Společný projekt - Modulové kolejiště

Založil Matthes_CS, 30.11.2018, 11:39:06

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 2 Hosté prohlíží toto téma.

fulda

Ahoj,

protože se celkem považuji za vláčkaře, tak mohu něco málo napsat.

Stavba modulů je něco, co umožňuje za relativně malého úsilí docílit opravdu velké kolejiště. S moduly se pořádají takzvaná setkání, kdy se sejde několik majitelů takových modulů z různých částí republiky (nebo nedalekého zahraničí), kteří pospojují své moduly do nětšího celku a na něm si pak jezdí.

Pro hraní se lidi rozdělují na strojvůdce a nádražáky. Záleží na tom co kdo dělá raději, úlohy se střídají.

Jízda se provádí podle jízdního řádu s nákladovými listy. Člověk si prostě vezme nějaký náklad, který má definovaný čas jízdy a ten dovveze.
Organizace a tvorba jízdních řádů je celkem náročná část přípravy.

U vláčků je výhoda v tom, že se běžně používá celkem sofistikovaná elektronika v mašince. Mašinka dostává příkazy z kolejí, v kolejích je neustále přítomno napájení, takže svícení, houkání, vrčení je nezávislé a lokomotiva stojící ve stanici může troubit, kouřit a pískat podle libosti. Příkazy se posílají po dvou drátech pro vozidla i pro výhybky, takže elektrické propojování modulů je celkem jednoduché - prostě dva dráty propojím a ono to funguje.

V rámcu klubů jsou definovaná čela rozhraní a částečně použitá elektronika. Ne setkání se pak přidělují adresy a tak dále.

Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

peter

Přesně tak a pro nás je to ještě jednodušší. Eletrika mezi moduly totiž nemusí být žádná, jelikož vlaky by měly být přes PF a ne napájeny z kolejí aby se mohlo ovládat několik lokomotiv současně. Jediné co je tedy podle mne důležité je si domluvit/stanovit těch několik tipů čel rozhranní.
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

fanda

Toto jsme už v zásadě řešili na začátku vlákna, jen mám pocit, že to tehdy pochopil akorát peter. Viz:
http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=52033.msg265333#msg265333

Ale je třeba si uvědomit, že to lze bez problémů provozovat a převážet ve velikosti H0. V Legu je ale vše cca 2x vetší.

samy405

Přátelé,

Na jednu stranu to má být MODULOVÉ a je mi vytýkano že to mám jen nacvaklé na BP a přitom tady je podpora právě tohoto systému a je o něm tvrzeno že není v podstatě modulární ... Začínám se tedy ztrácet co tedy vlastně je zde myšleno modulární .
Ano, základní modul něco stojí ale je jasně definován a je plně připojitelný k ostatím.

zatím tady padly pouze 2 návrhy na kolejiště - a nějak se kritika valí jen na moje a jakýkoliv protinávrh nebo říct že chci nějakou část kde chci předělat cesty jinak není ...
Obrovská výhoda techniky MILS je právě v jeho zvýšení a možnosti dělat vodu a přitom to stále vypadá perfektně .
Kdybych neměl vyřešenou techniku kolejí tak to tady ani nedávám - je velice jednoduchá a každý kdo dal jakoukoliv kolej na BP tak ví jak to udělat aby to všechno fungovalo. to jako fakt mám nakreslit každý modul ? dal jsem si práci s tím, že jsem zde nakreslil už 3 moduly a dal i realne foto kolejí a výsledek - málo detailu (to jako fakt se mám mrcasit s detailem koleje když zde není ani pochopen základ ? )
Diskutovat můžeme klidně i celý rok a již teď si troufnu říct jaký bude výsledek - bude se zase jen tlachat. např. Já si to představoval jinak a to je špatně atd. Fajn, chceš to jinak tak kde je nějaký protinávrh ? nikde ? tak jak budeš mít něco věcného tak to řekni jinak jsou to zbytečné slova a bere to energii na projekt.
Já dal : - Jasný návrh na základ každého modulu ať si každý může postavit co chce a přitom bude zajištěno že to bude plně připojitelné na další moduly
            - Termín který je velice důležitý pro každý projekt
            - Možnost každému se připojit do projektu
            - Použití pouze originál kostek lego - včetně ovládání vyhybek (hadičku si  myslím, že lze tolerovat)

Projektu na technice MILS je plný net, stačí jen hledat a i na živo jsem jej viděl - ne u nás ...
Myslím si, že by se zde měli vyjádřit i ti co pořádají výstavy a podobné akce co by rádi.

Osobně začínám ztrácet chuť se do projektu pustit ...
Jinak společný projekt běží od roku 2018 a je funkční a neustále se rozšiřuje o lidi a modely. Ano technika se taky vyvíjí a proto se kolejiště mění. Je blbost udělat krásné zátiší když nemám jasný koncept a ani vlastně nevím co od toho očekávám. Toto já mám už dávno srovnané v hlavě.

Chairudo

#94
Citace od: samy405 kdy 30.05.2019, 22:15:36
Myslím si, že by se zde měli vyjádřit i ti co pořádají výstavy a podobné akce co by rádi.

Osobně začínám ztrácet chuť se do projektu pustit ...

Pokud se nejedná o komerční akce, tak myslím pořadatelé víkendovek do vašich projektů nemají co kecat.
Výstavy jsou pro vaši radost a je na vás, jak to chcete udělat.

Takže jako účatník:

- do tvého MILS projektu, jak sis ho zvolil beru a hlásím se o 2 parcely s modulárem a parčíkem + možná vymyslím ještě něco dalšího, napiš pak aktuální  stav zaplnění plochy a jestli to ostatní zvládáš sám, nebo by se ti hodila jinde pomoc něco vyplnit. Pro lepší orientaci bych rád viděl popisky v plánku co kde cca bude.
Jak se to osvědčí uvidíme až se otestuje  :D


Citace od: peki kdy 30.05.2019, 11:41:27
Citace od: Matthes_CS kdy 29.05.2019, 20:01:37

Myslel jsem ty modulové kolejiště co staví modeláři, tedy reálnější model trati, né klasické kolejiště.
C) kolejiště bez okruhů, simulace provozu
Ale předpokládám že tohle je hodně velké sfi fi pro tuto chvilku  ;)

Tady se pořád točíme kolem fotek od modelářů, tak nemám moc přestavu jak by to z Lega vypadalo. Ale pokud se nepletu každý účastník by si mohl postavit jak velký model chce s tím, že musí dodržet jednotný hlavně výškou standardizovaný začátek a konec modulu aby se dalo libovolně navazovat podle aktuálně dostupných modulů. 

To by bylo mnohem jednodušší na domluvu kdo kde bude a možnost stavění téměř bez omezení, oproti klasickému okruhu, kde se lidi musí domlouvat na vizualizaci ze 4 stran. 
Ale vidím to jako nepraktické kvůli nepravidelným tvarům na stolech, celkové délce která se málo kde vleze a možnostem ježdění s vlaky.
Ale to je jeden názor a určitě bude zajímavé vidět to v reálu, tak držím palce ať se ti to podaří rozjet.

Já osobně jsem se tu ke stavění modulů na víkendovky vyjádřil skepticky, protože vidím, že každá hlava draka má jinou představu jak princeznu uvařit a než se domluví, tak se spýš sežerou navzájem, tak snad něco vyjde  :D
YouTube LEGO videa, Fotky z výstav na Flickr

fulda

Ano, vláčkaři mají normu jen pro dvě čela a to ještě je pro to, která jsou na konci nádraží. Pokud mám ucelené nádraží, tak je jeho dělení uvnitř pouze na mém rozhodnutí.
A ještě pozor - ještě je součástí specifikace "stůl", tedy u vláčkařů jsou to jen nohy, tady asi celé kusy stolu. Vláčkaři používají délku nohou 130cm +-5cm (nastavitelný šroub, který umožňuje přidávat/ubírat v délce 10cm) a nebo 100cm +-5cm. Délka se měří od hlavy kolejnice.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

fanda

Nemyslím si, že to je až tak jednoduché. Kdysi jsem byl členem ZABABOVa, posílam proto odkazy na modulovou železnici. Kdybych byl mladší aspoň o 20 let, tak bych se pokusil rozjet něco podobného v ČR nebo EU z Lega. Takhle můžu nabídnout jen vytvoření několika (nedefinovaných standardních) modulů do neexistujícího klubu ;-)

https://www.youtube.com/watch?v=uDsWfdaHBvg&feature=youtu.be
http://www.zababov.eu/home/normy/modul---mechanicke-vlastnosti
http://www.zababov.eu/home/normy/modul---prehled-rozhrani
a všechno zde:
http://www.zababov.eu/

fanda

#97
Jen už po několikáté opakuju, že nechápu, proč to už někdo v Německu nebo v USA neudělal. ASI TO MÁ NĚJAKÝ DŮVOD. Můj syn tvrdí, že je příliš malé procento vláčkových bláznů i v největších kulturních státech (musíme podle něj čekat, až se Čína stane kulturním státem, kde budou mít obyvatelé čas a peníze na hraní).

Vidím stále ty největší výhody tohoto projektu z Lega oproti H0:
- vozidla i krajina jsou skoro nezničitelná dětskými ručičkami (všimněte si, že v H0 tátové moc ke svým dílům děti nepouštějí)
- děti mohou postavit vlastní modul s pomocí táty celkem snadno a levně (táta udělá základní konstrukci ze dřeva a překližky vč. kovových spojovacích prvků)
- modul lze snadno předělat x krát
- NEVYŽADUJE to zdaleka takovou přesnost ve všech směrech, jako H0

a oproti současným "modulárním kolejištím z Lega" /jeden z nejvymakanějších má miho/):
- oblouky mohou mít reálné poloměry jako ve skutečnosti (dokonce pomocí standardních rovných kolejí)
- každý modul musí mít standardizovaný kromě čel jen úhel a poloměr (oblouk) nebo délku (rovný) kvůli organizátorovi (aby ten při projektování v chytrém programu nenarazil do zdi tělocvičny)

Lze asi i výrazně zlepšit vystavovatelnost (tzn. přístup návštěvníků) oproti FREMO, vhodným natažením layoutu, případně vložením tunelu pro děti.

Osobně bych asi i snížil výšku kolejnic ze 130 cm na 80 - 90 cm oproti FREMO (kvůli dětem).

A zvednul bych ceny vstupného, aby to pro nikoho NEMUSELO být ztrátové.

peter

#98
Jelikož se modelovou modulovkou docela zajímám, tak mé poznámiky a diskuzi se snažím k modelové modulovce co nejvíce přiblížit. Níže tedy přikládám několik základních LEGO modulů, resp. normalizovaných čel pro jednotlivé moduly. Každý účastník si tedy může zvolit jakékoliv čelo(-a), které osadí na začátek a konec svého modulu. To co je mezi nimi vč. délky je více méně na každém účastníkovi. Samozřejmě by bylo dobré si před úplným začátkem říci nějaký ucelený koncept krajiny aby jednotlivý účastníci stavěli tak, aby se co nejlépe při prvním sesazení potkali. Postupem času, jak jednotlivé moduly budou přibývat je už snazší a snazší stavět další nové moduly tak aby dobře zapadaly mezi již stávající, nebo pokračovali na jednom z konců. Pro každý nový modul je již totiž znám vzhled krajiny minimálně jednoho konce a tedy začátek nového dalšího modulu ;)
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

samy405

#99
Pánové,

Proč sem nedáte návrh jak to má celé vypadat ? (konkrétní návrh celého kolejiště i s rozměrem)

lego má své omezení a u vašich návrhů H0 lze 99% vyrobit a je to právě o výrobě. lego má dané kostky a je to o tom jak to poskládat a nelepit.
Na videu jsem viděl jsem pár nadšenců ale žádnou veřejnost. za mě tento typ modulového kolejiště je sice fajn, ale nedokážu si představit jak lidi chodí mezi moduly a nic se nestane. Dále jak to celé ovládat na lego prvcích. Extrémní spotřeba kostek a je to jen kolej a nic víc ...
Kde je možnost aby se mohlo přidat co nejvíce lidí mimo vláčkařů ? Kde je možnost nějakého domečku ? kde je možnost oboustranné stavění kolem kolejí ?

Pro všechny - můj návrh kolejiště se bude předělávat z důvodu použití MILS systému a možnosti více zapojitelnosti lidí do projektu. Kdo projevil zájem mnohokrát děkuji a nebojte místa je dost a další bude :)
(přidávám vodu a koleje budou jinak aby šlo využít více místa a potenciálu :) Obrázek samozřejmě pošlu i s popiskama)

Matthes_CS

Nechápu, že se tu na tuto vezi modulového kolejiště rozjela takto živá debata, přitom ten odkaz, jsem tu sdílel již ze začátku. Ale to nevadí.

Představoval jsem si to opravdu tak, že se dá jednotné čelo a zbytek bude už na daném staviteli. Případně někdo bude moct postavit do modulu jen koleje, někdo jen domeček apod. Tedy jeden modul se bude moct dát rozdělit na části, ty už by byly nejspíš ty rozměry baseplatů. Jak by pak konečné kolejiště vypadalo, by se určilo ze dvou faktorů. Kolik a jaké moduly na výstavě budou a jak velká plocha bude poskytnuta. Nedávno jsem se bavil s modelářem/organizátorem výstav z Trutnova, kde vystavovali na MÚ a museli do lichoběžníkové místnosti udělat ještě malé moduly se zatáčkou v určitém úhlu. Plus aby tam byla nějaká hratelnost, tak by to chtělo alespoň dvě nádraží (na každý konec jedno) a za ně smyčku, nebo možnost se na nádraží otočit s lokomotivou na druhý konec vlaku. Nejlepší prostory bych viděl nějakou halu, kde by se to dalo natáhnout po obvodu. Ale dá se s tím i do třídy nebo na chodbu (viděl jsem u modelářů).

Ježdění je skutečně více spíš pro ty modeláře/vystavovatele. Co jsem někde viděl, tak jsou lidi co se starají o nádraží a pak lidi, co si řídí mašinku, někde jsem viděl, že měli i vysílačky/telefony a s mašinkou si vždycky zavolal na další nádraží, že by chtěl přijet, jestli tam je místo a podle toho jel. V Legu bych to tedy viděl na nejnovější ovládání PU, kde je možné více jak 3 frekvence, děti by takto mohli jezdit, jen by se museli hlídat, aby nevjeli kam nemají, nejspíš by je zastavoval/vypravoval, ten co má na starosti to nádraží.

To že to nikde ještě neudělali, nebo v tom selhali, neznemaná, že my s tím nemůžeme prorazit :D

Tvar modulů (čela) jsem si představoval mnohem jednodušeji, než navrhuje peter. Představoval jsem si to jako baseplate - koleje (nejspíše dvojkolejná trať) a dvě nebo tři baseplate (do hloubky, šířka by se měnila) s tím, že by s částí, kde jsou koleje by se moc neměnilo a ostatní baseplate by se dali libovolně zastavovat, měnit za silnice zalesňovat, cokoliv. Tedy kolej kolejí by se postavili modulární domy a silnice, vedle by bylo nádraží, pak další modulární domy, pak nějaké menší domky, rodinné apod. Pak nejaká továrnička, pak pole a pak jen terén, třeba tunel, les, občas nějaká stavba, cesta, cokoliv. Prostě to co se staví u klasických kolejišť do hloubky, by se tady roztahovalo do šířky, aby to vypadalo realističtěji.

Taky lze udělat kombinaci obojího, může mít v jednom rohu haly koeljiště miho, v druhém samy405 (jen příklad) a mezitím takto modulovou trať. Přechodovými modulami by se vyřešil přechod ze systému jednoho na druhý a i vizuální návaznost.

A samy405 omlouvám se, zapomněl jsem na velkou výhodu u tvého kolejiště v použití MILS a to schování těch hadiček, i když to by šlo určitě na baseplatech taky schovat, ale tady je opravdu MILS nejspíš lepší.

Citace od: fandadolega kdy 31.05.2019, 17:59:39
A zvednul bych ceny vstupného, aby to pro nikoho NEMUSELO být ztrátové.
Tohle nechápu, tady někdo staví, aby si na to pak zase vydělal?

fanda

No já to vidím tak, že vláčkoví modeláři tyto akce s modulovým kolejištěm dělají VĚTŠINOU kvůli sobě, proto tam VĚTŠINOU nepouštějí návštěvníky a tím pádem je to vyjde ještě relativně levně. Jakmile tam pustíme cizí lidi (a já osobně jsem spíš pro, než proti), tak se náklady prudce zvýší. A nevím, proč by si to neměli zákazníci zaplatit ze svého. Uvědomme si, že i bez návštěvníků by nás to stálo dost.

Zapoměl jsem zdůraznit nevýhody tohoto "pravého modulárního" systému, oproti např. "mihovu modulárnímu" systému.

1) nutnost, aby měl každý modul svou konstrukci ze dřeva, překližky a kovu, která půjde pevně a standardně spojit s jakýmkoliv dalším modulem (se shodným čelem např. podle petera) ve stejné výšce.

2) potřeba řádově většího počtu účastníků (průměrně se vejdou dejme tomu max. 3 moduly do auta) na vytvoření smysluplného layoutu (miho to ještě nedávno zvládnul sám celé s jedním autem).

Proto se ptám, kdo by v ČR a SR měl teoreticky o takovýto "pravý" modulární systém z lega zájem?

Matthes_CS

Zas tak úplně pravý se dělat nemusí. Nebudou se dělat výškové rozdíly v modulech a stoly budou co dostanem na výstavě.

MiHo

#103
Citace od: peki kdy 30.05.2019, 10:09:40
- MIHO (ověřený v našich podmínkách, MIHO může říci co se osvědčilo co se dá vylepšit)
Hlavní problém, který v současné době řeším, že se při manipulaci modul prohýbá, čim víc je na něm staveb z kostek, přestavníků a pod., tím víc se prohýbá a odpadávají plate. Takže budu muset řešit zpevnění a jít výše o 1 brick + 1 plate. (Odhaduji to tak na 3 roky než to celé zvýším.)
Druhý problém jsou kabely k výhybkám, zejména kabely, které se táhnou přes několik modulů. Tomu zvýšení též hodně pomůže. MILS však neřeší dlouhé kabely přes několik modulů. Je to možno řešit konektory na každém rozhraní modulů, což u některých kabelů moc nelze (používám též USB kabely). Nebo nějaké protahování, což by bylo při stavbě hodně zdlouhavé. Přemýšlím nechat mezeru pro kabely na kraji modulu, aby se tento kabelový prostor uzavřel, když se dají moduly k sobě.
Co je pozitivní, je to, že stávající moduly jsou levné a šetří materiál. Zvýšení o 1 brick + 1 plate divák nijak neohodnotí, bude to pro něj stejné. Vyřeším tím jen problémy s manipulací.

Citace od: peki kdy 30.05.2019, 10:28:56
Milane můžeš prosím tě odhadnou cenu modulu bez 9V kolejí ? Nechci aby jsi počítal dílky, stačí sumární cena. Předpokládám že hlavní náklad bude baseplate 32x32 (která by se dala koupit v rámci LUGBULKU/malého LUGBULKU levněji). Ostatní je taková drobotina, ale oproti tomu MILS mi přide efektivně využitá více jak cca 90 procent použitých dílků je použito na dekoraci, pouze nutné minimum (říkáš že zvedáš o 1 plate) na zvednutí modulu. Dále tovární silnice, moduláry na baseplates.

modul 32 x 32 bez kolejí dvojkolejná trať (ceny BL Last 6 Months Sales New Qty Avg Price)

LBG Baseplate 32 x 32 - 1ks - 228Kč
Pražce:
Reddish Brown Tile 2 x 4 - 14ks - 51Kč
Reddish Brown Tile 1 x 4 - 4 ks -  9Kč
Reddish Brown Tile 1 x 2 - 28ks - 62Kč
Reddish Brown Tile 1 x 1 - 8ks - 14Kč
Štěrk:
Plate, Round 1 x 1 Straight Side, Slope 30 1 x 1 x 2/3, Tile 1 x 1 with Groove
celkem 320ks  - 300Kč
Plate Reddish Brown a Green na kraje a mezi koleje (304 studů) - 57 Kč

Celkem modul 32 x 32 bez kolejí: 721 Kč

Matthes_CS

Ty velký moduly moduly bych zatím nechal uležet. Navrhoval bych tedy ty moduly MILS (navrhuje samy a miho na ně chce přejít) nebo současné mihovi. Kde se tedy ujme organizace?

Clermont

PS: a co tak jednu velkou vystavu vlacku  >:D
Od Duplo vlacku od Jojika pres ten vlacek na koberci co daval fotku Miho, pres hadickove kolejiste Samyho az po mega kolejiste od Miha  8)
Jak tak ctu, tak kazdy je na pul vlackar, kazdy ma doma vlacky, tak kazdy postavi svoje kolejiste podle moznosti a neni boha aby jsme nejakou halu nezaplnili  ;D

samy405

Veřejně se hlásím jako vedoucí akce MILS :)
Zasílám schéma a popis které jednotky jsou k dispozici :)
"pozemky" G1 a I1 - poprosím konzultovat se mnou ohledně staveb
Zelené plochy budou moje tvorba - kdo bude chtít může a mile rád  uvítám dekoraci :) - diskuzi a pomoci se nebráním.
Modré plochy - voda - je k dispozici kdo by chtěl - prosím o konzultaci se mnou
Základem je MILS který jsem tady posílal - kdo bude chtít dám i v ldd. Barvy v základu jsou mi jedno ale stritně dodržovat rozmístění ,tvar a počet kostek. Inviduální úpravy pouze po konzultaci.

Kolejiště jsem pro začátek hodně zjednodušil a ovládání vyhybek a kolejí si beru na pozemek G4
pozemek H4,H5,I4,I5 je již zabrán hasičema :)

Pozemky se dají spojovat a když tak prosím napsat kdo si bere více pozemků
Pozemky musejí být nějak oploceny ! vyjímka je park a veřejné prostranství.

Matthes_CS

Tu prázdnou plochu tedy plánuješ opravdu prázdnou, kde se bude dát vlézt pod kolejema? Zajímavé, sem zvědavý, kdo první vezme zádama o most :D

Jinak to plánuješ takhle uzavřené a na spolupráci jen ty pozemky, nebo bude možné i nějak navázat s kolejema? Kdyby třeba chtěl Peter s tím svým nádražím nebo Miho se připojit (nikdo jinej tu asi nepsal, že má něco postavené) případně, aby to bylo atraktivnější i pro vláčkaře? Takhle to vypadá, že si všechno vláčkaření zabíráš pro sebe :D

samy405

Jak jsem psal, nebráním se jakékoliv spolupráci ale musí být smysluplná ...

Tím, že se tady už dost dlouho jen mluví a mě to přestalo bavit tak jsem se pustil do projektu s ostatníma (utajovaný projekt o kterém se veřejně ví a všude o tom mluvím - spolupráce je více jak 2 roky ! )

Peterovo téma - do toho projektu se nezapojím, nebo jen nějakým modulem, zatím ale není definováno co a jak ...
Miho - brány jsou otevřeny a to se všeoběcně ví. Máme rozdílné názory ale společný cíl ... věřím ve spolupráci.

Všechno vláčkaření si pro sebe neberu, ale nechci taky aby projekt nedopadl protože někdo nedodá něco důležitého. Když někdo nedodá něco na parcelu tak to projekt neohrozí na funkčnosti, "jen" na estetice a dá se to doplnit nějakým vhodným modulem.

Prázdnou plochu plánuju že bude prázdná a bude v ní obsluha projektu. Standartní věc ve světě ...
Kdo zavadí o most ten si taky ponese následky :) nechci ať je to jako ve Studénce :) Projevený zájem je zatím jen o pozemky.

Taky jsem psal (proč to nečtete pořádně :( že je kolejiště hodně zmenšené aby se projekt vůbec spustil a byl jsem schopen udělat maximum pro to aby to nebylo jen prázdé něco ale mělo to hlavu a patu.) Projekt MILS tady na kostkách nikdo nemá a tudíž prvotní spuštění bude hodně náročné. Časově,personálně,stavby a neposlední řadě finančně.

MiHo

Abych to nějak správně pochopil, jakou máš představu. Co by mělo být na pozemku D4?
Co na pozemku D5 ? Co na pozemku E6 ?

samy405

Citace od: miho kdy 05.06.2019, 22:25:31
Abych to nějak správně pochopil, jakou máš představu. Co by mělo být na pozemku D4?
Co na pozemku D5 ? Co na pozemku E6 ?

D4 by mělo být něco smysluplného co nepotřebuje cestu a nebo spojit s D5 kde je přístup k cestě. E6 tak samo. Případně lze i cestu upravit. Chtěl bych v tom poli udělat IZS (hasiči,nemocnice - ta už je taky v plánu a snad i ve výstavbě - nemám potvrzeno. Policie by tam mohla být taky - zatím nevím o nikom kdo by stavěl)
Klidně si vem více pozemků a spojit :)

Daniel

#111
Nechci do toho kecat (a neber to, jako vše zde, za osobní útok ;D ), ale když si otevřu schéma, tak se mi zdá označení dost nešťastné (označení stavebních parcel stejné jako označení jednotlivých os). Například je-li řeč o A8: je to vlevo dole, nebo vpravo nahoře? :)

samy405

Citace od: Daniel kdy 06.06.2019, 09:15:04
Nechci do toho kecat (a neber to, jako vše zde, za osobní útok ;D ), ale když si otevřu schéma, tak se mi zdá označení dost nešťastné (označení stavebních parcel stejné jako označení jednotlivých os). Například je-li řeč o A8: je to vlevo dole, nebo vpravo nahoře? :)

Nevím, proč bych to měl brát jako osobní útok. Nic osobního v tom nevidím ...
Když by se pořádně četlo zadání tak by to bylo jasné :)

Pro všechny - Berte označení co je napsané přímo na BP (znovu a dokola, celý projekt je postaven na systému MILS a tudíř na BP)
Černým písmem jakožto číslice a písmena jsou pro mojí orientaci v celém projektu. Používejte jen červené písmo ...
Pokud někdo chce tak může udělat kus cesty,vody atd. Stačí napsat ...

fulda

BTW: občas si tu někdo stěžuje na velikost modulů pro přepravu.
Tak jedna momentka z Brna Pozřic, jak se sjíždějí vláčkaři.


Detail Přívěsu:
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

MiHo

#114
Citace od: fandadolega kdy 30.11.2018, 12:23:03
Už o tom přemýšlím dlouho, jen mi je divné, že to ještě nikdo z těch 7,5 miliard lidí nerealizoval.

Našel jsem na Facebooku skupinu lidí co to realizují. Skupina se jmenuje "L-Gauge Modular Standard Discussion Group" a je uzavřená. Stal jsem se jejím členem.


Standard se jmenuje VRLGM a pod heslem "Lego VRLGM" mi Google našel spoustu obrázků.

fanda

Jses dobrej, poprosim syna, aby me do toho FB prihlasil (nez to zanikne) a pak se ozvu ;-)

samy405

#116
První pokus na systému MILS ...
poznatky - dobře se skládá, rychle balí a staví. Nevýhody - nepřehodit zatáčky, u stavění trošinku síly použít na secvaknutí, velice dobře usadit první desku mils pak se s tím už dost blbě hýbe.
Most na mils - drží parádně díky celému systému.

Pro nedočkavce - nemám ještě krajinu na deskách hotovou, jsem rád že jsem stihl základ
Pro šťouraly - ano koleje si dodělám celé sám - když vypadne nějaký domek tak stále je plná funkčnost zajištěna ...

Pro Všechny - kdo tedy bude mít zájem se do tohoto modulového kolejiště zapojit ?


samy405

foto už se podařilo nahrát :)

Velikost obrázku byla moc velká ( ne velikostně ale rozměrově)

peki

Citace od: miho kdy 10.07.2019, 18:58:19
Našel jsem na Facebooku skupinu lidí co to realizují. Skupina se jmenuje "L-Gauge Modular Standard Discussion Group" a je uzavřená. Stal jsem se jejím členem.


Publikovali také něco dříve tady

Matthes_CS

Kolega z výtopny byl na akci Modell-Hobby-Spiel Lipsko 2019, která je tam od včerejška do neděle, poslal pár fotek a mimo jiné i lego kolejiště, takové nějaké, jakojsem si představoval, když jsem toto vlákno zakládal, jen víc obestavěné okolí kolejí, ale jinak prostě nudle různě ohnutá po výstavní ploše.
Kromě lego kolejiště tam bylo i dost dalších lego výtvorů, poté modelové všechny věci, nemodelové věci, velké rc truck a military dráhy s terénem, venku bazének na lodě. Vypadá to na obr akci.