KittenBot® Geek Servo

Založil fulda, 18.02.2020, 12:52:52

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

fulda

Nevím, kam to dát jinam.

Na robodoupěti jsem usmolil malý popis KittenBot® Geek Servo. Třeba se někomu bude hodit.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

Jonas

#1
Servo je to hezké, malé, levné a snadno ovladatelné - např. z Arduina.

Pořídil jsem si jich pár před více než rokem a postavil z nich pár modelů řízených právě Arduinem, včetně malého 4-osého demorobota.

Bohužel s tou kompatibilitou s Legem, zvláště studless Technicem, to není tak dobré, jak se na první pohled může zdát. Ano, na osu serva (která je ale docela měkká a pružná oproti Lego ABS) lze lehce (až příliš lehce) nasadit jakékoliv ozubené nebo jiné kolo. A ano, tělo serva lze spojit s rámem pomocí Technic pinů. Ale tady kompatibilta končí.

Prakticky ve všech třech osách je nepříjemný offset klíčových součástí (osy motoru i děr pro piny) oproti klasickým roztečím používaným u studless Technicu. Většinou je to 1/2 studu, ne vždy. Problémy se tedy objeví, pokud chcete k ose serva připojit nějaké další převody. Musíte pak přidávat pomocné struktury, které ty offsety kompenzují a tím se dost ztrácí výhoda malé velikosti serva. Každým dalším převodem se také ztrácí původní slušná přesnost servového ovládání. A samořejmě je třeba počítat s tím, že výkon serva je hodně malý.

K čemu by se servo určitě hodilo, je např. stavba pohyblivých dioramat, např. Betlému. Každý pohybující prvek může mít své servo, které může pracovat i bez převodů a pomocí Arduina lze naprogramovat individuální sekvence pohybů. Takže každý prvek se může pohybovat úplně nezávisle, na první pohled i třeba náhodně, a to vše bez jakýchkoliv mechanických převodů.         
Jonas - Můj Brickshelf

fanda

#2
Šlo by to asi použít na malá legová auta (6-ti studová nákladní), jen je otázka, co by se stalo, když mimino pošle nechtěně celých 9 V do serva.

Mně by se to hodilo do mého hasičského dvoucestného vozidla na řízení předních kol. Teď to mám pomocí legového mikromotoru, což je prakticky lidskými schopnostmi neuříditelné.

fulda

fanda: servo a věci s ním spojené je lepší chápat jako 4,5V místo 9V. V redakčním systému robodoupěte jsou ještě nějaké články, které se postupem času zveřejní.

Junas: docela dobré je pokud se ti podaří nasadit kolečka přímo na motor/servo, nebo pokud máš převody založené na řemenech/gumičkách.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

Jonas

#4
No, servo s gumičkovým (tedy prokluzujícím) převodem už není servo.

Tady je ukázka toho mého robota se 4 servy. Bylo to jen takové funkční demo na vyzkoušení mechanického a programového řešení, kdy se model dal řídit jak ručně přes potenciometry, tak plně automaticky, kdy bylo možné ovládat všechna serva paralelně.

Je tam ale třeba vidět ne úplně korektní převod z 12z na ose serva na 24z na ose ramene, kdy osy otáčení nebyly v jedné rovině. Jiné kombinace ozubených kol měly zase jiné nevýhody dané právě nevhodnými rozměry serva.


Jonas - Můj Brickshelf

ThomasMorta

Zdravím,
já si s Geek servy hraji už podzimu a zpočátku jsem si také myslel, že nesedí do běžných roztečí v legu. Pak jsem ale součástku překresloval v part designeru ve studiu a došlo mi, že Geek serva jsou postavená na starém, tedy kostičkovém technicu. jedinou, opravdu kritickou připomínku mám vůči hřídeli, která je nepříjemně povystrčená, co se týče drážek, takže nelze připojit nic těsně k povrchu, čímž se to narušuje.
Já teď používám serva v kráčejím robotovi, a nemám problém s nekompatibilitou. Když jsem to zabudovával do chevrolettu, byl s tím trochu problém, ale dnes bych převody řešil jinak.

Jinak Geek serva jsou hodně propagovaná honk kongskými výrobci kompatibilních robotických setů a tam vyosení řeší připojením přes kardanovou spojku - to je ale použitelné jen na velké vzdálenosti, třeba u robotických ramen, navíc to docela dost načítá mechanické nepřesnosti.

Kdyžtak přikládám nějaké obrázky dvou užití geek serv:
https://www.instagram.com/p/B4iz_mMABnC/
https://www.instagram.com/p/B1kLLcdg50e/

A ještě pro doplnění - aktuálně jsou na trhu tři typy:
šedivé (LBG) - klasické servo s rozsahem 270 stupňů
zelené (lime) - kontinuální 360 stupňové servo
červené (red) - DC motor (jen dva drátky)

Podle specifikací by měly všechny fungovat pro 3,3 - 6 V DC. Jen když se držíte u spodní hranice, dost klesá jejich síla, ale to se asi dá očekávat. Každopádně jsou to jedny z mála serv, které se dají použít pro LEGO ovládané přes bbc micro:bit

ještě jsem někde viděl oranžové, ale to je jen jiná barevná krabička pro jedno z výše uvedených serv.
Jsem AFOL a miluju řadu Nexo Knights!
Diskuse o Nexo Knights: NEXO KNIGHTS :: vlastní tvorba, modifikace, sbírky... :: Galerie mojí tvorby (hostováno na Rajce.cz)