10212 Imperial Shuttle

Založil Darth, 25.12.2010, 18:25:47

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Darth

10212 Imperial Shuttle
Datum vydání: Září 2010
Počet dílků: 2503
Cena: 6700 Kč (shop.lego.com)

Tentokrát byl v mém "cinema pokoji" ubytován švagr, proto jsem byl nucen stavbu provádět ve stísněných prostorách mého pokoje, pracovny a ložnice zároveň. Tolik zdůvodnění stavby na  posteli i focení na poměrně přeplněném pracovním stole.

Krabice: Není o mnoho větší než u Obi Wanovy stíhačky, na to že je rozdíl v ceně stavebnic téměř 4000 Kč, nepůsobí příliš impozantním dojmem (jako třeba UCS Falcon nebo UCS DSII). Otevírání krabice je v tomto případě boční, tady také žádné překvapení.

http://i57.photobucket.com/albums/g235/PeterKoudy/Sbirka_lego/UCS/10212/DSC02024.jpg
http://i57.photobucket.com/albums/g235/PeterKoudy/Sbirka_lego/UCS/10212/DSC02027.jpg

Po otevření krabice se vysypala hromada sáčků, které nejsou číslovány, čtyři díly návodu a aršík samolepek. Naštěstí v mém případě byly návody jen trochu pomuchlány a samolepky uvnitř jednoho z nich, tedy v pořádku.

http://i57.photobucket.com/albums/g235/PeterKoudy/Sbirka_lego/UCS/10212/DSC02028.jpg
http://i57.photobucket.com/albums/g235/PeterKoudy/Sbirka_lego/UCS/10212/DSC02029.jpg

Dílky jsou v sáčcích uspořádány poměrně logicky, ale sáčků je obrovské množství, že jsem neměl ani dost nádob kam tyto sáčky vysypat. Budiž útěchou, že po dokončení prvního návodu je spotřebováno cca 70% objemu kostek, takže se pak hledá mnohem příjemněji. Co potěšilo je uzavření malých dílků do menších sáčků, které jsou součástí těch větších (např. technic spojky, dílky 1x1, 1x2, bricky 1x1 s otvorem).


Stavba:

Návod 1

První návod započne samotným trupem lodi a pokračuje až téměř do dokončení samotného trupu a základny kokpitu. Stavba probíhá poměrně rychle, žádné stresové situace, skládání složitých celků, vše je logicky uspořádané, poměrně rychle se připojí boční okrouhlé části a je radost sledovat linie lodi. Trup je dokončen kromě zadní části, ve které jsou umístěny poměrně bytelné technic prvky, do kterých se později upevní hlavní (horní) křídlo. Základna kokpitu se připojuje technic osami, po osazení je vše pevně spojeno pomocí tiles (takže se nekoná odpojitelný kokpit, který podle některých informací na některých shuttles byl - ale pravděpodobně ne u tohoto raketoplánu).

http://i57.photobucket.com/albums/g235/PeterKoudy/Sbirka_lego/UCS/10212/DSC02035.jpg
http://i57.photobucket.com/albums/g235/PeterKoudy/Sbirka_lego/UCS/10212/DSC02037.jpg
http://i57.photobucket.com/albums/g235/PeterKoudy/Sbirka_lego/UCS/10212/DSC02038.jpg
http://i57.photobucket.com/albums/g235/PeterKoudy/Sbirka_lego/UCS/10212/DSC02039.jpg

U této části bych chtěl varovat všechny stavitele - dávejte dobrý pozor u montáže ozubených koleček. Já je umístil podle středové osy (aby se obě části lícovaly) a to byla chyba, na kterou jsem přišel až po uzavření zadní části lodi (tedy návod 3) a namontování klik, kterými se ovládají křídla - při otestování jsem zjistil, že každá část se pohybuje opačným směrem (tedy přední kolečka nahoru a zadní dolů a naopak, a to na obou stranách). Následovalo rozebrání spodní strany a ovládacího systému a přehození ozubených koleček - nebylo to nic příjemného, zvlášť když už v té době jsem měl namontované horní křídlo.

Návod 2

Druhý návod začíná kompletací horního křídla. A tady mě uhodila do tváře jeho mohutnost. Je prostě obrovské!! Rád bych varoval ty netrpělivé, během stavby se křídlo všelijak prohýbá (tedy dílky létají na technic osách na všechny strany). Ale postupně, jak se přidávají další části křídla, se do už hotových částí zasouvají další osy, které křídlo zpevní a zabrání jakýmkoli ohybům. Bohužel toto jsem ze začátku neviděl, proto jsem se několikrát vracel a zkoumal, na co jsem zapomněl během stavby.

http://i57.photobucket.com/albums/g235/PeterKoudy/Sbirka_lego/UCS/10212/DSC02041.jpg

Po dokončení křídla se toto připevní dovnitř trupu k technic komponentům, které již pro tento účel byly připraveny a pomocí dlouhých os se vše zafixuje. Dopracuje se zadní strana lodi a touto se zajistí, že osy nevyjedou. Zatím na zadní straně chybí turbolaser a motory, které se doplní až později.

http://i57.photobucket.com/albums/g235/PeterKoudy/Sbirka_lego/UCS/10212/DSC02042.jpg

Na konci druhého návodu se postaví praktický podvozek, který je k trupu připevněn technic osami (tedy neodpadává ani při přenášení). Na to, že loď má pouze dvě přistávací vzpěry, je stabilní a neklátí se ani dopředu ani dozadu (trochu se naklání dopředu po dokončení kokpitu, později to vyváží boční křídla). Bohužel podvozek se nedá zasunovat do lodi, je možné jej pouze oddělat. Uprostřed lodi je poměrně velký otvor, do kterého se později fixuje stojan pro loď v letící poloze (tedy s rozdělanými/spuštěnými křídly).

Návod 3

Třetí návod není na rozdíl od prvních dvou svázán na levé straně, ale nahoře. Na začátku tohoto návodu se dopracuje kokpit. Použití zkosených dílků je velmi efektivní, na zadní stranu černých zkosených dílků uvnitř kokpitu se lepí ovládací obrazovky (tady jsem pochopil, proč jsou pro ně samolepky - každá obrazovka je jiná a potisk jsem zatím viděl jen na opačných dílcích (se základnou 2x2, ne se základnou 2x1). Kokpit vypadá dobře, jsou zde i další ovládací panely (tiles 2x1), u dveří a po straně oken (tyto jsou již potištěné).

http://i57.photobucket.com/albums/g235/PeterKoudy/Sbirka_lego/UCS/10212/DSC02046.jpg
http://i57.photobucket.com/albums/g235/PeterKoudy/Sbirka_lego/UCS/10212/DSC02047.jpg
http://i57.photobucket.com/albums/g235/PeterKoudy/Sbirka_lego/UCS/10212/DSC02049.jpg
http://i57.photobucket.com/albums/g235/PeterKoudy/Sbirka_lego/UCS/10212/DSC02050.jpg

Jak jsem už psal, po připojení horní části kokpitu se loď mírně převažuje dopředu, do dokončení křídel jsem ji pro jistotu podepřel pod kokpitem.

Po dokončení kokpitu následují zadní motory, které jsou poměrně jednoduché, ale vypadají velmi dobře a věrně kopírují ty z filmu.

Zbývající část návodu přidává levé křídlo (z pohledu lodi). Zalomení křídla je řešeno technic dílky, stejně jako většina samotných křídel. Vše drží velmi pevně a i tady platí to co jsem psal už u horního křídla - po většinu času není křídlo velmi pevné (doporučuji stavět na rovné ploše), až později se zpevní proložením technic osami. Připevnění k celku lodi probíhá pomocí dalších technic os a jejich zafixováním dalšími dílky. Zvedání a spouštění křídla je poměrně namáhavé i přes pomalé převody (šnek a malá ozubená kola), především zvedání těžkého křídla způsobuje husí kůži z popraskání plastu - doporučuji pomáhat rukou nadzvedávat křídlo. Co mě zklamalo byl fakt, že křídlo se dá dostat až do polohy, kdy se dotýká prostředního křídla, že zde není nějaká zarážka, která by jej udržela cca 2cm od něj (pouze na ozubená kola bych nerad spoléhal). Podobně dolní poloha křídla je hodně nízko, křídlo by mělo držet (část křídla před zalomením) úhel 90 stupňů, křídlo se však dostane až na nějakých 75-80 stupňů vůči spodní ploše lodi. Šlo by to snad řešit nějakou zarážkou, která nedovolí křídlu klesnout níž nebo jít až k prostřednímu křídlu.

http://i57.photobucket.com/albums/g235/PeterKoudy/Sbirka_lego/UCS/10212/DSC02052.jpg

Návod 4

Poslední návod začíná stavbou druhého křídla. V podstatě žádné překvapení, je to to samé jako ve třetím návodu, jen zrcadlově obrácené. Platí to samé co u druhého křídla.

http://i57.photobucket.com/albums/g235/PeterKoudy/Sbirka_lego/UCS/10212/DSC02053.jpg
http://i57.photobucket.com/albums/g235/PeterKoudy/Sbirka_lego/UCS/10212/DSC02054.jpg

Po dokončení a namontování křídel návod nabízí stavbu zadního turbolaseru, předních laserů a laserových děl u základny křídel. Poslední stránky návodu popisují stavbu základny, na kterou lze loď postavit, aby mohla být vystavena v letící poloze. Obával jsem se, že bude nestabilní, že mi loď i s podstavcem spadne. Ale základna je velmi stabilní, i když velmi vysoká, nahoře je plošina s jakýmsi obeliskem, na který se loď posadí otvorem v podlaze, takže nehrozí ani uvolnění v této části, i když loď není nijak jinak upevněna než vlastní vahou. Zkoušel jsem i zatřást policí, jestli mi vše nepopadá, zatím to vypadá, že loďka ustojí bez problémů i řádění malé (ale pro jistotu ji alespoň trochu přichytím drátem někde pod hlavním křídlem).

http://i57.photobucket.com/albums/g235/PeterKoudy/Sbirka_lego/UCS/10212/DSC02057.jpg
http://i57.photobucket.com/albums/g235/PeterKoudy/Sbirka_lego/UCS/10212/DSC02058.jpg

Moc potěšila základna pro samolepku s technickými údaji, jedná se o jeden velký hladký plate.

http://i57.photobucket.com/albums/g235/PeterKoudy/Sbirka_lego/UCS/10212/DSC02059.jpg
http://i57.photobucket.com/albums/g235/PeterKoudy/Sbirka_lego/UCS/10212/DSC02060.jpg

Vadera ani Luka se stormtrooperem jsem nedával na palubu lodi, cestovali určitě v prostoru pro cestující, který na modelu není vytvořený. Takže jsme zůstali ve fázi zatčení Luka (proto jsem odstranil i čepele lightsaberů, Vader s Lukem před zatčením nebojovali). Figy tedy zůstanou u základny shuttlu, který letí pro ně na Endor.

Hodnocení modelu:
Klady:
UCS Star Wars!!!
Obrovský
Skvělé zpracování
Starší Imperial shuttly se můžou jít ve srovnání s tímto zahrabat

Zápory:
Cena
Není dostupný u nás (jen shop.lego.com)
Zabírá dost místa

http://i57.photobucket.com/albums/g235/PeterKoudy/Sbirka_lego/UCS/10212/DSC02061.jpg

Koupit či nekoupit?
Vysoká cena ze setu dělá exkluzivitku pro fandy. Pokud by cena slezla o dva tisíce, neváhal bych ani minutu. Při stávající ceně jen pro skalní fanoušky. Herní set není ani trochu, váha kolem 8kg (hrubý odhad) neumožňuje ani poletování po pokoji. Navíc je třeba přenášet za spodní část, za horní křídlo bych to nezkoušel. Pro rozebírače nevím, dílky jsou docela běžné (až na pár specialit, jako je sklo kokpitu a pár dílků). Moc pěkně by se z toho stavěly ledové stavby (iglů, sněhové zámky, apod.), ale cena za dílek bude určitě kvůli licenci hodně vysoká a jistě se podobné dílky dají sehnat v menších setech. Ani figové nejsou moc speciální, snad kromě pilota v černé uniformě se všichni objevili ve starších setech.

http://i57.photobucket.com/albums/g235/PeterKoudy/Sbirka_lego/UCS/10212/DSC02033.jpg

grohl

Nádhera. Tenhle set bych si taky rád koupil, ale musel by stát méně. Tiše závidím a už podruhé proklikávám fotografie.

Darth

Špatná zpráva pro ty, co zaváhali. Cena vyskočila na Lego shopu z 6.700 Kč na 7.499 Kč.

Rewolt

Neměla by být v originálu nějaká rampa ?
It's a trap!

Darth

V originálu by měly být i vnitřní prostory, bohužel, podobně jako u UCS Millenium Falcona, se musíme obejít jak bez rampy, tak bez vnitřních prostor (s výjimkou kokpitu).

Ve filmu je jedna rampa pod kokpitem a druhý východ (nevím jestli rampa nebo výtah) někde za podvozkem

Rewolt

mno tak u falconu rampa je.. 8)
It's a trap!

MasterWindu

Dark ages forever ...

Ondra

Fakt to má 8 kg  :D?To se mi nechce ani trochu věřit.

Ten to set je krásný, ale šíleně ho zabíjí cena.Lego prostě zkouší kam až může zajít a fanoušci SW na to prostě neberou ohled.

Darth

#8
Hmotnost modelu: Vážit shuttle nebudu, psal jsem hrubý odhad (tři kila sem, tři kila tam  >:D )

Rampa: Na rampu u UCS Falcona jsem zapomněl, protože ho mám stranou s kokpitem vždy ke zdi (aby se předešlo tomu, co mi vždy každá návštěva provede - že kus kokpitu zadkem urazí. Od té doby je model kokpitem a tedy i rampou ke zdi).

V Imperial Shuttle to není řešitelné, buď by musel jít kokpit výš, nebo by rampa musela být podvěšená pod trupem a ani jedno není to pravé ořechové. Nehledě k tomu, že by rampa vedla do zdi, když model nemá vnitřní prostory.

Cena: Cena se holt odvíjí od už tak dost vysoké ceny Lega plus licence. Můj původní odhad pro UCS Imperial Shuttle byl 7700 Kč, čím by se dostala na úroveň Republic Dropship. Nižší cena 6700 mě tedy kladně překvapila, teď to holt dorovnali na tu předpokládanou úroveň.

Jinak SW fanda koupí snad všechno, i kdyby měl půl roku žmoulat suché kůrky. Doufejme, že současné přijatelné rozměry UCS modelů zůstanou a že nebudou zvedat počet dílků, rozměr modelu a úměrně cenu - takovou hvězdu smrti o poloměru 1 metr a ceně 50 litrů bych asi už do pokoje nenacpal.

Rakeťák

Opravdu skvělá recenze! Osobně považuji právě set 10212 za jeden z vůbec "nejčistokrevnějších" UCS setů, které byly doposud vydány (vedle 10019, 10030, 10134 a konečně 10179). Doufám, že podobně povedené kousky ještě přijdou... (!!)  ;)

Anatyt

Toto je nevýhoda vkladnaia odkazov - po čase nefungujú a recenzia ma len polovičnú výpovednú hodnotu.

Rakeťák

Citace od: Anatyt kdy 13.06.2017, 09:42:30
Toto je nevýhoda vkladnaia odkazov - po čase nefungujú a recenzia ma len polovičnú výpovednú hodnotu.
Souhlasím. Odkazy už sice nefungují, nicméně osobní postřehy ze stavby jsou možná ještě důležitější než fotky (videa)... ;)