(Vlastní) Škoda 860 Cabriolet

Založil JimB, 31.05.2014, 11:17:25

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

JimB

Jelikož si dnes první návštěvníci tento model prohlédnou na Lipně, sluší se napsat pár slov 8)

ŠKODA 860 CABRIOLET

Prvotní nápad postavit veterána se zrodil nejméně tři roky zpět při pohledu na kola z motocyklu 8422, která jsou jinak naprosto nepoužitelná, leč pro staré vozy z počátku minulého století ideální. Po delším hledání jsem za předlohu zvolil vůz Škoda 860 ve variantě Cabriolet, vyráběný v letech 1929-32. Šlo o nejluxusnější model v tehdejší nabídce automobilky, což se podepsalo na malém množství vyrobených (49) a ještě menším dochovaných (3) kusů. Vycházel jsem především z modrého kabrioletu deponovaného v Mladoboleslavském muzeu, v naději, že k němu nějaké podklady budou v archivu, nicméně se dochoval jen výkres podvozku a dva prospekty. Kdo se chce dozvědět o skutečné 860ce více, nechť si zde přečte odstavec "Rolls Royce s okřídleným šípem"

Model je v měřítku 1:10 (54 x 18 x 18 cm), obsahuje 3300 součástek (±10), z toho 2830 běžných a 470 speciálních, rozuměj drahých. Vše 100% Lego, na pár místech jsou použité řezané flex hose, k jiným úpravám dílů nedošlo. Model samozřejmě drží bez lepení dílů. Věnoval jsem mu přes dva roky, byť ne intenzivně. Zvažoval jsem motorizovanou variantu, ale ta by si vyžádala minimálně 2 XL motory, tuhý podvozek z technicu a především PF komponenty místo interiéru. Zvolil jsem raději předloze věrnou variantu s lichoběžníkovým podvozkovým rámem, listovými pery a propracovaným interiérem. Přirozeně jsem věrnosti párkrát ustoupil, například zadní sedačky mají být sklopitelné do podlahy, nikoliv jen k dělící příčce. Model má funkční zatáčení a vrtuli chladiče rotující při pojezdu. Taktéž barevné řešení s bílou karoserií je nouzové, ale jediná další barva připadající v úvahu vzhledem k použitým součástkám byla tmavě červená, která je však mnohem dražší.

Na tiskovce k výstavě bylo zajímavé postavit vedle sebe Sydney Opera House a Škodovku, coby srovnání tovární a AFOL produkce. Stejné množství dílů, odlišná kvalita a odlišná cena

Závěrem chci říct, že mám po 4 letech velkou radost z opětovného bytí vystavovatelem a účasti na výstavě k 10. výročí Kostek :)

Provizorní FOTOGALERIE ZDE, později přidám logo Kostek a zveřejním na Brickshelf či jinde.
Moje BS galerie k prohlédnutí zde

gearcs

Tohle auto jsem na Lipně obdivoval hodně dlouho. Nejhezčí lego veterán, co jsem viděl...  ;)

otaznik

Klobouk dolů před tímhle modelem!  :o

JardaL

#3
Neveril jsem svym ocim, když jsem ho viděl na živo. Tak věrné a tak detailní. Hluboce se klaním.
Piš holoubku piš, brzo zcepeníš.

tomas.

Nemohl jsem se vynadívat, opravdu pecka.  ;)
Kdybych se měl rozepsat, tak bych akorát citoval předešlý příspěvky...  ;D

milanv

Přidávám se s hlubokou úklonou.

Měli jsme s Hačislavem hodně co dělat, abychom stíhali fotit komplet výstavu pro Fotoknihu, ale tvoje auto jsme i v tom presu chtěli vyfotit oba - a z mnoha úhlů :)

Všeobecně obdivuji zdejší sekci Model Team, protože je to můj dětský sen: představoval jsem si vždycky, že jednou, až budu velký, tak budu stavět takto :D No a tenhle krasavec je něco opravdu unikátního. A ještě k tomu v majestátní kombinaci bílé s chromem. Takhle nějak si představuju svatební auto pro horních deset. Lidí, ne tisíc lidí.
Pán na Žlutém hradě

Vašek

WOW, už nikdy na LEGO asi ani nesáhnu, tohle je dokonalost, jsem zoufalec a břídil bez nápadu. Opravdu úžasné klobouk dolů! No dobře snad ještě něco někdy postavím, alespoň z 10%tak super jako TOHLE!


Hacislav

Je to neuvěřitelný krasavec. Vidět ho naživo je užasne.

Přiznám se, že jsem ho dokonce držel ve vlastních rukách (skoro jsem raději ani nedýchal), abych ho co nejopatrněji přenesl na improvizovaný foto stůl.

Ale odklopit mu přední kapotu mě ani nenapadlo, naštěstí jsem se mihnul kolem, když Peki ukazoval tuto nádheru Janu Bayerovy a tehdy jsem zjistil, že krom krásného vnějšího vzhledu, detailního interieru to má i udělaný motor pod kapotou. Jedním slovem: neuvěřitelné...

Děkuji ti JimB, tvé dílo řadím mezi vrcholné lego zážitky letošního Lipna.
moje fotky Rajče a Flickr - pinterest

Kuba

#8
Jestli JimB "autor" a Hacislav "autor fotografie", na kterou se moc těším až bude, dovolí, rád bych si foto vyvolal na A3, zarámoval a pověsil v obýváku :) A až mi povyroste trochu syn a zařídím mu pokojíček, poputuje foto-obraz tam :)

Z nezákazkových staveb bylo toto dílko na Lipně jednoznačně nejlepší.

Mtron

jedním slovem KLENOT. Víc není třeba dodávat.
HOME WORLD MTRON - www.mtron.cz

JimB

Děkuji vám za pozitivní ohlasy. Proti případnému zarámování fotografie samozřejmě nic nemám :)

Citace od: Hacislav kdy 02.06.2014, 23:26:43
...
Přiznám se, že jsem ho dokonce držel ve vlastních rukách (skoro jsem raději ani nedýchal), abych ho co nejopatrněji přenesl na improvizovaný foto stůl.

Ale odklopit mu přední kapotu mě ani nenapadlo, naštěstí jsem se mihnul kolem, když Peki ukazoval tuto nádheru Janu Bayerovy a tehdy jsem zjistil, že krom krásného vnějšího vzhledu, detailního interieru to má i udělaný motor pod kapotou.
...

Nedýchal jsi celkem správně, určitě jsi při přenosu poznal největší slabinu tohohle auta, že?

Motor je plně zpracován, jelikož jsem původně chtěl otevírací kapotu stejnou jako v reálu, což se v daném měřítku ukázalo obtížně proveditelné a nesplnilo požadavky na přesnost. Kapota by se dala otevírat, ale motor by tam nevešel kvůli otevírací konstrukci.

Pro zájemce přidávám částečný fotonávod, ukazující jednotlivé sekce z nichž je model složen ;)
https://www.dropbox.com/sh/gsyv1amd4w3spaw/AAD-FkzmiDVQBFlqYE-uaN7Na
Moje BS galerie k prohlédnutí zde

Vasyk

Citace od: Mtron kdy 03.06.2014, 11:17:30
jedním slovem KLENOT. Víc není třeba dodávat.

Podepisuji, něco takového bych taky jednou rád postavil.

Aki

Do téhle sekce moc nechodím, ale nyní jsem rád, že jsem náhodou zabrousil. Tohle vypadá naprosto úžasně! Škoda, že jsem to v pátek na Lipně nikde nezahlédl. Prozkoumal bych to docela rád. Tak snad na bouračce...

linhi

I ja uz jsem musel napsat jak moc se tohle dilko memu oku
libi,byla to laska na prvni pohled! To bych si rad koupil jako
ucs set!

Hacislav

Citace od: JimB kdy 03.06.2014, 11:25:21
Nedýchal jsi celkem správně, určitě jsi při přenosu poznal největší slabinu tohohle auta, že?

Nepoznal.  ;)
Pokus o opatrné přenesení na fotostůl a zpátky se podařil. Tento model je v mých očích dokonaly a nemá žádných slabin.  ;D
moje fotky Rajče a Flickr - pinterest

JimB

Krásně řečeno :D
Pravda je taková, že se dá bezpečně chytit jen jediným způsobem, jinak člověk zaručeně něco odlomí nebo ohne. Celkově je míra detailu vykoupena konstrukční labilitou, některé části jsou přichyceny jen na dvou studech, což je na hraně např. u chladiče či zadních blatníků. A zadní náprava se prohýbá, to lze ale snadno spravit.
Moje BS galerie k prohlédnutí zde

milanv

To je ale běžný problém u všech modelů, které se snaží tak realisticky podat vnějšek i vnitřek naráz - prostě je míň místa na podpůrné konstrukce. To ti nikdo určitě vyčítat nebude :)

Já mám spíš jiný problém. Těšil jsem se na 10242 a po poznání tvého kabrioletu už nikdy nebude moje nadšení z mini Coopera tak velké, jak by mohlo být :)
Pán na Žlutém hradě

Marťan

Jak může někdo něco tak úžasného postavit? Lahoda pro oko! Skvělé detaily a jak praví Linhi, kdyby to šlo koupit, neváhal bych. Obdivuji tuto práci  :o

HD

Co k tomu říct? Slintám.  :o

A dostal mě ukazatel směru jízdy, v jistých kruzích dozajista nazývaný prapředek blinkru.

(další důvod návštěvu Lipna neodkládat už ani minutu) :D
Pokud Vás zajímá přehled mojí tvorby, následujte link na rozcestník:
https://linktr.ee/horcikdesigns

richchie

WOW! priznam sa ze na kostkach chodim takmer vyhradne len do hradarskych sekcii, pripadne akce, sbirky  a podobne.. sem do model team som sa dostal nahodou a ahaho.. taketo nieco ani nejde opisat, toto je proste super bomba, asi najlepsi model team aky som videl. a ajj tie rozmery a pocet kociek.. proste ak by toto bolo UCS tak aj keby neviem co bolo tak na toto by som si peniaze nasiel, proste MUST HAVE MOC !!!
nadhera, normalne nemam slov

mozkit


Lego town

WAW :o,som si mislel ze to nie je lego ze to je foto toho skutocneho auta >:D