Zimní výloha 2023 (společný projekt)

Založil peki, 30.11.2022, 08:29:13

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Stimpi

Nějaké povinné díly než se uzavře LB???

peki

Citace od: Stimpi kdy 20.02.2023, 15:10:57Nějaké povinné díly než se uzavře LB???

Na to bude samostatný.

peki

Založil jsem i vlákno na nominaci dílků k projektu:
mominace dílků
odkaz

Robkteryten

Zbylo ještě nějaké misto, dá se ještě pripojit?

Pool

Napojení domu 11 a 5 -  já mám dům č. 5 a linhi č. 11

Na projektu bude nejproblematičtější toto napojení domu 11 a 5, takže bude potřeba se předem domluvit na způsobu napojení, že bude mít zásadní vliv na dům 5 a 11.

Pokud budeme chtít docílit největší reálnosti a držet se skutečné předlohy, tak ten základní plánek tady máme úplně špatně, že v reálu dům č. 5 má jen obdelníkový půdorys a ta část co je za domem 11 a vypadá jako součást domu 5, je ve skutečnosti součást domu 11 - viz první tři obrázky z Googl map.

01.jpg
02.jpg
03.jpg

Pokud bychom se drželi reality, napojení domu 5 a 11 není problém, že stěny mají rovnoběžné a to napojení domů je v pravém úhlu. Pokud budeme ovšem chtít upravit perspektivu jako je na plánku projektu, tak už se nebudeme vůbec držet reality a tady už je jen na nás, jak to zrealizujeme. V tomto případě ovšem nevidím nějaký důvod vymýšlet nějaké složité nerovnoměrné napojení, že ve skutečnosti tomu tak stejně není a proto navrhuji napojení dle jedné z následujících tří variant.

04.jpg

U varianty A mi ovšem přijde, že ta mezera mezi domy bude dost divná, takže bych se přikláněl k variantě B nebo C, kde se to spíše více ztratí.

milanv

Citace od: Pool kdy 21.02.2023, 20:13:40Napojení domu 11 a 5 -  já mám dům č. 5 a linhi č. 11

Pokud budeme chtít docílit největší reálnosti a držet se skutečné předlohy, tak ten základní plánek tady máme úplně špatně
Hned do toho vstoupím. Ten plánek je samozřejmě takhle záměrně, ne aby se při první příležitosti ignoroval. Myšlenka je jasná: stejně jako v pravé části, i tady se zbavit dvorku. De facto misto malého domečku na dvorku udělat navazující zastřešení. Tím se nemusí stavět stěny do dvora, řešit další  problémy apod., přitom s mizernou viditelností.

To je tedy výchozí situace pro nás.

Kdybyste se přeci jen rozhodli pro úpravu půdorysu, určitě to ovlivní i stavitele domů 10, 12, takže i oni miusí souhlasit - a peki a já.
Pán na Žlutém hradě

Pool

Mně je vcelku jedno, jak to postavím, ale je potřeba se na tom přesně dohodnout, ať si pak někdo na konci nevymýšlí, že to je potřeba přestavět >:D . Pokud se budeme držet toho základního plánku, tak tam ale taky vznikne malé nádvoří:

1.jpg

Je vlastně ta moje varianta A, kde jen ten dům č. 5 rozšířím o tu přidanou část za domem 11 a natáhnu to až do konce. Ten můj dům č.5 bude mít tak obdélníkovou základnu. Složitější to bude mít dům 11 a popř. 10 u té jejich šikmé zadní strany.

skywalker007

Je ještě něco volného třeba trh se stánky, park nebo něco podobného?

Vasyk

Bude k tomu potřeba zase socha ? Pokud ano, rád bych na to měl více času.

Navrhuji Lampáře i s lampou (lampa v rozumném měřítku) viz. foto.

peki

Socha bude pro jinou výlohu, čekáme na návrh mauálu pak by šlo něco z té dokorace . Socha bude samostatná, takže je možné úplně vše (zimního vánočního) bez návaznosti na naše dioráma. Půjde to do Chodova, kde se prodejně změnila dám více info.

peki

Citace od: skywalker007 kdy 22.02.2023, 15:29:27Je ještě něco volného třeba trh se stánky, park nebo něco podobného?

Ano
trh se stánky
vánoční strom
náznak parku

peki

Citace od: Pool kdy 21.02.2023, 21:12:00Mně je vcelku jedno, jak to postavím, ale je potřeba se na tom přesně dohodnout, ať si pak někdo na konci nevymýšlí, že to je potřeba přestavět >:D . Pokud se budeme držet toho základního plánku, tak tam ale taky vznikne malé nádvoří:



Tohle by mohlo pomoci
odkaz 1:150


roko86

Mám zájem o park . Bude zimní  bilý ? A jaké rozměry ?

Robkteryten


Stimpi

Nabizim nejake drozky, pojizdne stanky, nejake lidstvo a zivot.

milanv

Citace od: Stimpi kdy 22.02.2023, 17:36:36Nabizim nejake drozky, pojizdne stanky, nejake lidstvo a zivot.
Když mě peki pasoval na vedoucího bloku 1-5 :) tak hlásím, že právě před ním bychom přesně tohle chtěli, určitě tě berem do party!
Pán na Žlutém hradě

skywalker007

Vzal bych si tedy s bráchou část trhu a případně vánoční strom.

yoshimaka

Citace od: yoshimaka kdy 16.02.2023, 10:21:06
Citace od: yoshimaka kdy 15.02.2023, 18:28:05Nevím, jestli si troufnu přímo na barák, ale jestli projde ten mariánský sloup, tak bych si ho vzal na triko.
Tak mi bylo taktně naznačeno, že mariánský sloup se tam nevleze, takže bych si mohl vzít Husův pomník. Pokud ani to, tak klidně nějaké stánky, nejsou-li již kompletně rozebrány. Pokud nic z toho, tak dávám k diskuzi správci tohoto projektu možnost, že bych vytvořil scenérii (závěsnou) ve které veškerý cvrkot na staromáku sleduje hrabě Ferdinand von Zeppelin ze své nové řiditelné vzducholodi.
Jelikož se k mému příspěvku nikdo z povolaných nevyjádřil, znovu se připomínám, byť část toho, co jsem zde nabízel je již dnes rozebrána. Tedy zkrátka slovy pana Srstky: "Chcete mě?"
Lust och fägring stor

Stimpi

Citace od: milanv kdy 22.02.2023, 18:13:53
Citace od: Stimpi kdy 22.02.2023, 17:36:36Nabizim nejake drozky, pojizdne stanky, nejake lidstvo a zivot.
Když mě peki pasoval na vedoucího bloku 1-5 :) tak hlásím, že právě před ním bychom přesně tohle chtěli, určitě tě berem do party!

Super, Ouk.

sharkabrick

Ahoj,
poprosím pekiho, či pokud ještě někdo vede seznam (milanv) kdo co postaví o aktualizaci.
A zda tedy já a veverka máme počítat s domem číslo 15? Pokud vím nikdo nemá 16tku? Budu pak potřebovat vědět kdo ji dělá a i spolu s 17tkou (poMOCník) komunikovat ohledně sjednocení např. výšky říms, či oken ;)

milanv

Malá aktualizace z technického pohledu. Organizační stránku řeší peki (kdo bude stavět co, kdo hned a kdo má počkat na co apod.).

Aktualizoval jsem plánek levé části. @Pool, @linhi, @šipka tam mají řešení rohu a stačí se domluvit jen na tom, kdo staví tu vnitřní přístavbu mezi 11 a 5. Je potřeba i do dvora postavit kompletní stěny, protože budou vidět.

V bloku domů 1-5 mají tyto šířky ve studech, vypočtené z plánku. Samozřejmě můžete je ±1-2 study měnit podle stavebních potřeb, malou rezervu na šířce celého bloku máme, jen se nesmíme odchýlit moc.

@milanv: 1: 35
@matka: 2: 36
@peki: 3: 31
@Daniel: 4: 46
@Pool: 5: 21

Jednotná společná hloubka domů 2-5 je podle plánu 54 studů.

Orientační výšky (hlavně se pak domlouvejte se sousedy, kde potřebujete navazovat):

Výška domů 2 a 3 je od chodníku po římsu 35 bricků, celkově 45 bricků po hřeben střechy. Výška domu 4 ( @Daniel ) je 40 bricků po římsu, 53 bricků po špičky atik.
Výška domu 5 ( @Pool ) je 34 bricků po římsu, 45 bricků po špičku štítu.
Pán na Žlutém hradě

milanv

#111
V příloze je pro zájemce plánek v PDF, který je zvětšený tak, abyste si z něj mohli přímo odečítat míry ve studech: 1mm na plánku je 1 stud ve skutečnosti. Samozřejmě přepočet na výšku (bricky) si musíte udělat sami, tj. vynásobit 5/6.

nacrt.png
Pán na Žlutém hradě

milanv

#112
@Hardegon , @Ryxe : plánování nechávám na vás, jen podle plánku je důležitá ta celková šířka v pohledu od náměstí, ta je 104 studů. Z toho vám vyplyne měřítko apod. Nebo kdyby cokoliv, volejte, pište :)

@poMOCník , @Igorus : vy máte celkem největší volnost, protože nemáte danou přesnou šířku. U vás jde o to, aby vizuálně sedělo měřítko s ostatními a celek vypadal prostě pěkně. Nicméně oproti předběžným odhadům to podle plánku vychází o cca 10% užší a i to už je s využitím rezerv, tj.:

15: 72 studs
16: 28 studs
17: 58 studs
Pán na Žlutém hradě

poMOCník

#113
Citace od: milanv kdy 23.02.2023, 15:49:44@poMOCník , @Igorus : vy máte celkem největší volnost, protože nemáte danou přesnou šířku. U vás jde o to, aby vizuálně sedělo měřítko s ostatními a celek vypadal prostě pěkně. Nicméně oproti předběžným odhadům to podle plánku vychází o cca 10% užší a i to už je s využitím rezerv, tj.:

15: 72 studs
16: 28 studs
17: 58 studs

To je docela blbý teda, protože ty domy budou pak dost miniaturní. Pokud bychom měli dodržet tyhle rozměry, co navrhuješ, vychází nám úplně jiné měřítko - viz obrázky. Jestli to je záměr a snažíme se navodit perspektivu tak, že domy vzadu jsou menší, tak asi jo, ale to by musely ty boční se taky postupně dozadu zmenšovat  :o

Ten první obrázek jsem udělal v měřítku, kde mi ty domy připadají, že by k sobě mohly ještě jít. I když okna už jsou u té zadní řady o trochu menší. Ale na tom druhém, který je zmenšený relativně k rozměrům domů u radnice, už vypadají na první pohled nerealisticky malé. Vychází vlastně stejně vysoké, i když mají o 1-2 patra více a to ještě ty jejich patra budou ve skutečnosti možná vyšší.

Na prvním obrázku vychází dům č. 17 na šířku 71 studů! Na druhém je ukázka, jak by vypadal s šířkou 58 studů.

(Na číslice nad domy se nekoukejte, ty tam už byly a neodpovídají našemu číslování.)

domy.jpg

domy_male.jpg 

milanv

#114
Citace od: poMOCník kdy 23.02.2023, 23:32:50
Citace od: milanv kdy 23.02.2023, 15:49:44@poMOCník , @Igorus : vy máte celkem největší volnost, protože nemáte danou přesnou šířku. U vás jde o to, aby vizuálně sedělo měřítko s ostatními a celek vypadal prostě pěkně. Nicméně oproti předběžným odhadům to podle plánku vychází o cca 10% užší a i to už je s využitím rezerv, tj.:

15: 72 studs
16: 28 studs
17: 58 studs

To je docela blbý teda, protože ty domy budou pak dost miniaturní.
Celková šířka tohoto bloku je od začátku daná a je jasné, že je mnohem menší než skutečná, stejně jako hloubka náměstí (od přední hrany dozadu). Takže je potřeba se s tím popasovat. Nikdo neměl na mysli, abyste domy zmenšovali, naopak - držte co nejpodobnější měřítko jako ostatní. Pokud tato čísla znamenají výrazně menší měřítko (nekontroloval jsem, věřím ti), tak spíš upravte domy: postavte jenom dva nebo některý (ten obří levý?) zužte o dva sloupce oken nebo pokud postavíte ty tři v původní šíři, tak vám prostě levý kraj zaleze hodně daleko za věž a bude o to hůř vidět včetně toho pěkného levého rohu - viz plánek. Nebo ještě jiný nápad? Rozhodně nezmenšovat!

Podobně Hardegon staví na hloubku dva domy místo pěti atp. atd. Kompresí jsem musel dělat opravdu hodně.

Mimochodem, když už jsme u vašeho bloku: připomínám, že je potřeba včas řešit stabilitu: 16 studů uzounké nudle vysoké skoro půl metru prostě nebudou (dlouho) stát jen tak postavené na podstavec, nota bene když celý projekt nemůže zaručit přesnou vodorovnost podkladu, v té výloze to pokaždé plave na těch papírových podstavcích, no vždyť to znáš...
Pán na Žlutém hradě

poMOCník

Citace od: milanv kdy 24.02.2023, 00:26:08Celková šířka tohoto bloku je od začátku daná a je jasné, že je mnohem menší než skutečná, stejně jako hloubka náměstí (od přední hrany dozadu). Takže je potřeba se s tím popasovat. Nikdo neměl na mysli, abyste domy zmenšovali, naopak - držte co nejpodobnější měřítko jako ostatní. Pokud tato čísla znamenají výrazně menší měřítko (nekontroloval jsem, věřím ti), tak spíš upravte domy: postavte jenom dva nebo některý (ten obří levý?) zužte o dva sloupce oken nebo pokud postavíte ty tři v původní šíři, tak vám prostě levý kraj zaleze hodně daleko za věž a bude o to hůř vidět včetně toho pěkného levého rohu - viz plánek. Nebo ještě jiný nápad? Rozhodně nezmenšovat!

To s tím vynecháním několika oken u Schierova domu jsem taky uvažoval, byl by to asi nejrozumnější kompromis. @Igorus Jak to vidíš ty?
Jen jsem se chtěl ubezpečit, že se nemáme pouštět do toho zmenšování. Propočítám to teď ještě načisto, kolik se nám toho tam přesně vejde ve stejném měřítku, jako jsou domy u radnice.

Citace od: milanv kdy 24.02.2023, 00:26:08Mimochodem, když už jsme u vašeho bloku: připomínám, že je potřeba včas řešit stabilitu: 16 studů uzounké nudle vysoké skoro půl metru prostě nebudou (dlouho) stát jen tak postavené na podstavec, nota bene když celý projekt nemůže zaručit přesnou vodorovnost podkladu, v té výloze to pokaždé plave na těch papírových podstavcích, no vždyť to znáš...

Máš pravdu, ale trochu jsem tady spoléhal na ten sokl, že bude taky z lega (peki teda trochu mlží ohledně toho). Kdyby ale z lega byl, jelikož my jsme v pravoúhlé mřížce, stačilo by mít pod domem pár těhle desek, na ně by se to nacvaklo a byl by klid:

Plate Special 4 x 6 with Studs on 3 EdgesLight Bluish Gray61804211838Bricklink



peki

Citace od: poMOCník kdy 24.02.2023, 01:26:27Máš pravdu, ale trochu jsem tady spoléhal na ten sokl, že bude taky z lega (peki teda trochu mlží ohledně toho). Kdyby ale z lega byl, jelikož my jsme v pravoúhlé mřížce, stačilo by mít pod domem pár těhle desek, na ně by se to nacvaklo a byl by klid:

Neboj bude z Lega a s nacvaknutím budu počítat  ;)

poMOCník

Citace od: milanv kdy 24.02.2023, 00:26:08Celková šířka tohoto bloku je od začátku daná a je jasné, že je mnohem menší než skutečná, stejně jako hloubka náměstí (od přední hrany dozadu). Takže je potřeba se s tím popasovat. Nikdo neměl na mysli, abyste domy zmenšovali, naopak - držte co nejpodobnější měřítko jako ostatní. Pokud tato čísla znamenají výrazně menší měřítko (nekontroloval jsem, věřím ti), tak spíš upravte domy: postavte jenom dva nebo některý (ten obří levý?) zužte o dva sloupce oken nebo pokud postavíte ty tři v původní šíři, tak vám prostě levý kraj zaleze hodně daleko za věž a bude o to hůř vidět včetně toho pěkného levého rohu - viz plánek. Nebo ještě jiný nápad? Rozhodně nezmenšovat!

Včera jsem to pořádně proměřil podle několika různých zdrojů a musím opravit svůj předchozí nástřel rozměrů. Především ten obří levý dům je v poměru k ostatním širší, než jsem původně předpokládal. Navíc měřítko, které jsem použil na předchozí obrázky bylo odvozené od výšky pater a oken a ne skutečných rozměrů domu.

Nově naměřené šířky domů:
15: 84 studs (včetně zakulaceného rohu)
16: 26 studs
17: 60 studs

Pokud se nám podaří zkrátit ten rohový, můžeme ostatní zachovat a budou vycházet v přesně stejném měřítku, jako ty u radnice.

Podrobný rozpis rozměrů pro domy 16 a 17
(výška je počítána vždy od země nebo od vršku římsy k jinému vršku římsy)

Dům 17:
  • Šířka: 60 studs
  • Výška k společné horní římse: 45 bricks
  • Výška přízemí: 13 bricks
  • Výška prvního patra: 11 bricks
  • Výška druhého+třetího patra: 21 bricks
  • Výška 4 patra: 7 bricks
  • Výška k horní římse pod obloukem: 52 bricks
  • Výška k vršku oblouku: 60 bricks

Dům 16:
  • Šířka: 26 studs
  • Výška k společné horní římse (pod posledním patrem): 45 bricks
  • Výška přízemí: 13 bricks
  • Výška prvního patra: 11 bricks
  • Výška druhého+třetího patra: 21 bricks
  • Výška 4 patra: 7 bricks
  • Výška k horní římse nad posledním patrem: 52 bricks
  • Výška k nejvyšší římse nad sochami lvů: 62 bricks

waf

Jeslti pro mě ještě bude místo na "ploše" jako stánky, trh, stromek apod., tak budu rád.

peki

DO konce týdne to zkusím rozlousknout.