75936 - Jurský park: Řádění C. rexe

Založil Tomik, 16.04.2020, 00:30:49

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Tomik

Dnes jsem si pro vás připravil recenzi setu s největším dinosaurem, jakého LEGO dosud vydalo - setu 75936. Tento set je pro mě hodně rozporuplný - z jedné strany tu je vymakaný model C. rexe, kvůli kterému jsem si set pořídil, a z druhé strany tu je obrovská brána Jurského parku, o kterou jsem vůbec nestál. Tento nezájem se promítl mimo jiné v tom, že jsem se asi týden musel dokopávat k jejímu postavení po tom, co jsem dokončil C. rexe. Proto jsem se rozhodl pořadí dílčích modelů prohodit a začít právě bránou, abych si udržel vaší pozornost až do konce, kde čeká opěvovaný model C. rexe.


Něco trvdých faktů:

- číslo setu: 75936
- oficiální název setu: Jurský park: Řádění C. rexe (anglicky: Jurassic Park: C. rex Rampage)
- počet dílů: 3120 (+ hromada náhradních dílků)
- rok vydání: 2019
- doporučená cena: 6499,- Kč
- nákupní cena: 0,- Kč (set jsem dostal jako odměnu za práci na projektu pro Albert)


Krabice a její obsah

Krabice je obrovská a dost těžká, srovnatelná s největšími sety jako jsou stavby ze série Creator Expert, bradavický hrad apod. Kromě toho, že je velká, byla i téměř zcela zaplněná. Uvnitř byly číslované sáčky s díly a druhá krabice poloviční velikosti oproti krabici setu. V té byly další sáčky s díly a dvojice návodů zalisovaných ve fólii společně s aršíkem samolepek. Samolepek bylo pouze 7, takže jsem se je rozhodl všechny nalepit, i když to běžně ve zvyku nemám. První návod (na C. rexe) je přibližně formátu A4 naležato a prvních pár stránek je věnováno představení filmových postav zastoupených v setu minifigurkami a rozhovoru s designery setu. Druhý návod (na bránu Jurského parku) je podobné velikosti jako první jen nastojato. Pytlíky s díly jsem nepočítal, ale byly číslované od 1 do 15 s tím, že 1 až 7 jsou pro C. rexe a 8 až 15 pro bránu.




Stavba brány

Stavba brány začíná standardně odspodu, takže ze sáčků s číslem 8 vznikne základna pro celou stavbu. Nejzajímavější tu je stavba vodící kolejnice elektrických vozů a vyježděných kolejí od kol aut.



Ze sáčků s číslem 9 následuje stavba spodní části prvního pilíře brány, do kterého jsou zabudovány dvě viněty. Spodní je kryt s lůžkem pro Iana Malcolma a nad ní jídelna návštěvnického centra, ve které bude později jíst zmrzlinu John Hammond. Viněty jsou dobře zpracované se spoustou detailů věrných předloze, takže mě stavba brány začíná i trochu bavit.






Poté ze sáčků s číslem 10 stavím spodek druhého pilíře. V něm je dole viněta s hlavním jističem, kde Ellie Sattlerová nahazovala proud v parku. Na této vinětě se mi líbí, že designer nezapomněl na tlusté kabely pod stropem a ukousnutou ruku Raye Arnolda. >:D Nahoře je potom viněta se stolem Raye Arnolda s trojicí monitorů.






Ze sáčků s číslem 11 je postavena střední část prvního pilíře a v něm zabudovaná viněta s plechovkou plnou ukradených embrií dinosaurů topících se v bahně.




Sáčky s číslem 12 doplní střední část druhého pilíře a předposlední vinětu - záchod u výběhu tyrannosaura. Škoda, že figurka právníka Donalda Gennara v setu chybí - záchod tak zeje prázdnotou a C. rex zůstane hladový... :'( >:D



www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

Tomik

#1
Pokračování stavby brány

Ze sáčků s číslem 13 jsou postaveny obě křídla brány a Alan Grant si bude muset na svou vinětu ještě chvíli počkat.




Následuje dostavba brány ze sáčků číslo 14. Na zadní straně oblouku s názvem parku se nachází poslední viněta se skořápkami dinosauřích vajíček, kterou okupuje Alan Grant.






Už, už to vypadalo, že mám hotovo, ale teď teprve přichází ten pravý horor - zeleň. Ze sáčků s číslem 15 vypadne spousta všelijakého rostlinstva ve všech možných odstínech zelené. Osazování větviček na správné místo je dost zdlouhavá a titěrná práce. Aspoň, že ten výsledný efekt stojí za to. Stavba potom končí stojánkem pro figurky s informační tabulkou. Stavba brány mi zabrala celkově 4 hodiny.

www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

Tomik

#2
Stavba C. rexe

A teď to teprve začne být zajímavé - na řadu přichází stavba největšího dosud vydaného dinosaura z Lega! Ze sáčků s číslem 1 je sestavena spodní část trupu a krk.




Se sáčky s číslem 2 pokračuje stavba trupu a přibude i ocas. Je trochu divný, ale stavím podle návodu, takže nemá cenu se nad tím pozastavovat. Míra detailů je už v této rané části vysoká - vzadu je dokonce vidět, odkud ze C. rexe vypadává odpad. ;D






Ze sáčků s číslem 3 je dokončeno tělo a také přibyl druhý segment krku.




Následují sáčky s čísly 4 a 5, ze kterých je postavená pravá a levá noha. Nohy jsou nádherné, hlavně pak tříprsté pařáty s kotníky. Pro zajištění dostatečného odporu proti samovolnému pohybu v kyčelních kloubech je použit obdobný mechanismus jako u Voltrona.






Přichází na řadu sáčky s číslem 6 a z nich jsou sestavena KŘÍDLA?!? :o Tady končí všechna sranda - koukám znova do návodu a fakt tam jsou křídla. Tohle vážně na dinosaura moc nevypadá...




A máme tu velké finále - poslední sada pytlíků s číslem 7 slouží pro sestavení hlavy. Teď už mi je všechno jasné, i to "C" v pojmenování dinosaura - přede mnou stojí SLEPICE :o :o :o v životní velikosti, anglicky "Chicken". Vypadá to, že designeři měli opravdu smysl pro humor...  :) :D ;D Pro srovnání přikládám vejce ve velikosti M. Stavba C. rexe mi zabrala skoro 3,5 hodiny.





www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

Tomik

#3
Hotové modely pohromadě

Po stavbě mi zbyla opravdová hromada nevyužitých dílů, mnohem více než jsem očekával. Jakoby se snad z tohoto setu mělo dát postavit ještě něco dalšího...




...už to mám! Dá se z nich postavit skutečný dinosaurus, i když jen miniaturní. 8)




A tady už jsou oba modely pohromadě:




Slepice vylézá z brány a snaží se sežrat uklovnout utíkající figurky. >:D ;D




Vypadá to, že slepice si oblíbila Ellie...




Shrnutí

Musím říct, že C. rex je fakt povedený a větší než jakékoliv zvíře nebo jiná příšera, kterou jsem doposud z Lega postavil. Všechny klouby mají dostatek odporu, aby držely v jakékoliv poloze, i když někdy je to už celkem na hraně. Brána s vinětami vypadá zepředu majestátně a je fakt obrovská. Tak velká, že nemám žádné místo, kde bych si jí mohl vystavit, takže jsem jí po odfocení hned zase rozebral do krabice. Viněty jsou zajímavé doplnění, ale díky nim vypadá zadní strana brány jak nějaký patchwork, který bych si určitě nikde nevystavil, i kdybych na to měl místo. Kromě toho se brána obtížně přesouvá - zkoušel jsem jí brát za oblouk nad vraty, ale ten se začal rozpadat, protože není dostatečně pevně propojený s vyztuženými pilíři. Pokud chytnete bránu za pilíře, tak si musíte zase dávat pozor na šikmé boční panely, které drží na místě pouze díky gravitaci a snadno vám při manipulaci někam ujedou. A pak tu máme ty figurky - vzhledem k tomu, že rex i brána jsou v asi o třetinu větším měřítku, tak vedle nich vypadají přinejmenším jako hobiti. Kdyby bylo po mém, tak bych z tohoto setu udělal Creator Expert set - ponechal bych jen rexe a mohli bychom se dostat klidně na třetinu cenu, protože by nebylo nutné kupovat drahou licenci na autorská práva a cpát tam ty minifigy.


Hodnocení
- C. rex - 9/10
- brána - 6/10
- celkem 7,5/10


Pokud jste dočetli až sem a ještě vám to nedošlo, tak tato recenze je skutečně opožděný aprílový žertík. Názory v recenzi jsou moje osobní a nejsou nijak ovlivněny firmou LEGO Group. Stavenice 75936 neobsahuje návod na slepici, ale na tyrannosaura. Návod na slepici je možné získat na webu rebrickable.com

Seriózní recenze na set 75936 naleznete v anglickém jazyce na následujících odkazech:
https://brickset.com/article/44264/review-75936-jurassic-park-t-rex-rampage
https://www.brothers-brick.com/2019/06/17/lego-75936-jurassic-park-t-rex-rampage-the-biggest-lego-dino-ever-review-interview/
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

Tomik

www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

HD

Dobrý kur. Ten je snad v životní velikosti, ne?
Pobavil mě popis vyzývající k evoluci.



Pečenou verzi neplánuješ?  >:D
Pokud Vás zajímá přehled mojí tvorby, následujte link na rozcestník:
https://linktr.ee/horcikdesigns

Martins

Tomíkovina jak má bejt! Krásný alternativní model vtípek...  ;D ;D ;D

Foton

Tak od té slepice bych nechtěl dostat kopanec!
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

Tomik

Citace od: HD kdy 16.04.2020, 07:58:45
Dobrý kur. Ten je snad v životní velikosti, ne?
Pobavil mě popis vyzývající k evoluci.

Pečenou verzi neplánuješ?  >:D
Ano, je to životní velikost - viz srovnání se skutečným vajíčkem. Pro čtyři strávníky by byla malá, ale dva by se z ní najedli. :) Pečenou verzi neplánuju, i když musím přiznat, že odtud přišla inspirace - tělo tyrannosaura se až podezřele podobalo tomu, co jsem měl doma na pekáči.

Citace od: Foton kdy 16.04.2020, 09:07:21
Tak od té slepice bych nechtěl dostat kopanec!
Máš recht. Ty nohy jsou na slepici až moc masivní. Nicméně to byla ta část tyrannosaura, která se mi líbila nejvíce (vedle hlavy), takže jsem nohy přepoužil téměř bez úprav.
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

peki

Parádní "velikonoční" kousek.  Mna ta brána s těmi vinětami celkem mile překvapila. Set jsem nezkoumal, takže až z tvojí recenze jsem se dozvěděl co je v bráně  :)

Jinak pro ty co jsi nepoužil by mohlo být místo v tomto projektu

milanv

Recenze roku :D Fakt jsem se bavil, a ještě jak jsi napínal celou dobu... Navíc je to celé postavené na kvalitě: C-rex je (ne)skutečně věrně vypadající. Což mě u tebe nepřekvapuje, to je jasné. Ale člověka stejně tak nějak potěší, že svět pořád ještě funguje jak má - Tomik a skvělé alternativní modely jsou jedna z jistot :D
Ale ještě víc než vzhled modelu mě upoutala ta kvalita kloubů - takovou tíhu a páku nesou a přitom je C-rex polohovací a ve všech postaveních těla, zdá se, drží! Mohl bys prosím trochu osvětlit ty klouby?
Pán na Žlutém hradě

Tomik

Citace od: milanv kdy 16.04.2020, 13:51:12
Recenze roku :D Fakt jsem se bavil, a ještě jak jsi napínal celou dobu... Navíc je to celé postavené na kvalitě: C-rex je (ne)skutečně věrně vypadající. Což mě u tebe nepřekvapuje, to je jasné. Ale člověka stejně tak nějak potěší, že svět pořád ještě funguje jak má - Tomik a skvělé alternativní modely jsou jedna z jistot :D
Ale ještě víc než vzhled modelu mě upoutala ta kvalita kloubů - takovou tíhu a páku nesou a přitom je C-rex polohovací a ve všech postaveních těla, zdá se, drží! Mohl bys prosím trochu osvětlit ty klouby?
Díky za chválu. Obrázky kloubů přidám asi po víkendu, protože teď nejsem u počítače. Každopádně mě únosnost kyčelních kloubů mile překvapila - trochu jsem se obával, že to po odebrání ocasu nedají, ale ve finále s váhou slepice nemají vůbec problém. To více dostávají zabrat klouby na křídlech a hlavě.
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

Tomik

#12
Citace od: milanv kdy 16.04.2020, 13:51:12
Ale ještě víc než vzhled modelu mě upoutala ta kvalita kloubů - takovou tíhu a páku nesou a přitom je C-rex polohovací a ve všech postaveních těla, zdá se, drží! Mohl bys prosím trochu osvětlit ty klouby?
Zde je slíbený rozbor kloubů:

Nejsložitějšími klouby jsou kyčle. Na barevném obrázku níže jsou vidět hlavní součásti kloubu - jádrem je malá Technic točna (červená a tmavě zelená barva), která při otáčení kloubu otáčí úkosovými ozubenými koly (žlutá barva). Tato ozubená kola jsou na stejné ose jako vnitřky kulových kloubů (též žlutá barva), které se potom musí otáčet v pevně uchycených pouzdrech kulových kloubů (modrá barva), ve kterých vzniká velké tření zajišťující dostatečnou tuhost kloubů.



Zbylé klouby jsou na následujícím obrázku - zleva jsou klouby pro křídla, kloub mezi prvním a druhým segmentem krku (2x), kloub mezi hlavou a krkem a poslední je kloub mezi tělem a krkem (2x).



Tuhost kloubu mezi krkem a tělem je více než dostatečná, protože v jakékoliv poloze slepice vyžaduje poměrně velkou přidanou sílu na změnu polohy. Kyčle jsou ve většině pozic též dostatečně tuhé, pouze při krku ve vodorovné poloze křídlech svěšených přímo dolů (maximální ohybový moment) jim dochází síla - stačí malý impulz k protočení kloubu. Kloub mezi hlavou a krkem má dost opět ve vodorovné poloze krku, ale i tam dokáže fungovat bez další podpory. Křídla mě překvapila asi nejvíce - každé křídlo má jediný malý kulový kloub a křídla v pohodě drží v jakékoliv poloze, povolí ale při otřesu modelu (např. při polohování kloubu mezi krkem a tělem, který má zarážky po 15°). Zbývající kloub mezi oběma segmenty krku není tak úplně kloubem, protože neumožňuje téměř žádný výkyv, jde tedy spíše o pevné spojení dvou segmentů pro fixním úhlem.
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

milanv

Tome, díky moc, opravdu moc. Musím si to vyzkoušet na prostudovat.
Pán na Žlutém hradě

MeNadruhou

Krasna recenze ze serie "Jurasick Prank" >:D
Nekouřím a nepiju - bez kostiček nežiju!   //  http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?m=MeNadruhou

Anatyt

Neskutočné! ;D  Si výborný dizajnér Tomik!

Drobuliatko