Advanced basic sety - má láska

Založil večerník, 13.05.2019, 20:42:15

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

večerník

Když jsem jako dítě otevřel katalog Lega 1976, uviděl jsem JE. Advanced basic sety 910, 911 a 912. Měl jsem universal set 40, který mě provázel celé dětství, ale tohle byla jiná káva. Jako každému klukovi mi to "myslelo ve strojích a kolečkách" - taky jsem nakonec u strojařiny skončil - a v těhle krabicích ty drapáky, pásy, vrtule... a motor! S jedním z těchto setů jsem se v dětství setkal jen jednou, a to paradoxně u děvčat od známých. To byly sety spíš pro kluky, ale daly se z nich stavět i vyloženě krásné domky. proč? Protože měly velice jednoduché a elegantní barevné řešení. 910 byl modro-červené s doplňkovou  žlutou, 911 modro-žlutý s červenou a 912 žluto-černý s červenou. Pak pár dílů šedých a černých, zelený board - toť vše.
No, namlouvám si, že moje dcera bude taky technický tip, tak jsem je posháněl, "na horší časy". Pokochejte se. Jsou kompletní. A dlouho bude co stavět...

otaznik

Pěkné. Bezva, že mají i vnitřní rozdělení. Osobně jsem takto vnímal sety 722, 733 a 744.

večerník

#2
Ano, ale ty už mají blíž k Technicu. Jsou víc "autíčkové". Ale taky je to paráda. Tím myslím podobné sety skončily, ne? Vnitřní rozdělení je bolest mnoha dnešních stavebnic. off-topic. Třeba stará stavebnice Variant - kdysi bývala v pěkných polysterenových přihrádkách, kdežto dnes je nasypaná v kýblu. Nebo maďarská Jáva - tu bylo radost rovnat  :) dnes je taky sypaná.
Zpátky k Legu. Říkal jsem si, že je fajn, že se vyrábí alespoň Lego Classic, jenže když jsem se podíval na seznam dílů, spousta barev, spousta dílků ale tak max ve třech kusech. Z toho se dají stavět maličké modely. Když bývalo v setu 40 červených kostek, to se to stavělo.

tomaslambo

Citace od: večerník kdy 19.05.2019, 00:25:59
Říkal jsem si, že je fajn, že se vyrábí alespoň Lego Classic, jenže když jsem se podíval na seznam dílů, spousta barev, spousta dílků ale tak max ve třech kusech. Z toho se dají stavět maličké modely. Když bývalo v setu 40 červených kostek, to se to stavělo.


Musím s tebou jedině souhlasit. Jako malý jsem měl tři Basic sety:515, 525 a 535. To byl takový základ ze kterého jsem stavěl. Výborné na tom bylo, že jste měli veškeré základní kostky v pěti základních barvách a díly to byly jen základní plus nějaká okýnka a dveře, ze kterých šlo postavit opravdu cokoliv. Hrozně mě mrzí, jak dnešní Classic sety hlásají kolik mají dílů a když se potom podrobněji podíváš co obsahují, tak zjistíš, že takovou čtvrtinu zabírají dílky typu plate 1x1 round, další dvě čtvrtiny zabírají dílky sofistikované, které se pro běžné stavění moc nehodí a až zbylá čtvrtina dílů jsou klasické kostky. Bohužel v takové barevné rozmanitosti, že nepostavíš ani čelní stranu domečku v jedné barvě.

večerník

Koupil jsem pro dceru (až do toho doroste) set 8-3 z roku 1973.
https://www.bricklink.com/v2/catalog/catalogitem.page?id=10002#T=S&O={%22iconly%22:0} Ten je opravdu basic. Kostky pěti barev v desítkách kusů, šikmé na obrovskou střechu, okna, dveře, okenice a spousta koleček. Věřím, že to ocení. Až bude větší, obohatíme to dalšími univerzálními díly.

Strider

Lego je dnes hlavně velký byznys a ten nejde dohromady s univerzálními sety.

Villa Legina

Citace od: večerník kdy 22.05.2019, 23:02:57
Koupil jsem pro dceru (až do toho doroste) set 8-3 z roku 1973.
https://www.bricklink.com/v2/catalog/catalogitem.page?id=10002#T=S&O={%22iconly%22:0} Věřím, že to ocení. Až bude větší, obohatíme to dalšími univerzálními díly.

Si fantasta, ona ti to neoceni. Dnes je ina doba. Musi byt clovek silny individualista aby odolal tlakom okolia a zachoval si vlastnu jedinecnost, od dietata to toboz necakaj. Bude pytat hracky, ktore bude vidiet v obchodoch, u druhych deti alebo v reklame.

večerník

Nejsem si jistý, jsem optimista. U známých jsem zažil, měli pětiletého kluka a byla to bohatá rodina, takže měl nejmodernějších hraček hromadu. A jeho největší miláček? Stará stavebnice PEBE - a to kvalitu z NDR všichni dobře známe...:D

večerník

Tak nakonec se ukázalo, že staré basic sety byla dobrá volba. Nejenom dcera, ale i jiné děti, které k nám přišly na návštěvu, si, ač moderní legaři každým coulem, výborně pohráli. Dcera obvzlášť miluje homemaker figurky, s těmi si hraje celé hodiny.

Marty713

Citace od: večerník kdy 22.01.2022, 21:47:45
Tak nakonec se ukázalo, že staré basic sety byla dobrá volba. Nejenom dcera, ale i jiné děti, které k nám přišly na návštěvu, si, ač moderní legaři každým coulem, výborně pohráli. Dcera obvzlášť miluje homemaker figurky, s těmi si hraje celé hodiny.

Tak to je naprostá paráda a krásné zakončení téměř 3 roky starého příběhu. Dobrá práce, ať to dceři dál staví! ;) :D

franta

Téma mi je fakt srdeční.

otaznik

Citace od: franta kdy 27.03.2022, 21:58:21
Téma mi je fakt srdeční.
To vypadá na luxusní stav dílů, tleskám!

franta

Něco málo k tématu

franta


franta

Omlouvám se, nějak jsem to zvoral

franta


yoshimaka

Ach... moje milovaná 740.. 7 let a narozeniny, kdy mi přistála tahleta (na dlouho jediná) krabice s Legem. Když si uvědomím, co všechno jsem s těmi "pár" kostičkami dokázal tenkrát postavit. Nostalgie velká. Přeji spoustu radosti s rozšiřováním této sbírky.
Lust och fägring stor