Lego a DCC

Založil fulda, 25.04.2019, 11:06:07

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

fulda

Ahoj vespolek,

v první řadě musím upozornit, že jsem vláčkař a nikoli legista. Jen se u nás doma lego objevuje u dětí, tak jsem si pořídil PF, abych si měl s čím hrát.
V rámci seznamování se s funkcemi jsem zjistil, že by bylo realizovatelné udělat nějaké přechody mezi lego vlaky a běžným vláčkovým DCC.
Představa by mohla být takováto - ovládání výhybek je vyřešené a použitelné přímo. Prostě stačí vzít nějaký vhodný přestavník a ten použít. Dovedu si představit například MP1, nebo třeba Mirkův ETS.

Pro ovládání vlaků by pak mohl existovat elektronický geret, který by se ve vláčkovém světě jmenoval dekodér a který by obsahoval IR maják. Ten by se připojil na běžné DCC a zprostředkoval by přechod do 8884, takže by vlak normálně reagoval na příkazy z DCC ovladače, nebo počítače. Dalo by se tak zajistit ovládání dejme tomu osmi vlaků současně.

Přednost by byla v tom, že by se dalo kanibalizovat co je uděláno pro DCC, tedy počítačové ovládání, ovládání mobilem, různé ovladače a tak podobně.

Co si o tom kdo myslíte? Je to blbost?

Díky
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

brick60

Ahoj,

pokiaľ tvoja myšlienka ešte stále žije, skús sa pozrieť na stránku   https://sites.google.com/view/xc4lt .
Ak tvoja predstava je podobná napíš pripomienky, poznámky, námety.
Ďík,
brick60

fulda

Ahoj,

celkem slušná práce. Já jsem myslel se držet spíš té koncepce s centrálou a DCC, ta se mi zdá trochu jednodušší a hlavně generičtější.
Tím pádem bych vůbec nemusel řešit příslušenství - respektive by stačilo prostě použít běžné DCC příslušenství. Je úplně jedno, jestli táhneš k semaforu/výhybce dva dráty napájení, nebo dva dráty DCC.
K řešení by byla pouze vozidla - tam je otázka, jak dopravovat signál. Tvoje použití ESP je celkem dobré, já myslel na něco jednoduššího jako třeba infra maják, ale tím by se pochopitelně vyřadila tvoje zahrada, takže z tohoto pohledu moje úvaha nebyla správná. Používat jinou rádiovou konektivitu stejně skončí na těch 2.4GHz, takže použití ESPá je asi správně.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

brick60

Ahoj,

ďakujem za názor.

Ako som si všimol tvoje aktivity, aj ja by som pri tom množstve modulov, DCC dekoderov, intrfejsových dosiek a ostatných riešení
hľadal už len "nejaké" jednoduché prepojenie na LEGO.

Zdá sa , že "každý pujdem svou cestou dál".

fulda

Já jsem tu myšlenku už opustil jako neperspektivní. Lego se používá trochu jiným způsobem než vláčky.
Tvůj způsob je zajímavý a hlavně se zdá, že dotažený do použitelného stavu, to se hodí.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.