výroba 9V kolejí (IR kolej hliníkový plech přesunuto od Mirka)

Založil peki, 16.07.2010, 11:34:56

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Colonel32

Pokud chceš dělat věrný westernový vláček, pak ses rozhodně nemusel zbavovat těch červených kol, co v setu původně byly, červená kola byla pro stroje 4-4-0 více než typická. Naprostým standardem ale byly 4nápravové dvojpodvozkové tendry, stejně tak jako v americe v postatě nebyly dvojnápravové vozy. (s výjimkou možná tak důlních vozíků.

Mimochodem, ještě druhá věc. Pokud chce někdo dělat věrně udělanou mašinu jen z lego dílů, pak doporučuji nějaký stroj soustavy Engerth (s vnitřními ojnicemi) Zvenku jsou vidět jen spojnice, které se mezi dvěma nápravami dají udělat docela snadno:

http://en.wikipedia.org/wiki/File:VSB-Eb-2-5Nr25.jpg

mirek

Na základě prosby mého přítele Morty-ho z Norska, kde norský AFOL klub projevil zájem o výrobu potahu RC kolejí hliníkovou fólií,
vytvořil jsem instruktážní video, kde je zachycena výroba na vlastní ohýbačce.
Je pravdou, že i někteří Kostkaři projevili zájem o způsob výroby End kolejí.

http://www.youtube.com/user/mirekEnd?feature=mhum#p/u/0/D4KqdR1s2Xg

Peesko

Zdravím,
ve světě Lego Trains se aktivně pohybuji relativně krátce, ačkoli pár vlakových setů vlastním již z dětství, od října 2010 jsem začal sbírat vlakové sety ve velkém a již si také stavím vlaky, lokomotivy a různé drážní budovy dle vlastních návrhů. Musím reagovat na výborný záměr pana Mirka - výroby 9V kolejí pomocí hliníkových plíšků. Instruktážní video je výborné, doporučuji ale si tento postup patentovat, zároveň bych chtěl nabídnout své služby. Jakožto doktorand na ČVUT mám přístup do studentské modelovny, kde jsou vynikající přístroje - ohýbačky, řezačky, i počítačem řízené přesné vykrajováky materiálů od polystyrenu přez dřevo až po kovy a slitiny kovů. PLechy lze v Králově Dvoře skutečně zakoupit za dobré peníze při větším odběru. Pokud by byl zájem přednostně ze strany pana Mirka o výrobu většího množství kolejí s úsporou času i energie a na kvalitní technice, není problém, napište mi, rád zajistím návštěvu. Sám díky svému pracovnímu nasazení nemám čas tuto výrobu provádět, ale techniku na ní ve škole máme....

Dovoluji si odkázat také na nové webové stránky www.legotrains.freepage.cz .
Jak jsem již psal, pohybuji se v Lego světě aktivně chvíli, proto mé sestavy jsou převážně jen barevné kopie sériově vyráběných setů, nebo modifikace předloh z těchto stránek. Postupně ale připravuji realizovat své návrhy. Lego díly jsou již objednány ve velkém. 

Přeji úspěšné další pokusy a přípravu kolejí END 9V.

S pozdravem Peesko.
Peesko

Woyta

Jen doplnim pro ty co se boji sekundoveho lepidla. Melo by jit odstranit odlakovacem na nehty.

Na oblouky by mozna stalo za to zkusit udelat nejakej lisovaci pripravek z plastu.
Mozna na podzim neco zkusim.
"Blbí maj čas si pamatovat. Chytří musí vymýšlet." Jan Werich

mirek

Na oblouky není žádný speciální lisovací přípravek potřeba. Folie se do oblouku snadno vytvaruje.

Ukázka:  http://www.youtube.com/mirekEnd

PetrBrick

Citace od: otaznik kdy 13.09.2010, 18:40:24
Citace od: Glesgi kdy 13.09.2010, 15:53:29
jasné, ja mám ale problém s tým, že ako náhle ju prispôsobím na požadovaný tvar oblúku, tak sa mi na jej povrchu vytvoria "vrásky" lepšie povedané vlnky, ak to dám na trať tak vlak skáče a po chvíli ju roztrhne :( a to isté sa stane ako to skúsim zrovnávať, skúsim ten 0,1 mm ja som to do teraz skúšal s plechu asi tak 0,01 mm, mal som také grilovacie tácky, tak som ich použil, zatiaľ sa to na moje prekvapenie drží celkom dobre :), ale ak už, tak nevieš náhodou učiť, akú spoľahlivosť to má na tej zákrute?

9V zatáčky jsou tak levné, že se, podle mého, vůbec nevyplatí tímto zabývat.

v tomto s otaznikem naprosto souhlasím

Colonel32

A přestože je to naprosto zbytečné, tak sohlaslím také. Je dobře, že nesehnatelné jsou rovinky a ne zatáčky, protože doplňkové rovinky se dělají mnohem snáz, než by se v obrácené situaci dělaly zatáčky.

holub

Co mě zaujalo tak jsem nalezl na jednom foru (skrze google něco) řešení pomocí této pásky http://www.venturetape.com/product.php?productid=1349&cat=0&page=1, takže to muže být taky v pohodě jako jednoduché řešení.

Našel jsem pár obdob :
http://www.silent-czech.cz/produkty/izolacni-materialy/lepici-pasky/i-lepici-pasky-s-kovovou-folii/
http://solutions.3mcesko.cz/wps/portal/3M/cs_CZ/EU-Auto/Home/ExploreOur/ProductFamilies/ThinBondingTapes/

Pokud to vyzkouším tak dám vědět  8)

MiHo

Použil jsem "Měděná lepící páska 1181, tl. 0,066mm" v šíři 9 mm na Double Crossover 60128. Nemám to však dokončené a provozně vyzkoušené (snad to dokončím někdy po Lipně). Páska je tlusčí než hliníková páska, kterou jsem před časem též zkoušel, ale měl jsem problém s vodivostí jejího lepidla. Nechci, aby upravou došlo k poškození nebo zásahu do původní lego vyhybky a pásku používám i k vodivým propojům pod výhybkou. Tato měděná páska má vodivost lepidla dobrou. Vizuálně ale je ta měď do očí bijící v sestavě s klasickými 9V kolejemi.

germik

Citace od: miho kdy 29.05.2013, 22:10:25
...Vizuálně ale je ta měď do očí bijící v sestavě s klasickými 9V kolejemi.

A to je přitom vlastně realističtější, co? ;D
,,Dont underestimate the power od Melon!"
Moje Brickshelf galerie - http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?msearch=germik