4-podvozkový monorail

Založil sohibil, 10.02.2018, 23:16:59

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

sohibil

Napriek tomu že žiadny monorail set nevlastním som už dávnejšie dostal nápad. Skrátka by som chcel vedieť, či by bolo možné postaviť monorailovú súpravu s 2 jacobsovými podvozkami - napr monorailovú verziu 3-článkovej električky KT8D5. Pozeral som si na BL ako vyzerajú monorailové diely a z toho čo som videl, sa mi zdá že do monorailových couplingov napasuje nijaký iný diel ako monorail base. Inak povedané, nie je pomocou čoho pripojiť stredný článok.

Je ale možné že sa mýlim kvôli nedostatku informácií (už viac ráz sa mi to stalo) a preto prosím niekoho, kto vlastní nejaký monorail, aby za mňa vyskúšal, či je monorailový coupling kompatibilný s nejakým connectorom, napr. s týmto https://www.bricklink.com/v2/catalog/catalogitem.page?P=2508

Vopred vďaka za pomoc.
Nečakajte odo mňa chválu, z toho je len stagnácia.
Čakajte dotazy na techniku stavby a kritiku. Jedine to posúva vpred.

Matthes_CS

Myslím, že sem si tří-podvozokový monorail stavěl podle nějakého cizího modelu, nebo to jen plánoval, ale někdo to už určitě udělal. Pokud vím, tak spřáhla (spoje) monorailu se jinam napasovat nedají, takže se prostě nepoužijí a spojí se jinak, třeba pococí toho zmiňovaného.

Po rychlém googlení sem nalezl tento MOC, kde je spojení detailně vidět, že překrývá to původní monorailové, jen musí být o něco vystouplé.

Matthes_CS

Ještě sem si vzpomněl, nedávno na brickestu testovali custom dělané 3D vytištěné monorail kolejnice, ke kterým dělá i nějaké přislušenství, včetně prodlužovacího podvozku, který trochu Jacobsonův podvozek připomíná.

Jinak monorail podvozek je spojen technic pinem, jen kratším, takže by šlo udělat vlastní vagónky a monorail spoje nepoužívat, jediný porblém by byl připojit je poté k motoru, který má jen pár studů, ale určitě by se to dalo vymyslet, jen ten motor je pevně ke svému podvozku připojen, takže mezi vagónky tramvaje by musel být motor, jako teno MOC, který používá výše zmíněné custom podvozky.

Ještě mě napadla možnost udělat si vlastní podvozek, do kterého schovat PF nebo jiné technic řešení a pohánět vlak přes něj, ale jediné ozubené kolečko, co sem našel a zapadá do monorail kolejí, není ani kolečko, ale tento dílek z Bioniclů, (možná i něčeho jiného) který zase nejde nasadit na technic osičky. Takže nejspíš udělat vlastní ozubené kolečko.


sohibil

Ten predlžovací podvozok vyzerá na pohľad ako dobré riešenie ale je asymetricky pripojený. V oblúkoch to musí vypadať dosť divne. To by som už skúsil vyrobiť baseplát s couplingami na oboch koncoch.

Ešte mi prišlo na rozum jedno riešenie, žiaľ dosť drastické. Rozrezať ďalšie 2 baseplate a s častí so spriahlami urobiť stredný článok. Nemuseli by sa ani lepiť dohromady, stačilo by ich normálne spojiť brickom alebo plátom. Z opačných zvyškov baseplate by sa pre zmenu dal zostaviť vlečný vozeň s 2 podvozkami. Trochu škoda dielov ale myslím že za výsledok by to stálo. Potom už len problém, ako baseplate čo najpresnejšie rozrezať.

Motor by sa použil len 1 a druhý jacobsov podvozok by bol bez motoru, len by ho trebalo niečím prikryť, aby nebola zbytočná medzera.
Nečakajte odo mňa chválu, z toho je len stagnácia.
Čakajte dotazy na techniku stavby a kritiku. Jedine to posúva vpred.