Je to úchylka nebo je to normální - jak jste na tom Vy

Založil MLT, 28.12.2019, 13:36:23

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

MLT

Dnes mne navštívil dlouholetý známý, sběratel a stavitel a položil mi jednu pro mne překvapivou otázku..... něco na co se mne chce zeptat již pár let ale nedostal odvahu  ;)

Prý má takový problém, a neví zda to je či není úchylka  ;D

Sbírá a staví různé směry, architecture, technic, creator atd.

Má jeden velký problém, který mu stavění kolikráte pěkně zkomplikuje a prodlouží až o několik hodin.

Popis problému : Pokud je na studech atd. nápis lego, vše skládá tak, aby to bylo vždy jedním směrem, nikoli náhodně poskládané. Když skládá technic, tak všechny piny, respektive prořízlé drážky v pinu, otáčí tak, aby vše měl vždy jedním směrem.

No já mu řekl, že jsem to nikdy od nikoho ještě neslyšel, osobně jsem to nikdy ani neřešil a ani se nad tím nezamyslel. Tak jsem mu řekl můj osobní názor, že to je úchylka  ;)
Ale na druhou stranu si to stavěné zase jinak užije, ne ???

Tak se přiznejte, jak jste na tom Vy ??? Také jste úchylní nebo patříte mezi ty normální  ;D

Matthes_CS

U těch nápisů na studech jsem se nad tím zamýšlel, hlavně u mozaik, ale moc práce co není vidět :D a minimálně by byly potřeba dva směry, nebo vybírat dílky, aby to šlo jen jedním směrem.

U technicu u některých dílků, u pinů ne, se o to snažím, ale to jsou jen nějaké dílky a na té samé osičce, a jak kdy.

A to normální je těžký pojem, pro něj je to normální skládat takto, pro mě ne, pro někoho není normální si nad 10 let hrát s legem :D

Anatyt


Foton

Je to neběžné (normálnost je relativní). Jakkoliv mi to přijde přehnané či praštěné, úchylkou bych to nenazval.
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

fanda

Myslím, že jsme tu úchylní všichni, kdož jsme dospělí. Ale hlídat směr nápisů LEGO na studech, to je tedy síla - asi už volat Chocholouška  ;)

A ke své hrůze zjišťuju na sobě a vnoučatech, že se to zhoršuje. Moje děti se kupodivu nenakazily, i když jsem pro to dělal maximum.

Ooopko

Ahojte. Ja som robil "stop motion" videá na Youtube a tam som sa tiež snažil dávať nápisy jednou stranou. Pri videách s Technic setmi som piny dával hocijako, no na osky keď išli piny (taký predĺžený pin na osku), tam som tú medzeru dodržiaval rovnako na každej strane Lego setu.
Myslím si, že to nie je normálne. Takže aj ja som postihnutý. Keď staviam mimo objektív fotoaparátu, tak to nerobím (až na tie Technic piny na osku) :)
Výsledkom všetkého ale je, že je to všetko pekne usporiadané a človek má z toho pocit, že lepšie to už postavať nemohol :)
Čo nerozdýcham je použiť kocku inej farby (aj keď je na mieste na ktorom ju po postavení modelu nevidieť) alebo zložiť napr. širšiu kocku z dvoch užších a pod - samozrejme pokiaľ sa nejedná o MOC.   

franta


Jezevec

Tak tohle už je docela masakr, hlídat při stavění směr, jakým směřují nápisy na studech. Nikdy jsem o tom nepřemýšlel a nedělám to. Na druhou stranu, pokud se s tím někomu chce až tak otravovat a hlídat to, proč ne. Lidi dělají horší věci. Ale nedivím se, že pak ta doba stavění je nehorázně dlouhá. :D
Kde všude můžeš sledovat aktivity naší LEGO komunity Kostky.org?
Mrkni na náš Facebook nebo Instagram a sdílej, lajkuj, komentuj.

peki

Sakra teď budu muset všechno rozebrat a předkládat. ;D

Villa Legina

Kedze som chtiac nechtiac vclenena do spolocnosti a jej struktur, moj duch tuziaci po slobode vnima ako uchylku len take konanie a skutky (nie myslienky), za co by cloveka mohli sudne stihat.

Toto je vsak len ritual. Ak to ale cloveku neprinasa radost ani pozitok, aj ked isty stupen mozno zvlastnej satisfakcie tam bude, ved inak by nebola pohnutka, tak v takom pripade ide o obsesiu, to vie byt neprijemne. Odporucam sa uvolnit, pretriedit si myslienky, znova a znova sa konfrontovat s vlastnym strachom potlacajucim otazku, co sa stane, ak to tak neurobim? Najhorsia odpoved moze byt, ze pride napriklad smrt, nieco strasne sa stane,  potom je to obsedantna porucha,, da sa to prekonat, ked si clovek uvedomi, ze ide iba o magicke myslenie. Tieto vety zneju jednoducho, ale skutocny proces zmeny, ak clovek na tom popracuje, vie trvat mesiace, aj roky.

Ale mozno u Tvojho znameho to konanie sposobuje stres prave z obavy reakcie okolia, na to sa moze vykaslat, co si myslia ostatni, ak mu nevisi nad tym nejaka hrozba pochadzajuca z jeho nasepkavaca v mozgu, je to obycajny ritual a nech si ho uziva, ak si mysli, ze stavby tymto dostanu transcendentny vyznam. Predpokladam, ze prave z tohto dovodu si Tvoj znamy takyto ritual vytvoril. Casto som aj ja nad tymto konkretnym a podobnymi vecami v legu uvazovala, ci to tak je, nie som si ista, neviem, mozno ano, mozno nie.

klubo

taky to tak dělám, rovnám to nápisama na studech v jednom směru - pokud to jde...ale jen u větších plate

kulich007

Já tento způsob použil teď na podzim u velkého Falcona. Kde to šlo, tak jsem směřoval nápisy na studech jedním směrem a docela mě to bavilo a přišlo mi, že jsem se s tou stavbou i tak nějak víc pomazlil a užil si jí. Ale u všech setů to asi dělat nebudu. Jen u těch výjimečnějších z mého pohledu. ;D

david.zeman


Farky_cz

#13
Já to za úchylku nepovažuji. Přijde mi to mírně výstřední.
Trošku jako Sheldon z BBT. Pokud to nezasahuje do jiných sfér života, je to fajn.
Rozhodně to není trestné. 8)
Zpět u Lega po třicítce.

Cavelon

Nech si každý robí to, čo sa mu páči a čo ho baví. Pokiaľ tým nikoho neobťažuje, tak je to OK.

Valentin Dobrotivý

Já to dělám taky, u trans plates použitých jako světla dávám nápis vodorovně. Přijde mi to takové....uspořádanější ;)

Iron

Doteď jsem to dělal jen u Technic s těma spojkama s drážkou atd. Teď nad tim budu při každé stavbě přemejšlet a nakonec to budu dělat taky. Fakt díky :-D

rainfall

Tiez som sa nad tym uz zamyslel, ale nerobim to systematicky. Presne tak - je to relativne, uchylka mozno; my vsetci mame svoje.  8)
Normalne mi nepride ani prat LEGO a susit fenom, alebo ofukovat od prachu dielky, ked spadnu na koberec.. a robim to, sila zvyku a clovek si uz pak dako nevie pomoct. Chce si to svoje vypiplat a mat co najdokonalejsie. Kazdopadne dobry postreh a vdaka za zdielanie. Odkaz mu, ze nie je sam! ;)
LZ

MLT

Citace od: Iron kdy 16.01.2020, 08:12:46
Doteď jsem to dělal jen u Technic s těma spojkama s drážkou atd. Teď nad tim budu při každé stavbě přemejšlet a nakonec to budu dělat taky. Fakt díky :-D

Není zač  ;D
Když jsem tu četl ty diskuze, začal jsem se obávat, aby mne to fakt neovlivnilo a já pak neblbnul ještě víc  >:D
Uplně jsem na to zapomenul a stavím a skládám vesele dál, dle svých starých zvyklostí, a bez "nových" úchylek.
Ty jsi mi to dnes znovu připomenul, a já fakt teď nevím co s tím.... mám za sebou tento týden celkem velký kus práce, a teď nevím, zda mám pokračovat, nebo zda to vše rozebrat a poskládat znova  >:D