TOP FWBC Frozen Water Builder Contest I

Založil Colonel32, 20.09.2012, 17:16:19

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Colonel32

Původní myšlenka CBC soutěže byla motivovat začínající hradaře, aby soutěžili pod dohledem zkušených stavitelů, kteří budou radit a pomáhat každému bez rozdílu. S nostaligí stále vzpomínám na legendární CBC II, kde lidé tento koncept skutečně dodržovali, a vítězem se stal absolutní nováček, který poslouchal dobře míněné rady. Staří mazáci takovéto pobídky nepotřebují, ti už jsou většinou rozestavění - staví na výstavy, na prestižní zahraniční soutěže, nebo sobě pro radost.

Bohužel, počínaje PBC I se přístup soutěžících změnil: díla se prezentovala na poslední chvíli a jakékoli připomínky se odmítaly větami jako "už to přece nebudu předělávat".

A pak přišla nešťastná SBC. Cílem soutěže bylo naučit hradaře stavět z nového materiálu, donutit je vyzkoušet něco nového. Něco, k čemu by se sami neodhodlali. Místo toho se soutěž změnila v hádku o tom, zda mají nebo nemají být do soutěže povoleny i jiné kategorie (město, vesmír). Zastoupení bylo relativně tristní, ale dle výsledků ankety bylo mnoho lidí postiženo nedostatkem času (což pokud bylo na soutěž skoro půl roku se mi zdá mírně překvapivé), ale je to věc, kterou jsem jako organizátor mohl těžko ovlivnit.

Nyní přichází FWBC (povšimněte si, že nikoli FBC - důvod bude osvětlen za další půlrok). Hlavní důvod proč se soutěž koná je, že už jsem nemohl couvnout. Už jsem ji totiž slíbil, jako argument proč si nechat omylem objednané bílé tiles z letošního Lugbulku. Otázkou bylo, zda po zkušenostech z SBC povolit stavět zasněžené zase jen hrady, nebo cokoliv. Byly argumenty pro, byly argumenty proti. Dlouho jsem nad tím váhal. Soutěže xBC skutečně bývaly určené pro hradaře, pro zlepšení kvality CaP sekce fóra (i v porovnání s ostatními sekcemi). Názor většiny byl sice otevřít pro všechna témata, ale možná to bylo dáno i tím, že uživatelů jiných témat je v součtu více, než hradařů. A pak samozřejmě i úroveň debaty. To, že někteří zastánci otevření soutěže označili ideály, na kterých jsem xBC soutěže zakládal za "trapné" a "směšné" pak bylo poslední kapkou.

Colonel32

#1
Tématem soutěže je postavit zmrzlou vodu, tedy v podobě sněhu nebo ledu. Zpracování sněhu a ledu také bude hlavním kritériem hodnocení. Dílo může obsahovat nějaký příběh, postavy nebo budovy, které spadají do éry pirátů a rytířů, nebo mohou obsahovat pouze zpracování sněhu a ledu v přírodě, bez zásahu člověka. Také se může jednat o naprosto fantastický svět dle vašich vlastních představ, nebo zmrzlé zbytky dávno zaniklé civilizace.

V díle by se ale nemělo* objevit žádné technické vybavení, které je novější než období +-průmyslové revoluce. 

Pokud chtěl někdo stavět vesmírné lodě na ledové planetě, pak do soutěže FWBC může přihlásit pouze onu ledovou planetu. Nic mu ale nebrání pro sebe a mimo soutěž pak na tu planetu doplnit svoji kosmickou loď a nafotit to znovu do sekce Space nebo SW.

Rozsah díla není nijak omezen, může se tedy jednat o cokoli počínaje vinětou. Hlavní složka hodnocení (a primární úkol soutěžících) je zpracování sněhu a ledu, dále pak již tradičně i kvalita díla celková, kvalita prezentace a rozsah díla. Nikdo po vás nepožaduje 50 figů a aby každý dělal něco speciálního. Figy ani děj tam skutečně nemusí být vůbec žádné. 

Termín zahájení (od kdy se smí zveřejňovat příspěvky) je 1.prosince, termín ukončení je první neděle v únoru 2013, 23:59. Nadále platí, že dílo musí být poprvé prezentováno v soutěžním vlákně, nedělejte žádné "ochutnávky" v jiných vláknech ani na svém blogu.

Soutěžní příspěvky se umisťují do sekce Castle and Pirates a označují FWBC (Vlastní) -název díla- .

Jinak pravidla zůstávají naprosto stejná jako v minulých ročnících. (včetně dodatků ze SBC, tedy prezentace i v angličtině a souhlas s využitím materiálů k propagaci soutěže)

* osvětlím SZ, pokud na tom někdo trvá

Colonel32

#2
Ceny v soutěži:

10222 Winter Village Post Office (Věnuje TLC/Jan Beyer)
Vzhledem k velikosti ceny se stavitel zvolením této ceny zavazuje vystavit dotyčné dílo (za které je oceněn) na minimálně jedné výstavě organizované pod hlavičkou Kostek.


7978 Angler Attack (Věnuje TLC/Jan Beyer)
Bez omezení


10ks 8396 Soldier's Arsenal (Věnuje TLC/Jan Beyer)
Bez omezení

Colonel32

#3
Porotci:

Marty
Robbed
Citace od: Colonel32 kdy 25.01.2013, 13:31:29
Přidán nový porotce - Tonysize

v původním seznamu to opravím, až to bude "technicky možné"

Colonel32

Nějací další porotci do soutěže?

Colonel32

Toto je poslední soutěž, kterou na Kostkách organizuji, tak bych byl rád, kdyby účastníků bylo více než cen, ať je to jen trochu důstojné rozloučení.

Colonel32


Colonel32

Vyskytla se jistá nejasnost ohledně pravidel minulých ročníků - zda se soutěže FWBC může zúčastnit uživatel, který již má TOP za jinou stavbu, nepoť v původních pravidlech CBC to bylo zakázáno. Takže klarifikace: každá ze soutěží xBC je nyní považována za nezávislou, a dalších kol se nesmí zúčastnit ti, kteří již v dané soutěži obdrželi hodnocení TOP, z čehož plyne, že první soutěže daného tématu se smí zúčastnit všichni uživatelé.

Robbed

Tak deadline se posunuje o dva týdny, takže máte ještě spoustu času na stavění, případně na prezentování rozestavěných modelů ;)


UZÁVĚRKA: neděle 17.2, 23:59

Colonel32

Za situace, kdy jako moderovaný nemám možnost editovat existující příspěvky, ani záruku, zda se můj příspěvek vůbec objeví, nebo kdy se objeví, není reálně možné, abych mohl organizovat nějakou soutěž.

Jsou tedy dvě možnosti - buď stávající soutěž převezme někdo jiný, kdo může, nebo bude bez náhrady zrušena.


peki

Citace od: Colonel32 kdy 19.01.2013, 13:48:10
Jsou tedy dvě možnosti - buď stávající soutěž převezme někdo jiný, kdo může, nebo bude bez náhrady zrušena.

Pro stavitele - Nic se neruší. V případě potřeby se o to postarám  ;) 

Colonel32

Po konzultaci s Robbedem jsme zvolili již citované řešení, že soutěž bude o dobu mé moderace (2 týdny) prodloužnena. Během následujících 14 dnů by se snad nemělo stát nic zásadního, co by vyžadovalo mou okamžitou reakci.

Marty713

Jsem teď k dispozici téměř každý den, kdyby bylo třeba.

Systematik


Colonel32

Přidán nový porotce - Tonysize

v původním seznamu to opravím, až to bude "technicky možné"

Izmael10

Je ten koniec súťaže 17.2. či sa to zase posúva keď organizátor Colonel 32 dostal ban?

tonysize

Jakožto jeden z porotců prohlašuji, že nevidím důvod uzávěrku soutěže prodlužovat. Nevím tedy, jaká je situace s umlčením Colonela, ale navrhuji soutěž v oznámeném termínu ukončit, pokud nebude námitek ze strany ostatních porotců. Klidně mohu udělat i sumarizaci bodů od porotců a následně oznámit výsledky.

peki

K soutěží, také se domnívám, že není důvod k protahování.  Po vyhlášení výsledků se potom SZ se mnou výherci domluví na předání cen. Jako v předchozích případech.

Marty713

Určitě se protahovat nebude. Času bylo dost, stejně tak i sněhu >:D
Je čas ukázat, jak se vám všem podařilo znázornit zmrzlou/zasněženou událost.

Přeji všem hodně štěstí! :D

Izmael10

To s tým predĺžením súťaže bola iba otázka či sa to zase nemení.  ;) Ja už mám môj MOC postavený a nafotený.   8)

Robbed

Soutěž končí zítra ve 23:59 podle plánu, poté již nebude možné přidávat, nebo měnit soutěžní příspěvky.

Marty713

Jakákoli editace čehokoli po výše zmíněném dedlajnu je důvod k okamžité diskvalifikaci bez možnosti nápravy.

Hodnotí se pouze 1. příspěvek v daném soutěžním vláknu. Na ostatní texty a soubory není brán zřetel.

tonysize

#22
Dámy a pánové,

dovolte mi tímto vyhlásit výsledky soutěže TOP Frozen Water Builder Contest I.

10. místo patří jindy výtečnému FilipSovi. Za mne konstatuji, že dílko neurazilo, ale čelist mi z něho nespadla.
9. místo obsadil Izmael10. Bitva rozhodně pěkná, ale k lepšímu hodnocení podle mne chybí větší držení se tématu. Zmrzlá voda je zde zachycena pouze bílou zemí a to je málo.
8. místo - Ulrich14. Mě tady trochu vadí ten zasněžený listnatý strom.
7. místo - nerow. Pěkná brutalita.
6. místo - LukeLee. Pro mne to má super atmosféru, zima hezky zachycená, navíc takový nádech Diabla.
5. místo - Sanna. Hezký nápad, jenom ty rampouchy by přístě asi měly být kolmo k zemi.
4. místo - Kalethrion. Moc hezká předělávka legendárního setu. Jen tak dál.

A máme tu výherce:

3.místo - Hana129. Když jsem viděl původní verzi, tak mi přišla taková jalová, ale finální verze už je zimní správně, bednu si určitě zaslouží.
2. místo - Ryxe. Po prvním shlédnutí jsem si říkal, že tohle už nikdo netrumfne, ale stalo se.
1. místo - (fanfáry) peter. Tak tady nebylo pochyb. Tohle je prostě bomba, krásné detaily, super atmosféra a konečně jsem se dočkal stop ve sněhu, na které jsem čekal celou soutěž.

Gratuluji tímto výhercům a prosím je, aby se spojili s pekim, kvůli předání cen.

pozn peki
1 domluveno Praha
2 Praha
3 LP

Systematik

Mám návrh, co dát do konečných výsledků proklik na soutěžní příspěvky, asi nějak takto:

Citace od: tonysize kdy 21.02.2013, 14:46:42
Dámy a pánové,

dovolte mi tímto vyhlásit výsledky soutěže TOP Frozen Water Builder Contest I.

10. místo patří jindy výtečnému FilipSovi - Hledání klidu . Za mne konstatuji, že dílko neurazilo, ale čelist mi z něho nespadla.

9. místo obsadil Izmael10 - Galia rok 57 pred n.l. / Gaul year 57 BC. Bitva rozhodně pěkná, ale k lepšímu hodnocení podle mne chybí větší držení se tématu. Zmrzlá voda je zde zachycena pouze bílou zemí a to je málo.

8. místo - Ulrich14 - Rodinné trable / Family troubles.
Mě tady trochu vadí ten zasněžený listnatý strom.

7. místo - nerow - Execution in the Middle of Nowhere. Pěkná brutalita.

6. místo - LukeLee - Král Zatracených / King of Damned. Pro mne to má super atmosféru, zima hezky zachycená, navíc takový nádech Diabla.

5. místo - Sanna - Mrazík / Father Frost. Hezký nápad, jenom ty rampouchy by přístě asi měly být kolmo k zemi.

4. místo - Kalethrion - Vánoční příměří / Christmas truce in Guarded Inn. Moc hezká předělávka legendárního setu. Jen tak dál.

A máme tu výherce:

3.místo - Hana129 - Popelka / Cinderella.
Když jsem viděl původní verzi, tak mi přišla taková jalová, ale finální verze už je zimní správně, bednu si určitě zaslouží.

2. místo - Ryxe - Svatební košile / Wedding robe.
Po prvním shlédnutí jsem si říkal, že tohle už nikdo netrumfne, ale stalo se.

1. místo - (fanfáry) peter - Ledové snění.
Tak tady nebylo pochyb. Tohle je prostě bomba, krásné detaily, super atmosféra a konečně jsem se dočkal stop ve sněhu, na které jsem čekal celou soutěž.

Gratuluji tímto výhercům a prosím je, aby se spojili s pekim, kvůli předání cen.

Ryxe

Předem bych chtěl blahopřát vítězi. 1. místo bylo určitě zasloužené. Ostatním soutěžícím děkuji za skvělou konkurenci. Většina děl byla opravdu na dobré úrovni,takto vysoké umístění mě docela překvapilo. Sám jsem vítěznou trojku tipoval jinak ;).
Velký dík také patří organizátorům, porotcům a v neposlední řadě sponzorům za pěkné ceny.

peter

Předem děkuji za toto soutěžní kolo "xBC" s pro mne velmi zajímavým tématem. Doufám, že tímto kolem tato série neskončí, a že se někdy v budoucnu setkáme s dalším pěkným, či nějak zvláštním úkolem.

Jsem rád, že se můj model líbil a doufám, že si v něm noví stavitelé najdou nějakou tu radu, tip pro své vlastní další výtvory. Bohužel si však nemohu odpustit také jednu kritickou poznámku k ostatním soutěžícím. Velmi mne překvapilo a zároveň zamrzelo, že valná většina ostatní soutěžící ve svých dílech upřednostnili dějovou/příběhovou linku před hlavním cílem zadání, tj. před zpracováním sněhu a ledu (zimy). Doufám tedy, že pokud se v budoucnu zde na fóru objeví podobné soutěžní téma, cílené na zobrazení okolí/atmosféry, budou soutěžící tento aspekt upřednostňovat.

Ze soutěže mám však ještě jeden smutný pohled. Velmi mne zklamala účast ve space větvi, která byla založena na četné prosby a tak jsem očekával minimálně stejnou účast jako zde v hlavní soutěži.
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Sanna

Gratuluji vítězi. Prvenství bylo opravdu zasloužené :). Zároveň mě příjemně překvapilo mé páté místo,protože to byla má teprve druhá stavba,tak mám z umístění opravdu radost.

Hana129

Taky děkuji za tuto soutěž a porotcům za ocenění, 3. místo nás moc potěšilo.
Petrovo dílo, bylo opravdu bezkonkurenční! Jsem ráda, že se zúčastnilo tolik stavitelů a budu se těšit na další výtvory, třeba v nějaké jiné soutěži nebo i mimo soutěž.

Colonel32

Citace od: peter kdy 24.02.2013, 10:01:22
Předem děkuji za toto soutěžní kolo "xBC" s pro mne velmi zajímavým tématem. Doufám, že tímto kolem tato série neskončí, a že se někdy v budoucnu setkáme s dalším pěkným, či nějak zvláštním úkolem.

Já trvám na tom, že tohle je moje poslední, nakonec, zkušenosti z této soutěže mne jen utvrdily, zvlášť ve chvíli, kdy mi do organizace začal zasahovat tvrzeními jako "to není tvoje soutěž, to je soutěž Kostek" a "jako sponzor mám na to právo", to samé pořád dokola otravující a nepoučitelný Starhawk. Žil jsem v domění, že pravidla soutěže (a posouzení co je porušením) určuje organizátor, případně po dohodě s porotci, ale že organizátor má hlavní slovo. Místo toho do toho začne zasahovat sponzor a moderátor (nevím z titulu které funkce vlastně), také proto, že Starhawk napsal, ať o tom, zda se porušení dopustil rozhodne moderátor nebo admin. WTF? Proč takový nesmysl vůbec píše? Proč by o porušení pravidel SOUTĚŽE měl rozhodovat moderátor? Co hůř, moderátor se toho opravdu chytil. Takže na tohle já už nemám sílu. Framework na pořádání xBC soutěží je otestovaný, připravený, ale musí se toho ujmout někdo jiný.

Citace od: peter kdy 24.02.2013, 10:01:22
Jsem rád, že se můj model líbil a doufám, že si v něm noví stavitelé najdou nějakou tu radu, tip pro své vlastní další výtvory. Bohužel si však nemohu odpustit také jednu kritickou poznámku k ostatním soutěžícím. Velmi mne překvapilo a zároveň zamrzelo, že valná většina ostatní soutěžící ve svých dílech upřednostnili dějovou/příběhovou linku před hlavním cílem zadání, tj. před zpracováním sněhu a ledu (zimy). Doufám tedy, že pokud se v budoucnu zde na fóru objeví podobné soutěžní téma, cílené na zobrazení okolí/atmosféry, budou soutěžící tento aspekt upřednostňovat.

Sám bych to nenapsal lépe. Jeden uživatel respektoval zadání soutěže. Tak 3 další (Hana, Ryxe a Sanna) se o to alespoň snažili (ovšem ten neopravený sníh na chaloupce z Mrazíka z hlediska zadání považuji za fatální nedostatek). Ostatní to v podstatě vzali metodou "stavím úplně stejně jako obvykle, jen podklad bude bílý a ne zelený". Nevím jestli tohle má šanci se změnit. Soutěž jsem zorganizoval proto, abych vám dal motivaci naučit se stavět z Lega realisticky vypadající sníh. Chtěl sjem, abyste chování sněhu a ledu nějak studovali, přemýšleli o něm, ale vy ne, většina jen cvakala bílé kostičky na sebe jak přišly pod ruku. Doufám tedy, že některé Peterovy nápady v budoucnu alespoň okopírujete, když už v podstatě nikdo jiný nepřišel s žádnými vlastními.

Citace od: peter kdy 24.02.2013, 10:01:22
Ze soutěže mám však ještě jeden smutný pohled. Velmi mne zklamala účast ve space větvi, která byla založena na četné prosby a tak jsem očekával minimálně stejnou účast jako zde v hlavní soutěži.

O co hůř, to co soutěži FWBC předcházelo mne už v té době nahlodalo k myšlence s organizací soutěží skončit. Nakonec se vám tedy blahosklonně otevřela soutěž pro celý vesmír (Sw i klasický), aby dorazila všehovšudy 4 díla, ve kterých stejně byl sníh jen tak, aby se neřeklo. Kdybyste mne alespoň vyvedli z omylu tím, že byste sekci zaplnili kvalitními soutěžními příspěvky, možná bych to ještě zvážil. Ale takhle? Berte to tak, jako že všichni, kteří jste se soutěže FWBC ve vesmíru tak urputně dožadovali a pak stejně nic nepostavili, máte na mém odchodu také lví podíl.