Oprava 4,5V motoru

Založil VocucBat, 17.08.2013, 16:35:25

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

VocucBat

Nevíte jak opravit? Nechjede mi. Ze začátku se jen zadrhával teď nejede vůbec.

pryb

Rozebrat, vyčistit vnitřek, vyčistit kontakty. Do té doby do něj nepouštět proud. O který motor jde?
Aktuální projekt - třídička.
Youtube kanál

VocucBat


pryb

Tenhle motor neznám, ale někde u přívodu elektřiny budou kontakty s uhlíkama. Ty by měly jít vyndat a vyčistit. Zároveň by ses tak měl dostat ke kontaktům na ose - taky vyčistit.
Aktuální projekt - třídička.
Youtube kanál

peter

#4
To co máš v ruce je více méně poslední stádium, kam až se lze bez poškození motoru dostat. Jediné co ještě můžeš zkontrolovat jsou uhlíky, které najdeš pod drobnými zahnutými plíšky na bocích motorku - vyznačeny zeleně. Plíšky opatrně otevři ohnutím (pozor, ať ti nevystřelí pružinky, které za nimi jsou a přitlačují samotné uhlíky), poté vyklep pružinky a samotné uhlíky. Očisti a vrať vše zpět - pozor na správnou polohu uhlíků - na komutátor patří drobně zaoblená strana uhlíku.

Dále určitě pořádně očisti nápajecí kontakty jak na samotném motorku - vyznačeny červeně, tak na základně. Až to budeš mít, tak můžeš zkusit motůrkem volně pár krát protočit naprázdno za malý pastorek a poté zkusmo napojit motorek přímo přes jeho napájecí kontakty (napájení 4,5V). Dále bych také naprázdno protočil samotné převody v chasi, které by se měli bez vloženého motoru otáčen velmi lehounce. Pokud motorek po přímém napájení pojede, můžeš ho vrátit do chasi zpět a test opakovat a mělo by být hotovo.



Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

mirek

Svého času jsem dostal spoustou Lego kostek.Byl toho plný plastový kontejner. Celou dodávku jsem vložil do sáčku  na praní jemného prádla a vložil do pračky.
Jaké bylo mé zděšení, když při rozkládání materiálu na stole z důvodu sušení, objevil se kompletní 4,5 V motorek mezi vypranými kostičkami. Rozebral jsem ho. Vlastní motorek jsem sušil pak tři dny na ústředním topení.
Ozubené převody byly dokonale vyprány - vyčištěny. Ty jsem následně promazal jemným olejem. Vlastní motorek jsem zkusil ... a on bez problémů běžel.
Když jsem vše sesadil dohromady, nevycházel jsem z údivu. MOTOREK TIŠE BĚŽEL, podstatně tišeji, než ten co jsme doma již několik let měli. Stáří obou motorků však bylo stejné.

tomaslambo

Já jsem se do nedávna závodně věnoval rc autům a tam jsme z motory pro jejich prodloužení životnosti dělali všelijaká zvěrstva. Ale nejvíce se nám osvědčilo po vyčištění zaběhnou v destilované vodě. Normálně strčit motor do kelímku s destilkou a připojit baterku. To by člověk nevěřil kolik bordelu je ukryto i úplně novém motoru. Taky bych zkusil zkontrolovat, jestli nejsou zanesena pojezdová kola (nalepený prach). Od kamaráda vláčkaře vím, že to bývá celkem častým problémem, pokud je kolejiště v prašném prostředí (což je dneska kdekoliv) 

JanO

Po letech jsem vytáhnul sestavu se 4,5 V motorkem ze skříně a po zprovoznění jsem narazil na stejný problém jako Vombatus na začátku vlákna. Motorek po vyjmutí byl jakýsi ztuhlý, takže jsem ho vyčistil, ale pořád neběžel jak má. Takže jsem zkusil koupit další sadu baterek, ale výsledek je takový, že motorek se cuká a nerozběhne. Už jsem zkusil vyměnit i přívodní kabel a v mezích dostupnosti očistit kontakty v bateriovém voze. Má prosím někdo nápad, co tomu může být a jak to zprovoznit?

JanO

Po debatě s elektrikářem upřesním dotaz takto: Jakými baterkami ten motorek živíte? Došli jsme totiž k závěru, že současné baterky nejsou schopné se vybičovat k tomu, aby motorek rozběhly. Prý mám zkusit nějaké hodně obyčejné nebo nabíjecí.