Tatra 148

Založil Tatrovák, 12.12.2022, 09:24:23

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Tatrovák

Predstavujem vám moju Tatru 148, konkrétne sa jedná o verziu na odvoz krátkeho dreva (podvozok s predĺženým rázvorom)s rukou ESSEL 80 (HARA 80). Prvú 148čku v tejto mierke som postavil presne pred dvoma rokmi, a odvtedy ju neustále vylepšujem (na mojom domovskom fóre je o tom dlhá téma keby to niekoho zaujímalo Tatra 148 HARA 60 lesovoz) a v priebehu času som na tomto podvozku postavil viacero nástavieb, napríklad poľnohospodársky nosič nástavieb Agro S2, alebo vysokozdvižnú plošinu MP27.

Túto konkrétnu verziu poháňajú dva Buwizz motory, riadenie obstaráva jedno PF servo, otáčanie ruky jeden PF M motor, zdvih prvého ramena jeden PF L motor, zdvih druhého ramena jeden PF M motor, to sú funkcie s čisto mechanickým pohonom. Ďalej sú tu dve pneumatické pumpy z autoswitchom, (viditeľné za treťou nápravou) pravá pumpa ovláda drapák ruky a výstupy z autoswitchu ľavej pumpy sú vyvedené do dvoch spriahnutých pneu. ventilov (sú vidieť na fotke s pohľadom odspodu medzi druhou a treťou nápravou) ktoré v jednej polohe prepúšťajú tlak do podpier a v druhej polohe do teleskopu ramena. Toto riešenie nie je zrovna ideálne, keďže mojím cielom bolo postaviť ruku ktorá bude plne funkčná bez zásahu ruky čisto len na diaľkové ovládanie, ale keďže na buwizzoch som už nemal voľný žiadny port tak som to vyriešil aspoň takto.
Na rozdiel od predlohy majú nápravy kolesové redukcie, a to jednak preto že som potreboval zredukovať veľmi vysoké otáčky Buwizz motorov, ale aj pre odľahčenie pohonnej sústavy a lepšiu priechodnosť terénom.
Ruka je otočná bohužiaľ iba o neajkých + - 220 stupňov, limitujú ju hadice ktoré nemôžu byť vedené stredom otoče keďže tadiaľ vedú hriadele na pohon ramien.

Tatrovák

Tu je ešte tá fotka odspodu.

Tomik

Vypadá to zajímavě a asi to bude pěkný macek. Ta kola jsou z Harleye?
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

Tatrovák

No podla mňa je to tak stredne veľký model, snažil som sa držať mierky 1:16, to neni zas až tak moc, a kolesá sú z vespy len som začiernil bielu časť diskov.