Zil 2906 od Sariel a Zil 4906 od Samolota s pomocí SapperPl

Založil Samolot, 15.12.2022, 11:22:50

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Samolot

Dnes uvádím fotografie, které vznikly díky spolupráci tří mužů, kteří se nikdy nepotkali. Sariel postavil Zil 2906 se šrouby vytištěnými SapperPl a rozhodl se poslat model do Samolota, který zrestauroval jeho Zil 4906 a udělal focení.

Modelka Sariel

Vlákno na fóru lugpol
http://www.lugpol.pl/forum/viewtopic.php?t=33548&p=504917#p504917

Modelka Samolota

Vlákno na fóru lugpol
http://www.lugpol.pl/forum/viewtopic.php?p=490683&hilit=zi%C5%82#p490683

Když vznikal můj ZIL 4906, snil jsem o jeho výrobě v tandemu s modelem 2906. Tento stroj byl k dispozici ve třech základních variantách, pro přepravu landerů s kulatou zásuvkou, pro přepravu astronautů s pouzdrem pro cestující a právě pro přepravu ZIL 2906 terénní vůz.











Tento projekt jsem však z několika důvodů nedokončil. Za prvé jsem si neporadil se stavbou šroubů, na kterých se vozidlo pohybuje ze stávajících bloků, za druhé jsem se při stavbě modelu 4906 zaměřil na maximální podobnost s originálem, takže mi rychle došlo, že zvedák instalovaný na nezvedlo by tak těžké vozidlo. Z tohoto důvodu jsem se dokonce vzdal stavby nějakého landeru. Nápad vytisknout chybějící prvky ve 3D technologii mě ani nenapadl, jsem v tomto ohledu spíše konzervativní a navíc jsem tuto technologii vůbec neznal.


Můj ZIL 4906 se postupně rozpadal a stal se dárcem dílů pro jiné modely. Nerozebíral jsem ho úplně, protože jsem doufal, že vám ho budu moci ukázat na nějaké výstavě, ale víte, že v posledních letech je to těžké. A najednou v lednu 2022 Sariel představuje svůj Ził 2906 na šroubech od SapperPl a navíc mi píše, jestli ještě mám jeho 4906.


Odpovídám, že ano, kontrolujeme rozměry a ukazuje se, že oba modely jsou prakticky stejného měřítka. Je zde návrh na společné focení modelů.











Ve Visle mezi Krakovem a Varšavou pak muselo uplynout hodně vody, aby tyto fotky mohly vzniknout, ale ušetřím vás podrobností o svých dobrodružstvích s rekonstrukcí 4906, selháním fotoaparátu, vrtkavým počasím, covidem a dalšími obtížemi.
Děkujeme Sariel za vaši důvěru a trpělivost a SapperPl za chybějící článek ve vývoji sovětských terénních vozidel.
Nevím, jestli víte, ale v Rusku dokonce existuje přísloví shrnující jejich pokusy postavit vozidlo, které může jet kamkoli. "Ruski udělá vše pro to, aby nestavěl silnice"











Prosím, neptejte se, zda mohu ukázat proces nakládání terénního vozu na plošinu, to samozřejmě není možné, ne tato hmotnost. Tyto trojúhelníkové prvky na přední části 2906 byly demontovány před naložením na 4906, proto jsem je demontoval











ditetemnaporad

Na tvých příspěvcích je krásné, že v nich poodhalíš širší souvislosti k danému modelu, takže se člověk nejenom pokochá, ale i něco nové naučí.

Tomik

Tak tomu říkám zajímavé modely a zajímavý příběh. Vůbec jsem netušil, že se Sariel zapojuje do takových to kolaborativních projektů. Jinak, nejvíc mě pobavilo to přísloví o stavění silnic v Rusku. :D
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr