Kolejiště

Založil peki, 12.01.2017, 12:49:18

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 2 Hosté prohlíží toto téma.

MiHo



MiHo


peki

Toto uterý jdeme do finální fáze instalace. Díky všem, kteří se na stavě " Nejvěčího Lego kolejiště v Česko - Slovensku" podílejí - prací nebo zapujčením MOC.

Pokud by chtěl někdo přiložit ruku k dílu  ;) Zatím se přihlásili:

na páci
Mirek
dědek
edward

stavební dozor
peki  >:D

mirek


mirek


dědek

Včera Mirek chyběl, stavební dozor to neuhlídal a máme "pracovní úraz" v kolejišti... ;)

peki

#37
krátka videa rychlovka od Jana:

https://www.facebook.com/jan.beyer.77/videos/pcb.1286815724741061/1286815164741117/?type=3&theater

https://www.facebook.com/jan.beyer.77/videos/pcb.1286815724741061/1286815134741120/?type=3&theater

https://www.facebook.com/jan.beyer.77/videos/pcb.1286815724741061/1286815078074459/?type=3&theater

Hledám někoho kdo dokáže natočit a setříhat kvalitní video z vláčků.


Na kolejišti máme 6x4 = 24 ovládacích tlačítek. Pro ovládání:
- 20 vlaků
- 6 kolotočů
-2 větrné turbíny
- rotor vrtulníku
- radar na letišti
---------------------
Celkem 30 věcí

Na kolejišti je instalováno Mirkovo osvětlení/blikní

Zatím nebyl Čas na focení.

Každopádně děkuji všem kostkařům, kteří nám při stavbě kolejiště pomohli. By/jel to takový real time společný projekt.

mirek


mirek


peki


peki

#41
Zkusím postupně zdokumentovat průběh stavby.  Prázdná plocha vypadala na první pohled opravdu jako pořádná výzva. 2x26 m 2 jsme zatím zatím nikdy nestavěli. Ještě k tomu máme v provozu 2x8 m2 kolejiště v OC Butovice !!.

Pozitivní je, že se konečně bude stavět na stole/podstavcích. Dle předchozí dohody jsou dodány i plochy na vyvýšení terénu. Výška je zvolena tak, aby se mezera mezi dolní a horní plochou dala zakrýt baseplate 32x32.

Desky na zvýšení terénu se dají flexibilně posouvat, což hned vzápětí využijeme. Do stolu se  bohužel připletl nosný sloup haly.



Držet se původního plánu by znamenalo zdržení s nejistým výsledkem (řezání díry do horní plochy hobbyho městečko). Po krátkém průzkumu jsem se rozhodl pro úpravu finálního plánu kolejiště, tak abych neovlivnil domluvenou práci/čas hobbyho a  MIHa.

MIHo je díky připraveným modulům efektivní při výstavbě, ale není připravený na operativní změnu, takže jeho část zůstala dle předchozí dohody beze změny. I když během stavby MIHO zjistil že je jeho přidělený prostor cca o 40 cm kratší. Takže zkrátil o jeden modul.

U zbylé části kolejiště:
1) jsem se vrátil k původnímu hobbyho návrhu (tedy zrcadlově nepřevrácenému).
2) posunul plochu s lesem a zříceninou, abych vyřešil napojení silnice přes most od MIHA (nová plocha červený obdelník)
3) zkrátil plochu pro průmyslovou zónu
4) chytil se sloupem do řady modulárů ve městě.



Jednotlivé plochy jsem si vyměřil pomocí baseplate 32x32.

Mezitím přijel MIHO se svým pomocníkem a začal stavět svojí část kolejiště.




Postup je zachycen na jeho časozběrném videu zde.

Dále dorazil Mirek takže jsme mohli usadit finálně plochy se zvednutým terénem



a položit koleje v části od řeky přes průmyslovou zónu, velké město a lunapark.   


hobby

Koukám, že jste to kolejiště opravdu 'dotáhli'; když jsem z instalačního víkendu odjížděl domů, tak to zdaleka nebylo takové, jak je na videu (Mirku, nebuď tak skromný, není nekvalitní). Takže gratuluji, mám z výsledku výborný pocit a dodatečně děkuji všem pomocníkům. A to jsem si myslel, že moje poslední trains-angažmá bylo předloňské Lipno >:D.
Celá expozice je velkolepá, jako vždy, je radost to vidět 8).

peki

#43
První den, jme tedy ukončili s finálně připravenou plochou pro jednotlivé části kolejiště za řekou. Tak aby následující den mohl hobby rozmístit stavby ve vesnici a městečku.





Oproti původnímu plánu (s ohledem na rozmístění ovládacích pultíků a požadavku co největší interaktivity) jsou ve vesnice také 2 okruhy.

Další okruh ( o kterém jsem byl rozhodnutý od začátku) byl přidán do lesíka okolo zříceniny. Úplně jsem tam tu lokálku jak mizí za kopcem, který se vynořuje z lesa viděl  >:D Pokud tedy budeme schopní postavit les  >:D



2 okruhy  mezi městem a lunaparkem byly také dle potřeby "animace" pohybu vlaků roztrhány na jednotlivé samostatné úseky, kde bude kyvadlový pohyb vlaků.



žlutý okruh:
2 samostatné tratě pro 2 nákladní vlaky

růžový okruh:
3 vlaky
1 loko s drezínou

vlaky jedou od hlavního nádraží Beroun k nějakým koncovým zastávkám, kromě vlaku který jede do tunele směrem k hobbyho vesnici, tak už se mi to nechtělo překopávat. Je tedy spojení:
Beroun - Beroun Závodí (u řeky)
Beroun - zastávka u rybníka
Beroun - zastávka lunapark
Berou - mizí v tunelu

Na okruhu dokážu bez přídavné logiky uřídit pouze jeden vlak.  S přídavnou logikou závada jedné soupravy zastaví dříve nebo později všechny vlaky na okruhu, proto dávám přednost "kyvadlovému" pohybu vlaků

Vzhledem k ovládání pomocí průmyslového tlačítka s polohou  "0" jsem se rozhodl i pro modifikaci systému ovládání. Na okruhu jede vlak pokud je stisknuté tlačítko. Výhodou je že děti mohou vlak zastavovat na různých částech trati podle sebe. Dříve jsem na okruhu používal systém s izolovaným úsekem před nádražím (více nádražími). Obsluha/děti pouze rozjížděli vlak na tomto úseku. Poté vlak jel sám po napájené části okruhu. Uvidíme jak se tato modifikace osvědčí.

S Mirkem jsme začali umísťovat některé moduly do města, lunaparku a průmyslové zóny tak abychom se mohli další den věnovat elektrifikaci kolejí a osvětlení (Mirkův systém rozvodu hliníkovou fólií po koberci pod baseplate silnice)









Milanovo kolejiště je na konci druhého dne cca z 80 procent hotové. Zbývá zejména umístit MD, které jsou dle dohody buď v OC Butovice nebo různě na cestě do Letňan. 



Cílem dne (který se podařilo splnit) je připravit se na středu kdy dorazí další pomocníci, takže předáme s Mirkem stavební štafetu a budeme se plně věnovat drátování.

peki

#44
Ve středu jsme se s Mirkem pustili do tahání drátů, tak abychom měli v ideálním případě vše provrtané a natažené ještě před umísťováním detailů na kolejiště. Pracovalo se na několika směrech:

1) elektrifikace kolejí
Napájení okruhů dovést k ovládacímu pultíku.
Na tratě kde jezdí vlak ze strany na stranu (kyvadlo) používám již dříve osvědčený systém diod



Vzhledem ke vzdálenostem, situaci kdy jsou někdy 2 koleje poměrně blízko sebe většinou nepoužívám klasický lego kabel na propojení trafa a kolejí. Mám připravené "napájací" koleje = dvoulina naletovaná přímo na kolej a řadu kabelů s koncovkou 2x2 opět nastavenou dvoulinkou. To vše dle potřeby dále prodlužujeme, zkracujeme aby dosáhlo k příslušnému vypínači/pultíku.

Některé původní Lego kabely jsou za těch 10 let výstav zpuchřele, takže se z nich dá použít opravdu jenom ten koncový konektor (otevření, nasazení na dvoulinku, zavření)



Pro vaší představu jsem dvoulinky spotřeboval přes 100 m nově koupené a cca 50 m jsem měl z min. akcí. Dráty se po akci snažím recyklovat.

2)příprava ovládacího pultíku

Sympatická novinka. Odejmutím zadní boční desky, jsme systém vylepšili o bezproblémové zapojování vypínačů. Prostor pod vypínači slouží ke schování Lego regurátorů.


Pultíky (celkem 6 každý 4 tlačítka) umístíme podle potřeby, tak aby bylo dobře vidět na řízené vlaky:



1) Miho (2 okruhy+ 1 vlečka a radar)
2) Nádraží u řeky (1 okruh lokálka u zříceniny, 2 nákladní vlaky 1 rychlovlak
3) depo (2 x pára ve výtopně, 1 vykládka konteirneru/posun, 1 myčka)
4) Berou hl. nádraží (2 krát osobní vlak 1 lokomotiva  s drezínou, 1 tlačítko na větrné el. a rotor vrtulníku)
5) lunapark( 3 tlačítka na 6 kolotočů, 1 lunaparkový vláček)
6) Hobby vesnice a městečko (2+2 vlaky okruhy )

3) položení hliníkové fólie pod silnicí
Tady je Mirek soběstačný, fólie se na koberec pokládá jednoduše. Já asistuji pouze pouze při propojování (respektive protahovaní drátů) pod stolem.



1 trafo se světly jsme umístili uprostřed stolu. Do tohoto místa pak svádíme jednotlivé segmenty nebo je pod stolem rovnou sériově propojujeme mezi sebou.

O legu to tento den pro mne a Mirka moc nebylo, ale udělat se to muselo  :P

V rámci Lego aktivit jsem udělal z dědka (Pavel Z.) hlavního porybného a pověřil ho vyrobením rybníka. Později o rybníku někdo prohlásil že vypadá jako spermie  ;D



Na čtvrtek jsou objednány stavební posily:
dědek
skmaand
Hawran

peki

#45
Ve čtvrtek to začalo opět být více o Lego stavění. Skmaand s sebou přivezl několik MD. Začal se věnovat budování města a lunaparku.





Z Havrana s dědkem jsem pro tento den udělal hajné. Úkolem bylo vytvořit les a další stromy do města.

Materiálu na stromy jsem měl díky předchozím Lugbulkům poměrně hodně, až se z toho Hawrtanovi zatočila hlava a musel si na chvilku lehnout >:D .



Když budeme objednávat dílky příště tak bych zase nějaké listí určitě vzal  >:D Stromky se tentokrát fixovali hose trubičkou, což by mohlo pomoci při jejich uchování (pokud bude ještě někdy příležitost postavit nějaké kolejiště).

Akce zasaď strom vytvoř Lego les na samotném začátku


A po několika hodinách  ::)



Vedle hobbyho městečka zbyl takový rožek, kam jsme se rozhodli umístit větrné turbíny a trochu plochu zvednout. S Mirkem jsme pokračovali ve finálním zapojování tlačítek, a postupném nasazování vlaků na kolejiště. V pátek se ke stavění přidal Davroman.



V sobotu, kdy byl hlavní instalační víkend, jsme začali postupně přemístňovat MD z OC Butovice. MOC MD převážně z projektu město MD jsem pak v Butovicích nahradil továrními sety. Na kolejišti v BR jsou kromě MOC také všechny tovární sety v četně nového výročního MD.

Do kolejiště jsem taky zabudoval (respektive Hačislav) setík k 50 výročí lego vlaků

Během soboty jsem se ke kolejišti téměř nedostal. Vyjma ranního usazení linhiho rozhledny.



Vím že s dotahováním kolejiště (instalace různých scének, drobností atd) pomáhalo jak v sobotu tak neděli (matka,milanv,petronel - operativně jsem využil (nebo zneužil  >:D ) čekání na odsklení vitriny pro filmaře ) spousta kostkařů.

Všem kteří přiložili ruku k dílu děkuji, bez vás by to v takovém ploše a v tak krátkém čase opravdu nešlo.    :) >:D


   

peki

#46
Nyní trochu podrobněji k jednotlivým částem kolejiště.

Vezmu to od Miha, který můj stručný komentář určitě doplní. Výchozí plánek této části kolejiště



V této části jsou řízeny 2 okruhy, jedna vlečka a točí se radar na letišti.


Kolejiště je plné (jako tradičně) mnoha detailů. Už při začátku stavby budil u kolemjdoucí značný rozruch výskyt jedné podezřelé osoby s kufry v černém oblečení u vstupních dveří letiště. 



Kolejiště bylo dle předchozí dohody doplněno MD, převážně továrními (jsou tam všechny) + zbylé místo obsazeno MD MOC.







dědek

#47
Většina stromků je od hawrana(nejsem krajinář). Já se tam jen tak hezky poflakoval. Dík za příjemně strávené dny. ;)


milanv

Jo, kolem kolejiště byla prima atmosféra. Bavilo mě, jak jsme si mohli vymýšlet i srandičky: překladiště sněhuláků, drama v zábavním parku, robotická pracovní četa a další...

Ale co musím říct, je že obdivuju vás všechny, kdo jste tam vydrželi delší dobu. Je fakt, že já byl zralý na postel už když jsem přijel ráno, tak se nedá porovnávat všechno mnou, ale myslím, že i všeobecně tam byly opravdu krušné podmínky, a to doslova. A to jsem měl bundu a čelenku a už bylo i tepleji než týden před tím!
Pán na Žlutém hradě

MiHo

#49
Já jen doplním, že v sobotu dorazil též Robkteryten, který postavil pro letiště hasičskou základnu, kterou doplnil letištními hasičskými vozy.



Hlavními zahradníky na letišti v pátek i sobotu byli Davroman & syn a zeleň rostla opravdu rychle i bez zalévání.

Uvnitř letištní budovy je ještě jedna trochu utajená funkce, která není moc vidět, ale pozornému divákovi jistě neunikne a sice  pohyblivý pás s odbavovanými zavazadly v prvním podlaží budovy, který se rozjíždí na tlačítko spolu s radarem a větráky.

peki

Výchozí plánek této části kolejiště. Jak již bylo řečeno výše musel, jsem posunout plochu se zříceninou na úkor průmyslové zóny. Koleje (roztrhání okruhů, přidání nových atd.) zohledňuje situaci na místě vzhledem k požadavku na řízení max. počtu vlaků.




V této části je řízen 1 okruh (lokálka okolo zříceniny), 3 vlaky kyvadlový pohyb z toho:




- 2 nákladní které jezdí po celé délce města, mohou mizet parkovat v tunelu ale nakonec jsem je posunul tak aby zastavili vždy před tunelem a návštěvníci je mohli na stole najít.
- jeden rychlovlak který zajišťuje dopravu mezi zastávkou Beroun Závodí a Beroun hlavní nádraží

Celkové pohledy

řeka


nádraží za řekou


les se zříceninou


překladiště


Z detailů bych vypíchl :
Jana na vodě


Spidermana u tunelu


Scénky kolem zříceniny (ti červonomodří figové nám připomínají hru lemmings. Kdo byl autorem?)


Přejetý fig (dá se přes něj jezdit červeným nákladním vlakem)


v lese je schovaný dinosaurus
u nádraží u řeky je Mirkův fungující svářeč + spousta věcí svítí a bliká (Mirkův systém osvětlení)






skmaand

"Lemmings" boli môj nápad. Hľadal som nejaké civilné obyvateľstvo a turistov, no a týchto tam bolo zo dvadsať. Niekto ich aj nazval skautmi, ale lemmings je asi vhodnejšie. Mimochodom boli tam ešte dva vizitkové minifigy. Jeden na čaká na vlakovej zastávke za lunaparkom, a druhý je cyklista v lunaparku. 

peki

Citace od: skmaand kdy 06.04.2017, 14:32:13
"Lemmings" boli môj nápad. Hľadal som nejaké civilné obyvateľstvo a turistov, no a týchto tam bolo zo dvadsať. Niekto ich aj nazval skautmi, ale lemmings je asi vhodnejšie.
Parádní nápad a perfektní provedení

Citace od: skmaand kdy 06.04.2017, 14:32:13
Mimochodom boli tam ešte dva vizitkové minifigy. Jeden na čaká na vlakovej zastávke za lunaparkom, a druhý je cyklista v lunaparku.
Ti jsou moji, tak aspoň vím kde je mám hledat +-

davroman

 :D
Náš BL shop TDH Bricks: https://store.bricklink.com/TDH_Bricks

peter

Měli jste mu dát buřinku ;)
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

davroman

Citace od: peter kdy 11.04.2017, 12:46:17
Měli jste mu dát buřinku ;)

Buřinu jsme bohužel nesehnali, dostupný byl jen cilindr.
Náš BL shop TDH Bricks: https://store.bricklink.com/TDH_Bricks

Chairudo

Pro příští dlouhé kolejiště by mohla být rychlodráha  :D
https://www.youtube.com/watch?v=8-h-BKMfpGU
YouTube LEGO videa, Fotky z výstav na Flickr

peki