Sběratelská hodnota vs. záměny

Založil Jindroush, 29.03.2021, 16:45:17

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Co je ještě přijatelné při záměnách

Záměna originálních LEGO dílů v jiné, stejně funkční variantě
Provázky a gumičky, pokud vypadají stejně
Plachty, hadičky, kabely, látkové věci
Nově vytištěné samolepky jako repliky 1:1
Samolepky jako náhrada potisků dílů a torz
3d tištěné díly
COBI díly

Jindroush

Dumám tu nad jednou věcí a potřebuji jiné názory:

Předpokládejme, že máme nějaký starší set a PŘIZNANÉ výměny/záměny/repliky. Pokud je to přiznané, přijde mi to v pořádku, ale zajímalo by mě, co a jak podle vašeho názoru nejvíce snižuje hodnotu daného setu ve vašich očích:

a) Záměny VARIANT LEGO dílů, které nemají funkční vliv: Typicky plné vs duté vs děravé study, varianty clipů (tenké/tlusté), způsob připojení zespod. K některým ani nemusí docházet úmyslně, protože inventáře LEGO průběžně měnilo a rozdíly mezi těmi díly jsou někdy zcela nepatrné.

b) Provázky a gumičky - podle mého nerozpoznatelné a zanedbatelné (dokud vypadají stejně)

c) Plachty, vlajky a látkové věci - zde vůbec nevím
c2) trubičky, hadičky, kabely pro Technic sem patří taky, protože to taky není "LEGO".

d) Nově vytištěné stejné samolepky 1:1 - tady jsem na vážkách: zjevně to není originál, ale věrná replika bude vypadat jistě lépe než odrbaný originál z osmdesátek: ty jsou zažloutlé, různě poohýbané rožky s nalepeným prachem, leckdy našišato nalepené apod.

e) Samolepky jako náhrada potisků na dílech nebo torzech - to už mi připadá přes čáru. Už někdo vyrábí "pravé repliky" potisků?

f) 3D tištěné ultra rare příslušenství - přes čáru, ale ještě jsem to neviděl.

g) Výměna LEGO dílů za COBI  >:D >:D >:D

Chápu, že míra pedantického trvání na detailu je u každého jiná, ale i tak mě ty názory zajímají.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Pool

To by chtělo asi anketu nebo excel tabulku, kde by to člověk mohl obodovat ;D.

Osobně, co mi vadí nejméně je:
B, C a D - za předpokladu, že to nerozeznám od originálu  >:D. Viděl jsem už samolepky, které byly vyloženě jako originál a nebýt toho, že prodejce sám přiznával, že jde o repliky, tak bych to nerozeznal od originálu. V takových případech originál člověk pozná už jedině podle toho, že vykazuje ty známky stárnutí. Ale u plachet a látek, určitě lepší sehnat originály, zejména ty plachty jsem zatím neviděl natolik povedené jak dělá Lego, ale je taky fakt, že nikdy jsem je přímo taky nesháněl.

Co se týče A - tak to mě dost vadí, že samotného mě to štve, že to nejsou originální dílky. Ještě u těch dílků kde to není k rozeznání bych to přežil, ale u mnohých to jde poznat, že už to nejsou originály  :(.

Zbytek je pro mě nepřípustný - tedy E, F, G.

Možnost C2 moc nechápu co tam spadá, ale to asi proto, že do techniku moc zatím nefušuji a zbylé klasické trubičky, no platí pro ně stejné jako díly možnosti A.

milanv

#2
Schválně napíšu, i když jsem znám tady jako stavitel:

ano, jsem stavitel a z toho úhlu pohledu mi jde hlavně o praktické použití, pokud tedy pominu ten základní lidský pocit, že nemám rád být napálen (zaplatit za LEGO a dostat hadičku z autoservisu). Ale to neznamená, že by mi to bylo "volné". Naopak.

Zaprvé si sběratelů a jejich znalostí velmi vážím. Vždyť častokrát je to až detektivní pátrání a bez jejich znalostí bych toho tolik nevěděl a nemohl ani použít do staveb!

Z toho plyne, že různé varianty dílků jsou pro mě důležité i stavebně. Ono to někdy dělá hodně, některé stavební postupy jsou možné jen s některými variantami dílků a dokonce někdy i variantami, které BL nerozlišuje. Pak se sakra hodí znalosti sběratelů (v jakém setu můžu dostat tu variantu) a nepodvádějící prodejce (nenabízí set s vyměněnými díly).

Snažím se používat originální díly, ale občas člověk zažívá vnitřní rozpor. S dnešní úrovní technologií je totiž už poměrně častý případ, že zapálený fanoušek dokáže docílit kvality vyšší než LEGO 70-80. let. Typicky u potisku, samolepek apod. A pak co s tím? Teď myslím na vlastní stavby. U archivování setů ve sbírkách to musí být asi ještě citlivější téma... Co se ale použití do staveb týká, tak mi to přijde jak dilema u rekonstrukcí skutečných hradů či jiných památek.

Některé díly jsou nerozlišitelné nebo jsou na BL drahé varianty, které nemají podle mě smysl rozlišovat. Typicky hadičky různých délek. Když se pěticentimetrová prodává za trojnásobek ceny sedmicentimetrové, tak pardon, ale koupím tu delší a zkrátím ji. Zase: mluvím o použití do staveb.

Jsou to nelehká témata. A navíc chci poukázat na rozdíl v tom použití: na sbírky má člověk jiné nároky než na díly do staveb na výstavy a jiné na díly do staveb pro děti doma. Proto volám tak často po toleranci, že někdo má jiný úhel pohledu, neposuzovat všechno jen svým.
Pán na Žlutém hradě

peki

Ona i snížená hodnota, může být u zajímavého setu vyšší než pořizovací cena. Určitě by jsem to dobře nafotil a podrobně popsal změny. Sběratel do sbírky bude chtít asi origo a za to si bude muset připlatit. Pokud to pořizuje někdo dětem na hraní (z nostalgie) tak upřednostní komplexnost.

A,B za mne OK.
C preferuji originál, pokud není raději nic.
D když jsem upozorněn tak mi to nevadí (pokud je kvalita OK)

E,F,G  v žádném případě :), je/bude to stále nekompletní LEGO set. Ale i ten se dá prodat. Otázkou pak je kdy to má ještě smysl nabízet jako nekompletní set a kdy už jako kiloware.

Když jsem prodával kolegovu sbírku vlaků a techniku tak jsem se snažil zkompletovat maximum možného (u vlaků). Ale stejně to nebylo kontrolováno podle set inventory. Prostě takové ty hlavní prvky, včetně figů. Ale i tak jsem měl v podstatě 2 kategorie setů MISB a USED. USED jsem pak rozlišoval mělo by být kompletní viz FOTO (co vidíte dostanete). USED nekompletní. O co nebyl zájem šlo do kiloware po nějaké době.

Někdy je opravdu jednodušší udělat nějak zaměřený kiloware, pěkně nafotit a předhodit v aukci. Než trávit hodně času snahou o kompletaci.






Jindroush

Upravil jsem popis varianty A, aby bylo zřejmé, že se jedná o originální LEGO díly, jen ne přesně ty, které LEGO do těch krabic házelo. Třeba rozdíl Train Window 1x4x3 6556 -> 4033 je zaměnitelný prakticky vždy, naopak v případě, že je použito train sklo. Nebo clipy, kde se u modernějších variant jedná o pevnostní vylepšení.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Petronel

Ještě ti v anketě chybí možnost: "žádné" :D ;)
Ale ok, A. a D. mi připadá asi v pohodě. Jsem však stavitel, ne sběratel.

Každopádně si myslím, že by to mělo být u prodávaného setu uvedeno! Ať už je to jakákoliv varianta. To je asi základ!

Jednou jsem kupoval pro kamaráda-kolegu-afola MilanV k narozeninám set 6404-Carriage Ride a mimo toho, že v něm chyběla jedna malá bílá plate (kterou jsem tedy doplnil mou značně zářivější novou verzí) tam bylo i několik dílů bricků a jiných dílů zaměněno za ty jiné varianty co mají už díru ve výstupku zespodu apod. Což bylo trochu zklamání. Asi by mi to bývalo ani nedošlo. Háček ale byl v tom, že párkrát tam byl jeden typ dílku takto v několika verzích. Což už zvláštní je.
Pak si člověk řekne, že to není starý set, ale jen posbírané Lego dílky ze všech zdrojů dle seznamu daného setu.

Nutno však podotknout,že set mi prodal zdejší afol za dobrou cenu a Milan také není sběratel a setík použil na stavění a také to neřeší. ;)

ditetemnaporad

Termín hodnota může mít několik významů. Také je takovou otázku nutné doplnit i rozvahou o tom, k čemu mi má, v tomto případě LEGO, posloužit. Je to pro pocit sladké nostalgie? Maximální profit při obchodu (nedáváš teď náhodou dokupy spoustu setů? :) )? Badatelská činnost?

Každé má svoje. U jednoho mi jde hlavně o kompletnost, u jiného o autentičnost. Může jít i o "patinu", i když si myslím, že zrovna LEGO je v tomto odlišné od jiných sběratelských artiklů a tak mi "patina" vykouzlí úsměv maximálně tehdy, když si vzpomenu, že ty zuby na meči nejsou od draka, ale od bráchy  8)

A k anketě samotné. Pokud si chci pouze zkusit postavit set, je to víceméně jedno. Vyjma E, F, G, protože si přeci chci postavit LEGO set. Čím více záměn, tím dříve jde set následně z domu. Pokud chci set do sbírky, u raritních setů projde maximálně A a B. U badatelské činnosti je to pouze MISB. A jak tu už padnulo, nejvíce snižuje hodnotu setu poznání, že podané informace o něm jsou v rozporu s reálnou situací.

Ještě dvě poznámky. Když vidím, že někdo prodává spoustu starších setů, zejména bez krabic a plánků, je to STOPKA, protože se nejspíše bude jednat o mixáže a dodělávky. A teď to děsivější. Když jsem kompletoval LEGO z 80. let, snažil jsem se co nejautentičtěji přidělovat plastikové pytlíčky k daným setům  >:D

Chairudo

Když chci z nostalgie doplnit nějaký set do sbírky tak to kde něco chybí většinou nekupuji, chci to originál a kompletní, prostě pro dobrý pocit.
- nepoznatelné záměny stejných dílů jsou akceptovatelné ale musím o nich vědět.

Jinak rád koupím Legoredo jestli má někdo komplet a už si s ním nechce hrát, napište  ;)

YouTube LEGO videa, Fotky z výstav na Flickr

Villa Legina

Citace od: ditetemnaporad kdy 29.03.2021, 22:21:00
Termín hodnota může mít několik významů. Také je takovou otázku nutné doplnit i rozvahou o tom, k čemu mi má, v tomto případě LEGO, posloužit.
...Každé má svoje. U jednoho mi jde hlavně o kompletnost, u jiného o autentičnost.
...A k anketě samotné. Pokud si chci pouze zkusit postavit set, je to víceméně jedno. Vyjma E, F, G...
...Pokud chci set do sbírky, u raritních setů projde maximálně A a B. U badatelské činnosti je to pouze MISB. A jak tu už padnulo, nejvíce snižuje hodnotu setu poznání, že podané informace o něm jsou v rozporu s reálnou situací.
Ja to citim tak isto.

winring

Aktuálně dělám druhou iteraci obnovy mé sbírky před dark ages a při té jsem se zamýšlel velmi podobně.
Všechno z toho byly hrané sety, tudíž jejich stav byl v některých případech tristní. Měl jsem nějaké KW kde bylo převážně vintage Lego a tím jsem to začal doplňovat/nahrazovat. Snažím se držet, že když set měl thin clip, tak ho nenahrazovat thickem. Ale 1x2 žlutou plate úplně neřeším a ani nevím, jak bych moc řešil, jestli byla už s perforovanými nebo pevnými spodními study.
Předpokládám, že kdybych to někdy prodával (i když to spíš nehrozí), že bych přesto udával že je set kompletní a nenapadlo by mě zmiňovat, že jsem tu plate nahradil něčím, co možná nevyšlo v 80. ale v 90. Jak tu někdo psal pokud někdo opravdu potřebuje mít 100% jistotu stejnak nezbývá nic jiného než jít do MISB.
Jinak za mě E, F, G určitě ne, Stejnak tak i C protože tam nevěřím že by to vypadalo obstojně. D by mě muselo něco opravdu hodně přesvědčovat (např. nálepka i v špatném stavu za 1000,-), B pokud platí, že to člověk nepozná.

Stimpi

Považuju se převážně za sběratele a to hlavně Technic a zrovna v Technicu je to průšvih. Nebudu řešit MISB, ale pokud mám nějaký model postavený, tak chci aby byl i funkční. Jelikož ne každý set jde sehnat v MISBu, případně cena je mimo možnosti, tak dost i restauruji staré sety. Bohužel u Technicu je těch pastí mnoho.

- 1/2 Technic bush s ozubením ... praskají ... pokouším se lepit, případně nahrazovat
- gumové kroužky ... testuji čínskou kopii, originál je nesmyslně drahý
- hadičky - zatím jsem neměl problém, ale neměl bych morální blok v zájmu funkčnosti použít neoriginál náhradu ... vizuálně stejnou (existuje)
- dvojlinka u starých pohonů - na originálních kabelech se drolí izolace, nové origo je sázka do loterie - nahrazuji kabel, je to opruz a není celočerný :(
- samolepky ... kapitola sama o sobě ... nemám problém s kvalitní kopií. Jelikož samolepky odchází i na některých Speed Champions, kde samolepka hodně dotváří model, tak mě to asi nemine. Na starých setech je průšvih i s lepením přes víc dílů, což je pak vos*** ... problém ... i při renovaci setu.
- problém nastane dříve nebo později se servomotory od PF které odchází a nové nejsou.
- dost používám pro hrací koutky i Sbrick, jako náhradu PF ... funguje přes BT a jde napátovat na Xbox/PS ovladače
- nemám morální problém s neoriginálními sety na osvětlení modelu





milanv

Jenom připomínám, že anketa právě vůbec nezohledňuje, o čem se tu bavíme v diskusi, tj. rozdíl podle toho, k čemu to chceme: sběratelství, bádání, díly na stavění, set na hraní...
Pán na Žlutém hradě

otaznik

Z hlediska sběratele není přijatelná žádná záměna.

winring

V tom případě asi platí opravdu pak už jen: jeden set poskládaný a jeden MISB pro zaručenou kompletnost sběrateli.

ditetemnaporad

Citace od: winring kdy 02.04.2021, 09:35:03
V tom případě asi platí opravdu pak už jen: jeden set poskládaný a jeden MISB pro zaručenou kompletnost sběrateli.
K těm dvěma bych přidal ještě 1 - 3 kusy MISB, které budou v budoucnu prodány a tím sníží pořizovací náklady těch prvních dvou stavebnic (+ zaplatí pronájem haly, kde se všechny ty sety budou skladovat)  8)

Chairudo

Citace od: ditetemnaporad kdy 02.04.2021, 11:17:18
(+ zaplatí pronájem haly, kde se všechny ty sety budou skladovat)  8)

A pastičky na myši, kdyby si chtěly hrát  ;D
YouTube LEGO videa, Fotky z výstav na Flickr

Villa Legina

Citace od: Chairudo kdy 02.04.2021, 12:02:08
Citace od: ditetemnaporad kdy 02.04.2021, 11:17:18
(+ zaplatí pronájem haly, kde se všechny ty sety budou skladovat)  8)

A pastičky na myši, kdyby si chtěly hrát  ;D
A alarm a poistenie.

Cavelon

A určite sa zíde aj kontajner na overenú kvalitu.  ;D

Jindroush

Cavelon: Trochu vteřiňáku a hned máš near-mint condition!  8)
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)