Levné stavění aneb jak využít co nejvíce levných kostek namísto dražších

Založil poMOCník, 03.10.2019, 14:55:46

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

poMOCník

Na fóru jsem podobné téma nenašel a myslím, že by stálo za to mít někde nápady tohoto druhu pohromadě.

O co jde - známá situace: mám hromadu kostek od jednoho typu, které jsem levně nakoupil (nebo mám možnost nakoupit na BL), a zdaleka jich tolik nepoužívám. Bylo by dobré mít možnost je smysluplně spotřebovat a přitom ušetřit ty, kterých se nedostává (třeba z důvodu daleko vyšší ceny). Měly by tu tedy být jednoduché stavební techniky zaměřené na nestandardní použití levnějších kostek.

Budu sem postupně přidávat své nápady a prosím neváhejte sdílet ty vaše.

poMOCník

Okna řeším docela často, protože mi připadá několik Kč za jedno malé okýnko docela dost. Pro moji chatrč zde
http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=52546.msg273419#msg273419
jsem využil tento návod a postavil okýnka z brick 1 x 1 + pár dalších běžných kostek okolo na připevnění.
http://www.brickbuilt.org/?p=11265

poMOCník

Obecně daleko častěji potřebuji obyčejný "plate" čtvercový nebo obdélníkový a zbývá mi přitom dost "wedge plate", tedy ty s ukousnutými rohy. Na BL jsou zejména některé typy k sehnání ve velkém množství za směšné ceny. Proto kde to jde, nejdříve zkusím použít třeba 2 x wedge plate proti sobě aby vzniknul pravoúhlý útvar a dost často je to plnohodnotná náhrada.

Můj zejména oblíbený kus je
Wedge, Plate 4 x 6 Cut Corners v kombinaci s Wedge, Plate 3 x 3 Cut Corner. Buď použitím 4 větších a 8 menších nebo 6 větších a 4 menších jde sestavit velmi pevný čtverec 8 x 8 o tloušťce 2 plates. Ten pak jde jednoduše spojovat pomocí Plate 2 x 2 a vyrobit si tak solidní základnu libovolné velikosti se stranami v násobcích 8 (viz obrázky)

Větší plate jsem opakovaně sehnal na BL do 0,4 Kč (jednou dokonce od vyhlášeného prodejce Brick-mania) v počtu několika set, menší dokonce za 0,2 Kč.

Matthes_CS

Pěkné tipy, ty šíké plates vytváří i zajímavou texturu.

poMOCník

V době, kdy jsem začal stavět tento MOC, jsme měli doma všeho všudy pár červených oken a nějakou nesourodou směsku. Tedy nic použitelného pro pořádný dům. Rozhodl jsem se vyrobit vlastní z mříží, které jsem sehnal na BL po koruně.

Co jsem viděl, tak výroba oken z něčeho jiného než z oken není moc obvyklá. Maximálně nějaké trans-clear plate nebo brick, ale nenašel jsem (kromě katedrál a kostelů) až tak zajímavé alternativy.

yoshimaka

Je to určitě zajímavá alternativa, dokážu si představit, že v některých stavbách (starší domy), dokáže udělat parádu. Sám mám zkušenost s okny vytvořenými z "čelního skla" 58181.
Lust och fägring stor

poMOCník

Varování pro LEGO puristy: Tento příspěvek vám může přivodit mírnou nevolnost kombinovanou se závratí!

Degradace kostek časem nebo opotřebením, zažloutnutí, obroušení, okousání atd. tedy všechno to, čemu se AFOLové (to je strašné slovo) snaží vyhnout je nepříjemná vlastnost našich sbírek. Nicméně takový materiál 3. kategorie jsem omylem koupil někde na bazaru a bylo mi líto to všechno vyhodit i když cena byla naprosto směšná.

Jestliže předlohou pro stavby je často reálný svět, který zdaleka není dokonalý, je nutné uznat, že nové lesklé LEGO kostky se pro jeho zobrazení příliš nehodí. Na internetu jsou vidět všemožné techniky, jak docílit různých zakřivení, rastrů, bohatosti detailů atd. právě z tohoto důvodu. Nabízí se tedy možnost využít tyto nedokonalé a levné kostky kreativním způsobem.

Na fotkách dole je vidět využití zažloutlých bílých cihel někde s mírným okousáním pro zvýraznění struktury zdi; zažloutlých šedivých dlaždic na povrch starého chodníku; odraženého černého bricku na menší nerovnost na silnici. Žloutnutím kostek jde získat (předpokládám že "nelegální technikou") různé nové barvy, které v legu neexistují a jejich správným nakombinováním vznikají zajímavé struktury.

Chápu, že na výstavu je něco takového nepřijatelné, ale když člověk staví pro zábavu, nepotřebuje mít vše dokonale bílé!

P. S. Ten plot jsem potom předělal tak, že ty víc žluté kostky jsou dole a bělejší nahoře. Tak vypadá daleko realističtěji.

otaznik

Citace od: poMOCník kdy 08.10.2019, 15:36:18
Jestliže předlohou pro stavby je často reálný svět, který zdaleka není dokonalý, je nutné uznat, že nové lesklé LEGO kostky se pro jeho zobrazení příliš nehodí. Na internetu jsou vidět všemožné techniky, jak docílit různých zakřivení, rastrů, bohatosti detailů atd. právě z tohoto důvodu. Nabízí se tedy možnost využít tyto nedokonalé a levné kostky kreativním způsobem.
Ale o tom to právě je, všechny tyto efekty (různorodost omítky, oprýskanou zeď, rozbitý plot) ztvárnit pomocí nezničených LEGO kostek, ukázat kreativitu a nápad.


Jezevec

poMOCník: Postavené to máš pěkně, ale určitě není nutnost např. pro efekt oprýskané zdi využít poničené kostky. Jak píše otazník, dnes existuje tolik různých dílků a internet je plný všelijakých tipů a technik, jak vykouzlit doslova zeď v rozkladu a domeček v polorozpadlém stavu a to ze zcela nových krásných kostek. Já osobně špatné kostky vyřazuji bokem, vadí mně to. Používám je pak pouze jako nosné kostky do vnitřních konstrukcí, takže nejsou vidět. :)
Kde všude můžeš sledovat aktivity naší LEGO komunity Kostky.org?
Mrkni na náš Facebook nebo Instagram a sdílej, lajkuj, komentuj.

Igorus

Panuje nám tady vzácná shoda. Poničené kostky jsou dle mého vhodné na takové to domácí stavění, ale v okamžiku, kdy se člověk chce prezentovat na výstavě tak to fakt nevypadá pěkně.

Ono to jde ruku v ruce s tím, co jsem ti psal ohledně modelu modulárního domu. Cesta stavět jen z toho co mám doma jistě přináší radost (a o to jde v první řadě), ale v okamžiku kdy se budeš prezentovat světu (komunita, výstava) to může skřípat.

Ale jak říká klasik, každý nějak začínal  ;D

poMOCník

Já jsem přesně takové reakce čekal, ale stejně jsem si to neodpustil  >:D Je to spíš taková legrace, ale chtěl jsem tady nabourat tu "vzácnou shodu" a poslat i něco méně profesionálního pro obyčejné lidi  :P

A jak už jsem psal, na výstavu bych nic takového - alespoň vědomě - nedal.

poMOCník

Nejobvyklejší základní modul má výšku 1 baseplate + 1 brick + 1 plate. Plocha 32 x 32 není nijak velká, ale když stavím více modulů, spotřeba kostek je i tak velká. Posílám své nápady kde ušetřit a budu rád, když napíšete nějaké další.

baseplate: Ať už stavíte přímo na baseplate nebo ho použijeme jako podklad pod MILS modul, cena je stejná, MILS tedy nestojí navíc nic. Naopak lze ušetřit tím, že použijeme baseplate jinak nepoužitelné barvy nebo nakombinujeme více menších, pokud jsou zrovna po ruce.
výplň / zvednutí terénu: Nabízí se nejjednodušší řešení použít obyčejné "brick" jakékoliv velikosti. Jejich využití je univerzální a snadné, což ale znamená, že se nám pravděpodobně budou hodit i na spoustu lepších věcí. Proto radši použijeme levnější variantu.

Mým dlouhodobým favoritem je tento díl, který je na BL stabilně za méně než 1 Kč, ale spoustu jsem jich nakoupil i za 0,3 Kč.
.

Další zajímavý "na nic se nehodící díl" je tento kus letadla. Běžně k sehnání za 2 Kč, někdy i za 1 Kč.


Obě možnosti pokryjí velkou část plochy a po nacvaknutí vrchního plate poskytují dobrou pevnost povrchu.

tráva a další druhy povrchu: Jak už jsem psal dříve, namísto obyčejných "plate" většinou lze stejně dobře použít 2 x "wedge plate" proti sobě a získat tak pravoúhlý tvar. Tato varianta bývá několikanásobně levnější.

   Pro ukázku dole jsem použil tyhle díly nakoupené po méně než 1 Kč:




A ještě k našemu společnému stavění. Jistě poznáváte set 31068 - sestavený malým stavitelem. Já jsem mezitím připravoval zahradu. Další moduly (zas jinou technikou) budou určitě následovat, protože pozemky na našem předměstí jsou velmi žádané!

poMOCník + dirigent

poMOCník

Velmi pevnou desku větší velikosti a zároveň velmi levnou jsem už několikrát postavil díky tomuto podceňovanému (alespoň na BL) dílu. Při spojení technic bricky zboku už vznikne pevný základ, který je možné dále vylepšit položením jedné vrstvy obyčejných plate nahoru a/nebo dospod.



Narozdíl od tohoto drahého a menšího dílu je možné ho na BL běžně sehnat za 1 Kč.