dole skříně s vybavením -prázdné- a jmenovkami), nad tím koupelna s WC, ze kterého vytéká sliz, v horním patře jakýsi pokusný stůl. Vybavení místností - venku na chodníku je prasklina, kterou vylétají duchové, v přízemí je kancelář, která se dá poměrně snadno demontovat, aby dovnitř vlezlo Ecto-1 auto - bohužel se musí vymontovat i zadní stůl, jinak se neotevřou dveře, které se otevírají dovnitř. Ale auto tam vleze, projede i předními vraty (moc pěkné je, že kromě otevření celých vrat je možné otevřít i menší dveře v nich zabudované). Na boku budovy je vedlejší vchod. První patro nabízí jídelnu (lednička má otevírací dveře a uvnitř je i jídlo). Trochu výhrady mám k židlím, které jsou jen postaveny na hladkých plates a nijak tam nedrží, při přenosu budovy většinou popadají - podobně jako v Simpsons house. V přední části domu je ložnice pro 4 osoby a v boční, otevírací části koupelna. Hornímu patru dominuje kulečníkový stůl, několik polic s vybavením, počítačem a stůl - laboratoř. Set jde až do takových detailů, že na stěně je terč na šipky a vedle nich zabodlá šipka do stěny.

Boční, otevírací část, se staví až téměř na konec, kromě už zmíněných místností obsahuje schody do všech pater a požární tyč. Ta je kroucená, je na ní očko, kterého se fig může chytit a jede dolů (i když se přitom točí kolem tyče, takže v přízemí udělá určitě hromádku slizu, ani na to nepotřebuje Slimera.

Minifigové
Set obsahuje 9 minifigů (Petera, Egona, Winstona, Raye, Danu, Tullyho, Janine, k nim ducha knihovnice a nemrtvého taxikáře) a 3 duchy (Slimera a dva generické duchy, modrého a růžového, podobní se objevili tuším v Nexo Knights). Většina figů má oboustranný obličej, Venkman má správně "oslizlej" oblek (když jím proletěl Slimer v hotelu), všichni ghostbusteři mají potištěné ruce. Dana a Tully jsou ve verzi, kdy je posedli duchové pekelných psů, druhý výraz Dany je s červenýma očima. Knihovnice má klidný obličej, její druhý výraz je děsivý duch, který vyhnal na začátku filmu naši trojici hrdinů z knihovny.

Hodnocení
Set mám už přes půl roku, až teď jsem pořídil kvalitní foťák a mohl nafotit. Bohužel tak určitě zmizelo hodně postřehů, které bych během stavby do recenze přidal. Snad tedy alespoň pár fotek pomůže při rozhodování. Set je parádní a nemám mu co vytknout. Pokud máte rádi Ghostbusters, a set seženete za trochu výhodnější cenu (jako byla 20% sleva na vše v Pompo vloni), určitě neváhejte. Je to však skvělý set i za doporučenou cenu. Zkompletovaný model je impozantní, určitě by zapadl k dalším modularům, i když je spíše ze sci-fi oblasti.  Za mě 10/10

Podrobnější recenze v angličtině (cizí):
https://brickset.com/article/18541/review-75827-firehouse-headquarters