(vlastní) kostel sv. Mikuláše na Malé Straně

Založil poMOCník, 17.01.2023, 12:01:12

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

poMOCník

Asi vás to nepřekvapí, ale dal jsem se do stavby dalšího kostela. Dlouho jsem tu myšlenku odsouval, ale po (mé první) návštěvě Lipna, kde jsem se také hodně inspiroval, už mi bylo jasné, že musím postavit něco barokního. A že to musím udělat pořádně, ne tak, jak to postaví "každý" :)

Hodně dlouho už hledám a dělám si galerii zajímavých staveb z lega, ale ještě nikde jsem neviděl barokní stavbu s náležitě zvlněnou fasádou. Rovně umí stavět kde kdo že? Musím říct, že bourání a znovu stavění bylo hodně, zvlášť na začátku, kdy jsem piloval techniku aby to nějak vypadalo a hlavně drželo.

Tohle je proto výsledek asi za 2 měsíce. Začal jsem zvonicí, protože ta mi připadala nejtěžší. Jestli se mi podaří ta, pak už to půjde. Potíž u ní je v tom, že konkávní tvar nedává moc prostoru pro konstrukci uvnitř a směrem do rohu se prostor pro uchycení blíží nule.

Každé to patro věže je z cca 2000 dílků a to hlavně proto, že vnitřní konstrukci jsem musel stavět celou z plate.

Jak je mým zvykem, budu přidávat postupně fotky ze stavby, ať se můžete pokochat i pohledem do zákulisí.

(Barvy některých dílů ještě nejsou doladěné, stavím zatím převážně z toho, co mám doma.)

zvonice.jpeg

20230114_184022.jpg

20230113_125911.jpg

20230111_224450.jpg

20221230_232439.jpg

20221208_233520.jpg

20221208_235620.jpg

20221208_235936.jpg

20221223_000331.jpg       

Hardegon

Naprosto skvělá práce. Kus té rozpracované věže by mohl být sám na výstavě s komentářem, jak se takové věci staví a jak šíleně komplikovanš to vypadá uvnitř těch povedených velkých staveb.

Borun

Jedním slovem šílené🙂.Je to první stavba v tomhle slohu co vidím.Žasnu nad ornamenty a využití některých dílků,které na tvých stavbách obdivuji pokaždé.A vnitřní výstuhy to by vydalo na  samostatnou kapitolu.

Daniel

Tak tohle vypadá hodně zajímavě! Osobně radši dávám radši fotky až je hotovo, ale v tomto případě si rád prohlédnu i foto z výstavby, která nebude nic lehkého ;) .

Igorus

Hmmmm...

Tak ten tvůj předchozí kostlel byl parádní, ale tady to vypadá na ještě vyšší ligu. Držím palce aby se ti to povedlo zrealizovat, protože realizovat takovýto model na vlastní náklady je hodně ambiciozní plán. No připravuji si pověstný klobouk abych jej smekl  ;D

hobby

Vybral sis skutečně těžké téma - dynamické baroko bratří Dienzenhofferů opravdu není nejvhodnější pro ztvárnění z převážně rovných legových kostek. Ale děláš to velmi dobře a obdivuji tvoji vůli a trpělivost. Tak se budeme těšit na reálnou ukázku.
Jeden dotaz: z jakých grafických podkladů vycházíš? Asi nemáš originální stavební plány, že :D).

fanda

Tak tohle byla poslední kapka, abych si uvědomil, že musím zůstat u mých vlaků a neplést se do něčeho, na co nemám.

Akorát mě štve, že jsem roky hamstroval kostky na stavbu nějaké velkolepé budovy a teď je budu muset předat vnukovi, u kterého je ještě šance, že neskončí pouze u vlaků.

Držím palce a těším se na živo.  :)

Robkteryten

Tak teda klobouk dolů,  to vypadá parádně,  vnitrnosti taky. Obdivuji tvou trpělivost se do něčeho takového pustit.

poMOCník

Díky všem za chválu, úplně se červenám :)

Citace od: Hardegon kdy 17.01.2023, 12:13:05Naprosto skvělá práce. Kus té rozpracované věže by mohl být sám na výstavě s komentářem, jak se takové věci staví a jak šíleně komplikovanš to vypadá uvnitř těch povedených velkých staveb.

Dobrý nápad, druhé patro věžového modulu jsem hned začal dělat zezadu děravé, takže bude vidět na tu strukturu.

Citace od: Igorus kdy 17.01.2023, 13:23:03... protože realizovat takovýto model na vlastní náklady je hodně ambiciozní plán.

Kdo říká, že nakonec neskončím na Lipně, protože můj rozpočet to nezvládne ;)

Citace od: hobby kdy 17.01.2023, 13:38:33...
Jeden dotaz: z jakých grafických podkladů vycházíš? Asi nemáš originální stavební plány, že :D).

Plány nemám, zatím jedu podle fotek a nějakých nákresů z různých publikací, co mám doma nebo jsem získal z okolí. Jestli někdo máte možnost sehnat plány, sem s nimi! Jinak teda spousta materiálu jde sehnat v národní knihovně, tam bych měl zajít, ale nebyl jsem tam :/

Měřítko se snažím držet 1:40

Citace od: fanda kdy 17.01.2023, 15:30:08Tak tohle byla poslední kapka, abych si uvědomil, že musím zůstat u mých vlaků a neplést se do něčeho, na co nemám.
...

Vlaky jsou zas těžší v tom, že všechny ty detaily musíš nacpat do daleko menšího prostoru. Neřekl bych, že stavět budovy je složitější.

milanv

Pár zajímavostí:

Prahou tisíciletou (1863)
Posvátná místa král. hl. města Prahy (Svazek I, 1883)

Odkazy občas nefungují, Zemská knihovna v Brně s tím má teď potíže: pokud se tak stane,stačí vytrvat a kouknout za půlden apod.
Pán na Žlutém hradě

Ryxe

Já Baroko úplně rád nemám. Přijde mi takové nabubřelé. Ale barokní kostel z LEGA ve tvém podání mi bere dech. Je tu super a když koukám na tu vnitřní konstrukci a detaily, musím jen konstatovat, že jsi prostě  borec ;)

hobby

Citace od: Ryxe kdy 17.01.2023, 17:36:20Já Baroko úplně rád nemám. Přijde mi takové nabubřelé....
V podstatě jsi správně vyslovil charakteristiku baroka. Také jeho původní název měl pejorativní význam, stejně jako gotika (nikoliv románský sloh, nebo renesance - oba vycházely z římské antiky, zatímco gotika i baroko se od ní separovaly). Tzv. dynamické baroko, jako např. Sv. Mikuláš, je vrcholné období tohoto slohu.

poMOCník

Citace od: hobby kdy 17.01.2023, 20:36:48
Citace od: Ryxe kdy 17.01.2023, 17:36:20Já Baroko úplně rád nemám. Přijde mi takové nabubřelé....
V podstatě jsi správně vyslovil charakteristiku baroka. Také jeho původní název měl pejorativní význam, stejně jako gotika (nikoliv románský sloh, nebo renesance - oba vycházely z římské antiky, zatímco gotika i baroko se od ní separovaly). Tzv. dynmické baroko, jako např. Sv. Mikuláš, je vrcholné období tohoto slohu.

Presne tak. Navíc ta zvonice je už v rokokovem stylu.

Drobuliatko

Tomik

Tak tohle je fakt úlet! :o Smekám nad úrovní detailů a komplikovanosti vnitřní konstrukce. Že budeš fasádu cvakat na flex tube jsem nečekal a už vůbec ne v tak hustém rastru. Když jsem se díval na fotku reálné budovy, tak jsem si představoval, že ta prohnutí stěn zvonice buď zanedbáš a uděláš je ploché, nebo maximálně dáš cheese slope do přechodu mezi rohovým pilastrem a stěnou s oknem, ale ty sis to raději pořádně zkomplikoval. Jsem zvědavý na výsledek a držím ti palce, ať to dotáhneš do vítězného konce.
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

Anatyt

Už teraz to vyzerá skvele! Teda pustiť sa do niečoho takéhoto (asi všeobecne gotického), to chce gule! Držím palce.

poMOCník

Pár aktuálních fotek ze stavby než odjedu na dovolenou. Ze dvou stran už je dokončené třetí patro věže až pod ochoz. Chybějící dílky omluvte, objednávat budu až co nejvíc najednou.

20230208_163340.jpg

20230208_163738.jpg

20230206_224009.jpg   

20230206_224143.jpg

20230206_224445.jpg

Borun

Ty první dvě fotky s nasvicením jsou luxusní.Působí to jako by to byla skutečná stavba.Nejsou vidět žádné study a díky tomu to vypadá více realističtěji.Až to uvidím naživo asi ti vyšlapu důlek před modelem😀

yoshimaka

Citace od: Borun kdy 10.02.2023, 09:55:05Ty první dvě fotky s nasvicením jsou luxusní.Působí to jako by to byla skutečná stavba.Nejsou vidět žádné study a díky tomu to vypadá více realističtěji.Až to uvidím naživo asi ti vyšlapu důlek před modelem😀

Ba, co víc, můžeš začít prodávat místenky, abychom se tam nemačkali!
Lust och fägring stor

Izabella08

Krása...moje pražská srdcovka:)
A jak píše Borun, to nasvícení způsobilo naprosto reálnou podobu.

hobby

Napřed jsem myslel, že koukám na fotku skutečnosti :D

Hana129

Opravdu neuvěřitelné, krásné, kus umění.

Chairudo

Prostě jako vždy umělecké dílo  :D
Máš spočítané jaké to bude mít rozměry?
YouTube LEGO videa, Fotky z výstav na Flickr

Kuba

No teda, máš to dokonalé. Tohle bude jednou mezi Afoly modla stavebních technik. Tohle musíš vyvézt do světa....

linhi

No...luxus,tak teď tedy opravdu slintam, asi pěkný žrout dílků...

poMOCník

Díky všem za tolik pozitivních reakcí, hned mám chuť se na to vrhnout a postavit to celé. Zatím jsem zkoušel, jestli mi to půjde a jestli stojí za to dát do toho tolik času a materiálu. Zvonici jsem měl v plánu dokončit určitě, nakonec by šla vystavovat i samostatně. Teď je mi ale čím dál jasnější, že bych měl pokračovat. Ono se taky staví daleko lépe, když už je na co navázat - znáte to.

Citace od: Chairudo kdy 10.02.2023, 17:26:20...
Máš spočítané jaké to bude mít rozměry?

Měřítko se od původního záměru trochu odchýlilo, momentálně jsem cca na 1:42. To znamená:
  • Výška zvonice i hlavní kopule chrámu: 175 cm
  • Půdorys kostela: 63 x 146cm

Citace od: linhi kdy 11.02.2023, 16:07:10No...luxus,tak teď tedy opravdu slintam, asi pěkný žrout dílků...

... a ano, každé to patro věže má 2000-3000 dílků, takže teď už budu skoro na 8000. Jenže většina z nich je červených, oranžových a bílých plate, kterých jsem nakoupil asi 20 tisíc použitých po 0.2-0.5Kč. Ty bílé používám normálně na fasádu, ale ty, které jsou zažloutlé tak, že by to rušilo, jdou taky na vnitřní konstrukci.

poMOCník

Dal jsem si menší pauzu na společné projekty a na jeden soukromý (novorozeně) a teď jsem vytáhl ze sklepa věž a dal se do toho znovu (svým šnečím tempem samozřejmě).

Toho ochozu jsem se bál a říkal jsem, že když zvládnu ten přechod z tlustší části věže na tenčí a přitom mi tam vyjde zábradlí, které kopíruje konkávní tvar zdí, budu mít to nejtěžší za sebou a zbytek kostela bude brnkačka :)

20240312_084310.jpg

dsc-1537.jpeg

Pohled na 4. a část 5. patra zezadu (od budoucí střechy):
20240304_083849.jpg

Pár stavebních technik:
20240309_223823.jpg

20240310_223537.jpg   

Borun

Zase se budu opakovat jako u každé tvé stavby.Ty stavebni techniky jsou pastvou pro oči. Strašně rád a dlouho si prohlížím tvé modely jak na živo tak na fotkách.

Foton

Já bych byl rád, kdybys postavil ještě druhou věž vedle, ale bez svrchního pláště. Aby právě byli vidět ty technické detaily.
U obou bych na výstavě asi strávil dost času.
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

poMOCník

Díky, trochu jsem na to myslel a z té strany ke kostelu jsem to celé nezazdil, ale jedno patro je celé otevřené a je vidět vnitřní konstrukce. Rád předvedu na výstavě :)