(Vlastní) - Microscale

Založil milanv, 14.02.2017, 04:20:23

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

milanv

Londýn: Walkie Talkie


London Walkie Talkie skyscraper by Milan Vančura, on Flickr

Edit alias popis:

Hlavní výzva byl samozřejmě nejen křivočarý (křivoplochý?) tvar mrakodrapu, ale i jeho nesouměrnost. Ta de facto znemožnila jakoukoli konstrukci, kde by byly jednotlivé stěny spolu spojené. Úkol tedy byl vymyslet univerzální nosnou konstrukci, na kterou by se jednotlivé stěny mohly po částech a zcela nezávisle "navěsit". Což celé ztěžuje fakt, že v přízemí je místo pouze 6x6 studů. Musel přijít na řadu Technic. Horní část je jednodušší, ze tří stran jsou stěny svislé, takže už šla vystavět z bricků. Nahoře je pak zahrada s vyhlídkovými terasami. V reálu je vidět mnohem líp než na fotkách, kde vadí odrazy od průhledných stěn. Jediná část, kde jsou (pouhé dvě) trubičky použité na konstrukci, je tedy střecha.

Velikou pomocí v plánování a měření byla stránka s kótovanými bokorysy mrakodrapů na Flickru, uživatele The Shard Baby 1998.

Zajímavosti z reálu: stavba vzbudila velkou pozornost. I jinak tolerantní a modernismu naklonění Londýňané těžko rozdýchávali nejen když jim budova zapalovala auta ve vedlejší ulicích, protože architekt ve škole chyběl na téma Parabolické zrcadlo, ale celkově svou nabubřelostí. Tomik to krásně popsal ve svém komentáři: "jako nějaká divná houba". Ano, to není náhoda, proč tato budova získala Carbuncle cup, "ocenění" za nejhnusnější stavbu Londýna za rok 2015.
Pán na Žlutém hradě

milanv

#1
Londýn: Okurka


London Gherkin skyscraper by Milan Vančura, on Flickr

Edit alias popis:

Oproti druhé budově, 30 St Mary Axe alias Gherkin si po počátečních posměšcích na téma podobnosti tvaru s pánským přirozením získalo nejen oblibu Londýňanů, ale i skutečná architektonická ocenění. Zvlášť když vyšlo najevo, že tady tvar rozhodně není samoúčelný, stejně jako konstrukce. Uvádí se, že provozní náklady jsou kolem pouhých 50% oproti podobně velkým a vybaveným kancelářským budovám. Zajímavostí také je, že na skutečné budově jsou všechny skleněné tabule rovné, tj. ploché. Jediná vyboulená, tvarovaná část je až úplný vrchlík. To mě inspirovalo, že jsem na modelu docílil téhož. Tedy téměř, kromě vrchlíku je kulatý ještě ten "širší vrchlík", z komínku mašinky. (Díky, Dito! Zachránila jsi mě, jako už tolikrát!)

Ano, při konstrukci pláště jsem se snažil držet stejných principů jako na skutečné budově. Po několika testech jsem zjistil, že nejlépe vychází stavět po trojpatrech: na kruh z trubičky se zavěsí 24 plate 1x1 with ring a na každou z nich se šikmo nacvakne za prostřední stud dvojvrstvá plate 1x3. Vznikne tak opravdu "trojpatro" za šikmých pruhů. Pak už jen výpočet podle fotografie, upravit podle něj průměr každého trojpatra, aby se vytvořil správný tvar, a zbývá už jen vrchní kužel. Tam je použitý podobný princip, jen detailněji.

Každé trojpatro je uchycené (a ve tvaru držené) křížem z trubiček, uprostřed spojené Brickem 1x1 with studs on sides. Tyto bricky (a distanční kroužky round plate 1x1 s dírou) tvoří středový "pilíř" celé budovy, na něm celá konstrukce stojí. Z toho jasně každého AFOLa napadne, že to musí být křehýnké. A proto jsou zvolené v něm samé kostky s dírou nahoře, aby se celým pilířem dala protáhnout trubička (Hose 32L), až do podstavce (terénu). Celá konstrukce je tak neuvěřitelně pružná a pevná, jak stavby v Japonsku, co mají vydržet zemětřesení. Při transportu se obávám jedině odpadlých kachlíků. což je legrační, toho by se měl obávat HorcikDesigns...

Komu přijde popis dlouhý a nepochopitelný, pro toho mám dalších minimálně tisíc slov - ve formě obrázku  >:D

Poslední zajímavost je, že mě dcera vyhecovala: "Tati, dobrý, ale už jsi někdy viděl dům bez lidí?". A proto ten dav uhánějící šopovat za diskontní ceny. Jsou v měřítku. Měřil jsem je šuplerou a mají mezi metrem osmdesát a dvěma metry dvacet. To mi snad Martine odpustíš. Nota bene, má snad někdo něco proti nám trochu vzrostlejším??  >:D
Pán na Žlutém hradě

Izabella08

Milane, to je naprosto úžasné!!!!! Velký obdiv a hodně chvály.

Petronel

Velmi dobrá práce Milane. Vybral sis velmi zajímavé kousky a zpracování je perfektní!

Aki

Ty bláho Milane, to je naprosto senzační. Dívám se na to v němém úžase.  :o

Martins

To je teda mazec, technika, kterou já nazývám pracovně "modelína", tedy model vytvořený z modelíny a obalený kostkami, je fakt úžasná. Vybral sis to nejšílenější co bylo na výběr a postavil to šíleně pěkně - šílenče! Doufám, že se to dá transportovat....  >:D

Martins

Jo a asi bych stál o prezentaci tvých děl v samostatném vláknu v sekci Mikroscale, možná by stálo za to prozradit nám něco zevnitř staveb... Předem dík.

peki

Citace od: Martins kdy 14.02.2017, 08:08:08
...... technika, kterou já nazývám pracovně "modelína", tedy model vytvořený z modelíny a obalený kostkami.......

No to si děláš pr*del  >:D Tohle bez tý modelíny přece nejde postavit postavit. Pořád si říkám že se nebudu divit, a pořád se divím. Ty stavby jsou čím dál "šílenější".

Martins

No právě, nejde to....  >:D

Tomik

Tak ta "okurka" mi vyrazila dech - fakt hustá stavba. Když jsem viděl ty Milanovy koncepty v LDCadu, tak jsem si moc dobře nedokázal představit, že by to mohlo fungovat a ono to opravdu klaplo. Co se týká té druhé budovy, tak ta je sice také suprově provedená, ale pokulhává předloha - spíš než nějaký mobil mi to připomíná nějakou houbu.
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

Vasyk

Uff... co na to říct. Už když jsem viděl ten návrh, tak mi to hlava nebrala. Výsledek je pěkný "masakr". Těším se, až to bude vše komplet u sebe.

Jonas

Neuvěřitelné!
Těším se, až nám prozradíš, jak jsi to stavěl.
Jonas - Můj Brickshelf

šipka

Také se přidávám k obdivu a prosbě,  jestli odtajníš know-how okurkové stavby  ;)

HD

Zírám, a přidávám se k zástupům o odtajnění řešení vnitřku (jestli jsi se držel původního konceptu, nebo jsi přišel s řešením novým)
Pokud Vás zajímá přehled mojí tvorby, následujte link na rozcestník:
https://linktr.ee/horcikdesigns

milanv

Moc děkuju za všechny komentáře a pochvaly. Věřte nebo ne, čekal jsem všechno možné, ale tak vřelé přijetí opravdu ne. Asi je to tím, jak dlouho mi to trvalo postavit a že v mých očích už byly dávno "okoukané" :)
Dokonce obě stavbičky dostaly tu čest a dostaly se do výběru na ArchBrick, stejně jako Pantheon a Vítězný oblouk naše Pana vedoucího!  ;D

Do prvních příspěvků jsem dal popisy stavebních postupů a obrázky. Užívejte!
Pán na Žlutém hradě

matka

Milane, jsi kouzelník!
Paní na Žlutém hradě

Martins

Milane, nejsi jen kouzelník, si navíc REBEL! Nejen, že nepoužíváš modelínu, navíc opět nerespektuješ pravidla a cpeš mi tam lidi! Na stavění si vezmu šupléru...  >:D

Moc díky za intro do nitra, je to úchvatné a nejhorší na tom je, že to vypadá tak jednoduše...

Daniel

Hodně těžká a kontroverzní předloha (obě dvě stavby) ale tvůj výsledek v Micro je povedený ;)

HD

Pokud Vás zajímá přehled mojí tvorby, následujte link na rozcestník:
https://linktr.ee/horcikdesigns

Petronel

Whuahaa! Tak to je paráda! Tohle mně se nikdy nepovede, aby o mně psali na BB.
Gratuluji!
Milane měl by sis to vytisknout a dát do rámečku jako diplom.  :D

LukaMull

To je úspěch! Zasloužený  ;)

Pool

Vypadají perfektně  :o, vedle toho ty naše, budou jako z Minecraftu  ;D

milanv

Díky za gratulace!

Sám jsem z toho ještě v šoku, že si toho vůbec všimli. A ještě aby mě vybrali...

Petronel: je to lákavé, ale když mě víc baví už přemýšlet nad další stavbou. Ale zase - co budu jinak ukazovat vnoučatům, co? :)

Pool: Ať tě to ani nenapadne! Žádný Minecraft! Strach z krabicoidnosti byl můj největší, na tomto projektu. Za sebe jsem to vyřešil volbou budov. Tak mě v tom podpoř a nevyhrožuj!  ;D
Pán na Žlutém hradě

Igorus

Milane, jako fakt, tys (nebojím se říci) génius a kouzelník s flex trubičkami v jednom  ;)

A dodatečná gratulace k BB  ;D