42036 – Technic – Street motorcycle (Silniční motorka)

Založil Stimpi, 28.08.2015, 19:14:44

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Stimpi

Zdravým u mojí další recenze. Tentokrát je to aktuální moto v nabídce řady Lego Technic a je to 42036 - Street motorcycle.

Hned na začátku na sebe napráskám, že když jsem viděl poprvé obrázek tohoto setíku byl jsem docela zklamán. Jednak  je set v docela nezvyklé kombinaci červené a světle modré, a také na první pohled vypadá dost řekněme chudě.

To byl první dojem a přiznám se, že kdybych ho měl v té chvíli kupovat, bylo by to asi jen z povinnosti, do sbírky Technic motorek. Postupně s poznáváním a stavbou tohoto setu jsem mu čím dál více začal přicházet na chuť

Pokud se nemýlím tak tento set by mohl být jakýmsi pokračovatelem setu 8420 - Street bike, nebo vzdáleně 8051 - Motorbike. Bohužel set 8420 nemám ... je to zatím taková moje "Eleanor" - takže veškeré srovnání by bylo hodně nepřesné.

Hodnocení začnu asi konstrukcí motocyklu. Je to motocykl klasické koncepce, co se týče podvozku, a se čtyřválcovým motorem do V s klikou uloženou napříč. Pokud bych se pokusil odhadnout kde byla vzata předloha,  tak bych hádal Hondu VFR jako předlohu pro motor.

Modelový převod točivého momentu od motoru k zadnímu kolu je uskutečňován na primáru ozubenými koly a na sekundáru řetězem. Mimochodem sekundár je opět umístěn vně vidlice, vypadá to strašně ... je to lego klasika.

Dále se dostávám ke kapotáží a rámu. Je dobré napsat, že co se týče karosování, tak si myslím, že se model povedl, designem mi připomíná nové Hondy nebo Ducati.

I v této oblasti mě mrzí několik věcí.

Tou první jsou samolepky. Osobně jsem zatím u žádného setu neměl takové morální dilema s tím, jestli je mám na díly nalepit, nebo ne. Tady jsem se rozhodl, že by šlo o vzhledový krok zpět (například nápis na nádrži "LT1").
Zároveň se mi nelíbí, aby samolepky, v případě velkého Technic modelu, dotvářeli nějaké "funkční" celky, v tomto případě průduchy na boku motocyklu.

Druhou věcí je barva modelu, jak už jsem zmiňoval. Na netu je možné dohledat i jiné barevné varianty, které podle mého názoru vypadají mnohem lépe - viz. odkazy.

http://www.eurobricks.com/forum/index.php?showtopic=100833&st=50#entry2113350
http://legotechnicmotorcycles.blogspot.cz/2015/03/mods-thoughts-42036-street-motorcycle.html

Třetí věcí, která mě mrzí, ale zároveň dává prostor pro úpravy, je absence některých základních částí. Mám na mysli například páčky brzdy a spojky na řidítkách, nebo chybějící stupačky, či náznak sedla.

B-modelem jsem se bohužel nezabýval, jde o moto ve stylu Bobber, tak třeba ještě časem doplním.

I přes to, že jsem v předchozích větách model dost ztrhal, si myslím že to je model, který se na poličce neztratí a byl by jen do počtu. Mám ho v vystavený v práci a docela často se jím kochám. Jste-li tedy fandou motorek, a překousnete nebo si poupravíte jeho pár nedostatků, tak směle do něj ;)

Klaj

Hezká recenze. Nedávno sem tuhle motorku taky stavěl a musím říct, že mě stavění bavilo a potešila mě kupa různých funkčních prvků.

Nesnaším samolepky. Ale podle mého skromného názoru s nima vypadá mnohem líp. Je to pěkný model na čestné místo na poličku.
Draco dormiens nunquam titiliandus

stmirec

Dobrá recenzia  :). Mne osobne tam asi tie nálepky chýbaju. Zdá sa mi to také prázdne + nerozumiem prečo tam nejaké to sedadlo nedali ??? Chýba tam.

mozkit

Tak nějak nemůžu říct, že by mě tenhle set uplně nadchnul. Když se dívám na obrázky, tak je to fakt zvláštní to sedlo nesedlo. Mám ten set 8051 a líbí se mi víc.

michal84

Tiež mám tento model a za mňa je povedený (aj keď z obrázkov sa mi tiež zdá že 8051 je ešte o niečo lepší).
Jo a model B sa mi páči ešte viac ... a jednoduchým podvihnutím zadného kolesa sa dá zmeniť motorka na street fighter čo je ešte lepšie (model mám rozložený ináč by som sem dal foto)

Tomik

Pěkná recenze. Přiznám se, že jsem po téhle motorce taky jednu chvíli pokukoval, když jí měli v Globusu za 750,- Kč, ale nakonec jsem nepodlehl. Líbí se mi určitě provedení kapotáže, ale ty barvy jsou fakt hrozný - bledě modrou bych kombinoval maximálně s tmavě modrou nebo s šedou, ale určitě ne s červenou... :o
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

michal84

Nedávno som se tento model znovu poskladal, model B s minimálnymi zmenami ale je to teraz viac podla mojho gusta :)

tomaslambo

Jen přidám nějaký ten postřeh.
O víkendu mi dorazil z druhé ruky set 8051 a tak jsem jej hned zkontroloval stavbou A i B modelu. Potom jsem jen tak pro radost sundal z police i 42036ku a nestačil jsem se divit jak moc jsou tyto dva sety odlišné, přitom by se prakticky mělo jednat o to samé (nebavím o té barvě :)). 42036 vypadá vedle 8051 jako chudý příbuzný (připadají mi vedle sebe jako nějaká 125ka a plnokrevný streetfighter s obsahem minimálně litr).