Převod Z12 + Z20

Založil fifousek, 27.12.2019, 14:09:13

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

fifousek

Zdarte, prosím o radu. Ježíšek přinesl model 42075, který obsahuje 20 zubové kolo (6084724), které jé mé první. V modelu je mezi nápravou a motorem použit dvakrát převod totoho kola se 12 zubovým kolem (tj. 6084724 + 4177431). Když to mladý postavil a auto hrčelo jak pr..., tak jsem mu vyčetl, že má něco blbě. Nakonec jsem zjistil, že to jsou právě tyto převody, které se netočí hladce. Jako by měla kola o pár desetin větší průměr a zasekávají se spolu. Výsledkem je nejen uširvoucí zvuk, ale také fakt, že to prostě nejede. Je to normální??? Nebo mi něco uniká? Pro názornost jsem hodil kola vedle sebe a natočil. Link můžu poslat PM. Jsem z toho celkem zoufalý, takže budu velmi vděčný za objasnění či pomoc.

Foton

Pošli mi link na video.
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

Stimpi

Dej link sem ;) me set funguje v pohode...

fifousek

Tady je ten link: https://youtu.be/tpH9tQrj564.
Drhne to tolik, že se na koberci se kola dokonce zablokují.

PsychoWard666

Dělají to všechny tyhle ozubená kola co jsem ve stavebnici a nebo jenom ty co jsou na videu? Tohle vypadá na špatný výlisek a ideálně bych odkaz na tohle video poslal přímo na podporu LEGO a nejspíš ti pošlou nová. Vypadá to, že LEGO se pomalu kvalitou dostává k čínským stavebnicím.

fifousek

Jo, dělají to jenom tyto. Ostatní kombinace jsou v poho. Měl jsem podezření na špatnou sérii, jen jsem tomu nechtěl věřit. Napíšu jim. Děkuji za pomoc.

Stimpi

Toto jsou starsi kola ... Tak by meli chodit.
https://youtu.be/dfzcXAGggBA

fifousek

:-) Souhlas, tak by to opravdu "mělo" chodit. Už jsem psal na Lego, tak uvidíme, jestli pošlou. Kdyžtak dám vědět, jestli se k tomu nějak vyjádří.

Stimpi

Jj napis co ti odpovi. Myslim ze kvalita kostek jde posledni dobou dost do kytek na vsech frontach a zacina to byt aktualni tema...

miro

stačí premazať vazelínou Tamiya Cera Grease a oni pôjdu :-)
https://www.youtube.com/watch?v=nT02rFbPx80


HD

Jen tak pro zajímavost, bylo by prosím možné nafotit tato defektní kola zblízka, nejlépe svrchu, makro a v záběru, v poloze, kde dochází k zaseknutí? Z videa poznám jen to, že se odmítají točit.  ;)
Pokud Vás zajímá přehled mojí tvorby, následujte link na rozcestník:
https://linktr.ee/horcikdesigns

fifousek

Jsem tento týden mimo repuliku, takže nafotím o víkendu. Doufám, že v tu dobu už budu mít nová kola. Lego odesílalo nové dílky minulý týden ve středu, tak mladý chodí každý den kontrolovat schránku :-) Nafotím je pak vedle sebe.

fifousek

Tak jsem se dostal domů a mrkl na nová kolečka, za což Legu děkuji. První sestavení ukázalo, že jsou v naprostém pořádku. Začal jsem je tedy prohlížet, ale okem žádná změna vidět není. Pod lupou je však vidět mírný rozdíl v čísle dílku, takže pochází z jiné formy. Rozdíl jde vidět až při srovnání zub na zub. Nové kolečko má krásně cykloidní tvar, vadné je více soudkovité a na ploše zubu širší. Bude to tak desetina milimetru. Sranda, jaký to má vliv.

Zkusil jsem ještě zkombinovat vadné Z20 s novým Z12 a kupodivu se chod zlepšil. To znamená, že i ta černá kolečka nemají úplně správný tvar. Ty už jsem ale lupou nezkoumal. Přikládám fotky.

fanda

Rozumím-li tomu správně, tak po světě běhají miliony vadných ozubených legových koleček.

Takže dosud mi vadila nepřesnost kostek jen u SNOTu (obrovské hrady a zámky naštěstí nestavím) a od teď abych se nedivil ani u Techniku - mám pocit, že jsem přesně tato ozubená kola u jedné lokomotivy použil :-(

fifousek

Jo, stejnou představu jsem měl celou dobu před očima. Taková jedna výrobní várka musí být pěkná darda. A představ si to množství lidí rozčarovaných z toho, že se jim origo LEGO kolečka netočí...

HD

No, tak to je tedy pěkné zjištění, to bude radost stavět...
Pokud Vás zajímá přehled mojí tvorby, následujte link na rozcestník:
https://linktr.ee/horcikdesigns

fanda

#16
Protože se mi zdálo (a stále zdá), že moje některé parní mašiny jezdí o něco hůř než jiné (a neobjevil jsem příčinu), zaujalo mě tvé vlákno.

Dnes jsem si konečně dal práci a trochu probral má kola 20z. Mám všechny má nezastavěná typu BL 32269 ve 4 barvách (černá, béžová, šedá a bílá) . Tedy jiná, než máš ty - to je divné.

Některá jsou popsaná číslem 32269 a logem LEGO a některá nejsou vůbec popsaná. Kupodivu při složení 20z 12z 20z fungují lépe ta nepopsaná. Ale je pravda, že kdybys toto vlákno nevytvořil, tak bych si toho asi nikdy nevšiml.

Vždycky jsem si myslel, že vyšší číslo znamená novější kostku, teď jsem z toho tedy magor, viz BL:
https://www.bricklink.com/v2/catalog/catalogitem.page?P=32269#T=C

TLG přitom nabízí 18575 na BRICKS & PIECES.

fifousek

Ta má kola mají označení 18575. Ale kdybys kápl na stejnou sérii, tak mi věř, že bys to poznal. Jdou v záběru protočit pouze silou.

fanda

Takže správná otazka zní: Jak velká je ta vadná série? A to se určitě od TLG nedozvíme  >:D

Stimpi

To je otázka, může jít jen o jedno kolečno z formy, kolik jich je ve formě?? kolik je forem??? Múže jít třeba i o drobnou změnu materiálu.