Moje "prvotina"

Založil Tomik, 12.01.2022, 13:35:04

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Tomik

Už tomu bude pár let, co mě oslovili dva jednatelé firmy L-W TOYS s poptávkou návrhu jednoduchých modelů z kostek, které si nechávají vyrobit v Číně. Kostky jsou téměř jedna k jedné kopie originálních kostek od Lega, liší pouze absencí loga na studech. Jejich požadavek byl poměrně jednoduchý, ale poněkud komplikoval návrh modelů - musí to být z co nejmenšího množství typů kostek (max. 10, různě barevné kostky stejného tvaru se počítají pořád za jeden typ).

Po zdlouhavém pinkání si návrhů a připomínek nakonec loni vyšel první set, který jsem navrhnul - "Safari set". Set se skládá z 10 typů kostek v 6 barvách v plastovém pytlíku (celkem tam je 500 kostek). Na internetu je potom ke stažení návod na stavbu šesti jednoduchých zvířátek a stromu. Po jejich sestavení vám samozřejmě zbyde hromada kostek, abyste je mohly doplnit svými modely.

Nevím, jestli se má cenu s tímto chlubit, ale každý někde začínal... ;)

www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

Stimpi

Super práce!! Taky mám za sebou jeden ofiko set z merkura ... sice vydaný v nízkém nákladu, ale je :)

hobby

Tyhle originální stavbičky jsou návratem ke kořenům lega - probudit tvořivost, fantazii a abstraktní myšlení. Člověk nesmí být ovšem od rána do večera na sociálních sítích, které "stupidifikují" (= ohlupují, způsobí stagnaci IQ).
Já tyhle tvoje ´vymyšlenosti´chválím, protože je to "za málo peněz hodně muziky". :)

STARHAWK

Rodicia sa inak presne na takyto typ setu pytaju. Hold a ked lego to nechce dodat - vytvorili dieru na trhu. Patent na tvar zakladnych kociek uz nemaju, tak su dvere otvorene dokoran.

Ple to schvalujem. Modely na ukazku su perfektne pre detsku tvorivost.

Ked to porovnam cenovo - ten non-lego set vide cca 25 Eur a porovnat by sa to dalo napr s kufrikom 10 713 ktory stoji 20 Eur ale ma len 213 suciastok tak to nie je az taka zla hodnota za peniaze

nikolinek

Mě se taková zvířátka z omezeného počtu kostek líbí. Chybí mi starší stavebnice ze 70 - 80 let tj.ty, kde byly především kostky 2x2, 2x4 a né ten šrot co je dnes. V současných stavebnicích pro děti, na kostku 2x4 často ani nenarazím. Pro menší děti čím více druhů a barev, tím větší nerozhodnost co použít.

yoshimaka

Tomiku, v prvé řadě velká gratulace. Jsi živoucím důkazem, že kde je vůle, tam je i cesta. Modely přesně odpovídají kreativitě vytřískat co nejvíce z mála typů dílků a vrací stavění z kostek na začátek, jak zde již zaznělo - zlatá 80' léta.

Sám s povzdechem kapu slzy při vzpomínce na stavebnice typu BASIC, kde byla hromada základních kostek a pár tematických doplňků. Ne, že by to dnes nebylo možné se stavebnicemi Classic, ale prostě někdy je méně (barev, tvarů) více. Pro slušné stavění prosté duhových přechodů by si člověk musel koupit alespoň 3 Classicy - a pokud možno ještě správné téma! Ale možná ze mne jen mluví nostalgie.. kdo ví.

Každopádně bych uvítal, kdyby TLC vydávalo zase třeba tematické balíčky barev (bricks/plates) pro "vyladěné stavění"


Lust och fägring stor

Tomik

Díky všem za komentáře. Nečekal jsem, že takovéto primitivní modely by mohly mít tak velký ohlas.

Citace od: yoshimaka kdy 20.09.2022, 15:54:45...
Ne, že by to dnes nebylo možné se stavebnicemi Classic, ale prostě někdy je méně (barev, tvarů) více. Pro slušné stavění prosté duhových přechodů by si člověk musel koupit alespoň 3 Classicy - a pokud možno ještě správné téma!
...
S tím Classicem s tebou úplně souhlasím - tady by určitě méně (barev) znamenalo více (možností ke stavbě pěkných modelů). Bohužel LEGO řadu Classic nahlíží jako na zásobárnu kostek pro hru Creationary, kde se snažíš něco rychle postavit z minima kostek. Se stavbou větších modelů tu tedy vůbec nepočítají... :(
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

Hana129

Krabice classic jsou fajn, ale je fakt, že moc různodílkové a barevné. V produkci Lego mi hodně chybí krabice pouze jen obyčejných kostek, jako byla třeba sada 6177 https://www.bricklink.com/catalogItemInv.asp?S=6177-1

To vůbec nechápu proč něco takového už nedělají. :(

STARHAWK

Citace od: Hana129 kdy 21.09.2022, 16:24:07Krabice classic jsou fajn, ale je fakt, že moc různodílkové a barevné. V produkci Lego mi hodně chybí krabice pouze jen obyčejných kostek, jako byla třeba sada 6177 https://www.bricklink.com/catalogItemInv.asp?S=6177-1

To vůbec nechápu proč něco takového už nedělají. :(

po tomto sa zhanaju aj viaceri rodicia - chcu len zakladne kocky

prave tu lego vytvara dieru na trhu

mozno by bolo vhodne spytat sa toto cez ambasadora

Strider

Narážíte na základ obchodní politiky Lega - nikdy nenabízet dostatek stejných kostek v jednom setu.

Anatyt

Citace od: Stimpi kdy 12.01.2022, 14:09:52Super práce!! Taky mám za sebou jeden ofiko set z merkura ... sice vydaný v nízkém nákladu, ale je :)

Ktorý?

Citace od: STARHAWK kdy 19.09.2022, 12:42:54Ked to porovnam cenovo - ten non-lego set vide cca 25 Eur a porovnat by sa to dalo napr s kufrikom 10 713 ktory stoji 20 Eur ale ma len 213 suciastok tak to nie je az taka zla hodnota za peniaze


Tak áno, ale tam platíš dosť aj za ten kufrík samotný.

Citace od: Strider kdy 24.09.2022, 08:13:14Narážíte na základ obchodní politiky Lega - nikdy nenabízet dostatek stejných kostek v jednom setu.

Výročné správy potvrdzujú, že táto politika je pre firmu správna.

Podľa mňa set 11021 má potencál byť tým setom, ktorý sa tu popisuje. Len základných kociek 4x2 obsahuje 42 kusov. Oni tie BASIC sety z 80. a 90. rokov tiež neobsahovali iba základné kocky, ale aj (na danú dobu) niektoré špecifické kocky.

Tomik

Citace od: Anatyt kdy 24.09.2022, 09:43:42...
Podľa mňa set 11021 má potencál byť tým setom, ktorý sa tu popisuje. Len základných kociek 4x2 obsahuje 42 kusov. Oni tie BASIC sety z 80. a 90. rokov tiež neobsahovali iba základné kocky, ale aj (na danú dobu) niektoré špecifické kocky.
Mám set 11021 doma a ač je to dle mého dobrý set, pořád se jedná o šílený mix téměř 40 různých barev. Znovu se tedy vrátím k tomu, co jsem řekl výše: zde by opravdu méně bylo více.
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

Stimpi

Citace od: Anatyt kdy 24.09.2022, 09:43:42
Citace od: Stimpi kdy 12.01.2022, 14:09:52Super práce!! Taky mám za sebou jeden ofiko set z merkura ... sice vydaný v nízkém nákladu, ale je :)

Ktorý?


Přikládám fotku prototipu, jestli najdu tak ti vyfotim krabičku, někde mám ještě jeden nebo dva kousky.
Nevim kolik přesně se jich vyrobylo (můj odhad je okolo 100ks). "Produkční" verze se odlišovala v použití jiného dílku chladiče. Ten byl vyráběn jako zakázkový s logem firmy.

merk.jpg