Zimní výloha 2023 (společný projekt)

Založil peki, 30.11.2022, 08:29:13

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

peki

Kronika instalace společného projektu:
======================================

Proběhlo
6.11.2023 - 4.1.2024 Vánoční výloha OC černý most
20.1.2024 - 21.1. 2024 Fantastické kostky (Praha)

Připraveno na
výstavu Jičín (celý projekt) (domluveno - projekt je u DANYHO)
1/2 polovina projektu do výlohy na Václavák (domluveno potvrzeno)
možnost 1/2 do Ostravy (zatím nedomluveno z Jičína)
léto 2024 výstava na Lipně celé
vínoční výloha 1/2 na Václavák předběžne domluveno


Aktuální INFO instalace

6.11 pondělí Černý most. Navážet je možné od 18:00 instalace max do 21:00

Důležité do výlohy se dá jít pouze z jedné strany !
Bohužel z opačné než by se nám hodilo.  Jako první musíme instalovat Hardegona a Ryxe.

Průlez je široký 90 cm hloubka je 100 cm




Do výlohy OC Černý most:
hloubka projektu je 96 studů
4 m délka

Vedoucí projektu : peki

Založil jsem i vlákno na nominaci dílků k projektu:
mominace dílků

Plánek



Seznam stavitelů:

Blok 1-5 (stavby vedoucí bloku MilanV)
=========
1 orloj MilanV
2 Matka
3 peki
4 Daniel
5 Pool

Jednotná společná hloubka domů 2-5 je podle plánu 54 studů.


Blok 6-9 (stavby vedoucí bloku Hardegon)
========
6 týnský chrám (Ryxe)
7 Hardegon
8 Hardegon
9 Hardegon

Blok 10-12(vedoucí bloku Šipka)
==========
10 šipka
11 linhi
12 šipka

Blok 15-17 (vedoucí bloku Pomocník)
==========
15 Igorus
16 Igorus
17 Pomocník


Podstavec - peki
14 Vánoční trhy
13 Vánoční stromek
18 Náznak parku/velké stromy


================================================================================

Moje představa kterou jsem zatím konzultoval s MilanV je udělat vymazlené Staroměstské  náměstí s velkým vánočním stromkem, trhy atd.

Jde o to zachytit dominanty staromáku viz ilustrační obr. aby to "dávalo smysl". Je to o zvolení vhodného měřítka jestli stavby:
modulár 32x32 (dalo by se někde jinde kombinovat s modulárními domy)
nebo 48x48 (umožní více detailů) každopádně pořád minifig měřítko

Věřím že se vejde více než Orloj. :)

Dílky bych chtěl nominovat/odkontrolovat v rámci přístupu databáze při velkém LUGBULKU


milanv

Projekt vypadá zajímavě a hodně mě zaujal, když mi ho peki popisoval. Ale to protože nevypadal modulárně, ale jako co nejvěrněji podaný kus reálného města. To by mě by na projektu bavilo: kdyby byl na maximální možné úrovni, co jsme schopni postavit a tomu naprosto bez výjimek podřídit všechno ostatní: holt složitější dopravu projektu a sestavování na místě, od každého předem podrobnou fotodokumentaci a instrukce k instalaci.

Abych uvedl příklad: v noci jsem vymýšlel, jak udělat spolehlivý provoz funkčního orloje, který vydrží ve výloze ty cca dva měsíce bez údržby. Tímto bych se k němu hlásil :) A mám další nápady včetně naprosto netradiční divácké soutěže.

Tak do takového projektu bych chtěl. Peki, chceš mě? :)
Pán na Žlutém hradě

poMOCník

Citace od: milanv kdy 30.11.2022, 10:02:27Projekt vypadá zajímavě a hodně mě zaujal, když mi ho peki popisoval. Ale to protože nevypadal modulárně, ale jako co nejvěrněji podaný kus reálného města. To by mě by na projektu bavilo: kdyby byl na maximální možné úrovni, co jsme schopni postavit a tomu naprosto bez výjimek podřídit všechno ostatní: holt složitější dopravu projektu a sestavování na místě, od každého předem podrobnou fotodokumentaci a instrukce k instalaci.
...

Já bych to neviděl tak černobíle. Přecejen jsou to domy, které při instalaci prostě "dáš vedle sebe". V tom chápu tu modularitu.

Ale jinak (překvapivě) souhlasím s Milanem a jsem pro tu maximální věrnost předloze. Což by mohlo znamenat například to, že půdorys by nebyl vždy dělitelný 32 nebo ani 16. Jestliže si dáme nějaké společné měřítko, vyjde každý dům trochu jinak.

milanv

Jasně, já to nevidím taky nijak "bojově", jenom chci ukázat SMĚR toho mého myšlení a priority: nejdřív maximální kvalita, potom řešit zbytek jako dopravu apod. Ne naopak - abychom kvůli modularitě na pevné rozměry šidili dojem z projektu. Např. uvažuju o šikmo položené uliční čáře.

Jo, a týká se to i existence kostela apod. :) Vždyť peki tam chce i věže Týnského chrámu. Takže spíš jde o to, jaký kus náměstí a přilehlých ulic bychom tam vecpali a jestli kvalitou myslíme přesnou geometrickou věrnost předloze nebo záměrnou úpravu, např. aby se tam vešly známé dominanty a dělalo to ten dojem, co má dělat. Toho místa je strašlivě málo! (Vždyť si to změřte podle plánu Prahy.)

Citace od: Hardegon kdy 30.11.2022, 10:05:18Přidám se s nápadem, že v některých částech domu bych zabudoval světla. Tedy i udělat větší okna a hezké interiéry s vánoční tématikou.
No jasně, supr nápad: a co třeba městská vánoční výzdoba? Kdybychom do projektu zaangažovali i lidi jako @fulda, tak bychom mohli pomýšlet na všelijaké srandičky...
Pán na Žlutém hradě

poMOCník

Citace od: milanv kdy 30.11.2022, 10:23:45...
Takže spíš jde o to, jaký kus náměstí a přilehlých ulic bychom tam vecpali a jestli kvalitou myslíme přesnou geometrickou věrnost předloze nebo záměrnou úpravu, např. aby se tam vešly známé dominanty a dělalo to ten dojem, co má dělat. Toho místa je strašlivě málo! (Vždyť si to změřte podle plánu Prahy.)
...

Zas ale to neděláme jen pro tu jednu výlohu ne? Předpokládám, že když se projekt povede, bude jezdit i po výstavách a tam se toho vejde víc. Takže můžeme to udělat ve stylu "Igorus" a nějaké domy prostě do výlohy dávat nebudeme a přidají se až později.

milanv

Citace od: poMOCník kdy 30.11.2022, 10:48:28Zas ale to neděláme jen pro tu jednu výlohu ne? Předpokládám, že když se projekt povede, bude jezdit i po výstavách a tam se toho vejde víc. Takže můžeme to udělat ve stylu "Igorus" a nějaké domy prostě do výlohy dávat nebudeme a přidají se až později.
To sice neděláme jen pro jednu výlohu, ale problém to neřeší - je potřeba vyřešit celkovou koncepci, tzv. "uměleckou zkratku" - však se na ten plán podívej, pokud budeš chtít klasický čelní pohled na orloj, tak v tomhle směru je náměstí hlubší než širší. Jak to napasuješ na nudli 4x1 metr? Přímo to nelze, navíc by byl Týnský chrám do boku, což by byl jen samý problém. Mám nápad s falešnou perspektivou, ale počkám nejdřív na vyjádření vedoucího :)
Pán na Žlutém hradě

Ryxe

Můj osobní názor je, nestavit věrnou kopii náměstí, jelikož to dle mého není úplně proveditelné a reálné vystavovat to. Pokud bychom totiž chtěli postavit reálné náměstí s přilehlými budovami, považme ty rozměry ( nudle 4x1 nám opravdu stačit nebude) . Tedy bych byl spíš pro "uměleckou" zkratku. Tedy vybrat zajímavé segmenty a z těch udělat zajímavý celek  ;)

peki

Citace od: Ryxe kdy 30.11.2022, 11:28:58Tedy vybrat zajímavé segmenty a z těch udělat zajímavý celek  ;)

Ano to je můj záměr, který nevím jestli je srozumitelně komunikovaný v úvodu vlákna.

fulda

Citace od: milanv kdy 30.11.2022, 10:23:45No jasně, supr nápad: a co třeba městská vánoční výzdoba? Kdybychom do projektu zaangažovali i lidi jako @fulda, tak bychom mohli pomýšlet na všelijaké srandičky...
Já jsem pro, blikavá světýlka já rád. Pokud by to někoho zajímalo...
Jen nevím, jestli mám dost operativní dodací lhůtu a jaký si představit koncept.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

Robkteryten

newim, jestli na to stačí můj skill, ale rád bych se přidal.
osvětlení super! zase něco+

Kuba

Nevím jestli je dobrý nápad stavět věrnou kopii staroměstského náměstí, ale umím si představit svou účast.

peki

Citace od: Kuba kdy 30.11.2022, 21:38:35Nevím jestli je dobrý nápad stavět věrnou kopii staroměstského náměstí, ale umím si představit svou účast.

Kopie celého námestí to určitě z prostorových důvodů nebude. Půjde o nějakou zkratku. Cílem je domluvit se na tom co by bylo zajímavé dávalo smysl a především pro nás bylo výzvou. Čili by bylo fajn přidávat spíše konstruktivní komentáře jak na no.


peki

Citace od: linhi kdy 01.12.2022, 09:30:43Rád se také přidám... Škoda že projekt není do L udělat vánoce v době kdy ještě stala radnice v celku, kolem lidi s burinkama, kočáry,osvětlení. Takové to krásné období

Tak zase jde o to aby to bylo poznat-
S LEGO domluveno že děláme "repliku" historické části Prahy. Zase mne nechytejte za slovo, bude to zkratka/zkratky.

Čili Týnský palác, Marjánský sloup je replika historické části (je OK).

poMOCník

Měli bychom překonat, ale i se inspirovat tímto. Hlavně se mi tam líbí ta textura a barvy radnice.

peki

Citace od: poMOCník kdy 01.12.2022, 10:07:38@peki  Z toho úvodního obrázku to není jasné, ale z různých narážek to vypadá, že stavíme i Týnský chrám (resp. jeho čelní stranu)? A možná tedy i kostel sv. Mikuláše?

Já sám coby nepražák ještě nevím. Je to o tom co píše Milan. V klidu se podívat co z toho dává smysl. Z jakého úhlu to vít. Teprve potom je to o volbě domků a lidí co je budou stavět.

Co tam bude určitě je Orloj, stromek a trhy. Na ostatním se musíme domluvit. Bude to také důležité pro zvolení měřítka.

Prioritou je maximalizovat wow efekt ve výloze i za cenu komplikace s nemodularitou, dopravou atd.

Pokud se k tomu jako bonus podaří domluvit měřítko umožňující kombinaci s dalšími budovami bude to bonus navíc. Reálně máme 2 měřítka:
- klasické tovární modulární domy (viz Lipno nebo nyní Království železnice)
- ulice/náměstí společný projekt kde je měřítko +- baseplate 48x48 ?

Bylo by fajn pokud by se v budoucnu mohl projekt výlohy doplnit i o jiné stavby. Ale je to jen jeden z nápadů, které nemusí být ve finále realizovány, pokud se domluvíme že je z nějakého důvodu nutné stavět v úplně jiném měřítku.

milanv

#15
Aby bylo co konkrétního, nad čím debatovat, posílám svůj první návrh rozložení. Pás okolo je měřítko, co černé či bílé pole, to půl metru.

Řešil jsem, aby se to vešlo na šířku i na hloubku, aby dominanty byly vidět, aby to dělalo dojem náměstí, aby to bylo i v rámci lego projektu stavebně uzavřené, mělo to kompozici. Samozřejmě to znamenalo, že jsem musel dělat kompromisy, jsou vynechané domy, zadní paláce jsou poloreliéfy (na hloubku cca 15 cm) atp. Ale troufám si tvrdit, že v tom Staromák každý pozná :)
planek.png

Všechny domy nejsou na plánku popsané, např. domy v Celetné (č. 1 a 3), domy v bloku u radnice a směrem k Malému náměstí (úplně vlevo). To bychom pečlivěji rozkreslili při dělení parcel. Levá strana by měla reálný dům i z boku (a to dům velmi krásný), problém je se stranou pravou.

Tak, co vaše návrhy na změny nebo pokud se takto líbí, tak jak navrhujete rozdělit parcely, co si berete? Kopírujte, čmárejte do toho, pište...
Pán na Žlutém hradě

Hardegon

Citace od: milanv kdy 01.12.2022, 15:00:09Aby bylo co konkrétního, nad čím debatovat, posílám svůj první návrh rozložení. Pás okolo je měřítko, co černé či bílé pole, to půl metru.
Řešil jsem, aby se to vešlo na šířku i na hloubku, aby dominanty byly vidět, aby to dělalo dojem náměstí, aby to bylo i v rámci lego projektu stavebně uzavřené, mělo to kompozici. Samozřejmě to znamenalo, že jsem musel dělat kompromisy, jsou vynechané domy, zadní paláce jsou poloreliéfy (na hloubku cca 15 cm) atp. Ale troufám si tvrdit, že v tom Staromák každý pozná :)
planek.png
Všechny domy nejsou na plánku popsané, např. domy v Celetné (č. 1 a 3), domy v bloku u radnice a směrem k Malému náměstí (úplně vlevo). To bychom pečlivěji rozkreslili při dělení parcel. Levá strana by měla reálný dům i z boku (a to dům velmi krásný), problém je se stranou pravou.
Tak, co vaše návrhy na změny nebo pokud se takto líbí, tak jak navrhujete rozdělit parcely, co si berete? Kopírujte, čmárejte do toho, pište...

Tohle se mi líbí. Na první dobrou to půjde poznat. Bude tam všechno krásně vidět.

Celetná 1 by se mi asi líbila.

peki

Citace od: milanv kdy 01.12.2022, 15:00:09Tak, co vaše návrhy na změny nebo pokud se takto líbí, tak jak navrhujete rozdělit parcely, co si berete? Kopírujte, čmárejte do toho, pište...

Viz naše diskuse (v mapce se zatím tolik neorientuju) asi OK. Než začnu přidělovat parcely tak je potřeba to hodit do sítě baseplates, aby byla jasné že mluvíme všichni o tom samém :)

Pořád diskutujeme.

poMOCník

Citace od: milanv kdy 01.12.2022, 15:00:09Aby bylo co konkrétního, nad čím debatovat, posílám svůj první návrh rozložení. Pás okolo je měřítko, co černé či bílé pole, to půl metru.


Jak píše i peki, chtělo by to konkrétní rozměry konkrétních domů. Celkově to takhle vypadá dobře, ale třeba ty domy vlevo od radnice mi přijdou hodně stísněné, pokud by se tam měly vejít všechny.

skywalker007

Hlásím se já + brácha (bombero)

poMOCník

Citace od: milanv kdy 01.12.2022, 15:00:09planek.png

Ještě přemýšlím nad tou pravou stranou. Tentokrát nemáme nikde zvýšený terén, MOC bude v podstatě placka, ale máme tam možnost nacpat to průčelí Týnského chrámu, které v měřítku 1:40, což je podle mě cca to měřítko větších domů, jak jsme stavěli v modulárním městě, vychází na výšku cca 2m!! Pokud by se nám tam podařilo dát něco takového, "wow efekt" je zaručen už jen tím. Ta výloha nám nedostačuje na plochu, a prostor nad modelem je přitom prázdný a nevyužitý.

Jen bychom tam museli vyšetřit tu parcelu, která pak vychází na šířku 0,7m. (Nebo by musel být kostel hodně "modulární") Ani by podle mě nevadilo, že je zboku, protože reálně by to bylo na kraji výlohy a divák by tedy stál většinou šikmo k tomu průčelí.

waf

Já se taky rád přidám. Třeba na některý domek nebo kus náměstí s vánočními stánky a tak.

milanv

Citace od: peki kdy 01.12.2022, 16:25:39Viz naše diskuse (v mapce se zatím tolik neorientuju) asi OK. Než začnu přidělovat parcely tak je potřeba to hodit do sítě baseplates, aby byla jasné že mluvíme všichni o tom samém :)

Pořád diskutujeme.
Přesně tak, a součástí diskuse o tomto návrhu je jasný fakt, že to nebude klasická síť baseplate. Ani 48, ani 32. Domy jsou nepravidelné a i ty pravoúhlé jsou z jiných důvodů šikmo,  navíc každý své vlastní šířky podle měřítka. To taky předpokládám, že se do toho vložíš a rozdělení na parcely a jejich napojení pomůžeš vymyslet a budeš u stavitelů hlídat. Proto se ptám, jestli je to za každého, i za tebe, ok - určitě to přidá pracnost, ale podle mě to ohromně bude vidět na výsledku. A o to jde.
Pán na Žlutém hradě

milanv

Citace od: poMOCník kdy 01.12.2022, 17:39:18
Citace od: milanv kdy 01.12.2022, 15:00:09planek.png

Ještě přemýšlím nad tou pravou stranou. Tentokrát nemáme nikde zvýšený terén, MOC bude v podstatě placka, ale máme tam možnost nacpat to průčelí Týnského chrámu, které v měřítku 1:40, což je podle mě cca to měřítko větších domů, jak jsme stavěli v modulárním městě, vychází na výšku cca 2m!! Pokud by se nám tam podařilo dát něco takového, "wow efekt" je zaručen už jen tím. Ta výloha nám nedostačuje na plochu, a prostor nad modelem je přitom prázdný a nevyužitý.

Jen bychom tam museli vyšetřit tu parcelu, která pak vychází na šířku 0,7m. (Nebo by musel být kostel hodně "modulární") Ani by podle mě nevadilo, že je zboku, protože reálně by to bylo na kraji výlohy a divák by tedy stál většinou šikmo k tomu průčelí.
Ano, záměr je mít bohatou členitost díky domům i věžím. Nebude to tolik, protože v návrhu je základní měřítko 1:50 a blok s Týnským chrámem je ještě maličko zmenšený, aby se vešel na  hloubku výlohy.  Ale i 150 cm nebo kolik to vychází,  je dost výrazné,  myslím :-)

Druhou část tvého příspěvku jsem nepochopil, ale konkrétněji budeme ten blok domů stejně řešit až po odsouhlasení nebo úpravách návrhu jako celku. Tak to probereme tehdy.
Pán na Žlutém hradě

sharkabrick

Ahoj Peki a všem, ráda bychom se k Vám letos s mamkou přidaly.
Mimo jiné, jsem původně z Prahy a na Staromáku mám zažité skoro všechny Vánoční trhy.
Je mi skoro jedno zda nám svěříte 1-domy či stánky apod.
Včera jsem přemýšlela nad stromem, aby byl dostatečně pevný pro přepravu, neboť bude nejnáchylnější, ale vy mezi sebou nejlépe víte kdo má na co "nadání"
Dnes bych koukla na plánek jak rozložit na baseplate a i jak by poměrově vycházela k šíři domů pak jejich výška.
Předpokládám že trhy zasněžíme jako správné vánoční výlohy, byť na Staromáku je sníh tak 6dní v roce :D Pro mě krom sochy  které je vždy obklopena lidmi (ale která se nám do plochy nevejde), jsou vždy symbolem kočáry s koňmi a pod stromem betlém...

poMOCník

Citace od: sharkabrick kdy 02.12.2022, 06:39:35...
Včera jsem přemýšlela nad stromem, aby byl dostatečně pevný pro přepravu, neboť bude nejnáchylnější, ...


Pokud jde o strom, osvědčila se mi tahle technika. Dá se postavit celkem vysokej a přepravu už několik let přežívá bez nutnosti jediné opravy.

peki

Citace od: poMOCník kdy 02.12.2022, 09:58:49Pokud jde o strom, osvědčila se mi tahle technika. Dá se postavit celkem vysokej a přepravu už několik let přežívá bez nutnosti jediné opravy.

Uvidíme vzhledem k instalaci osvětlení atd. Bude možná nutné provést některé profy postupy jako v LEGO modelárně (ale nechci tady dopředu děsit :) )

poMOCník

Citace od: peki kdy 02.12.2022, 10:04:21
Citace od: poMOCník kdy 02.12.2022, 09:58:49Pokud jde o strom, osvědčila se mi tahle technika. Dá se postavit celkem vysokej a přepravu už několik let přežívá bez nutnosti jediné opravy.

Uvidíme vzhledem k instalaci osvětlení atd. Bude možná nutné provést některé profy postupy jako v LEGO modelárně (ale nechci tady dopředu děsit :) )

Tomu nerozumím (takže nejsem vyděšenej), já bych na to normálně namotal svítící řetěz z diod, ale uznávám, že moc profi by to nebylo :)

peki

Citace od: poMOCník kdy 02.12.2022, 10:12:54Tomu nerozumím (takže nejsem vyděšenej), já bych na to normálně namotal svítící řetěz z diod, ale uznávám, že moc profi by to nebylo :)

Jeho jméno se zde nesmí ani vyslovovat  >:D


peki

Založil jsem i vlákno na nominaci dílků k projektu:
mominace dílků