Když něco nevím, tak se zeptám

Založil Hacislav, 14.05.2014, 01:15:40

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

peki

Citace od: hawran kdy 03.05.2021, 14:49:02
Já jsemto řešil jednou přes poštu a od té doby NIKDY neobjednávám ze zemí mimo EU... je to voser... zaplatíš 3% clo a 21%DPH... Užij si set :)
A pokud si dobře pamatuju tak si pošta naúčtuje ještě něco za to zprostředkování... tuším 100 Kč

Jo tak nějak, prostě strašné  :-X

šipka

přesně, jak je popsáno výše. Pěkný opruz  :(

zde je citace z emailu od celníků :

Informace k výpočtu celního dluhu:
Co se započítává do celní hodnoty, resp. do základu pro výpočet cla a DPH při propouštění zboží do režimu volného oběhu celním úřadem:

Do celní hodnoty dováženého zboží, tedy do základu pro výpočet cla, se započítává:
1. vlastní hodnota zboží
2. poštovné


Do základu pro vyměření cla, tzn. do celní hodnoty zboží  se od 1. 5. 2016 zahrnuje poštovné a to v souvislosti s nabytím účinnosti PROVÁDĚCÍHO NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2015/2447 ze dne 24. listopadu 2015. Dle stanoviska GŘC (https://www.ceskaposta.cz/documents/10180/483930/stanovisko-celni-spravy.docx/), musí být poštovné přičteno i v případě, kdy je poštovné zdarma (free shipping, free postage) a pokud není uvedena jeho výše, vypočítají se podle přepravních služeb používaných pro stejný druh přepravy.


Do základu pro výpočet DPH se započítává:
1. vlastní hodnota zboží
2. poštovné
3. clo, pokud je vyměřeno,
4. vedlejší výdaje vzniklé do prvního místa určení v tuzemsku


Mezi vedlejší výdaje dle zákona o DPH patří např. i poplatek za služby celní deklarace, který je stanoven ve výši 200 Kč (neobchodní zboží) dle platných poštovních podmínek - Ceníku základních poštovních služeb.


Osobně byla možnost vyřešit ale celník mě odradil s tím, že pokud chci ano, mohu vyzvednout osobně ale není to prý záležitost na hodinu :(

hawran

#962
jo to je pravda, do poplatku je zahrnuto i (obvyle nemalé) poštovné.
No prostě židovina nejvyššího kalibru...

Mimochodem od osobního vyřízení tě zrazuju předem, přijdeš tam a oni ti řeknou: doložte to a to, ty vytáhneš mobil a oni řeknou: nenene, pěkně vytištěný... a ty: ale já to nemám vytištěný, a oni: to nás nezajímá nashledanou...

To je fakt lepší se nechat zastoupit poštou a poslat jim dokumenty podle jejich seznamu, obvykle stačí i screenshot pokud nemáš doklad mailem
Bricks Forever!

rainfall

Tak to mam doma. Balik prisiel super zabaleny bez poskodenia z Hong Kongu a dokonca dali ochranu na rohy krabic.
Celkove poplatky ma vysli na dalsich ~3k, vychadzali z ceny, co uviedol odosielatel na baliku (hodnota $400 USD). Ale mam radost, pozrite na to.. ;)


Aspon budem moct casom rozsirit PIRATE ostrov..
https://www.kostky.org/forum/index.php?topic=52529.msg284697#msg284697
LZ

fanda

Chci udělat páru BéEsku 213.9 alespoň černou (v bud. možná zelenou). K té jsou potřeba kola menší než M od BBB. Takže např. od Brick Train Depot kola #6.
https://bricktraindepot.com/shop/wheels/

A mám na vás dotaz: zkoušel jste už někdo kola od této firmy? Trochu se bojím toho 3D tisku.

hawran

Nejprve si zkus na internetu najít detailní obrázky těch kol případně nezávislé recenze

3D tisk se kvalitativně dost posunul k lepšímu + u 3D tištěných dílů dělají někteří výrobci dodatečnou úpravu povrchu (leštění, broušení) aby na dílku nebyly vidět ty "vrstvy" po tisku.

Mrkni na Google, určitě tam něco k nalezení bude.

K.
Bricks Forever!

hobby

#966
fando, pokud by to byla šestistudovka, tak malá kola od elektro-podvozku jsou akorát (viz - stavěno dávno, dávno). Nijak ti neradím, jen konstatuji. Ale protože vím, že ty stavíš vícestudovky, tak tam je to asi třeba.
Jinak, ta mašinka se mi vždy líbila a líbí, tak jsem zvědavý na tvoji verzi.
PS:
Ješte se sem vracím ukázat místo fandy tu lokomotivu, protože až na výjimky nikdo neví, o jakou jde (je dobré u všeho odkazovat na zdroje).
Ta mašinka např. jezdí jako "retro" v turistické sezoně na trati Beroun- Praha (jak Mirek dobře ví)
http://www.zeleznicnipoklady.cz/produkt/bs-200-213-901/

fanda

Ta tvá je hezká, ale na fotce skutečné mašiny vidíš, že má kola vůči "tělu" maličká - ta, co já asi koupím, odpovídají průměrem lépe ve spojení se 7 study (budu mít kotel 3 study). A když zelený zbytek, TAK MUSÍ BÝT kola červená!

Každopádně mi nikdo dosud neodpověděl na mou otázku. Neříkejte mi, že jsem největší magor, kterému záleží tolik na věrnosti modelů.  >:D

DarrickCZ

Lidi prosím jaké kamenné obchody v ČR prodávají lego případně jestli je lze nějak rozdělit na třeba Pompo prodává velké sety (myslím že měli koloseum na prodejně ale určitě jsem tam potkal horskou dráhu). Kaufland - malé sety převážně friends. případně ve kterých obchodech jde narazit na slevy které nejsou na internetových obchodech (třeba v globusu jsem narazil na set který byl levnější než na heurece).

STARHAWK

Citace od: DarrickCZ kdy 23.05.2021, 13:02:08
Lidi prosím jaké kamenné obchody v ČR prodávají lego případně jestli je lze nějak rozdělit na třeba Pompo prodává velké sety (myslím že měli koloseum na prodejně ale určitě jsem tam potkal horskou dráhu). Kaufland - malé sety převážně friends. případně ve kterých obchodech jde narazit na slevy které nejsou na internetových obchodech (třeba v globusu jsem narazil na set který byl levnější než na heurece).

Dracik ma siroky sortiment, okrem exclusivit (niektore ale maju ako tie portrety a teraz som videl aj lod vo flai) a ma 15% na vsetko lego - cize novinky kupujem tam

STARHAWK

Chalani, mate ulozene tie navody na Kombimodely pre Kaufland ?
Zo stranky Kausland.sk ich uz odstranili, ma niekto info preco ?

https://www.kostky.org/forum/index.php?topic=53392.0

Marty713

Taky jsem si toho všiml. Nevím proč. ???
Můžu jen nabídnout návody na oba mé modely, ale Tomik bude mít určitě všechny někde uložené.

Brouk
Ponorka

Jerson

Ahoj.
Rád bych se se synem víc věnoval stavění Lego Technic. Mám kloubový dampr (42114), teréňák 42099 a pár dalších menších setů. Rád bych se postupně propracoval k tomu, že zvládnu postavit šestikolový náklaďák se dvěma rychlostmi, který projede i terénem. A tady jsem narazil na problém.

Nemám strojní vzdělání, takže z hlavy nedokážu postavit takové věci jako poháněná řiditelná náprava, převodovka, odpružení a další. A i když tyhle prvky v obou zmíněných setech jsou, tak je pro mě nemožné je nějak přestavět, protože díky integraci do zbytku modelu na nich nedokážu udělat žádnou úpravu, abych zachoval funkčnost.

Zkusil jsem najít návody na stavění na Youtube, ale jsou pro mě nepoužitelné.

Takže - existuje nějaká sbírka návodů takových mechanismů v knižní podobě, nebo prostě v tištěné formě, ve které bych si mohl prohlédnout jednotlivé prvky a pochopit jejich fungování, než je budu zkoušet kombinovat? Našel jsem pouze The Lego Technic Idea Book: Simple Machines, ale nevím, zda by splňovala moje potřeby a požadavky.

HD

Strojní nebo obecně technické vzdělání není pro stavbu LEGO modelů potřeba - ačkoli díky němu člověk má povědomí, co která část modelu znázorňuje, jak vypadá ce skutečnosti, to je pravda, nicméně tím to končí, dále pokračuje jen prostorová představivost a zkušenosti z dříve postavených modelů.
Je to jako ve všem - o tom, postupně se od jednodušších úkolů/modelů doatat postupně k těm technicky propracovanějším a náročnějším, postavit si z výzkumných důvodů různé části různých setů dle návodu, nebo i bez něj, nebo i nejaký MOC, ke kterému autor zveřejnil návod. Vřele doporučuji alternativní C a D modely z Rebrickable.com.
Na YT je také hromada videí ukazujících možnosti a základní mechanismy, ale je to v současném množství náročná rešeršní činnost.
Z literatury doporučuji tu zmíněnou, měla by jít sehnat i jako pdf zdarma, pokud se nepletu, autor má mimo jiné na YT svůj kanál, a pak ještě Unofficial Builder's guide.
Pokud Vás zajímá přehled mojí tvorby, následujte link na rozcestník:
https://linktr.ee/horcikdesigns

Lord_Maxx

Ahoj,

doplním, že se jedná o člověka s přezdívkou Sariel, konkrétně o publikaci The Unofficial LEGO Technic Builder's Guide, 2nd edition (released October 2016) (http://sariel.pl/books/ (pokud se nepletu), Youtube pak Sariel's Bricks & Pets https://www.youtube.com/user/searme. Sám nejen při dlouhé chvíli listuji touto knihou a čtu si.
Fanda Lego Technic

Foton

Simple machines asi úplně zdarma není, ale její (mladší?) sestřička Tora No Maki je legálně ke stažení (a zaplacení až posléze 10USD) http://www.isogawastudio.co.jp/legostudio/toranomaki/en/
Knížka od Sariela je boží, obzvláště pokud chceš stavět z Technicu.
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

HD

#976
Citace od: Foton kdy 23.08.2021, 13:18:38
Simple machines asi úplně zdarma není, ale její (mladší?) sestřička Tora No Maki je legálně ke stažení (a zaplacení až posléze 10USD) http://www.isogawastudio.co.jp/legostudio/toranomaki/en/
Knížka od Sariela je boží, obzvláště pokud chceš stavět z Technicu.
Jo, omlouvám se za šíření bludů, zaměnil jsem si tyto dvě publikace. Díky za opravu.
Pokud Vás zajímá přehled mojí tvorby, následujte link na rozcestník:
https://linktr.ee/horcikdesigns

milanv

#977
Přidám poznámku: Sarielova kniha je výborná v tom, že je to celé koncipované jako učebnice, ne jen hotové návody. Od katalogu Technicových součástek (k čemu co vlastně je), přes jednoduché stroje (převody, páky) po motorizované záležitosti. A ke všemu i ukázkové složitější modely. Tlustá a skvělá kniha, koukám do ní pořád.

Japonská knížka jsou jednoduché stroje ve formě fotek (inspiruje to člověka k pochopení stroje) seřazené do kapitol podle druhu pohonu apod. Takže autíčko na pružinu, hrátky s magnety apod.
Pán na Žlutém hradě

STARHAWK

Neviete ci set 75319 - Mandalorianska kovacna je nejak exkluzivny pre Lego obchod ?

Mal byt v predaji od 1.9. (September), ale zatial ho nevidim v obchodoch.

Cakam napr na Dracik kde som kupil predosle dva mandalorianske sety este den pred tym ako mali vyst, takze Dracik sa uz celkom zlepsil v dostupnosti noviniek hned po vydani.

starbuilder

Citace od: STARHAWK kdy 06.09.2021, 12:40:48
Neviete ci set 75319 - Mandalorianska kovacna je nejak exkluzivny pre Lego obchod ?

Mal byt v predaji od 1.9. (September), ale zatial ho nevidim v obchodoch.

Cakam napr na Dracik kde som kupil predosle dva mandalorianske sety este den pred tym ako mali vyst, takze Dracik sa uz celkom zlepsil v dostupnosti noviniek hned po vydani.

Ano je to surprise set, ale možná by se mohl časem objevit v několika normálních obchodech. Občas má surprise sety třeba pompo, ale je to klidně i několik měsíců po vydání, i když třeba https://brickset.com/sets/71742-1/Overlord-Dragon , což je taky surprise set naskladnili v pompu už necelý měsíc po vydání.

Mr. Cube

Citace od: STARHAWK kdy 06.09.2021, 12:40:48
Neviete ci set 75319 - Mandalorianska kovacna je nejak exkluzivny pre Lego obchod ?

Mal byt v predaji od 1.9. (September), ale zatial ho nevidim v obchodoch.

Cakam napr na Dracik kde som kupil predosle dva mandalorianske sety este den pred tym ako mali vyst, takze Dracik sa uz celkom zlepsil v dostupnosti noviniek hned po vydani.

Já to koupil přímo na LEGO shopu, zatím nejrychlejší doručení, 1. 9. objednáno, 2. 9. dodáno.  :o

STARHAWK

Citace od: starbuilder kdy 06.09.2021, 14:54:48
Ano je to surprise set, ale možná by se mohl časem objevit v několika normálních obchodech. Občas má surprise sety třeba pompo, ale je to klidně i několik měsíců po vydání, i když třeba https://brickset.com/sets/71742-1/Overlord-Dragon , což je taky surprise set naskladnili v pompu už necelý měsíc po vydání.

Dik za objasnenie.

Citace od: Mr. Cube kdy 07.09.2021, 08:53:43
Já to koupil přímo na LEGO shopu, zatím nejrychlejší doručení, 1. 9. objednáno, 2. 9. dodáno.  :o

Uvidim, ako budem netrpezlivi :) ten set uz mat.
Mam tam par bodov na minutie.
Nechcem ale platit postovne, takze by som musel nieco prihodit.
Pozrem ci sa tam nenajde par veci co su exclusivne pre Lego shop ako bol ten battle pack pre HP s roznimi carodejmi.
Skoda, ze u nas stale nefunguje Brick & Pieces, objednal by som nejake zvieratka - strasna diskriminacia toto ze vsetky okolite staty to maju len mi nie.
Asi budem muset nastartovat nejaku kampan za to a vyburcovat ludi na soc. sietach, nech im tam zacnu vyvolavat a pozadovat to - to by si snad management mohol vsimnut ked im tam vyskoci viac volajucich na zakaznicky servis

folkov

Ahoj, můžete mi poradit, chci osvětlit lampy (ty provrtám na LED diodu) a domy (LED pásek)...čím to napájet, regulovat...?

juggleman

Ahoj,
tohle Ti asi moc neporadi, ale ja jsem si za pomoci kamarada elektrotechnika udelal toto:
http://www.juggle.cz/LEGO.asp#3
(hledej LED osveteleni, pokud se Ti to tam samo nescroluje).
Napajim to normalne nabijeckou na mobil.

fulda

Citace od: folkov kdy 09.09.2021, 08:36:02
Ahoj, můžete mi poradit, chci osvětlit lampy (ty provrtám na LED diodu) a domy (LED pásek)...čím to napájet, regulovat...?
Mám tu na stole takovou stavebničku napájenou z USB nabíječky. Ale ještě to není hotové, ještě tak týden dva na dokončení.
Až to bude hotové, dám sem někam popis.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

folkov

Děkuji, každá rada nad zlato  :)

fulda

Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

MLT

Ahoj

Dotaz spíše na MOCaře, co elektrifikují.

Čím, respektive jakým typem vrtačky vrtáte a včem si dílky upínáte ?

Potřebuji vrtat např. plate 1x1 nikoli do plochy, ale skrz hranu průměr cca 0,7 mm.   
Mám jak modelářskou vrtačku se stojanem http://www.tv-servis.cz/prodej/naradi/vrtacky/vrtacky2.htm#VDS012 Není špatná, ale jen pro vrtání větších dílků.
Pořídil jsem si i modelářský svěrák https://sveraky-a-svorky.heureka.cz/stanley-1-83-069-modelarsky-polohovaci-sverak/ ale také mi nevyhovuje. Dílky upne, nepoškodí, udrží.... ale já zase "neudržím" vrtačku v ruce tak, aby mi "nesklouzla" při navrtávání po ploše dílku....

prosím o radu, zda máte někdo nějakou zkušenost a co Vám vyhovuje.

Díky.

starbuilder

Citace od: STARHAWK kdy 06.09.2021, 12:40:48
Neviete ci set 75319 - Mandalorianska kovacna je nejak exkluzivny pre Lego obchod ?
Mal byt v predaji od 1.9. (September), ale zatial ho nevidim v obchodoch.
Citace od: STARHAWK kdy 08.09.2021, 13:45:40
Uvidim, ako budem netrpezlivi :) ten set uz mat.

Možná už máš ten set každopádně už je v několika normálních obchodech, náhodou jsem to zahlédl v alze a mají to tam zároveň asi nejlevnější (respektive alespoň stejně jako na lego shopu), tak tady je kdyžtak odkaz.
https://www.alza.cz/hracky/lego-star-wars-75319-kovarna-mandalorianske-zbrojmistryne-d6711896.htm
https://www.alza.sk/hracky/lego-star-wars-75319-kovacna-mandalorianskej-zbrojmajsterky-d6711896.htm

milanv

Jak přimět samolepky, aby držely i na oblých dílech?

Samolepka (samozřejmě originální, ve výborném stavu, první odlepovač, najeto 0 km apod.) přilepená na kulatý díl udělá po několika hodinách až jednom dni "pop!" a oba její konce se odlepí. Ano, na její obranu přiznávám, že ji lepím na round brick 1x1 a jiné díly podobného průměru, takže zakřívení je poměrně velké,ale stejně bychčekal, že samolepka sama lepí. Máte s tím někdo zkušenosti? Já to musel teď vyřešit ne-pure lego, i když veeelmi opatrně, abych to mohl vše rozebrat zpět bez poškození dílku ani samolepky.
Pán na Žlutém hradě