Pneumatická verze Ball Factory od Quanixe

Založil Jonas, 11.02.2017, 18:23:38

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Jonas

Až budu jednou vzpomínat na to, co jsem stavěl z Lega v roce 2016, tak to bude jednoduché: Ball Factory od Akiyukiho. Stavbou jsem strávil více než 3 měsíce, pak jsem ji ještě vylepšoval a následně se snažil (s většími či menšími úspěchy) udržovat ji v provozu, aby bylo co ukazovat návštěvám. Popis a pár obrázků je zde. Nyní mě čeká bourání a hledání nějaké další podobné výzvy.

A troufám si tvrdit, že taková nová výzva se nedávno objevila. Je to Pneumatic Ball Factory od německého stavitele Quanixe.



Video je  zde.

Je to samozřejmě inspirováno myšlenkou původní Ball Factory, ale provedení je vysoce originální a technicky (i esteticky) na špičkové úrovni. Nikdy bych neřekl, že je možné postavit funkční a navíc dosti složitý automat na bázi pneumatické sady od Lega. Video jsem objevil asi před dvěma týdny a několik dní jsem si to přehrával znovu a znovu, abych pochopil, jak to funguje. Dokonce jsem si kreslil i diagramy, než jsem zjistil, jak je možné řídit tolik pneumatických prvků (celkem 12) pouhými třemi pneumatickými přepínači. Je to skutečně geniální a je vidět, že autor je v této oblasti profesionálem. Je to poznat i z řemeslně špičkového provedení, kdy jsou všechny rozvody pravoúhle vedené a nádherně přehledné.

Nedalo mi to a postavil jsem si alespoň klíčové části, a to otočného robota a hlavně řídící pneumatickou jednotku, která byla pro mě největším oříškem, protože ve videu z ní není moc vidět. Teď ještě dávám dohromady funkční kompresor se čtyřmi malými pumpičkami podle vlastního návrhu.

Uvažuji i o pořízení originálního manometru, i když pro samotnou funkci není třeba. K pneumatickým systémům ale tak nějak patří. Jsou ale docela drahé. Nejlevnější je za 412 Kč na BL u Magic Magnuse. Jenže má poměrně drahou dopravu. Má jich několik, takže kdyby se někdo chtěl se mnou spojit, tak jich můžeme objednat víc a podělit se o dopravné. V případě zájmu mi pošlete SZ.)

       
Jonas - Můj Brickshelf

444martinhanak

Je to krásně a precizně sestrojeno.
Musí to být "mozek", ten autor. Nechápu totiž, jak je to možné ovládat bez Mindstormu. Ta synchronizace. 

Foton

Parádní kousek. Nejvíc mě dostalo, že si dal práci s otáčením "dlaně" u toho 4axis robota. Šlo by to i bez toho. Pneumatické řízení to povyšuje o další tři úrovně.
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.