měřítko legovlaků

Založil hobby, 05.08.2005, 22:40:46

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

hobby

Chtěl bych upozornit na jednu zvláštní skutečnost: již více než 100 let !!! všichni výrobci hračkové železnice na celém světě používají a používali (včetně komunistického bloku) dohodnutá a normová měřítka - daná rozchodem kolejí. Těch měřítek je více, nejznámější jsou "1"-45 mm, "0"-32 mm, "H0"(halb null)-16,5 mm, "TT"(table top)-12 mm, "N"(neun)-9 mm, a jiná, o to teď nejde. Má to tu systémovou výhodu, že vlaky jednoho výrobce mohou jezdit na kolejivu jiného výrobce a obráceně.  Lego, se svými 38 mm je v tomto specifické, pouze samo pro sebe. Rád bych věděl, co si o tom kdo myslí. 

Jindroush

Prostě LEGO není modelová železnice, ale pár mašinek, který zapadaj do základního rozměru LEGO světa - tj. 8mm na jeden čudl.

Jinak jsou IMO LEGO vlaky silně podměrečný, když minifigový měřítko je cca 1:40, tak by ty mašiny asi měly bejt větší.

Viz anglicky psaný FAQ tady:
http://www.lugnet.com/~330/FAQ/Trains/scale
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

myth

Lego je špecifické hlavne princípom svojich hračiek - sú modifikovateľné, výrobca iba navrhne čo si môžem postaviť z daného setu, ale výsledok je iba na mne, samozrejme kombinovateľnosť s inými setmi. Ostatní výrobcovia hračiek však presne určia tvar a tým v podstate aj možnosti hrania sa  hračkou.

Lego bolo dlho kategóriu samou pre seba, iba teraz sa tam vopchali Brick, China lego etc. Takže sa mi vidí samozrejmé že si vytvorili vlastné normy a štandardy. Myslím, že tento konkrétny - rozchod koľajníc - bol odvodený od 6-studovej šírky vlakov. Teda vlastne od rozmerov studu. Vlaky začalo Lego robiť neskôr ako určili šírku studu a tak keď sa nemohli zmestiť ani do jedného z štandardov si vytvorili vlastný.
When the student is ready the master will appear.
An expert is one who knows more and more about less and less.

Maci

CitaceJinak jsou IMO LEGO vlaky silně podměrečný, když minifigový měřítko je cca 1:40, tak by ty mašiny asi měly bejt větší.
To je fakt.  Když chci nacpat do vlaku víc cestujících tak se tahle drobná  nevýhoda ( rozdíl měřítka) dost projevuje. Ale když vezmu, že některé lokomotivy měřily 25 metrů,  tak při měřítku jako mají minifigy by lokomotriva z lega musela mít 62,5 cm! To by se mi ale pak kolejště nevešlo do bytu. ::) A tu cenu za ní si ani nedovedu představit. Takže lego asi bylo nuceno zvolit kompromis. Zmenšit figurky nešlo a udělat vagóny a lokomotivy v měřítku minifigurkám taky ne. Zvenku se dají detaily na vlacích dost dobře vypracovat a vnitřek je holt trochu vzdálený realitě. Buďme rádi, že je máme, beru je jako příjemnou součást lego světa, kam svými rozměry docela dobře zapadnou.

Bryan

Citace od: Jindroush kdy 05.08.2005, 23:04:11
Jinak jsou IMO LEGO vlaky silně podměrečný, když minifigový měřítko je cca 1:40, tak by ty mašiny asi měly bejt větší.

třeba je lego jako úzkolejka v Jížních Čechách  :D

Aki

Citace od: Bryan kdy 07.08.2005, 21:47:51
třeba je lego jako úzkolejka v Jížních Čechách  :D
Úzkokolejka, má menší vagóny?  ??? Já myslel, že má jen koleje blíž k sobě.  :P

Že by v ní jezdili jenom děti a trpajzlíci?

Bryan

Citace od: Aki kdy 07.08.2005, 21:54:29
Citace od: Bryan kdy 07.08.2005, 21:47:51
třeba je lego jako úzkolejka v Jížních Čechách  :D
Úzkokolejka, má menší vagóny?  ??? Já myslel, že má jen koleje blíž k sobě.  :P

Že by v ní jezdili jenom děti a trpajzlíci?

má menší vagóny i lokomotivu  asi před dvěma dny jsem v ní jel!!!

Colonel32

Citace od: Aki kdy 07.08.2005, 21:54:29
Citace od: Bryan kdy 07.08.2005, 21:47:51
třeba je lego jako úzkolejka v Jížních Čechách  :D
Úzkokolejka, má menší vagóny?  ??? Já myslel, že má jen koleje blíž k sobě.  :P

Že by v ní jezdili jenom děti a trpajzlíci?

uzkokolejka ma vzdy mensi rozchod, vetsinou je uzssi cela lokomotiva (ale nemusi byt), ale celkove maji veci na uzkorozchodu tendenci byt mensi ve vsech rozmerech, vcetne vysky... vem si, ze rychlikove vagony jsou vic jak 2x tak vysoke, co stojici clovek, tak na tech uzkorozchodnych je porad kde setrit

betakaroten

Legovlaky jsou zatraceně širokorozchodné - normální rozchod kolejí je 1435mm a šířka vozidel okolo 3m, tedy asi 2x víc ... což by znamenalo stavět vozidla široká 8 čudlů a tratě o rozchodu 4 čudly; vhodnou kombinací starých kolejnic to jde i do oblouku, ale to zase příliš neodpovídá realitě: nejmenší poloměr oblouku sjízdný pro běžný 24,5metrový osobní vagon je 150m, račte si přepočítat ...

Cavelon

Lego nie je modelová železnica, s tým sa treba zmieriť a brať to ako fakt. Polomery oblúkov je problematické dodržať aj v modelovej železnici, vždy sa musia robiť nejaké kompromisy. Zato Lego je flexibilné a keď sa mi jeden vagón znepáči, tak ho jednoducho rozoberiem a poskladám si iný a to všetko rýchlo a hlavne bez potreby lepidla, farbičiek a množstva iných modelárskych nástrojov.
Každý si musí zvážiť sám, čo je pre neho výhodnejšie. A keď sa nevie rozhodnúť, najlepšie je postaviť si zvlášť aj modelovú železnicu, aj Lego. Aj medzi nami na fóre sú takí... ;)
BTW pri šírke vozidiel 8 studov už tieto vyzerajú celkom realisticky, 6 studov je málo, ale zase jednoduchšie pre menších prckov. S koľajami asi nenarobíme nič. Na Internete sú síce zverejnené pokusy o zmenu geometrie, ale je pri tom potrebné rezať a lepiť a to už potom nie je originál Lego.

Micho

Jediným riešenám, keby Lego dodržalo mierky, by bola telocvičňa. Mne to takto vôbec nevadí.

Brácho teraz v rodičovskom dome (Poprad) vypratal povalu s V strechou (je tam znížený strop, pre nás dospelákov funkčné tak v strednej časti). Natiahol tam starý koberec, ktorý som mu dal vyradený z firmy. A decká tam majú koľajište na hracej ploche 6 x 4 m (veľkosť koberca). Podklad je škvara, takže nie je to ešte ideálne rovné, ale na jar to doriešime. Hodíme tam poter, zarovnáme a bude super. 

Bracho má 6 deciek (4 v takom veku, že na Lego OK), plus je tam môj starší. Teda aj 5 sa hrajú naraz a starká len bedáka aby pri výstupe na povalu sa im nič nestalo. Je tam totiž rebrík. Aj to doriešime. Brácho teraz dokončuje stavbu dielne, takže toto počká.

betakaroten

Realistický oblouk se z Legových kolejí spáchat dá (ale skutečně to chce tu tělocvičnu :)), a sice ze samých rovných - každý spoj má totiž určitou vůli, a když se ty vůle posčítají ...

Micho

Uff, tak to by bol fakt mierny a strašne veľký oblúk. Obrovskou výhodou by bola maximálna rýchlosť. Len výhybky by si nijak neporiešil.  ;)

betakaroten

Štíhlá výhybka = 4,5V rovné kolejnice + hladké díly + pláty. Byla by ale dosti dlouhá.

Micho

Trochu si to neviem predstaviť.  :(

betakaroten

Takto funguje prototyp výhybky z rovných 4,5V kolejnic. K zajištění spolehlivé funkce bude potřeba podložka a nějaký synchronizovaný trojitý přestavník (k přehození směru se totiž musí přesunout 3 prvky - na obrázku vyznačeno červeně)

Micho

Tak tá je fakt riadne dlhá a podľa ukážky súdim, že môže byť funkčná. Zaujímavý nápad.   ;)

Colonel32

tento napad nema dle meho nazoru zadne prakticke vyuziti... ale to nic nemeni na tom, ze je absolutne genialni...

rdk

A vlak přes to přejede? Ty šikmý části přeci musej mít užší rozchod, ne?

Cavelon

Citace od: Colonel32 kdy 31.08.2005, 22:09:45
tento napad nema dle meho nazoru zadne prakticke vyuziti... ale to nic nemeni na tom, ze je absolutne genialni...

;D ;D ;D LOL  ;D ;D ;D

Zaujímavý nápad, ale:
1. Strašne to je dlhé, na rozumné zhlavie by som musel mať telocvičňu ;D
2. Tvar (vyštrbeniny a lomené časti) má ďaleko od reality
3. V šikminách sa IMHO bude vlak zasekávať
4. Hrozne zložité = drahé ovládanie
Asi predsa len radšej ostanem pri Lego výhybkách. ;)

betakaroten

Zkoušel jsem přes to jezdit bateriovým tendrem, který má o chlup širší rozchod (na spojích 9V kolejí viditelně drncá), bez problémů.
Lomené části mají bohužel k realitě (aspoň k české) velice blízko.

ramsey1

Když se odprostím od standardních měřítek, tak podle mě Lego vlak vypadá nejlépe s šířkou 8 studů. Sedí to i poměrově k velikosti kolejí a celkem i k minifigům. Chci tak přestavět Horizon Express, mám ho i dvakrát, ale není čas. Třeba se mi to někdy zadaří a dodám fotky :)

James888

#22
Ahoj,

Přemýšlím o vlastním 60051 (zatím lokomotiva) ale v hlavní změně by bylo 8 stud a ne "classic" 6 stud. (šíře)
Napadlo mě jestli někdo takové vlaky zde má, tak jestli se podělí o názor co je plus, mínus a celkový názor, popis. Děkuji
Poprosil bych foto  ;)

Peter Mojžišík


Matthes_CS