Upgrade na verzi 2.1.x - stesky a diskuse nad vizuální stránkou

Založil otaznik, 14.08.2022, 09:46:03

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

otaznik

Lze nějak nastavit design fóra individuelně? Ta změna mi silně nevyhovuje.

Jindroush

#1
Lze samozřejmě doinstalovat jiné "themes", ale to je z hlediska údržby dlouhodobě neúnosné. Tím myslím to, že aspoň v předchozích verzích byla pevně provázána "themes" s doinstalovanými doplňky, takže každý další doplněk a úprava hlavního tématu, by se musely ručně dokopírovávat do dalších instalovaných themes, z toho důvodu to nazývám "dlouhodobě neúnosné" - není to problém ani tak technický, jako spíš ručně-udržbářský.

Zatím také trochu tápu ve změnách menu, ale domnívám se, že je to jen zvyk, takže se to poddá.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

otaznik

Citace od: Jindroush kdy 14.08.2022, 11:06:04Zatím také trochu tápu ve změnách menu, ale domnívám se, že je to jen zvyk, takže se to poddá.
Promiň, ale to je typický "vývojářský" přístup. Místo vhodné úpravy hláška "ono se to poddá".  :(

Jindroush

Hele, to bych mohl říct, že to je běžný "uživatelský přístup", který se může potento* z přemístění čudlíku o pixel doleva.  >:D

Tak, jak je toto fórum postavené, je "nejlevnější = nejjednodušší" nechat výchozí šablonu vzhledu. Nemluvíme o jednorázové úpravě, ale o pravidelných úpravách při každém minoritním upgradu. Vysvětlil jsem, proč je to z hlediska "ekonomiky provozu" neúnosné, udržovat neustále změny a posunovat je v dalších verzích - a další verze a další upgrady budou.

A opravdu jsi zatím ani neřekl, co vidíš za zásadní změny - vidím jen lištu nahoře a změnu menu, že jsou vnořená, zbytek je kosmetika (a otázka je, zda nejsou možné nějaké drobné úpravy v profilu, zatím jsem nekoukal.)
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

ditetemnaporad

Při prvním načtení jsem se také leknul "designovějšího" vzhledu fóra. Je to ale jenom fórum na psaní příspěvků. Pokud se v něm bude dát lehce psát, citovat a hledat, je to vlastně jedno. Síla zvyku. Každopádně díky za jakýkoliv pokus o modernizaci.

Frco

Ani mne sa to nepaci. Vseobecne nemam rad akukolvek zmenu na forach/strankach/gmaily...Ale mozem akurat tak pokrcit ramenami, zanadavat si a zvyknut si. Lebo nic ine sa s tym neda robit.
A ak je to jednoduchsie na spravu, tak preco nie.

otaznik

Citace od: Jindroush kdy 14.08.2022, 11:29:44A opravdu jsi zatím ani neřekl, co vidíš za zásadní změny - vidím jen lištu nahoře a změnu menu, že jsou vnořená, zbytek je kosmetika (a otázka je, zda nejsou možné nějaké drobné úpravy v profilu, zatím jsem nekoukal.)
Design. Ty bubliny, které ukazují, zda jsou v tématu nové zprávy jsou naprosto otřesné. A design obecně mi přijde velkým krokem zpět, prostě je to hnusný se všemi těmi pastelovými barvami, kulatými rohy, rádoby hezčími fonty apod. Takový typický "moderní" web.
Když píšu příspěvek, font je větší a jiný, než font samotného fóra (proč?).

Jindroush

Citace od: otaznik kdy 14.08.2022, 18:11:35Design. Ty bubliny, které ukazují, zda jsou v tématu nové zprávy jsou naprosto otřesné. A design obecně mi přijde velkým krokem zpět, prostě je to hnusný se všemi těmi pastelovými barvami, kulatými rohy, rádoby hezčími fonty apod. Takový typický "moderní" web.
Když píšu příspěvek, font je větší a jiný, než font samotného fóra (proč?).

Jestli myslíš takový ty dvě komiksový bubliny vlevo, tak to je celkem jedno, jak budou vypadat, ty se dají vyměnit.
Ano, je to modernější, ale poměrně umírněně - a hlavně je to i mobilní, což je důležitý - už nadpoloviční množství přístupů sem je z mobilů.
Co se týče toho fontu, asi pošli nějaký screenshot, kde zvýrazníš, co myslíš, protože mi teď, když píšu, příjde, že font příspěvku a font rozepsaného příspěvku je stejný, i font vlevo od příspěvku.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Drobuliatko

A dalo by sa na "Neprectene prispevky" dat tiez take to vacsie tlacitko, alebo ako to nazvat? :D

otaznik

#9
Citace od: Jindroush kdy 14.08.2022, 18:21:34Jestli myslíš takový ty dvě komiksový bubliny vlevo, tak to je celkem jedno, jak budou vypadat, ty se dají vyměnit.
No, tak je prosím vyměň.

Tady je ta rozdílnost fontů - viz příloha.

Pokud to není obecné, tak to může být prohlížečem, koukám na to v Chromu - Verze 104.0.5112.81 (Oficiální sestavení) (64bitový)

Mimochodem, tady už se nedají dávat obrázky přímo do "paměti" fóra, už jen jako linky?

Jindroush

#10
Přílohy se dávají normálně dolů pod příspěvek, obrázky do textu pak jako url, to se nezměnilo.

Co se týče toho fontu, podezřívám, že ti nějaký font chybí a systém ho nahradí nějakým hnusofontem ;-)
U mě to ukazuje tyto "volby" fontu:
font-family: "Segoe UI", "Helvetica Neue", "Nimbus Sans L", Arial, "Liberation Sans", sans-serif
font-size: 13.3328px
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

otaznik

Citace od: Jindroush kdy 14.08.2022, 18:54:51Přílohy se dávají normálně dolů pod příspěvek, obrázky do textu pak jako url, to se nezměnilo.
Hmm, ale když dáš odpověď tlačítkem "citace" (tak jsem na tomto fóru zatím dosud odpovídal), tak tam volbu pro přílohu nemáš.

Jindroush

#12
Citace od: otaznik kdy 14.08.2022, 19:08:43
Citace od: Jindroush kdy 14.08.2022, 18:54:51Přílohy se dávají normálně dolů pod příspěvek, obrázky do textu pak jako url, to se nezměnilo.
Hmm, ale když dáš odpověď tlačítkem "citace" (tak jsem na tomto fóru zatím dosud odpovídal), tak tam volbu pro přílohu nemáš.

Citace -> Prohlédnout -> Přílohy. Zeptám se, zda to jde méně nešikovně. Tak ne, toto je doporučený postup. Citovat používá quick, v quick reply nelze přidat přílohu.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Colonel32

Citace od: Jindroush kdy 14.08.2022, 19:22:30Citace -> Prohlédnout -> Přílohy. Zeptám se, zda to jde méně nešikovně. Tak ne, toto je doporučený postup. Citovat používá quick, v quick reply nelze přidat přílohu.


Takže v principu kliknout tlačítko citace, dát si copy na nacitovaný text, kliknout na normální tlačítko odpověď a pak dát paste...

Jindroush

Nene, ten postup je jednodušší přes to Citace a pak dole stisknout Prohlédnout - tím se ta citace ukáže v okně s "velkou odpovědí".
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

milanv

Citace od: Jindroush kdy 14.08.2022, 18:15:53nahlášené věci přemístím do prvního příspěvku, aby se to dalo lépe hlídat - je to tam, vedu to v patrnosti a až to opravím, škrtnu to.
Super, už to vidím,  diky.

Jinak design je v základu o zvyku, ale to schovavani funkcí do roletek, které se navíc ani nesloucily do jednoho menu a ještě se nahrávají az po kliknutí,  to je strašný. K tomu ta schovaná možnost  příloh k citacím, to fakt vymýšlel prazvlastni jedinec.

Ale za mě to všechno prebiji funkcnost z mobilu. Ta je prostě o řád jinde. To je super. Jen, a to nemyslim ani trochu stourave: už k minulé verzi byla grafická témata přizpůsobující se pc<->mobil, dokonce ofic. podporovaná. Má tahle verze taky nějaká s míň skrývačkama?

Font v odpovědi je na mobilu (firefox na androidu) o hodně větší než pak v textu, ale nějak mi to nevadí.
Pán na Žlutém hradě

Jindroush

Citace od: milanv kdy 14.08.2022, 21:17:17Jinak design je v základu o zvyku, ale to schovavani funkcí do roletek, které se navíc ani nesloucily do jednoho menu a ještě se nahrávají az po kliknutí,  to je strašný. K tomu ta schovaná možnost  příloh k citacím, to fakt vymýšlel prazvlastni jedinec.
Ta submenu se jistě budou ještě nějak vylepšovat, protože (především v administraci) je to solidní schovávačka. Přílohy mi přijdou prakticky stejně, jako dřív, nejsem si jist, zda šlo/nešlo nastavit, že to bylo default rozklapnuto. Předpokládám, že toto jsou všechno úlitby mobilní verzi, kde prostě na obrazovečičkách není na nic dost místa.

CitaceJen, a to nemyslim ani trochu stourave: už k minulé verzi byla grafická témata přizpůsobující se pc<->mobil, dokonce ofic. podporovaná. Má tahle verze taky nějaká s míň skrývačkama?

No, pořád je ten problém s tím, že určitě až do verze 2.0.x jakákoli modifikace hrabala do default theme. To znamená, že pokud jsi používal jinou, než default, už jsi do ní musel transplantovat jakoukoli modifikaci. Proto mám odpor k extenzivním úpravám a nepoužití default theme - je to prostě mechanická, ruční otravná práce s velkým rizikem chyb.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Chairudo

#17
Ahoj, Nechci být rýpal, ale celý ten vzhled mi dost tahá oči.
Jako zkouška na očním dobré, kdybych měl předčítat z tohoto, tak jsem bez řidičáku  ;D

V porovnání s původním vzhledem má tenčí, světlejší a hůře čitelný font.
Témata nejsou zvýrazněná, text mnohem více splývá a hůře se v něm orientuje.
Taky mám pocit, že je text více roztáhlý.

Bylo by možné toto upravit, ať je vzhled blíže předchozí verzi?
Pro nás školou nepovinné kterým se v nejlepším věku pomalu zhoršuje zrak, je to docela očistec.


YouTube LEGO videa, Fotky z výstav na Flickr

otaznik

Že je to méně přehledné, tak o tom žádná.

hobby

Citace od: otaznik kdy 16.08.2022, 07:05:35Že je to méně přehledné, tak o tom žádná.
nevím, možná, jediná podvědomá nechuť je zvykat si na "novoty" a taky to nepřijímám s nadšením. Ale to se podá. Konečně, není to první změna; vzpomínám, že před více lety se také původní grafika změnila (už si ji nedokážu vybavit >:D)

Robkteryten

Nevím,  jak to vypadá na compu. Na telefonu to je tragédie.  Nepřehledné,  roztahane na několik obrazovek. U seznamu novych příspěvků my strašně chybi kdy byly vlozeny.

Jindroush

#21
Co se týče vzhledu, je to, jak je dnes běžné, kompromis mezi "velkou" a mobilní verzí.

Dané tenčí písmo se možná bude dát upravit, ale opět není jasné, co to provede na mobilech. Jinak každý prohlížeč umožňuje zvětšit stránku, takže možná tudy vede cesta pro slabozraké (také mezi ně patřím) ;-) K tomu bych chtěl poznamenat, že je to opět silně individuální a nemělo by se to zotazníkovat na "je to nepřehledné" obecně, např. já jsem si toho nevšiml krom "vypadá to nějak jinak".

Co se týče stesků na mobilní verzi, ty už nechápu vůbec - před updatem žádná mobilní verze neexistovala a nepoužitelnost desktopového webu na mobilech byl hlavní důvod update. I dnes si může kdokoli na mobilu vyžádat "desktop" verzi (mobilní prohlížeče na to maj čudlík), a nechat si zobrazit dvoubodové písmo na "kratší nudli".

Tj. abych to shrnul - dejte tomu čas, ono se to poddá (to je rada obecná, nikoli vývojářská, a platí u jakékoli změny). Jak podotknul Hobby, nikdo už si nevzpomene, jak vypadala verze 1.x a to při přechodu byly taky nějaký stesky a výkřiky. Nějaké drobné úpravy vzhledu možná půjdou udělat, ale nečekejte nic zásadního a už vůbec ne nějaký návrat zpět. Tady očekávám spíše hlášení objektivních chyb.

PS: Vysvětlení typu, že jsem arogantní kretén, který nebere cizí názory v potaz, je přípustné, pokud vám to udělá dobře. ;)
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

peki

Za mne se to zlepšuje (ale nevím jestli je to tím že si zvykám :) )
Dotaz co znamenají ty bubliny u tématu úplně vlevo? respektive barvy bublin?
Mám různé kombinace bilá/bílá, modrá/oranžová atd?

Jindroush

#23
Citace od: peki kdy 16.08.2022, 10:33:30Dotaz co znamenají ty bubliny u tématu úplně vlevo? respektive barvy bublin?
Mám různé kombinace bilá/bílá, modrá/oranžová atd?

Podle všeho to znamená, že nejsou nebo jsou nepřečtené příspěvky, nebo jsou v podřízených. Tři stavy. V předchozí verzi tam byly nějaký papírky, zkusím je najít, jestli budou k tomu pasovat.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

otaznik

Náš milý Jindřichu, tak alespoň nahraď ty bubliny. Ty mi zrychlují tep pokaždé, když na fórum najedu a určitě mě nechceš mít na svědomí. :-D

Tomik

Nevím, kam to zařadit, tak to napíšu sem.

Všimli jste si také, jak snadné je nyní vkládat obrázky přímo do textu příspěvku? Přidáte obrázek, kliknete na tlačítko nahrát, obrázek se nahraje na fórum a potom stačí jen kliknout na tlačítko vložit a odkaz pro zobrazení obrázku v textu se vloží do aktuální pozice kurzoru. Nemusíte to tedy dělat postaru přes odeslání příspěvku a jeho následnou úpravu.

Za mě tato vychytávka hravě vykompenzuje dočasný "šok" z nového vzhledu, na který si člověk zvykne během pár týdnů...
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

Anatyt

Citace od: Tomik kdy 19.08.2022, 10:45:40Nemusíte to tedy dělat postaru přes odeslání příspěvku a jeho následnou úpravu.

Opravím ťa. ;) Šlo to bez editácie aj predtým samozrejme. Bola tam (ako aj dnes) ikonka "Vložit obrázek" priamo pri písaní príspevku.

HD

Je OK,  že při procházení na telefonu (Chrome) nevidím avatary?
Pokud Vás zajímá přehled mojí tvorby, následujte link na rozcestník:
https://linktr.ee/horcikdesigns

Tomik

Citace od: Anatyt kdy 19.08.2022, 10:48:31Opravím ťa. ;) Šlo to bez editácie aj predtým samozrejme. Bola tam (ako aj dnes) ikonka "Vložit obrázek" priamo pri písaní príspevku.
Ano, pokud jsi měl uložený obrázek někde jinde (flickr apod.), potom se tam dal vložit okamžitě odkaz. Problém byl s obrázky ukládanými přímo na kostkách, protože pro vložení obrázku do textu potřebuješ jeho adresu a ta se ti dříve u daného obrázku vygenerovala až po odeslání příspěvku (obrázek se na server kostek dříve nenahrál).
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

Jindroush

Citace od: HD kdy 19.08.2022, 13:44:41Je OK,  že při procházení na telefonu (Chrome) nevidím avatary?

Potvrzuji, že je taky nevidím - opět předpokládám úmysl, protože tam prostě není nikde místo, kam by se ta levá část vešla - ze všeho vlevo je tam prakticky jen jméno a to je nad příspěvkem.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)