Kolejiště po obvodu místnosti ???

Založil rizkovi, 27.11.2013, 20:56:05

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

rizkovi

Zdravím, prosím o Vaše názory ??? :o-předem díky  brzy začnu dodávat fotoreporty ze stavby >:D
http://www.youtube.com/watch?v=k_vJyhcwHZM

MiHo

U stropu v kuchyni se to bude velmi rychle zanášet mastným prachem a výpary z kuchyně. Ten mastný prach jde z Lega strašně špatně umýt.

rizkovi

Uvažuji uložit trať do cca. 1 m. Počítám s jedním mostem a jednoduší skladbou kolejiště. Dvě nádraží, jedno překladiště. Ještě zvažuji zda dětský pokoj a nebo si zařídíme obývák.

Neznáte odkaz na nějaké stránky - kde se už podobnou stavbou zaobírají??

hobby

Něco ti povím: pokud máš extra místnost, nepoužívanou, nevyužitou, tak ano, klidně ji zaber pro kolejiště a stav. Pokud ne, tak to nestav, protože během několika málo týdnů co budeš mít kolejiště na očích se ti omrzí a začne tě štvát (řekl jsem to slušně). Ano, je to jakási nespravedlnost vůči té velké práci, kterou stavba vyžaduje. Konečně, projdi si zdejší vlákna (nemám čas to tu linkovat), já sám zde mám několik odkazů a videí na moje kolejiště i tzv. trains-stoly. Sám stavím větší či menší kolejiště každé Vánoce už asi 15 let, které mám předpřipravené. Můžu tě říct, že už po třech týdnech se těším, až opět zmizí z očí. Nebo si udělej něco podobného jako je onen můj "trains-stůl", tedy variantu, kterou rychle kolejiště zprovozníš (třeba jen na pár dnů, nebo víkend) a rychle uklidíš.
Konečně, podívej se na aukční servery, je tam hodně modelových kolejišť nabízených jako celek (většinou TT, nebo N, ale i H0), což svědčí o tom, jak se majitelům omrzely - přitom se dají zašoupnout pod postel. Jo, není to jako s uměleckým dílem, které má tu specifickou vzácnou vlastnost, že se neomrzí.

peki

Citace od: rizkovi kdy 27.11.2013, 20:56:05
Zdravím, prosím o Vaše názory ??? :o-předem díky  brzy začnu dodávat fotoreporty ze stavby >:D

Slušně/diplomaticky bych to nazval nepraktické:
- stavba,údržba (ve výšce nepohodlná)
- když vlak vykolejí (občas se to stane) tak ho můžeš skládat znovu  ;)
- pozorování pro publikum (vidí vlaky resp. koleje pouze ze spodka )

Pokud chceš stavět kolejiště zde několik postupů:

Velké kolejiště samostatná místnost

Malé kolejiště, stavba spíše města

Pokud nebudeš mít na kolejiště samostatnou místnost nebo "přidělený" prostor, který umožní dlouhodobý rozvoj  (jako např. u Mirka), doporučili popřemýšlet na Nerudovskou otázkou "Kam s tím"  ;) 

Pokud mohu doporučit zkusil bych nějaké orientační návrhy pomocí nějakého grafického programu, např. Track designer.  Je to velmi jednoduché a dá to velmi dobrou představu o prostorové náročnosti-

Držím palce při stavbě, těším se na dokumentaci stavby.

rizkovi

Díky pánové - za Vaše názory a rady pro stavbu....budu promýšlet ...

waf

My stavíme kolejiště uprostřed obýváku. Nejprve podle chuti (resp. pracně dosažených kompromisů mých a synových představ) postavíme železniční trať. Ta někdy vede i do dalších místností, ale taková prodloužení do dalších místností většinou nepřežijí déle než den dva, protože je třeba zavírat dveře :/. K tomu postavíme přejezdy, nadjezd, nástupiště, nadchody a několik již dříve postavených budov jako depo s otočkou, nádražní budovy, překladiště s jeřáby apod. Ty stavby skladujeme složené, takže rozestavené jsou docela rychle. S terénem se zatím hlavu neděláme, prostě vše stojí na koberci - na hraní se synem je to více než dostatečné (nestavíme to na krásu, ale na hratelnost). Den nebo několik dní si hrajeme, potom rozebereme trať, schováme budovy (pravda, ty největší zůstanou stát v rohu obýváku) a je docela rychle uklizeno. Pak si dáme chvíli pauzu a za týden nebo pár týdnů se pustíme do stavby nové a ještě úžasnější železniční tratě... To, že stavíme trať znovu a znovu, vůbec nevadí, protože to je jedna z nejzábavnějších částí, která se hned tak neomrzí.

hobby

Jak tu popisuješ to vaše kolejiště, které stavíte se synem, tak to vypadá na dost velký celek:
Citace od: waf kdy 28.11.2013, 21:25:32
...přejezdy, nadjezd, nástupiště, nadchody a několik již dříve postavených budov jako depo s otočkou, nádražní budovy, překladiště s jeřáby apod. ...
Tak nám to ukaž, jistě máš fotku. Mě osobně to zajímá. Ještě před lety jsem stavěl celé roky kolejiště skoro přes celou velkou místnost a nebyl línej vyklidit nábytek. Teď už na to kašlu a stavím menší varianty, protože si říkám, že za tu práci to nestojí >:D.

waf

Fotku žádnou nemám,  nebývá to žádný krasavec,  tak mě to ani nenapadlo fotit, natož to dávat sem.  Navíc,  když se mi nepodaří prosadit svou, tak ta trať bývá docela divoká.  Ale jak postavíme,  tak vyfotím. Snad nebudete zklamáni,  základem jsou koleje a výhybky plus depo, několik nádraží, překladiště a tak,  aby vlaky měly odkud kam jezdit a proč kde stavět. Na hraní to stačí.

Psal jsem to jako další alternativu k již k dříve uvedeným možnostem, že pokud jde především o hraní, tak jde bez problémů stavět i jen dočasná kolejiště uprostřed bytu. Jen je nutné rezignovat na detaily jako krajina a schovávat stavby a další prvky pokud možno postavené nebo rychle stavitelné.  Potom je možné kolejiště podle nálady nebo potřeby rychle postavit i uklidit, nebo třeba trať rychle zcela přestavět...

mirek

Přispěji taky "troškou do mlýna".
Při stavbě kolejiště jsem si dal první otázku. Kolejiště plné kolejí, nebo město s kolejemi.  Zvítězilo první řešení.
Druhým faktorem byla přístupnost potřebná pro údržbu kolejí i staveb.V mém případě i přístup ke střešním oknům a jejich mytí.
Třetím faktorem byl prach. Proto stavby i když je do nich zavedena elektrika (osvětlení), tak jsou lehce odnímatelné z kolejiště a dají se  jednotlivě štětcem očistit.¨

Z těchto důvodů neinstaloval jsem koleje ke stropu - špatná údržba i prach (a už vůbec ne mastný prach v kuchyni).
Kdo nemyl kuchyňskou linku nahoře, neví o čem je řeč. Jedině přípravek Milit dobře odmašťuje povrch. Na koleje je však asi agresivní.

Podotýkám, že nedělám rozdílu mezi malým a velkým kolejištěm. Mé zásady jsou aplikovatelné na obě velikosti.

peki

#10
Pěkný článek o stavbě kolejiště (sice modelového ale pravidla jsou přenositelná i do Lego světa ) je například zde: Stavba kolejiště bez zkušeností a znalostí?


hobby

Citace od: peki kdy 29.11.2013, 15:02:20
Pěkný článek o stavbě kolejiště (sice modelového ale pravidla jsou přenositelná i do Lego světa ) je například zde: Stavba kolejiště bez zkušeností a znalostí?

Rád jsem si ten článek přečetl a jistě lze jej aplikovat i na lego, proč ne, ale do těch pravidel se nelze vejít. Už jen například geometrií kolejiva - z hlediska modelářského je totálně špatná, nepoužitelná. Je třeba zdůraznit, že modelová železnice má mnohem přísnější pravidla, než hračková železnice (lego je hračka). Jen velmi omezeně a částečně by nastíněná pravidla mohla fungovat u velkých lego kolejišť (např. těch, která jsme stavěli pro výstavy, nebo Mirkova půda, nebo moje "velká vánoční kolejiště" z dřívějších let). U malých kolejišť ani náhodou; například moje Trains-stoly nesplní popsaná pravidla snad v ničem. A jsme zase tam, o čemž už byla řeč mnohokrát, totiž, že lego není modelařina. Ale o to větší má Lego osobité a specifické kouzlo, což ho dělá právě tím, čím přitahuje děti i afoly zároveň. :)

rizkovi

Už mám jasno kde se začne budovat:-) Prostor ke stavbě je zde počítá se s pokračováním do tvaru L, dvojkolejná trať v bodě A ukončena příměstskou zástavbou.Bod B zakončen průmyslovou zónou.

rizkovi

#13
Rozměr kolejiště je již ustálen na  450 x 556 cm :-)  Tvar písmena L zůstává. Jaké rozměry dosahuje rovná kolejnice pánové?předem díky za Info.Vlakům zdar!

Jago

rovná koľajnica má dĺžku 16 studov = cca 12,8 cm. Keď budem doma tak presne zmeriam

Cavelon

To ideš stavať koľajište a nemáš nijaké koľajnice? ;D

rizkovi

Zdar-stavbu začínám! Koleje zatím nejsou potřeba :)

TUKE

Mohol by si robiť priebežnú dokumentáciu tej stavby...  ;)

rizkovi

Zdravím, dokumentovat určité budu.jen zatím není co fotit:-)

TUKE

ok, chápem, teším sa a držím palce!  ;)

rizkovi

Test možného položení kolejí.Zatím jen s duplo, ale pro orientaci mi to postačilo :-) a v prostoru křížení ve tvaru Y bude průjezd do dětského pokoje.

rizkovi

Koleje i první vlaky jsou již na cestě a začínám sestavovat prvni osvětlení :--) bude napájené stejně jako vlak 12V

rizkovi


rizkovi

Rychlovka .

otaznik

Ty fotky jsou dost tragické. Pokud chceš dokumentovat stavbu, začal bych nákupem nového foťáku.

rizkovi

Fotak a camera je-ale foto in tablet.nexus7 moc nefoti no:-)

rizkovi