Zmena v pohľade na zbieranie lega

Založil HY3N4, 14.08.2022, 06:06:04

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

HY3N4

Ahojte,

v poslednej dobe som začal na sebe pociťovať dosť veľkú zmenu... nové sety, aj keď sú prepracované, vyzerajú dobre, blah blah, tak ich nákup a stavanie mi nedáva takú radosť, ako keď som si po dlhej dobe objednal Adventures stavebnicu (Sfinga konkrétne). Potom som prehrabal moju Generickú Krabicu Starých Dielov a zistil, že viem vlastne znova postaviť väčšinu setu 5988 The Temple of Anubis a potom som začal dokupovať na bricklinku aj súčiastky na dorobenie lietadla z 5909 Treasure Raiders, kde mám doteraz našťastie tie najvzácnejšie stickered súčiastky. A toto mi odštartovalo úplne novú horúčku nonstop googlovania, kalkulovania a pozerania sa po minulých setov, pretože tak nejak mi to "kliklo", že tie sety sú nadčasové (alebo proste nostalgické a vyvolávajú vo mne iné emócie).

A teraz také hlavné otázky ohľadom tohto subjektu:
1. Stala sa vám takáto zmena? Ak ańo, prečo? Mne primárne vadí celá momentálna 18+ politika Lega, zvýšenie ceny vs kvality toho, čo produkujú a zároveň ich niektoré naozaj zvláštne rozhodnutia o tom, čo vydávajú a v akom cenovom merítku.
2. Ako hľadáte staré sety? Ide vám aj o MISB, kde sa niekedy jedná v stovkách eurách alebo vám stačí dobrý stav (kde sa stále jedná v stovkách eur, ehm)?
3. Ak aj nájdete a kúpite MISB set za tých pár stoviek, otvoríte ho alebo si nájdete lacnejší otvorený set na vystavenie a máte MISB krabičku za ním? :)
4. Ak sa vám stala takáto zmena, tak ste po dokončení jednej kolekcie začali pokukovať po inej staršej téme na zbieranie?

Témy, ku ktorím som sa osobne vrátil, sú Adventurers, čo je proste moje detstvo, a potom budem pokračovať mojím snom z detstva s Divers (98) a Westernom. A už som začal teraz pokukovať po Castle a Pirates, bojím sa o moje živobytie. :)

Strider

S tím 18+ mi to připadá obdobně jako kdysi Marlboro sponzoring koncertů mladých skupin. Využívají toho, že si nás v dětství namotali.

Myslím, že napodobování předmětů a rostlin je vyloženě úpadkový směr.

Anatyt

Citace od: Strider kdy 14.08.2022, 08:02:34Myslím, že napodobování předmětů a rostlin je vyloženě úpadkový směr.

Prečo?

Frco

Stavanie starych setov prinasa radost kvoli nostalgii.
Vtedy si si ten set nemohol dovolit, lebo si bol dieta a nebolo tolko penazi na lego.

Teraz mas dost penazi na to, aby si si mohol kupit teoreticky cokolvek zo sucasnej lego produkcie. Zalezi len na tom, ci si ochotny tolko za to dat.
Preto je ta radost zo stavania noveho setu a setu stareho 25-30 rokov uplne odlisna.

Nesuhlasim s tym, ze sucasna 18+ produkcia je nejaka zla alebo co. Prave naopak, LEGO vyraba obrovske mnozstvo kvalitnych, velkych, prepracovanych setov. Kazdy si vyberie co sa mu paci.

ditetemnaporad

#4
Citace od: HY3N4 kdy 14.08.2022, 06:06:04A teraz také hlavné otázky ohľadom tohto subjektu:

1. Neviděl bych problém v kvalitě nebo kvalitě vůči ceně, mnohé sety jsou velmi pěkně zpracované, ale v tom, že drtivá většina 18+ setů je pro běžného zákazníka  opravdu pouze vitrínovkou a s původním konceptem LEGO to nemá nic společného. Další důvod pro ochladnutí může být ten, že toho TLG každý rok vydá velké množství a například sesbírat IDEAS nebo Technic, už je dnes cenově a prostorově běžně nereálné.

2-4. To, na co se ptáš, už je spíše opravdu o filozofii sbírání. Pokud by člověk chtěl, dá se dnes sehnat téměř jakýkoliv set skrze bricklink a podobné portály a pokud máš dost prostředků, sbírku dokompletuješ během chvíle. Pro mne je tedy zábavnější se čas od času kouknout na inzerci a pak mám o to větší radost, pokud zrovna narazím na nějaký set za pěknou cenu a ve velmi dobrém stavu. A ano, osobně volím buď velmi dobrý MISB stav nebo nic. Nemám rád použité kostičky :) A k té poslední otázce jeden link - změna je život i pro sběratele .

A jinak je to jasné. Jak psal Frco. Kromě stavění ti staré modely přinášejí úplně jiné emoce než nové sety. Pokud tedy například tvoji rodiče neměli Ford Mustanga. To bys byl do 10265 zamilovaný až po uši :)

 

HY3N4

#5
Len na upresnenie, čo sa týka tých nových setov a 18+  - hneď v úvode vravím, že moderné sety sú krásne a prepracované atď. (a stále zbieram z časti aj tie, hlavne moduláry a niektoré Star Wars), skôr mi ide práve o tie "vitrínovky" - veci ako Atari, klavír alebo písací stroj.. príde mi to proste divné, ale samozrejme objektívne sú to krásne sety, ktoré určite majú svoje publikum. Len to niesom ja, a tým si ma čisto subjektívne súčasná produkcia trošku odcudzila.

A kvalitu nemyslím designovú, ale napr. katastrofálne problémy s farbami (či už medzi kockami samotnými alebo rozdiel medzi farbou dielu a nálepky/printu), nonstop doškrabané priehladné dieliky (hádam pri každom väčšom kokpite som si musel pýtať náhradu, aspoň že ten systém celkom funguje), zlé a nevýrazne potlačené torzá (hlavne svetlejší print na tmavom torze) a podobne, tam je to proste objektívne stále zlé. Až mám chuť klíšoidne povedať, že tomu ich sloganu "only the best is good enough" moc za pravdu nedávajú. Hlavne keď to proste niekedy vedeli lepšie.

Každopádne kvalita dnešnej produkcie nie je vôbec hlavným tématom môjho príspevku (ani hlavným dôvodom prečo sa teraz viac venujem starším setom), skôr ma zaujímali vaše skúsenosti (a prípadne dôvody) s tým, že ste sa obzreli do minulosti a opäť sa do nej zažrali. :) A u mňa to napr. nekončí len setmi, nad ktorími som slintal v katalógoch ako dieťa (aj keď to je určite táto prvotná várka), ale aj pozeranie sa ešte ďalej a zisťovanie koľko pokladov som prehliadal.

Strider

Citace od: Anatyt kdy 14.08.2022, 09:30:09
Citace od: Strider kdy 14.08.2022, 08:02:34Myslím, že napodobování předmětů a rostlin je vyloženě úpadkový směr.

Prečo?

Víc důvodů. Je to víc puzzle než stavebnice. Proč si raději nekoupit skutečnou kytaru? Funkčnost i display value je vyšší. A cena nižší. Nenáročným pěstováním orchidejí a kaktusů se něco člověk naučí o reálném světě rostlin.

otaznik

Citace od: Strider kdy 15.08.2022, 08:30:43Víc důvodů. Je to víc puzzle než stavebnice. Proč si raději nekoupit skutečnou kytaru? Funkčnost i display value je vyšší. A cena nižší. Nenáročným pěstováním orchidejí a kaktusů se něco člověk naučí o reálném světě rostlin.
Více puzzle než stavebnice? Promiň, ale ty sety jsou stavebnice - puzzle je něco, co lze složit jen jedním způsobem a to u kostek LEGA nehrozí.
I ten další argument je spíše úsměvný.

Já osobně taky sety typu piano, herní konzole, rukavice, kladivo ad. nemusím, ale z toho důvodu, že to nezapadá do vize toho, co by stavebnice LEGO měla být a jaké možnosti a zážitky by měla poskytovat.

milanv

Citace od: otaznik kdy 15.08.2022, 08:50:23Více puzzle než stavebnice? Promiň, ale ty sety jsou stavebnice - puzzle je něco, co lze složit jen jedním způsobem a to u kostek LEGA nehrozí.
No právě v tom je ten rozdíl mezi obecnými kostkami a těmi specializovanými 18+ sety, proto jste si možná neporozuměli. Obecně kostky LEGO lze skládat bůhvíkolikbambiliónama způsobů, ale ty 18+ sety jsou nadoraz dotažené, abys z toho ani nechtěl nic jiného než tu jednu jedinou sestavenou, "dokonalou", věc. Proto se z takových setů ve skutečnosti stává puzzle. Statisticky je počet lidí, kteří si z toho setu postaví něco jiného asi stejný jako počet lidí, kteří si z puzzle sestaví jiný, vlastní, obraz :)
Pán na Žlutém hradě

Anatyt

Postavme si vedľa seba na ukážku nasledovné sety:

Nintendo
Saturn 5
Orchideje
Ford Mustang
Gitara
Space shuttle

Všetko sú to 18+ sety. Trvám na tom, že zo všetkých sa dá postaviť hocičo iné (že sa nestavia je druhá vec, ale aj tu máme expertov čo by to dokázali). Ale hlavne všetko sú to display sety! Čiže nejaká hratelnosť tam nehrá prím, naopak očakáva sa že si ten set vystavíš doma, alebo v kancelarii. Tak to je mnohokrát vidieť aj na promo fotografiách priamo od Lega.

otaznik

Citace od: milanv kdy 15.08.2022, 09:22:48No právě v tom je ten rozdíl mezi obecnými kostkami a těmi specializovanými 18+ sety, proto jste si možná neporozuměli. Obecně kostky LEGO lze skládat bůhvíkolikbambiliónama způsobů, ale ty 18+ sety jsou nadoraz dotažené, abys z toho ani nechtěl nic jiného než tu jednu jedinou sestavenou, "dokonalou", věc. Proto se z takových setů ve skutečnosti stává puzzle. Statisticky je počet lidí, kteří si z toho setu postaví něco jiného asi stejný jako počet lidí, kteří si z puzzle sestaví jiný, vlastní, obraz :)
Milane, promiň, ale toto není vlastností daného setu, ale dobou, kdy naprostá většina koupených setů je postavena pouze podle originálního návodu a nikdy jinak - lidi jsou línější, mají méně času, jsou pohodlnější, chtějí všechno na podnose. Sety 18+ s tím mají maximálně společné to, že je to na nich více vidět.

ditetemnaporad

#11
To přirovnání k puzzle je trefné a vlastně mi pomohlo se na všechny sety 18+ dívat jinou perspektivou. Většina lidí v produktivním věku (proto by ty sety měly být označeny spíše 30+ ;) ) se realizuje prací nebo rodinou a tak si chce ve volné chvíli spíše odpočinout = moc nepřemýšlet. Proto je display set ala puzzle ideální. Nemusí být uvnitř ani moc propracovaný, většina by to stejně nedocenila. Navíc se dá stavba kdykoliv přerušit a vrátit se k ní po čase. A vzhledem k tomu, že i TLG se od 80. let rozšířily možnosti, proč nezkusit "puzzle" řadu, která bude navíc nejspíše dobře vydělávat.


Za mě, pokud bude TLG vydávat kvalitní, nápadité a hru inspirující stavebnice pro děti do 10 let, není se čeho bát. Leg godt bude zachováno.

Colonel32

Citace od: otaznik kdy 15.08.2022, 10:03:44Milane, promiň, ale toto není vlastností daného setu, ale dobou, kdy naprostá většina koupených setů je postavena pouze podle originálního návodu a nikdy jinak - lidi jsou línější, mají méně času, jsou pohodlnější, chtějí všechno na podnose. Sety 18+ s tím mají maximálně společné to, že je to na nich více vidět.

Nemyslím si, že by tohle byla nezbytně pravda. Lego se protě vyvíjí a to co bylo v dobách našeho dětství považováno pouze za hračku pro děti teď má mnohem širší spektrum konzumentů. Ale pokud jde o děti, tak co jsem pozoroval u kamarádů, ty jsou pořád stejné jako jsme byli my - staví rozebírají staví rozebírají. To co se změnilo je, že Lego teď vyloženě cílí i na dospělé stavitele (že hrát si v dospělosti s Legem není ostuda ale trend), ale dospělí si prostě z principu hrají jinak než děti.

milanv

Přesně tak: teoreticky se z těch setů dá postavit i něco jiného, ale vůbec pro to nejsou určené a je to na nich na kilometry vidět - přesně jak píše @ditetemnaporad, včetně odůvodnění a podrobností.

Já doteď nevím, jak se k tomu postavit. Ty sety lákají, jak jsou objektivně krásné. A mít ten sestavený výsledek v rukách, vyzkoušet si ho a prohlídnout je krásné. Jenže co pak, po prvním sestavení? Je to past: takovou krásu nechceš rozebrat a "rozpustit" do zásoby dílů, ale zaplnit si byt čím dál zaprášenějšími modely bez užitku taky ne, aspoň já teda ne. Takže lego za spousty peněz jen tak leží bez využití... Proto poslední dobou odolávám: strašně rád si prohlížím fotky a videa těch setů, např. letošního hradu, čerpám nápady i se jen tak těším z nádherné práce designérů, ale set jako takový si nekoupím.

Ideální by za mě bylo mít partu spolehlivých pečlivých lidí, ve které by mohly takové sety kolovat a zkusit si to postavit každý - a zase poslat dál :)
Pán na Žlutém hradě

Colonel32

Citace od: milanv kdy 15.08.2022, 10:36:15Já doteď nevím, jak se k tomu postavit. Ty sety lákají, jak jsou objektivně krásné. A mít ten sestavený výsledek v rukách, vyzkoušet si ho a prohlídnout je krásné. Jenže co pak, po prvním sestavení?

Hele já jsem o tom taky přemýšlel, a dobral jsem se závěru, že by mohl být fajn, kdybychom si mohli zřídit nějakou "půjčovnu Lega". Dospělí sběratelé kteří se navzájem znají, můžou si věřit. Sety, které si chtějí jednu postavit, ale neví jestli je chtějí vlastnit. Tak místo aby člověk koupil, postavil a prodal jako "jednou sestavené", tak prostě každý něco pořídí a bude to mezi námi kolovat.

Anatyt

Citace od: milanv kdy 15.08.2022, 10:36:15např. letošního hradu, čerpám nápady i se jen tak těším z nádherné práce designérů, ale set jako takový si nekoupím.

Tak zrovna ten hrad mi príde dosť hratelný. :D Priam je na to určený. Ale už taký UCS Hogwarts castle, alebo nový HP vlak - to sú už poličkovky. Ale prečo nie? Lego robí kadečo, nielen sety na hranie. Náušnice, náramky a tiež tieto dekorácie.

STARHAWK

Ked nostalgia, tak skor vylepseny povodny set s novimi dielikmi a technikami. Niektory ludia davaju dobre navody na take stavby. Pevnost vlcich ludi si tak chcem postavit. Ten novy forestman set je tiez toho dokazom.

A aj na tie adventurers som videl updatnute verzie setov - najme toho lietadla a auta.

Tie pre mna snobske sety objektov idu uplne mimo mna, ale ocividne si svoje publikum nasli, inak by nerobili dalsie.

milanv

Citace od: Anatyt kdy 15.08.2022, 11:36:53Tak zrovna ten hrad mi príde dosť hratelný. :D Priam je na to určený.
S tím prvním naprosto souhlasím, s tím druhým si nejsem jistý (tj. na co je určený). Je to obrovská věc, kterou postavit opravdu trvá, a tak budu mít stejnou tendenci to pak už nebořit, nepřestavovat, nemíchat s jiným legem, nebude to "žít" - už jsem si to vyzkoušel třeba s tou pirátskou lodí, která je podle měřítek "koukám na recenze, co to umí" taky naprosto hratelná, ne? Aspoň já si neumím představit, co by pro to mohli už udělat víc, dokonce je přímo od výrobce "ponouknutí" si z lodi postavit ostrov...

Těm setům nic nechybí, jen jim přebývá: velikost, cena, čas na stavění...
Pán na Žlutém hradě

peki

#18
Citace od: Anatyt kdy 15.08.2022, 09:36:44...Všetko sú to 18+ sety. Trvám na tom, že zo všetkých sa dá postaviť hocičo iné (že sa nestavia je druhá vec, ale aj tu máme expertov čo by to dokázali). Ale hlavne všetko sú to display sety! Čiže nejaká hratelnosť tam nehrá prím, naopak očakáva sa že si ten set vystavíš doma, alebo v kancelarii. Tak to je mnohokrát vidieť aj na promo fotografiách priamo od Lega.

Přesně, podle mne je to o tom kdy LEGo léta říkalo, že sety jsou hračka pro děti a nyní je snaží "vymezit" i jakousi řadou, která už primárně (nebo vůbec) pro děti není.
Kromě ceny (a tím i náročnosti stavění) hledá na trhu díru jak se prosadit u dospělých, kteří si s LEGem kdysi hráli, a lego pro ně může být vhodným dárkem, kdy si model postaví a dají si ho do vitrinky doma/kanceláři. Nesjou třeba tak zdatní modeláři, aby si vyrobili vlastní model čehokoliv. Nejsou ani tak zdatní legaři aby si postavili vlastní MOC. Takže přesto že si s novým hradem jde hrát (vzpomenu si na scénku z filmu Slunce seno erotika./Škopkovi si koupili počítač/.Opovaž se s takhle drahou věcí hrát to bych ti musela hnáty přerazit..) si s ní asi moc dětí ve skutečnosti nepohraje..

Jestli je to proti smyslu LEGA stavebnice/hraní tvořivost? Pokud by LEGO začalo děla jenom sety 18+ tak asi ano. Pokud se snaží rozšířit okruhu zákazníků tak podle mne ne.

Jenže co s takovými AFOLy? Kteří třeba sbírají celé řady? Podle mne je to neudržitelné. Pokud nedojdou peníze, tak časem dojde místo :) 

Ono se dá taky hrát i jinak. Ne jenom s kostkami (stavět různé věci), ale dá se hrát např. s bloky staveb. Například když řeším kolejiště nezačínám nikdy od 0. Tvořím celek z již existujících staveb,vlaků (továrních nebo MOC). Řada věcí chybí nebo se musí předělat/dodělat a tady stavím s AFOLY stavíme z kostek.

Takže ten nový hrad si dokážu (jako nehradař) představit na mém nebo výstavním kolejišti. Stejně jako ulici z modulárních továrních domů. Že má každý dům nebo ten hrad interiér není v tu chvíli podstatné, protože jsou součástí většího celku. 

milanv

Citace od: peki kdy 15.08.2022, 14:02:27Jestli je to proti smyslu LEGA stavebnice/hraní tvořivost? Pokud by LEGO začalo děla jenom sety 18+ tak asi ano. Pokud se snaží rozšířit okruhu zákazníků tak podle mne ne.
Přesně tak to vidím - přesněji pokud to ani neomezí ty sety pro děti. Tak pak je to v pohodě, prostě zkoušejí nový trh a nikomu to neubližuje - jen trpí ten, kdo z nějakého důvodu na to kouká stejně jako na původní stavebnice. Přesně jak píše peki: dojdou finance nebo místo nebo čas na to si s nimi hrát :)

A to jsem myslel tím problémem velikosti těchto stavebnic: příliš velké množství dílů už většinu lidí odrazuje, jsou z toho bezradní. Zatímco 400 kostek inspiruje, i když modely z nich nejsou dokonale podobné realitě, 4000 kostek většinu lidí demotivuje a pídí se po návodu, 40 000 kostek (pár větších setů 18+ sesypaných) odradí už i od shánění návodů.

No a zvláštní kapitolou je pak otázka, jestli platí ten předpoklad o neomezení setů pro děti: v množství je to OK, ale v jejich náplni? Mám podezření už pár let, že si pomocí setů 18+ kupují sociální klid mezi jejich interním ideologickým oddělením a svými zákazníky. Raději vydají s velkou pompou superhrad 18+ než aby museli se svými zákazníky diskutovat nad tím, že ti by i pro své děti chtěli celou řadu klasických malých stavebnic Castle. (Ano, vím, že vydali ještě jeden Creator, stejně jako s pirátskou lodí). Jenže to by bylo pesimistické téma, se kterým navíc mnoho neuděláme, tak je otázka, jestli ho rozebírat nebo jít raději něco pořádného stavět :)
Pán na Žlutém hradě

milanv

Jo, a mimochodem: jsem fakt jediný, komu přijde pojmenovat řadu "18+" dost, ehm řekněme, zavádějící?  :P
Pán na Žlutém hradě

yoshimaka

Citace od: milanv kdy 15.08.2022, 14:37:34Jo, a mimochodem: jsem fakt jediný, komu přijde pojmenovat řadu "18+" dost, ehm řekněme, zavádějící?  :P
Nejsi. Tak nějak jsem čekal větší odvahu nejen v náročnosti stavení, ale i témat...
Lust och fägring stor

Strider

Citace od: milanv kdy 15.08.2022, 14:37:34Jo, a mimochodem: jsem fakt jediný, komu přijde pojmenovat řadu "18+" dost, ehm řekněme, zavádějící?  :P
Je to starý marketingový trik, který funguje. Má to vzbuzovat kontroverzní pocity, aby se o tom mluvilo.

Tomik

Citace od: milanv kdy 15.08.2022, 14:37:34Jo, a mimochodem: jsem fakt jediný, komu přijde pojmenovat řadu "18+" dost, ehm řekněme, zavádějící?  :P
Ve mně osobně nálepka 18+ vzbuzuje dojem lechtivého hanbatého obsahu pro dospělé, který se v této řadě Lega bohužel vůbec nevyskytuje. >:D

Celkově se mi modely z této řady líbí a potenciál na přestavby mají většinou dost velký. Obsahují totiž vesměs univerzální díly a minimum velkých moldů známých třeba z Lego City. Nic vám tedy nebrání si z jednoho auta postavit jiné auto nebo letadlo, vrtulník atd. Nebo můžete přestavět tenisku na zvíře. Představivosti se meze nekladou. Na druhou stranu chápu, že čím větší set, tím více to svádí k tomu, že musím postavit něco stejně velkolepého a to může mnohé odradit hned na začátku (také mám dost velkých stavebnic, kterých bych chtěl přestavět na něco jiného a zatím jsem nenašel odvahu nebo dost času se do toho pustit). Hold každá stavebnice má své plusy i mínusy a není určená pro každého.

Jinak co se týká mě a nových versus starých setů, tak všechny své stavebnice z dětství jsem dávno prodal a když jsem párkrát přemýšlel o pořízení své vysněné stavebnice z dětství, super auta 8880, tak jsem usoudil, že by mi byla úplně k ničemu. Jednou bych ho postavil a potom rozebral zpět do krabice a konec. To si raději pořídím něco ze současné nabídky a udělám k tomu i alternativní model s návodem, který si budou moct stáhnout a využít i další. Pokud člověk staví alternativní modely a dělá k nim návody, tak je lepší používat aktuální stavebnice, protože potom si jeho model může postavit více lidí...
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

Stimpi

Jop, něco podobného se mi taky honí hlavou.

Co se týče Technic, tak tam mám vybraná podtémata která sbírám a u Speed Champions není velký problém sbírat kompletní téma, jsou to malé modely, nenáročné na vystavení. Tady není problém.

Kosa na kámen naráží u série HP. Začal jsem je sbírat až s druhou vlnou setů (3-4 roky zpět?). Myslel jsem že to je akce na 2-3 roky a konec. Nicméně série se pomalu začíná podobat třeba Star Wars, kde je už mnoho setů a problém je už jen smysluplně sety vystavit vzhledem k množství.

Co se ve mě pere je, jestli vůbec má cenu pokračovat vůbec v kompletaci této série, když už pomalu nejsem schopen si ji smysluplně vystavit, nestíhám ani některé sety postavit, a o alternativních modelech tato serie moc není. A ještě jak píšeš HY3N4, pořízení setu se z radosti stává povinností...


STARHAWK

Citace od: Stimpi kdy 23.08.2022, 12:46:21Kosa na kámen naráží u série HP. Začal jsem je sbírat až s druhou vlnou setů (3-4 roky zpět?). Myslel jsem že to je akce na 2-3 roky a konec. Nicméně série se pomalu začíná podobat třeba Star Wars, kde je už mnoho setů a problém je už jen smysluplně sety vystavit vzhledem k množství.

HP ako franchiza je stale v kurze a dokonca by som povedal, ze dostava druhy dych a to nie cez Fantastic Beasts ale proste klasicke HP 1-7. Nie je tomu davno co bola akcia tusim v pepcu ci ktorom retazci na oblecenie a doplnky s nametom HP a islo to silne na dracku - behom par dni vypredane.

Lego teda doji co to da.

Ja uz asi ale musim zacat preberat, niektore sety su uz strasne predrazene a ich zmysel je minimalny, akurat tam vzdy pichnu jednu figurku, ktoru chcem - bud musim cakat na aspon 30% zlavy, alebo to asi zacnem nakupovat len po zaujimavych figoch na BL, alebo kupit set v zlave a zbytok setu rozpredat.

Elanor je silny fanusik HP, tak ako ja som SW. Preto tuto seriu zbieram. Zatial ju to moc nelaka, ale ked ju to chyti a kopa setou uz bude len so zberatelskou prirazkou, tak uz sa mi to nebude chcet zhanat.
Deti to bavi tiez hrat sa s tym, tak je to aspon dostatocne vyuzite.

Len my chyba cas na zveladenie toho modularneho Rokfortu, prirobenie komnat, spevnenie, zlepsenie.