Když něco nevím, tak se zeptám

Založil Hacislav, 14.05.2014, 01:15:40

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

starbuilder

Jen pro konkrétní příklad:
u brickheadz doporučená cena 259,-
v albertu v pravidlech soutěže píšou, že nákupní cena je 99,68,- (tedy cca 40 %)

tipoval bych, že výrobní náklady budou, tak maximálně 10 % (spíš méně)

Chairudo

Citace od: yoshimaka kdy 05.04.2021, 17:24:49
Tuším, že jsem o tom četl cca 10 let zpátky v ABC, kde psali, že životnost toho stroje, respektive formy je cca 3 roky? To není mnoho..

To ne, ale za tu dobu vyrobí stovky milionů, možná i miliardy dílů.
Chělo by to zase exkurzi ať můžeme ředitele pořádně vyzpovídat   :)
YouTube LEGO videa, Fotky z výstav na Flickr

otaznik

Citace od: starbuilder kdy 05.04.2021, 19:39:05
Jen pro konkrétní příklad:
u brickheadz doporučená cena 259,-
v albertu v pravidlech soutěže píšou, že nákupní cena je 99,68,- (tedy cca 40 %)

tipoval bych, že výrobní náklady budou, tak maximálně 10 % (spíš méně)
Nevěřím, že to LEGO do Alberta prodává za takovou cenu.

starbuilder

Já bych tomu celkem věřil, protože to s body prodávají za 99,90,- takže na tom neztratí a přilákají zákazníky (jako já), a když si to někdo koupí za plnou cenu 259,- tak na tom vydělají.

peki

K čemu jsou dobré VIP mince ?

Je to pouze sběratelská věc? Něco jako numismatik :)
Nebo se jedná o skutečnou "měnu" (takový LEGO "brickcoin" za kterou je možné něco koupit ? Celkem mne překvapila cena za kterou se to nabízí/prodává. Vím že existují nějaké VIP body které lze proměnit za slevu na LEGO S&H. Ale mate mne ta fyzická existence VIP mince :)

Citace od: ditetemnaporad kdy 08.04.2021, 21:22:24
Etue
Hrady
Piráti
Vesmír

hawran

Je to sběratelská věc... podle mě se s tím nedá dělat nic než z toho utírat prach na poličce. Je to dokonce "zalitý" v plastu že si na to nemůžeš ani sáhnout, kamoš to má, z mýho pohledu je to naprostá cypovina...
Bricks Forever!

ditetemnaporad

#936
Peki, vůbec to nemyslím zle, ale překvapuje mne, že ambasador nemá alespoň povrchní znalost o většině artiklů TLC (a možná je jenom moje znalost ambasadorství více než povrchní :) ). Zase proto je tu ale fórum. A třeba chceš rozjet debatu :)

VIP body jsou při svém nejjednodušším použití pouhou slevou 5% (respektive 10% při akci 2x VIP body) z nákupu. Jejich význam narůstá, pokud se objeví nějaké VIP odměny (exkluzivní, staré sety, artworky, lístky do Legolandu). Pak můžeš získat jako A) fanoušek něco, subjektivně, pěkného, nebo jako B) spekulant (scalper :)) něco, co prodáš a hodnota VIP bodu/slevy je pak výrazně vyšší.

VIP mince není platidlo jako takové, už jenom proto, že by měla být pouze 1 od každého typu na domácnost. Vzhledem k její oblíbenosti by ale mohla být použita pro směnu za podobně oblíbené artikly (pro mne například ty tématicky laděné sety).

O VIP minci jako investici je možné zatím jenom spekulovat. Náklad je nízký, ale nejsou to kostičky, ani minifigy. Cena by mohla vzrůst, pokud by LEGO vydalo například další mince pro jednotlivá témata, čímž by samozřejmě stoupnula cena těch prvotních.

Hawran - většina sběratelských věcí je velebena úzkou komunitou, ostatní si o tom myslí, že je to blbost lapající prach, zabírající prostor a finanční prostředky. Kde jinde platí více: "Pro jednoho odpad, pro druhého poklad". Minci vyndat můžeš, proč by jinak byla etue pro všech 5 :) Je potřeba "hodinářský" šroubovák viz obrázek u etue:



P.S.: I když jsem sám proti sobě  >:D psal jsem do TLC ohledně změn v systému VIP odměn pár návrhů pro zlepšení a větší spokojenost více VIP členů. Jeden z návrhů totiž byl, aby většina VIP artiklů, byla právě vázána na nákup přes VIP body nebo splnění nějakých aktivit/nákupu daných sad (prostě klasický herní achievement/perk/char_build systém). Tím by se mnohem výrazněji dal regulovat ten počet VIP sad na domácnost/jedince.

ditetemnaporad

Pro zajímavost, právě v dobu založení tohoto tématu, zmizela OCTAN mince z nabídky VIP odměn. Vím, že tam byla jako vyprodaná, ale trochu jsem doufal, že někdo zapomněl/nemohl využít svůj kód a tak ten zbytek dají do pléna :)

Chairudo

Takže je to něco jako černá VIP karta od které LEGO slibovalo pěkné výhody pro SW sety a nakonec to bylo úplné fiasko.

Sběratelskou hodnotu to časem mít bude, ale od užitkové raději nic nečekat  :D

YouTube LEGO videa, Fotky z výstav na Flickr

ditetemnaporad

#939
Citace od: Chairudo kdy 09.04.2021, 12:32:24
Takže je to něco jako černá VIP karta od které LEGO slibovalo pěkné výhody pro SW sety a nakonec to bylo úplné fiasko.
Sběratelskou hodnotu to časem mít bude, ale od užitkové raději nic nečekat  :D

Nikde jsem nenašel, že by VIP mince měly mít nějaký jiný význam než čistě sběratelský. S černou kartou k Millennium Falcon, to byla jiná. Nepochopitelné marketingové fiasko od takového giganta, jakým TLC je. Alespoň nějakou útěchou může být, že tržní cena karty trochu smaže rozdíl mezi plnou cenou na ofiko shopu v té době a cenou pozdější.

milanv

No já myslím, že to bylo pěkné, dlouhé, podrobné - ale hawranův popis vlastně řekl to samé, možná by i z něj stačilo méně, např. to poslední slovo je podle mě dostačující shrnutí celé záležitosti a víc netřeba k popisu dodávat :D

Jo, jasně - vím, že teď možná provokuju sběratele, ale když já pořád vidím rozdíl mezi sbíráním něčeho z mého rozhodnutí (vidím v tom zajímavou historickou hodnotu, líbí se mi to nebo co já vím co mám za důvod) a mezi produkováním už dopředu určených "sběratelských předmětů", alias produktů marketingu.

Navíc si myslím, že na tuhle vlnu TLG dojede. Myslím to, co oni nazývají "18+" a dalšími jmény, fanoušci nazývají "retro" a nefanoušci "vykrádáním sebe sama". Než aby se snažili oslovit i další generace opravdu povedenými stavebnicemi (tam moc posun nevidím), tak se poslední rok zaměřují na to, jak si dospělí kolem 40 nostalgicky vzpomínají na své dětství s legem. Jo, fajn, jako doplněk dobrý, ale jim se z toho stává málem nejvýdělečnější podnik, obzvlášť teď v době COVIDu. A podle toho to dostává uvnitř TLG podíl na pozornosti a rozpočtu. K tomu ty exklusivní sety a další akce viditelně zaměřené na podporu kšeftování pro dospělé. Stejně jako tyhle k_ničemu_jsoucí pseudosběratelské krávovinky.

A na primární produkt se tak, mám pocit, soustředí ještě méně. Aby z toho nevznikl konec jedné legendy, až dnešní děti už lego nebudou znát nebo to pro ně bude bez emocí jedna z mnoha značek. Navíc stejně kvalitní jako jakákoli další "čína"...
Pán na Žlutém hradě

ditetemnaporad

#941
MilanV, obšírné vyjadřování je mým prokletím, ale přespříliš balastu kolem nebylo. To horší mi přijde celou věc rovnou odsoudit. Se spoustou věcí, co píšeš, prvotně souhlasím. Po chvilkové úvaze mi to ale nepřijde tak černé. Nejsem znalec jak mnozí z Vás, ale přijde mi, že LEGO v posledních letech vydává nejvíce setů, kdy dříve. I když někdy vítězí kvantita, pořád je tam spousta kvalitních sad. A z těch si děti vyberou, stejně jako na ně budou vzpomínat. Pak je tu podpora licencovaných produktů (NASA, National Geographic, automobilové značky, filmové značky). Dospělí dostanou retro nebo pokročilé, tematicky laděné, stavebnice. TLC zkouší rozšířenou realitu, rozvíjí robotiku. A k tomu jako třešničku na dortu přidá pár sběratelských věcí. S těmi je to jako s vánočními dárky pro zaměstnance - každý sám, stejně jako komunita, s nimi naloží po svém. Vinit TLC z toho, že se chová v ekonomicky superstředěné společnosti ekonomicky, není spravedlivé.

Když už jsme u toho, pochybuji, že by TLC vydalo VIP mince, pokud by to neviděli jako dobrý nápad na základě průzkumu. A nebo dostali z Číny pobídku, že když odeberou mince, dostanou něco jiného ve slevě (taková vyšší VIP  >:D)

A ještě dvě věci. 1) Pokud bych jako dítě viděl u taťky v pracovně třeba nový model 911 nebo raketoplánu, pamatoval bych si to celý život. 2) primární produkt jsou kostky LEGO, které nejsou Creator 3v1 (3v1 je touha vyhovět té ekonomické sebestřednosti, která se snoubí s co nejmenší námahou při pobavení se, zvráceně znásilňující původní záměr kostiček), nejsou sofistikovaný model nebo spousta minifigů. primární produkt jsou CLASSIC kostky, ze kterých si každý může postavit co chce a na krabici je maximálně pár různorodých návrhů (puritání namítnou, že prvotní není plast, ale dřevo kačer na špagátu)

ditetemnaporad

Napadá mě dotaz. Má LEPIN, COBI a podobní tak silnou podporu (LUGbulk, stránky, akce) fanouškovské základny? To jenom pro doplnění k tomu, jak se stará TLC vs "Čína". Není to pouze o výsledném produktu.

milanv

Nechci plevelit tohle vlákno, protože jsme uhnuli od tématu. Tak jen velmi stručně:

1. to, že chápu ekonomiku něčího chování, ještě neznamená mou povinnost s tím souhlasit, podporovat ho v tom (třeba svým nákupem té věci), mít z toho radost taky nebo cokoliv v tomto duchu. Takže si asi dovedeš představit, že nesdílím tvůj údiv nad tím, že náš ambasador nezná nějakou pseudosběratelskou cypovinu :)

2. nejde o to, co bylo první v historii, ale o prvotní poslání bavit a vzdělávat děti. To máš červenou linkou zdůrazněné i v tom jejich vlastním filmečku o historii firmy :) Takže se nechci hádat o "tu správnou řadu kostek", o tom to vůbec není.

3. "Kdybych jako dítě viděl..." - hele, víš, že jsem si to dlouho myslel taky? A jak mě moje vlastní dítě vyvedlo z omylu tady vědí "služebně starší" velmi dobře, byl jsem tehdy z toho tak v šoku, že jsem tu historku dával k lepšímu mockrát. A zpětně musím říct, že mi to naprosto otevřelo oči a jsem své dceři velmi vděčný. VELMI.
Pán na Žlutém hradě

ditetemnaporad

Citace od: milanv kdy 09.04.2021, 13:28:38
A zpětně musím říct, že mi to naprosto otevřelo oči a jsem své dceři velmi vděčný. VELMI.
Řekla, že je LEPIN lepší než LEGO  >:D Každopádně díky za diskuzi, je fajn, že je svět pestrý.

peki

Citace od: hawran kdy 09.04.2021, 11:49:58
Je to sběratelská věc... podle mě se s tím nedá dělat nic než z toho utírat prach na poličce. Je to dokonce "zalitý" v plastu že si na to nemůžeš ani sáhnout, kamoš to má, z mýho pohledu je to naprostá cypovina...

Citace od: ditetemnaporad kdy 09.04.2021, 12:04:07
Peki, vůbec to nemyslím zle, ale překvapuje mne, že ambasador nemá alespoň povrchní znalost o většině artiklů TLC (a možná je jenom moje znalost ambasadorství více než povrchní :) ). Zase proto je tu ale fórum. A třeba chceš rozjet debatu :)

Díky oběma za vysvětlení k čemu to je.

Ambasador (v mém podání) zastupuje LUG. Je tedy jakýmsi interface mezi LUGEM a LEGO. Přičemž záběr jak LUGU tak i společnosti LEGO je poměrně rozsáhlý. Zajímám se tedy hlavně o záběr LEGA směrem k AFOL. V rovině obecných nákupů jdou to tedy např. AFOL dny.

U těch mincích jsem věděl že existují. Ale opravdu mne překvapilo (a to to teď nehodnotím) za kolik jsou na BL nabízeny. Tak mne zajímalo jestli to má i nějakou jinou funkci. 

Citace od: ditetemnaporad kdy 09.04.2021, 12:04:07
Kde jinde platí více: "Pro jednoho odpad, pro druhého poklad".

No tak to si přisadím. Ještě větší úlet jsou kartonové krabice (nemyslím obaly vlastních stavebnic) "origo" od LEGA. Ve kterých chodí stavebnice. Prý je někteří nabízejí k prodeji a jiný je prý i kupují  :)

ditetemnaporad

Citace od: peki kdy 09.04.2021, 13:41:33
Ambasador (v mém podání) zastupuje LUG.

Díky za vysvětlení. Já se přes tebe kdysi ptal na ty všelijaké nálepky na krabicích, ale nakonec jsem info zjistil přímo u zaměstnance LEGO, který jednu starou stavebnici s nálepkou prodával.

Citace od: peki kdy 09.04.2021, 13:41:33
Ještě větší úlet jsou kartonové krabice (nemyslím obaly vlastních stavebnic) "origo" od LEGA. Ve kterých chodí stavebnice. Prý je někteří nabízejí k prodeji a jiný je prý i kupují  :)

Škoda, že jsem to nevěděl, takto skončilo pár peněz v modrém kontejneru  :) Každopádně, plně to chápu. Jde jak o kompletaci ve smyslu sběratelství, tak o navýšení ceny při budoucím prodeji (MISB včetně "origo" krabice, nikdy nevybaleno = $$$). Mně kdysi přišel kartón k 10266 s nálepkou upozorňující na povolené datum k distribuci na police obchodů. Samozřejmě jsem si tu nálepku nechal.

Matthes_CS

#947
Citace od: ditetemnaporad kdy 09.04.2021, 13:52:34
Citace od: peki kdy 09.04.2021, 13:41:33
Ještě větší úlet jsou kartonové krabice (nemyslím obaly vlastních stavebnic) "origo" od LEGA. Ve kterých chodí stavebnice. Prý je někteří nabízejí k prodeji a jiný je prý i kupují  :)

Škoda, že jsem to nevěděl, takto skončilo pár peněz v modrém kontejneru  :) Každopádně, plně to chápu. Jde jak o kompletaci ve smyslu sběratelství, tak o navýšení ceny při budoucím prodeji (MISB včetně "origo" krabice, nikdy nevybaleno = $$$). Mně kdysi přišel kartón k 10266 s nálepkou upozorňující na povolené datum k distribuci na police obchodů. Samozřejmě jsem si tu nálepku nechal.

Takže by jsme měli krabice z třídění LugBulku i s tím A4 papírek s varováním, že v krabici jsou malé části a kulička (opravdu je tam "small parts and ball") prodávat  >:D

STARHAWK

Citace od: peki kdy 09.04.2021, 13:41:33
No tak to si přisadím. Ještě větší úlet jsou kartonové krabice (nemyslím obaly vlastních stavebnic) "origo" od LEGA. Ve kterých chodí stavebnice. Prý je někteří nabízejí k prodeji a jiný je prý i kupují  :)

Tak ja som si odlozil specialitku - krabicu krabice UCS falcona aj s koleckami a ruckou. Budem potom predavat box of the box of UCS Falcon :D

STARHAWK

Citace od: Chairudo kdy 09.04.2021, 12:32:24
Takže je to něco jako černá VIP karta od které LEGO slibovalo pěkné výhody pro SW sety a nakonec to bylo úplné fiasko.

Sběratelskou hodnotu to časem mít bude, ale od užitkové raději nic nečekat  :D

Toto ma silne na<skarede slovo>

Som specialne kvoli tomu kupil Falcon este za 800 s max 5% bodmi a klucenkou ninjago v hodnote tak 4e aby som dostal tu ciernu VIP kartu. Ocakaval som promo figurky ktore by sa na BL predavali po 50e za kus a tak som radsej kupil falcon bez zliav, aby som tie promo veci nemusel zhanat draho a mal k nim pristup.

Pocas toho roku co mali davat promo akcie som bol parkrat priamo v Lego obchode a nikdy tam nemali nic pre Black VIP - ani poondiaty polybag co davali k nakupu nedavali nam len za to ze sme tam dosli - co mohli spravit zo zufalstva ked nemali nic.

Ten cierny stojancek s printnutym figom som nemohol kupit ked ho mali - uz si nepametam preco. Este loteriu mali na 1 ks vyhry.

Druhy Falcon som bezproblemov potom kupil za 650. Nemam pocit, ze by som dostal s Black VIP kartou veci v hodnote 150e.

STARHAWK

Co sa VIP minci tyka:

Aktualne tam este vidim tu Space mincu s cenou (vypredana samozrejme, len ma zaujima ta hodnota bodov)
1150 bodov - to jest 7.7 Eur zaokruhlene

A na BL vidim tie mince za 70+ Eur.
Akoze, ak by to bolo zo striebra, tak by som to este pochopil, ale obycajny kov ?

Nastastie ma to netrapi, nie som blazon, aby som to zhanal ale tak kadejake hluposti vedia ludia zbierat a za draho kupovat.
Uprimne lutujem tych co maju nutkanie mat kompletnu zbierku ked nieco zacnu zbierat. Na tych sa scalpery budu silne odbavovat.

E-legie

Taky si trochu přisadím - mně na tom vadí to pojmenovaní "mince". Vzhledem k ceně to zbytečně může mást sběratele mincí. Když už chce být firma korektní, nemělo by se to nazývat mincí. Mince má nominální hodnotu a lze s ní platit, na rozdíl od medaile...

ditetemnaporad

Citace od: E-legie kdy 09.04.2021, 20:42:35
Taky si trochu přisadím - mně na tom vadí to pojmenovaní "mince". Vzhledem k ceně to zbytečně může mást sběratele mincí. Když už chce být firma korektní, nemělo by se to nazývat mincí. Mince má nominální hodnotu a lze s ní platit, na rozdíl od medaile...
Možná, ale jak se píše u medaile, mince je vlastně zvláštním případem medaile. Možná tedy žeton, ale to jsme taky nahraní. Takže asi nejkorektnější by bylo tomu říkat známka nebo odznak (VIP badge). Nakonec je ale jedno, jak se to jmenuje, hlavně, že je toho málo >:D

Ještě k tématu Odpad vs poklad. Když už bych si měl vybrat, třeba osobně budu mít raději dvě "VIP mince" než mistra, respekt.

E-legie


Pool

Citace od: ditetemnaporad kdy 09.04.2021, 22:20:23
Možná, ale jak se píše u medaile, mince je vlastně zvláštním případem medaile. Možná tedy žeton, ale to jsme taky nahraní. Takže asi nejkorektnější by bylo tomu říkat známka nebo odznak (VIP badge). Nakonec je ale jedno, jak se to jmenuje, hlavně, že je toho málo >:D

Nic ve zlém, ale na wiki je takových kravin, že to nemá cenu ani číst, ale to dnes učí už i malé děti, že podle wiki se nemají nic učit. Jinak přesně jak psal E-legie mince to není, je o medaile. Jestli to Lego nazývá mince, tak nevím jak v cizině, ale u nás to je určitě chybné označení. Jinak tyhle jejich VIP medaile mně osobně přijdou jako pěkná cípovina, osobně se mi vůbec nelíbí a nějak nechápu, jak by to někdo chtěl mít někde vystavené a chlubit se tím.

ditetemnaporad

Citace od: Pool kdy 09.04.2021, 23:44:08
Nic ve zlém, ale na wiki je takových kravin, že to nemá cenu ani číst, ale to dnes učí už i malé děti, že podle wiki se nemají nic učit.
Jasně, ale vždyť z toho rychlovýcucu muselo být zřejmé, že to beru spíš lehkovážně. Ono upřímně, dohadovat se o názvu zrovna tohoto artiklu je samo o sobě hloupost. LEGO to prostě nazvalo mince, je k tomu na ofiko i fanouškovských stránkách dost informací, takže bych se nad tím nepozastavoval.

Citace od: Pool kdy 09.04.2021, 23:44:08
Jinak tyhle jejich VIP medaile mně osobně přijdou jako pěkná cípovina, osobně se mi vůbec nelíbí a nějak nechápu, jak by to někdo chtěl mít někde vystavené a chlubit se tím.
Dokážu si představit dioráma, jak vlčí lidé kradou "castle" minci z kláštera, kde ji uctívali černí rytíři a ti je za to jdou nemilosrdně pomydlit. Nebo "space" minci jako kulatý stůl na palubě AX6. Sakra, je to LEGO, berete to moc vážně  8)


ditetemnaporad

Citace od: E-legie kdy 09.04.2021, 23:22:42
Citace od: ditetemnaporad kdy 09.04.2021, 22:20:23
hlavně, že je toho málo >:D
Hezky shrnuto.

Já čerpala odtud.

Souhlas. Pořád je ale LEGO mince srandou třeba proti aktivitám ENA a jim podobným.

Fricoolinek

Lego obecně nehce vyrábět samolepky a látkové díly jako jakýsi druh ND?

Přijde mi, že by to plně dávalo smysl, pokud by si někdo chtěl postavit (byť v zásadě jen) repliku nějakého archivního setu, tak samolepky (a třeba plachty/vlajky) jsou "úzký pofil".

Navíc samozřejmě by případné zasílání bylo levné. Běžnou dopisní obálkou.

rainfall

Caute, prosim Vas, objednal som si stavebnice z Hong Kongu a prislo mi celni avizo.
Pouzivate Cesku Postu ako odbavovatela alebo si to riesite sami? Chcel by som aj vediet, kolko budem platit CLO, idealne aby som usetril ak sa da.
Mam tam zavolat, alebo rovno nahrat fakturu a z toho pak poplatok cla vycislia?!
Vopred dakujem za rady!

Pekny den
LZ
LZ

hawran

Já jsemto řešil jednou přes poštu a od té doby NIKDY neobjednávám ze zemí mimo EU... je to voser... zaplatíš 3% clo a 21%DPH... Užij si set :)
A pokud si dobře pamatuju tak si pošta naúčtuje ještě něco za to zprostředkování... tuším 100 Kč
Bricks Forever!