(vlastní) Plně ovladatelný RC-IR Skid Steer Loader ("Bobcat")

Založil Shmade, 19.12.2008, 20:07:26

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Shmade

Předesílám, že fotografie a video modelu dodám až zítra, model jsem dokončil těsně než jsem vyrazil do práce, tak zatím aspoň sesmolím popis...


Už dlouho jsem se zaobíral myšlenkou postavit nějaký dálkově ovládaný stroj obsahující pneumatické funkce. Nakonec jsem se pro první pokus rozhodl postavit model všem známého malého nakladače všeobecně nazývaného bobcat i když je zrovna od jiné firmy...

Model jsem nestavěl podle žádného konkrétního reálného vzoru, jedná se čistě o mojí variaci na tento malý nakladač. Velkým problémem bylo vměstnat vše potřebné do co nejmenšího prostoru, nakonec se mi to +- povedlo a dokonce v kabině vyzbylo místo i pro sedačku. :)


Zásadní součásti použité pro chod mechanizmů:

2x PF IR Reciever
2x PF XL-Motor
2x PF M-Motor
2x velký pneumatický píst
1x malý pneumatický píst
3x malá pneumatická pumpa
2x pneumatický přepínač
2x PF IR Remote Controler
1x Battery Box


Podvozek:

Stavba podvozku byla snadná, podvozek není nijak odpružen, k pohonu každé strany kol slouží jeden XL-Motor zpřevodoaný dopomala 8z -> 24z.

Pneumatický systém:

No s tím to bylo podstatně horší... :)
  Původní ideou bylo to, že potřebný tlak bude obstarávat kompresor, poháněný motorem připojeným rovnou na battery box přes polarity switch, který bude spínat při nízkém tlaku v systému (řešeno pomocí malého pneumatického válce a gumiček). Další věcí co bylo potřeba vyřešit bylo měnění polohy pneumatických přepínačů pomoci medium motorů. 
   No budiž, tak jsem se do toho pustil. Po zkoušení různých variant jsem konečně postavil tyto jednotlivé komponenty v co nejmenším možném provedení a započalo snažení o napasování na podvozek. Tady jsem však narazil na to, že se mi to tam prostě nemohlo vejít tak abych dodržel proporce. Zvětšovat podvozek se mi nechtělo, protože rozměry zhruba odpovídal radlici a tak celkoě mé představě o velikosti modelu.

Takže přišla varianta druhá a jsem rád, že jsem se ubral touto cestou, protože tato varianta umožňuje plynule řídit polohu pneumatických válců - zastavit je uprostřed, povysunout o pár mm více, či se z oné polohy vydat na opačnou stranu. Upřímně na modelu tohle funguje pouze pro funkci zvedání/klesání ramena, pro vyklápění radlice bohužel ne (dáno použitím malého pneumatického válce a "velkých" sil, které tento válec musí vykonávat - při použití velkých válců by i radlice šla ovládat plynule, ty se mi tam však z estetického hlediska do modelu nehodily.

Jak to tedy funguje?  Asi by byl nejlepší obrázek, nebo fotka, ale co, zkusím to popsat, stejně nemám momentálně co dělat.

Takže:

Medium motor přenáší sílu přes 8z na 24z Clutch, z tohoto momentového kola se pak systém větví - větev na ovládání přepínače / větev kompresoru.
   Větev přepínače: Axle ze středu momentového kola (možnost prokluzu při dosažení krajní polohy přepínače) přenáší sílu opět z 8z na 24z a přes delší dvě 24z kola k přepínači (ty dvě další 24z kola jsou tam v podstatě "navíc" slouží jen k tomu, že přepínač je umístěn nad kompresorem, tak jen takové prodloužení...
   Větev kompresoru: Axle pohánějící kompresor je na momentové kolo napojena přes 8z (na 24z momentovém kola jsou dvě 8z kolečka - jedno přívod z motoru, druhé výstup na kompresor)
   Tohle je v modelu dvakrát vedle sebe - jednou pro radlici (kompresor z jedné pumpy) a jednou pro rameno (kompresor ze dvou pump)

Díky tomuto uspořádání se ovládá pneumatický systém následovně. Když chcete například zvednout rameno, tak zapnete motor aby se točil v příslušném směru, motor přepne přepínač, zároveň se v ten moment spustí kompresor. Po přepnutí přepínače se může dál "přidávat plyn" a tím zvyšovat tlak v systému, či motor zastavit a s tím i kompresor a píst zustane s lehkým spožděním daným vyrovnávaním tlaku ve své poloze, opětovným zapínáním motoru se tlak zvyšuje a rameno stoupá, při přepnutí otáček motoru na druhou staranu se přepínač přepne do druhé polohy a pak to funguje opět stejně.   


Model je zatím vybaven pouze radlicí, mám v plánu postavit ještě další příslušenství, které je na těchto strojích občas k vidění. Konkrétně mám v plánu ještě vidlici ala vysokozdvižný vozík a sbíječku, kde bude možnost pneumatického naklápění nahrazena elektrickým pohonem sbíječky.




Tynian

No pěkně jsi mě namlsal, jsem na to hodně zvědavej a těším se na fotky :-) A prosím pokus se zdokumentovat i vnitřnosti :-) (ne svoje ale svého LEGO výtvoru).

Shmade

Ok, sice jsem myslel, že vnitřnosti fotit zatím nebudu, že počkám až to budu rozebírat, protože jsem se snažil o jistej model teamovskej vzhled - skoro jsem přemýšlel do jaké sekce to mám dát :) No takže je tam mimo jiné použito i celkem dost velké množství klasických bricků takže k vnitřnostem se bude dostávat hůř (vidět jsou jen dvě ozubená kola a přepínače), ale pokusím se... Zase je to stavěno víceméně modulově, tak to snad nějak půjde...

Tynian

Citace od: Shmade kdy 19.12.2008, 21:38:46
Ok, sice jsem myslel, že vnitřnosti fotit zatím nebudu, že počkám až to budu rozebírat, protože jsem se snažil o jistej model teamovskej vzhled - skoro jsem přemýšlel do jaké sekce to mám dát :) No takže je tam mimo jiné použito i celkem dost velké množství klasických bricků takže k vnitřnostem se bude dostávat hůř (vidět jsou jen dvě ozubená kola a přepínače), ale pokusím se... Zase je to stavěno víceméně modulově, tak to snad nějak půjde...

V pohodě, nedělej si násilí, nemusíš to hned zase rozbourat :-) Ale jen na to prosím mysli a zdokumentuj klidně až případnou demontáž :-)

otaznik

Tak popis vypadá velmi lákavě, už se těším na obrázky!

Chápu to správně, že schválně necháváš momentové kolo prokluzovat?

Shmade

Jo jo, díky tomu prokluzu můžou fungovat kompresory.
Jsem byl včera na party, ted jsem vstal :) Dam si sprchu, vyvenčim psa, poladim par detailu na modelu a jdu fotit...

Shmade

Tak fotky jsou zde, vnitřnosti zatím ne, ale časem dodám, video bude během dneška následovat.


ass

Tak to je super, při čtení popisu jsem si představoval něco 2x většího, nečekal jsem, že to všechno narveš do takhle malýho modelu.  :o

Shmade


Jonas

Opravdu pěkný a kompaktní model. Mile mě také překvapila funkčnost té zvedací pneumatiky.

Docela se těším, až zveřejníš technické řešení, které je skryté vevnitř.
Jonas - Můj Brickshelf

Shmade

Už na tom dělám, jen dodělám video pneumatického mechanizmu a šoupnu to sem.

Jonas

Čekám, co na tento model řekne Jindroush, známý zastánce stud Technicu (podobně jako já ještě do minulého roku).

Myslím, že zde je to povedená symbióza stud i studless. Obojí je použito přesně tam, kde se to hodí.

Jonas - Můj Brickshelf

Shmade

Tak jsem udělal rozborku zborku a kupodivu to šlo dost dobře, model se dal snadno rozložit na několik větších celků, trochu jsem s tím počítal při stavění :), ale vyšlo to lépe než jsem čekal, no uvídíte na fotkách, za chvilku přiložím ještě video pneumatického mechanizmu...


Jindroush

Mě se to samozřejmě líbí - je to studded, aspoň v základu, že jsou pak liftarmy na těch ramenech, s tím nemám žádnej problém, většinou mívám problém se studless podvozkem.

Kdybych vyloženě musel hledat nějaký negativa, tak že mi přijde, že 'opravdový' maj trochu jinej poměr výška x šířka x délka, jsou hubenější. Ale vzhledem k tomu, že je to obecná demonstrace, je to více než dobré.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Shmade

Špatného poměru rozměrů oproti reálným strojům jsem si vědom, ale prostě to takhle vycházelo, tak jsem to nechal.  Jak říkáš, tak by stačilo, aby byl model užší, ale to zas nedovoloval podvozek.
Jinak díky za reakce, každá potěší :)

otaznik

Je to skvělý model, plně funkční, slušný design, elegantně bezdrátový - pomyslně smekám klobouk.  ;)

Ale ode mě jistě čekáš i nějaká negativa:  >:D
- jak psal Jindra, díky šířce působí trošku více mohutně než skutečné "bobíky"
- nejzásadnější je pro mě ale to úmyslné "přetáčení" momentových kol. Díky jejich principu jsi geniálně vyřešil přepínání pneumatiky, nicméně oficiální LEGO model by toto řešení asi neobsahoval. Je to samozřejmě jen detail a nejsem si jist, zda by v tomto rozměru šlo použít i jiné řešení.

Shmade

Díky jsem rád, že se líbí, jediná možnost co mě napadla jak se zbavit nutného protáčení momentových kol byl nezávislý kompresor s regulaci podle tlaku, ale ten se mi tam jak jsem psal na začátku nemohl vejít, respektive by se vešel, ale za cenu, že i kabina by byla "plná" a já jsem tam chtěl aspoň malé místo, už takhle je malá...



Před chvilkou jsem dodělal první věc z příslušenství a to elektrickou sbíječku (bourací kladivo). Pro pohon jsem přivedl elektřinu z výstupu pro ovládání malého pístu. K výměně radlice za sbíječku stačí u každého z těchto příslušenství povytáhnout pouze jedinou osu. Kabel s přívodem proudu je možné nandavat pokaždé při použití sbíječky, nebo ho ponechat na místě i při použití radlice. Dokumentace bude následovat.

Shmade

Takže tedy fotky...

eNTy

Paráda, nečekal jsem v takovým drobkovi 2xXL a 2xM. Líbí se mi studded stavba, sedí tomu víc než panely. Pneumatika je super, docela pěkný nápad a využití "clutch" gear.
Jediná výtka směrem k tvaru jak už bylo zmíněno výše, ale tvůj bobcat se mi nakonec líbí víc než ty reálné.

Shmade


Colonel32


Shmade

Citace od: Colonel32 kdy 21.12.2008, 00:56:28
RESPECT!

za tohle mas u me kredit na 10 USD


Ty jo, děkuju!  :o

Jako dík jsem ti postavil miminko... :)

Lord.obiv

Páni :o jsi opravdu dobrý stavitel ;)
Model je skvělý mě osobně se opravdu líbí a "miminko" se ti taky povedlo.
A jako ostatní také smekám klobouk :)
Budiž LEGO

mirek

Vynikající, geniální, moc se mi Tvoje práce líbí. Ta taneční kreace bobíku je dokonalá. Bourací kladivo je přesvědčivé.
Z mé strany zase jedna "blbina": ...do lžíce bych dal drobné kostičky a při videoukázce by se mohly
vysypat...", prostě blbina. Nebo to miminko, které by ze lžíce vyjelo.

Jindroush

....nebo ještě postavit tatínka a ten by pak s maminkou....  8) Fuj, to je nechutná představa.  ;D
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Robbed

Tak to je parádní model. Líbí se mi jak jsi dokázal dostat tolik funkcí do tak malého prostoru (př. fígl s protáčením). Osobně bych ho ale zařadil spíše do Model Teamu.

Pepan

Opravdu moc pěkné, líbí se mi hlavně celková svižnost modelu viditelná na videu a perfektní funkčnost  :)

Tynian

Bomba! Aneb skutečnost předčila moje očekávání :-)