Fámy a skutečnosti aneb jak to bylo se setem 10194 Emerald Night

Založil peki, 05.07.2009, 20:27:13

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

peki

1) Naivní nákup

O pravděpodobně novém setu jsem se poprvé dozvěděl z Jonasova příspěvku. Tou dobou jsem byl na lyžování v Itálii. K internetu jsem se moc často nedostal. Nicméně jsem si stihnul všimnout vášnivé diskuse o tom jestli LEGO připravilo nový vlakový set nebo se jedná o zdařilou recesy. Proto mne překvapilo, když mi na sjezdovce zazvonil mobil a set 10194 mi byl nabídnut ke koupi. V uvolněné atmosféře jarních prázdnin, na prosluněné sjezdovce s výhledem na Dolomity (obr. 1), jsem se zeptal jestli se nejedná o nějakou krádež z Kladna. Byl jsem ujištěn, že se jedná o dodávku ze zahraničí a dotyčný kostkař hledá ještě další dva zájemce, aby se s nimi podělil o náklady na poštovné, s tím že zmíněný set tak mohu dostat cca měsíc před oficiální distribucí. Ve své naivitě jsem jako dalšího možného zájemce doporučil hobbyho.

Že je všechno jinak jsem začal tušit, když se rozjela diskuse v příspěvku Straky z které vyplynulo, že obdobná nabídka byla různou formou učiněna dalším kostkařům.

Když jsem se tedy znovu zeptal, jak je to tedy z původem setů, bylo mi řečeno, že: ,,že sety si jako vysoce postavený pracovník v KLADNĚ může dotyčný koupit za zvýhodněnou cenu, daný zaměstnanec není dělník u linky"  O legálnosti setů nicméně prodejce dále nepochybuje, ,, že sety jsou kradené si moc nepřipouštím, protože kdyby byly, tak snad není možné mít tolik kusů"

Skutečnost že sety  jsou v poměrně velkém počtu k dispozici na ,,trhu" mne vedla k rozhodnutí podívat se ,,na vlastní oči" jak to tedy na Kladně v LEGu chodí.

Jedná se o sety které kupují a následně přeprodávají zaměstnanci LEGa?
Nebo se jedná o krádež, která svojí propracovaností (sety jsou ve stavu MISB včetně přelepek) nese znaky organizovaného zločinu ?

peki

2) Obstarání důkazů

Porozhlédl jsem se trochu po internetu, objevil několik aukcí na set 10194. Jednu viz. obr2 s příznačným popisem JEŠŤĚ NENÍ NA TRHU vydražil. Nyní zbývalo domluvit podmínky předání

Zaslal jsem dotaz na Jana Bayera (protože nikoho jiného jsem z LEGa neznal). Zeptal jsem se jestli mám jít přímo na policii nebo jestli udělat něco jiného. Jan mi obratem odpověděl, že můj dotaz přesměroval na šéfa bezpečnostního oddělení :

Kjeld Langballe Nielsen [Kjeld.Langballe@LEGO.com],

Kjeld se mi také obratem ozval:

Hi Radovan.
Thanks - we appreciate your help.
I will ask you to keep the product (10194), to keep the invoice and documentation for the buying, names etc.
Do you have all those informations?
Please give me an answer.
We want this case to be reported to the police.
I will ask Jiri Datel and you to work together with the reporting.
Before going on, I need your answer on the above mentioned guistions.

Best regards.

Kjeld

Kield děkuje za spolupráci, požaduje zdokumentování transakce (účet :), kontakty na prodejce, tak aby se mohlo vše nahlásit na policii. Kontaktní osobou pro tuto problematiku je v LEGo ČR Jiří Datel na kterého se mám obrátit a domluvit detaily společného postupu.

Nikoho asi nepřekvapí, že ke koupi a předání setu 10194 nemohlo dojít nikde jinde než v Kladně. Set jsem obratem předal (respektive prodal ) p Datlovi. Pan Datel pro prozkoumání krabice prohlásil:
           
            1)   Jedná se o set ve stavu MISB vyrobený v Kladně
            2)   Set musel být ukraden

Pan Datel odpovídá také za organizaci interního LEGo shopu, takže s přehledem vysvětluje a odpovídá na moje dotazy proč nemohl někdo ze zaměstnanců sety koupit. Takže Sety se mohli z továrny dostat pouze jediným způsobem a to krádeží 

peki

3) Co bylo dál?

S p. Datlem jsme se domluvili na konkrétním  postupu, na jehož konci padlo  trestní oznámení, probíhá šetření jednoho nejmenovaného internetového obchodu (u kterého jsem koupil v pořadí třetí 10194), v  továrně LEGO ČR byla přijata  bezpečnostní opatření:
             
              -   upravení vnitřních směrnic a bezpečnostních postupů ve výrobě, skladu a transportu
              -   školení zaměstnanců a dodavatelů.
              -   mimořádných control
              -   zvýšení zabezpečení objektů.

Někomu se to bude zdát možná málo, řekne si on se brzo najde někdo další kdo přijde na to jak bezpečnostní opatření překonat a bude krást dál. Možná si ještě vzpomenete na loňské akce na Aukru, kompletní set v pytlíčkách chybí pouze krabice  :-\. Po několika upozorněních tenkrát také spadla klec .  

Mělo to tedy smysl ? Položil jsem tedy několik dotazů LEGu prostřednictvím p. Datla přímo v továrně LEGo v Kladně  obr 3(na fotce není p. Datel ten mne fotil  ;))

peki

4) Otázky položené LEGu

1/Otázka : Jsou krádeže LEGA  "OK" (vedení společnosti je toleruje, protože je to takový příspěvek k platu) ?

Odpověď: Společnost LEGO má dobře propracovanou bonusovou politiku. Novinky LEGO produktů nejsou její součástí.

2/Otázka: Je krádež a následná prezentace setu před uvedením na trh je v podstatě levný marketingový průzkumem trhu ?

Odpověď:LEGO nikdy neuvádí novinky na trh před oficiálním uvedením na trh, a to ani v rámci marketingové kampaně.

3/Otázka: Je LEGO sety  možné pořídit před oficiálním uvedením na trh ( zam. LEGO je mohou koupit v LEGO prodejně) ?.
Odpověď:Není to možné. Všechny LEGO produkty v LEGO obchodě jsou objednávány přes centrální system. Není je možné objednat před uvedením na trh.

4/Otázka: Má vedení společnosti navíc možnost (na rozdíl od řadových zam.) v LEGO prodejně koupit (a odnést) i sety, které se ještě neprodávají ani zam. LEGO?
Odpověď: Není to možné  Stejné podmínky platí I pro management společnosti (viz. následující předchozí otázka).


5/Otázka: Má vedení společnosti zájem na odhalování krádeží a zvyšování zabezpečení?.
Odpověď:LEGO management nechal vyšetřit případy které se objevily  a zvýšil úroveň bezpečnostního zajištění produktů LEGO v České Republice I na globální úrovni. Zajištění LEGO produktů- novinek má vysokou prioritu v konkurenčním prostředí na trhu hraček.

6/Otázka: Je nějaké doporučení co dělat, na koho a jakým způsobem se obracet (co by LEGu pomohlo) ?.
Odpověď:Uvítáme každou informaci, která bude konkrétní a pomůže nám v boji s kriminalitou na LEGO produktech. Příjemce informaci je ředitel bezpečnostního odděleni:

Kjeld.Langballe@lego.com, a to v češtině I angličtině.

Chci velmi poděkovat za spolupráci, kterou nám ve svém volném čase pomohl pan Pekárek.

peki

5) Závěr

Tento příspěvek  jsem nepsal proto abych někoho soudil. Každý svého štěstí strůjcem. Sám jsem měl na začátku spoustu pochybností. Nyní mám jasno a třeba pomůžu udělat jasno i někomu dalšímu. Vypomůžu si citací Jonase:

Citace od: Jonas kdy 06.03.2009, 09:39:37
..... Obhajovat zloděje, protože jsou "zručnější" než lidé, kteří si sem z Dánska přinesli svou firemní kulturu a důvěru v poctivost člověka, je hloupé. V Dánsku jsem žil a pracoval, a tak mi je to o to víc líto.

Při diskusích s Janem Bayerem  i p. Datlem, se opravdu mnohokrát ukázalo, že tady došlo k setkání dvou kultur. Bohužel máme ještě hodně co dohánět. Není to o tom , že: ,,Pravda a láska vítězí". Ale o tom, že některé věci se mezi slušnými lidmi nedělají.

Pokud někdo z vás narazí v budoucnu na podezřelé prodejce/aukce nemusí dělat nic, nebo může v češtině či angličtině upozornit přímo ředitele bezpečnostního oddělení :

Kjeld.Langballe@lego.com

gearcs

Je dobré vidět, že někdo je tak iniciativní, že vyřeší to, o čem se my ostatní jen pořád dokola dohadujeme. Za sebe musím říct, že i já jsem koupil jeden set se stejným odůvodněním prodejce, jak ho mohl získat dříve, než bude na trhu. I já jsem se nechal oblbnout a až časem mi došlo, že je kradený, možná i díky diskuzi zde na fóru. Jsem křesťan a nemám rád zloděje, proto chci za sebe Pekimu poděkovat, každé opatření proti zlodějům je úspěch.  :)

Frco

Ako podla mna tym, ze zamestnanci Kladna kradli Lego nikomu neublizovali :)
Povedzme, ze ty mas v sebe nejaky blok, ktory ti brani kupit takto ziskane Lego (naviac ked sa kupuje Lego z ebay, tak tam tiez ten povod je veeelmi tazke vystopovat), ale nie kazdy ma s tym taky problem :)
Neviem ci ti vadilo, ked si videl, ako si niekto na Aukre taketo Lego kupil za polovicnu sumu, ako ty v nejakom e-shope. Teraz neviem, ci ta hnala nejaka zavist, alebo ta osvietila jasna ziara, ktora ti kazala ist napravovat krivdy :)
Kazdopadne prinos pre spolocnost, resp. pre LEGO komunitu ako taku vidim skor negativnu ako pozitivnu. Pride mi to tak, akoze skupinka velmi dobrych stavitelov a zberatelov sa snazi zachovat LEGO dostupne len pre tych z "vyssich vrstiev", (pretoze, povedzme si narovinu, vybudovat nejaky MOC neni najlacnejsie) a dosahuje to tym, ze eliminuje akekolvek cesty k dosiahnutiu lacnejsieho Lega.

Blahozelam a tlieskam ti. Mozno aj vdaka tebe si nebudem moct na Aukre kupit set, ktory stoji v obchode 3000 a ja by som ho mal za 1800. "Srdecna" vdaka. Dufam, ze ti to zivot nejako oplati, tuto nezistnu pomoc druhym.

Micho

Citace od: Frco kdy 05.07.2009, 23:17:05
...
Blahozelam a tlieskam ti. Mozno aj vdaka tebe si nebudem moct na Aukre kupit set, ktory stoji v obchode 3000 a ja by som ho mal za 1800. "Srdecna" vdaka. Dufam, ze ti to zivot nejako oplati, tuto nezistnu pomoc druhym.

Týmto si sa veľmi nevyznamenal. Oficiálne podporovať kradnuté veci ... ???

Micho

Peki urobil kusisko dobrej práce. Vo veci, ktorá je nám mnohým nejasná a ani sme nevedeli ako to zistiť, urobil niečo konkrétne.

Peki to napísal veľmi diplomaticky. Zdôrazním, veľmi diplomaticky. Napísal o strete 2 kultúr ... Ja som rád, že to zistil a takto publikoval. Peki, dávam pred tebou dole klobúk. Máš moju úctu, pomohol si mi v týchto veciach urobiť jasnejšie. A verím, že aj mnohým ďalším.

Ondra

Citace   -   upravení vnitřních směrnic a bezpečnostních postupů ve výrobě, skladu a transportu
              -   školení zaměstnanců a dodavatelů.
              -   mimořádných control
              -   zvýšení zabezpečení objektů.

Podle všeho to nemělo žáden vliv, asi cca před 3 týdny mi byl nabídnut ke koupi set 10197 Ta nová hasičská stanice za 3500 kč, dimplomaticky jsem odmítl(Řekl jsem že nemám finance) a set nekoupil!Ten dotyčný už postnul na jisté místo fotky krabice(Jediné fotky na světe) a brzy dle jeho slov bude recenze... ::) .Takže megablocks, rovno k ničemu to nepomohlo.Dle mého názoru je to problém celého hlavního vedení kladenské pobočky, kteří to tolerují nebo se na tom sami podílejí.

A co mi na to řeknete ted...

5o

Nechcem nikoho obhajovať, ale kto vie so 100% presnosťou, že tento, alebo tamten set bol vyrobený v Kladne? Myslím ten nový, ktorý ešte nikto nedržal v ruke a nevidel vyrazené 4 číslie kódov, ktoré som už síce zabudol, ale niekde na tomto fóre je.
Mna by napr. zaujímala táto informácia, pretože mám dojem, že aj ostatné krajiny dajme tomu iba v Európe majú výrobný podiel a hádam aj kompletujú krabice. Pár krát sa tu síce písalo, aké je to v Kladne veľké a aké majú neuveriteľné kapacity, ale aj to už bolo pred časom a situácia sa mohla zmeniť. A keď mám napísať pravdu, tak teraz nemám toľko času aby som to tu prehľadával.
Preto lebo Lego...

peki

Citace od: Ondra kdy 06.07.2009, 00:29:00

Podle všeho to nemělo žáden vliv, asi cca před 3 týdny mi byl nabídnut ke koupi set 10197 Ta nová hasičská stanice za 3500 kč, dimplomaticky jsem odmítl(Řekl jsem že nemám finance) a set nekoupil!Ten dotyčný už postnul na jisté místo fotky krabice(Jediné fotky na světe) a brzy dle jeho slov bude recenze... ::) .Takže megablocks, rovno k ničemu to nepomohlo.Dle mého názoru je to problém celého hlavního vedení kladenské pobočky, kteří to tolerují nebo se na tom sami podílejí.

A co mi na to řeknete ted...


1) Pokud patříš k lidem, kterým to vadí a chceš s tím něco dělat tak můžeš:

Pokud někdo z vás narazí v budoucnu na podezřelé prodejce/aukce nemusí dělat nic, nebo může v češtině či angličtině upozornit přímo ředitele bezpečnostního oddělení :

Kjeld.Langballe@lego.com

2) Nikdo neříká, že se dá jedním univerzálním opatřením vše vyřešit. Jde o to vytlačit překupníky a prodejce kradených věcí na okraj společenského dění kam patří

 

S.t.a.l.k.e.r.

Citace od: Frco kdy 05.07.2009, 23:17:05
Ako podla mna tym, ze zamestnanci Kladna kradli Lego nikomu neublizovali :)
Nikomu... okrem svojho zamestnávateľa... tomu sa hovorí skutočná lojalita a dodržiavanie etického kódexu (ak sa tomu niekomu páči viac tak Desatora). Presne v duchu kto nekradne okráda svoju rodinu.

Aj ty si rovnakým spôsobom lojálny k svojmu zamestnávateľovi (ak už niekde zarezávaš, samozrejme) ? ? ?

peki

Citace od: Frco kdy 05.07.2009, 23:17:05
Povedzme, ze ty mas v sebe nejaky blok, ktory ti brani kupit takto ziskane Lego (naviac ked sa kupuje Lego z ebay, tak tam tiez ten povod je veeelmi tazke vystopovat), ale nie kazdy ma s tym taky problem :)

Teda pokud je ti opravdu 21 let a říkáš (na veřejném fóru), že nemáš problém s nakupováním kradených věcí, zatím co já mám jak říkáš nějaký blok (takže bych si asi měl dojít patrně za psychologem ), tak je to teda fak síla. Radši ani nechci vědět kde máš ten blok ty? Kradený auto byť za poloviční cenu už nekoupíš?  

Citace od: Frco kdy 05.07.2009, 23:17:05
Neviem ci ti vadilo, ked si videl, ako si niekto na Aukre taketo Lego kupil za polovicnu sumu, ako ty v nejakom e-shope. Teraz neviem, ci ta hnala nejaka zavist, alebo ta osvietila jasna ziara, ktora ti kazala ist napravovat krivdy :)

Vadilo mi, že tu ze mne a dalších slušných lidí dělá někdo vola. Tak jsem se chtěl přesvědčit jak to tedy je. Je mi jasné, že ty "bez toho bloku" nepřesvědčím a ani nehodlám.  Jenom doufám vlastně jsem si jistý, že těch slušných (tedy s blokem  ;D je zde většina)

 

Ravenhorn

Původ u setů, které ještě nebyly oficiálně vydány, jde z nějvětší pravděpodobností o krádež to ano a je jasno. U setů, které jsou normálně i v obchodech, tak už nepoznáš, zda byly kradeny nebo ne, tam už není možné zjistit původ.

Tj. pro mě je výsledek takový, že bych si nekoupil set, který je jasně poznat jako kradený, ale u setů, které jsou již vydané, to prostě nepoznáte.

P.S. Druhá strana mince. Lego taky není svatoušek a tím zdražením Lega to jen dokazují.  ;D
Castle, Pirates a Star Wars.

Frco

Kradnute auto je nieco trosku ine, tieto Lega boli brane priamo z tovarne. Elektroniku a podobne veci by som si nikdy nekupil, ale s Legom problem nemam. Navyse bud C32, alebo niekto z Kostiek upozornoval na tieto veci Jana Bayera ked tu bol osobne (opravte ma ak sa mylim). A to bolo pekne davno a nic sa nevyriesilo. Pride mi preto, ze to Legu absolutne nevadi, pretoze ta "strata" co pre nich vznikne je tak zanedbatelna, ako ked si ty kupis raz za mesiac malu kofolu.
Pamatam si ako na Aukre bolo SW Lego 6210 v pocte 20(!) kusov. Ved to ani nie je mozne ukradnut takto velke sety v takom mnozstve. Preto nevidim v tom zmysel dalej to riesit, ked druha strana nemala zaujem s tym nieco robit uz pred x mesiacmi.

otaznik

Citace od: Ravenhorn kdy 06.07.2009, 11:00:21

P.S. Druhá strana mince. Lego taky není svatoušek a tím zdražením Lega to jen dokazují.  ;D
To ale s tímhle "problémem" absolutně nesouvisí. I když možná, kdyby všechno prodali oficiální cestou!?

Hana129

Citace od: otaznik kdy 06.07.2009, 11:10:49
Citace od: Ravenhorn kdy 06.07.2009, 11:00:21

P.S. Druhá strana mince. Lego taky není svatoušek a tím zdražením Lega to jen dokazují.  ;D
To ale s tímhle "problémem" absolutně nesouvisí. I když možná, kdyby všechno prodali oficiální cestou!?

tak třeba nemuseli zdražovat a mohlo by být Lego levnější pro všechny  >:D

Ondra

Citace1) Pokud patříš k lidem, kterým to vadí a chceš s tím něco dělat tak můžeš:

Pokud někdo z vás narazí v budoucnu na podezřelé prodejce/aukce nemusí dělat nic, nebo může v češtině či angličtině upozornit přímo ředitele bezpečnostního oddělení :

Kjeld.Langballe@lego.com
Ano, samozřejně že mi to vadí.Nejenom z morálního hlediska(Tohle je jasná krádež), ale i z toho jak k tomu přijdou ti ostatní-Ve finále to fakt zaplatíme všichni...

Za distribucí těch nových hasičáren je prý opět zodpovědný uživatel neznámý, ta samá osoba jako u distribuce setu emerald.Divím se že ješte nedostal totální ban tady na kostkách...

Jméno bylo na přání smazáno

peki

Citace od: Frco kdy 06.07.2009, 11:00:49
Navyse bud C32, alebo niekto z Kostiek upozornoval na tieto veci Jana Bayera ked tu bol osobne (opravte ma ak sa mylim). A to bolo pekne davno a nic sa nevyriesilo.

1) Přečti si prosím pozorné co jsem napsal.
2) To že jsme všichni znali Jana Bayera,(kterého jsem na to upozorňoval v Brně já z C32 a otazníkem )  neznamená, že za všech je zodpovědný a všechno řeší Jan Bayer
3) Problematiku má na starosti :

Kjeld.Langballe@lego.com

Pokud máš něco relevantního můžeš mu napsat i ve slovenštině.

Nevím kde bereš tu jistotu, že se nic nevyřešilo. To že někteří kradou pouze dál znamená, že se ještě nepodařilo pokrýt všechny rizika. LEGo má zájem tyto věci řešit a žádá o poskytnutí informací.


5o

Citace od: peki kdy 05.07.2009, 20:28:23
              -   upravení vnitřních směrnic a bezpečnostních postupů ve výrobě, skladu a transportu
              -   školení zaměstnanců a dodavatelů.
              -   mimořádných control
              -   zvýšení zabezpečení objektů.
Takáto univerzálna odpoveď pravdepodobne nesplnila svoj účel. Pre nás laikov, ktorý sme v Kladne neboli a ani okolo nešli je zaujímavejšia iformácia typu:
Na základe xy skutočností sme vám pridali 20 nových kamier na nakladacom priestore, po 20 skrytých kamier vo výrobných a sladových priestoroch čím sme dosiahli celkovo 180 monitorovacích miest.
Je mi jasné, že toto sú dôverné interné informácie, ale pre zamestnancov majú okrem výchovného aj preventívne a až šokové dopady. Jedna vec je vlastniť fabriku a počítať zisk, a samozrejme rátať aj s nákladmi na energie, mzdy, reklamácie a iné straty.
Ale mne a asi aj viacerým z tohto fóra sa zdá, že sa s krádežami nič nedeje. Nie je tu spätná väzba, ak sa niečo rieši a či vôbec, to tu nikto nenapíše. Len sa tu osočujeme a obviňujeme a niekto si vynáša a zarába.
Hrať sa na mŕtveho chrobáka tiež nič nevyrieši, som rád, že táto téma tu je a vôbec máme priamu linku na zodpovedného človeka za bezpečnosť.
A to je len začiatok, veď keď niečo zaujímavé nájdem aj na eBay, prečo by som sa neopýtal na pôvod a doklad k nadobudnutiu? Bojím sa, že to budem iba sám, ale aj tak niekto musí začať. No a potom by sa dali aj pochybné pôvody Lega vytlačiť aj odiaľto, ale stačí iba chcieť. Čo ma bude stáť, keď upozorním adminov na kradnutý tovar na eBay? Pár minút a pár viet, prinajhoršom ukončenie a odpojenie.

Ale treba nejako začať, lebo sa to nakoniec obráti proti nám a nakoniec nikto nebude vedieť čo komu ukradol a podstrčil. Ešte, že sú občas aj v Tescu výpredaje, lebo by ma z tých dražieb asi šľahlo. ;D

P.S. V tej rýchlosti som spravil preklap a miesto občas som napísal očas. Ešte že nie ocas.
Preto lebo Lego...

peki

Citace od: 5o kdy 06.07.2009, 12:26:45

Takáto univerzálna odpoveď pravdepodobne nesplnila svoj účel. Pre nás laikov, ktorý sme v Kladne neboli a ani okolo nešli je zaujímavejšia iformácia typu:
Na základe xy skutočností sme vám pridali 20 nových kamier na nakladacom priestore, po 20 skrytých kamier vo výrobných a sladových priestoroch čím sme dosiahli celkovo 180 monitorovacích miest.
Je mi jasné, že toto sú dôverné interné informácie, ale pre zamestnancov majú okrem výchovného aj preventívne a až šokové dopady.

O konkrétních bezpečnostních opatřeních (kromě podání toho trestního oznámení), se opravdu nemůže mluvit, protože jak říkáš jsou to důvěrné informace. 

Citace od: 5o kdy 06.07.2009, 12:26:45
Ale mne a asi aj viacerým z tohto fóra sa zdá, že sa s krádežami nič nedeje. Nie je tu spätná väzba, ak sa niečo rieši a či vôbec, to tu nikto nenapíše. Len sa tu osočujeme a obviňujeme a niekto si vynáša a zarába.

Tento příspěvek je právě o tom, že se něco začalo dít. Jak to bude pokračovat záleží na nás všech  ;)





Marty713

Peki, díky. Plně souhlasím s Michem, když napsal:

CitacePeki, dávam pred tebou dole klobúk. Máš moju úctu, pomohol si mi v týchto veciach urobiť jasnejšie.

Je velice povzbuzující a motivující vidět, že jsou mezi námi stále lidé, kteří ctí jakousi morálku a dodržují pevná pravidla a jsou schopni je uplatnit nejen na svůj soukromý život.

Blahopřeji, pěkný úspěch.

P.S. Jinak to povídání se čte jak detektivka. :)

spolnet

pěkný postup, nicméně myslím, že se nic nezmění. stále tu píšete o tom, jak nkědo něco prodává, ale oficíálně nikomu nic nechybí :-/

právnící a lidé z Lega zřejmě umí zapracovat pouze v případě kdy vyjde nějaký negativní článek a požadují jeho stažení

franta


vasek

Citace od: otaznik kdy 06.07.2009, 11:10:49
Citace od: Ravenhorn kdy 06.07.2009, 11:00:21

P.S. Druhá strana mince. Lego taky není svatoušek a tím zdražením Lega to jen dokazují.  ;D
To ale s tímhle "problémem" absolutně nesouvisí. I když možná, kdyby všechno prodali oficiální cestou!?

Nechci se vyjadřovat k legálnosti či nelegálnosti nabytí Emerald Night - moc o tom nevím tak nemohu soudit. Jen taková poznámka k TLC - aneb oni do nás kamenem mi do nich chlebem.

Když přišla informace, že se bude od 1.7 09 zdražovat tak jsem si řekl, jasně Kč oproti EUR oslabila o cca 10 % tak se holt bude o 10 % zdražovat, vcelku logické. Ovšem jaké bylo moje překvapení když jsem se díval na nový set 8258 na S@H a zistil jsem, že cena buldozeru 8275 a 8258 je pro českého zákazníka stejná, ale  angličana stojí (v porovnání s 8256) jen 3/4. GBP ztratila za poslední cca rok cca 1/4 své hodnoty vůči Euru, ale žádná úprava cen se tu neděje, jen mi si to musíme nechat líbit, trh ve Velké Británii je prostě větší a konkurence asi také a tak si zdražit nedovolí, ale v Čechách to pro TLC není problém.
Klidně se na mne zlobte, ale i kdybych zjistil, že někdo prodává něco kradeného tak to hlásit nebudu, ne proto, že bych s tím souhlasil, ale proto, že se ke mně jako k zákazníkovi firma chová tak jako bych byl zákazník podřadný.  A teď do mne !!!

PS. Navíc necítím povinnost být udavačem, ale kradené zboží nekupuji !

Micho

Napíšem tu čisto môj názor. Tu nejde ani tak o TLC, výrobcu a distribútorov Lega. Tu ide o čisto individuálny postoj k tomu, čo je správne a čo je nesprávne.

V živote je veľa vecí nejasných a určite mnohé nie sú podľa nášho gusta. To priamo neovplyvníme resp. môžeme vyjadriť svoj postoj, čo je aj dobré, a keď tých postojov bude veľa a budú mať nejakú silu, tak je množné, že sa aj niečo zmení. Väčšina ľudí s tým rezignuje, sú aj takí, ktorí však trpezlivo vyjadrujú svoje postoje a snažia sa svoj názor a hlas vyjadriť. Nevieme však všetky súvislosti a dôvody, prečo stav nejakej veci je taký aký je. A dokázať neútočiť na to, napriek tomu, že máme iný názor, to je tolerancia a diplomacia. Na druhej strane neprestávať kľudne svoj postoj vyjadrovať naďalej, to je vnútorná integrita. Iní si zase ľahko hľadajú motiváciu a dôvody, aby mohli zdôvodniť svoje konanie a názory. V princípe to sa dá vždy.

Vecí, ktoré však môžeme priamo ovplyvniť, tie sú však na nás. Tu je naša priama zodpovednosť vysoká. A tie môžeme vo väčšej miere ovplyvňovať. Peki tu len poukázal na súvislosti a urobil to perfektne. Dokonca aj franta, ktorého si veľmi vážim, tu prispel po pol roku, takú silu cítil z Pekiho príspevku.  8)

Proste názory budú vždy rôzne. Nikto Vám ich neberie.  ;)

peki

Citace od: vasek kdy 07.07.2009, 09:17:44
PS. Navíc necítím povinnost být udavačem, ale kradenné zboží nekupuji !

To přeci po tobě nikdo nechce. Z mé strany to byla reakce na nikam nevedoucí diskuse v příspěvku Straky.

Citace od: Colonel32 kdy 06.03.2009, 12:43:37
Citace od: Shi-So kdy 06.03.2009, 12:32:43

Kdyz jste vsichni takovi "lidovi Samurajove" a mate overeno, ze to je kradene a chcete proti tomu bojovat, tak co Vam brani jit na polici CR a podat trestni oznameni???Nebo upozornit treba Aurko tym, kdyz je rec o aukru.....
Nadavat nekomu do zlodeju a holedbat se ze mi neni lhostejno to umi kazdej chudak, tak neco udelej kdyz ti neni lhostejno.....!!


Nic, jenže to nemá žádný smysl, protože Policie půjde do Lega, a Lego řekne, že jim nic nechybí, a Policie to uzavře s tím, že podezření na trestnou činnost se nepotvrdilo.

Právě to, že to Otazník už zkoušel a dopadlo to tak, jak je výše popsáno spoustu lidí tak štve.

Chtěl jsem se přesvědčit jestli je to LEGu jedno, jedtli opravdu nic nedělá. Zjistil jsem že to není pravda. Prezentoval co jsem zjistil. Od začátku mi bylo jasné, že se to někomu nebude líbit. Přišlo mi několik reakcí na SZ dokonce i na soukromý mail  :o
====================================================================================

Vážený pane,

velmi mne zaujaly Vaše příspěvky k tématu: "Fámy a skutečnosti aneb jak to bylo se setem 10194 Emerald Night". V dnešní společnosti se již málo kdy vidí člověk s takovým morálním krediditem, který se pustí do takovéhoto tématu. Vzhledem k tomu, že několik desítek až stovek setů (můj dohad) odcicených jejich výrobci je jen kapkou v moři v oceánu dnešní kriminality a také vzhledem k tomu, že nemám rád lidi, co "káží vodu a pijí víno" rozhodl jsem se vám napsat.
Jste si při vašem morálním kreditu skutečně jist, že všechny zakázky, které ve veřejném a státním sektoru získala firma, v níž jste předsedou představenstva, byly získány naprosto zákoným způsobem? Bude vám vadit, otevřu-li na toto téma někde na Internetu obdobné diskuzní téma?  Mohu se mýlit, ale jako pracovník organizace, která je zákazníkem této firmy, mám vcelku dost informací. Měl jsem za to, že se s korupcí ve veřejném sektoru, při dnešním politickém rozložení sil nedá nic dělat. Ale vaše příspěvky v diskusi "Fámy a skutečnosti aneb jak to bylo se setem 10194 Emerald Night" jsou mi inspirací.

Třeba někdy později budu mít odvahu se i podepast.
==========================================================================================
Moje odpověď

Dobrý den Afole@seznam.cz

Na začátek by možná stačilo mít odvahu se pod svůj dopis podepsat. Společnost S.ICZ a.s má prověrku NBU ČR na stupeň "Přísně tajné". Součástí této prověrky je monitorování i obchodní, hospodářské činnosti včetně účetnictví.

Na vaší otázku: "Jste si při vašem morálním kreditu skutečně jist, že všechny zakázky, které ve veřejném a státním sektoru získala firma, v níž jste předsedou představenstva, byly získány naprosto zákonným způsobem?" 

Odpovídám: "Ano jsem si jistý, že všechny zakázky jsou a byly získány zákonným způsobem"

Radovan Pekárek
============================================================================================ 
Mám opravdu radost, že tento můj čin dodá jak pisatel píše odvahy ostatním, a přenese se i do dalších oblastí našeho společenského života  ;D.

 

Aki

Peki
Velmi, velmi ti děkuji.
To co jsi udělal (a vlastně stále děláš) mne naplňuje radostí.
Před časem jsem se rozhodl z Kostek odejít a i když jsem si to hned neuvědomil, tak schvalování a podílení se na zlodějně bylo jedním z hlavních důvodů proč jsem se tak rozhodnul.
Je mi velmi těžce pokud čtu reakce Frca a spol. na toto téma. V dalším mém koníčku je podobná morálka naprosto nemyslitelná a okamžitě všemi odsuzovaná. Pokud se tady něco takového objevuje, je to pro mne naprosto nepřijatelné a byl jsem rozhodnut toto fórum raději nenavštěvovat než číst reakce lidí schvalujících krádeže, či dokonce se veřejně přihlašujících k podílu na tomto. Takovéto lidi pokládám všechny za zloděje.

Takže ještě jednou děkuji za naději, čestnost a férovost.

A ještě jednu věc si neodpustím: zásadový člověk nerozlišuje zda je okradený můj přítel či nikoli. Tato fakta se nepodmiňují tím zda byl zlodějem kamarád, nebo ne. Krádež je pořád krádež.

To, že jsme se nakonec po několika měsících "vrátil" s tímto tématem přímo nesouvisí.

Siegnord

 Máš můj veliký obdiv Peki. Svou činností zvedáš morální úroveň fóra a zároveň je radost číst, že jsou i jiní AFOLové než Frco a spol.  :-*