MOC Modulární banka

Založil Maigi, 20.04.2022, 17:50:09

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Maigi

Po své modulární nemocnici jsem dokončil svůj druhý projekt a tím je modulární banka.

Po dvou zahozených pokusech se mi napotřetí začala rýsovat fasáda, která měla zamýšlený charakter. Několikrát jsem měnil její velikost z polovičního moduláru (16x32) na plnohodnotný a zpátky. Po rozhodnutí na plnohodnotný jsem ještě chvíli měl rozdělanou sekundární mini budovu vedle, ale nakonec ji vytlačilo točité schodiště, kterého jsem se odmítal vzdát.

PŘÍZEMÍ

To schodiště mělo asi 20 prototypů. Vypadá jednoduše a možná si myslíte, že víte, jak je dělané, ale ďábel je v detailu. Vím, že tak, jak se dá podobný styl vygooglit, to kostky v pohodě dovolí a je to stabilní, fyzicky to jde dokonale, ale program stud.io ukáže, že tímhle postupem kostky nepatrně ohýbáme. Je to asi setina milimetru, ale nedalo mi to a vymyslel jsem způsob, jak kostky posadit správně. Ani nechci pitvat, kolik setino-milimetrových posouvání v tom je schovaných.

Další oříšek byly dveře trezoru. Jsou sice ošklivě tlusté a správně by ta tloušťka měla při zavření být schovaná ve zdi, ale alespoň jsou funkční a dají se zamykat.

Trezor má zadní stěnu otvírací. Má to být vyražení zdi výbuchem dynamitu zlodějů. To ale není jediná cesta, kterou se tam zloději snaží dostat. Jiná parta si tam vykopala tunel, který ústí pod schodištěm. Záda budovy mají otvírací další část stěny, aby šlo vidět, co se tam děje. Na renderech to moc vidět není, uznávám.

Dál je v přízemí recepce a pokladna s počítačkou peněz.

PRVNÍ PATRO

První patro okupují osobní bankéři. Mají k dispozici kávovar a kopírku. Na zdi jsou dvě zlaté ocenění banky roku.

PODKROVÍ

Tentokrát už hranaté schodiště nás dovede do podkroví, do kanceláře majitele banky. Frajer banku založil díky zlatu, které pochází z pirátského pokladu, který kdysi objevil na základě nalezené mapy pokladu. Zbytek toho pokladu je stále v jeho kanceláři, schovaný v tajné místnosti za krbem. Krb po zadání kódu odkryje vchod. Díky této šťastné události v jeho životě je banka protkaná dekoracemi s pirátskou tématikou. Dokonce ta mapa visí nad točitým schodištěm a nikdo z návštěvníků nemá tušení, že je pravá.
Vydávám týdenní LEGO newsletter pro podobné blázny, jako jsem já.

Maigi

Ještě pár detailů.
Vydávám týdenní LEGO newsletter pro podobné blázny, jako jsem já.

Petronel

#2
Velmi povedený kousek.  ;)
Skvěle se povedl i strom. Dobrý nápad. Parádní práce s kmenem i korunou. :D To mi moc nejde, takže o to víc to obdivuji.

Exteriér i interiér moc pěkný. Jako originál set Creator Expert. :D
Snad jediné mínus vidím ve výběru barev. Na první pohled je to takové nemastné, neslané. Např. střechu bych volil ve výraznější barvě. Ale to je jen můj pohled na věc.

Maigi

Děkuju moc, stromy jsou oříšek, to je pravda. Jinak barvy jsou tak schválně, protože mi to přišlo sice mdlé, ale takové serióznější na banku :D

PS: našel jsi veverku? :D
Vydávám týdenní LEGO newsletter pro podobné blázny, jako jsem já.

linhi

Moc se mi líbí schody..

hobby

Prostudoval jsem si tvůj MOC, fotky, detaily i popis. Máš to domyšlené do všech podrobností a vychytávek a je vidět, že tě to těší - vymýšlet a domýšlet jednotlivé části. To je chválihodné.
Velmi dobrá stavba, poctivě odvedená práce, je povedenější, než ta nemocnice 8).
PS: vidíš, tu veverku bych přehlédnul :D

Maigi

Toho si opravdu moc vážím. Když něčemu věnujete tolik pozornosti, tak samozřejmě po zveřejnění napjatě čekáte na reakci někoho, kdo se zastavil a fakt to prozkoumal. Dává mi to pocit zadostiučinění :) Takže moc děkuji.

Asi je přirozené, že je to lepší než nemocnice, já to nesrovnával, ale asi bych se měl vyvíjet :D

Jinak mám pro všechny tip na kafe. Chvíli jsem se trápil nad tím, jakou kostičku použít na tekoucí kafe, experimentoval jsem třeba s takovým tím pologumovým drápem, ale nakonec vše vyřešila kouzelná hůlka harryho pottera. Existuje navíc v mnoha odstínech různých druhů kávy :D
Vydávám týdenní LEGO newsletter pro podobné blázny, jako jsem já.

Foton

Pěkná stavba. A ten parádní strom.
Předevčírem jsem dostavěl svůj první, seriový, modulár a tak  si začínám víc těch domů vážit.
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

poMOCník

Pěkný modulár a ještě s příběhem! Obdivuju, jak se s tím tolik nadřeš virtuálně, přitom zřejmě postavit to schodiště z kostek by bylo daleko jednodušší (teda pro mě určitě). Povedlo se ale skvěle a ostatní detaily taky. Tekoucí kávu jsem ještě nikde jinde neviděl a určitě si ji dávám do seznamu super vychytávek.

Mám akorát problém s tím osvětlením venku. Nesedí mi ty nástěnné lampy takhle vysoko v patře. Oproti tomu pouliční lampa s vlastním stojanem je daleko nižší. Myslím, že v reálu by to bylo spíš naopak. Lucerny na fasádě nebývají tak výkonné a jsou víc při zemi. Naopak lampa volně v prostoru bývá vyšší.

Maigi

#9
Děkuju!!

Máš pravdu s tím schodištěm, fyzicky je to mnohem jednodušší a navíc fyzicky bych ho stavěl jinak, protože kostky v pohodě snesou jednodušší variantu na rozdíl od programu, kde to musí "cvaknout" na setinu milimetru přesně, takže to ve finále musíš postavit jinak.

S tím osvětlením máš asi pravdu. Přiznám se, že nad tím jsem tolik nepřemýšlel. Primárně šlo o to, "rozbít" nevýraznou plochu nějakým prvkem. Koukal jsem teď na nějaké baráky, když jsi to napsal a našel jsem nějaké, kde je osvětlení i ve druhém patře, ale to je spíš ozdobné než funkční a vypadá jinak. Takže bod pro tebe, to jsem nedoladil.
Vydávám týdenní LEGO newsletter pro podobné blázny, jako jsem já.

Marty713

MOC se mi to líbí. ;)

Elegantní schodiště, nejprve jsem si myslel "Co je na tom tak složitého? Vždyť se jen na sebe nacvaknou plejty s tajlama" a pak jsem uviděl skladbu té boční výplně a spadla mi brada. Navíc taky stavím ve Studiu a taky tím způsobem, aby všude všechno sedělo na setiny milimetru, takže chápu... ;) >:D

Kávovar je geniální. Tekoucí káva? Pecka! Myslím, že na flickeru bys za to (při dobře nastavených štítcích, aby to lidé dohledali) dostal hromadu pozitivních komentářů. Běž s tím alespoň do nějaké skupiny na Facebooku. Myslím, že stavitelů, kterým se tvůj nápad bude také zdát geniální a budou ho chtít použít ve svých stavbách, bude spousta. :)

Barevnost interiéru, zejm. 1. patra, je vážně "útulná". Působí na mě příjemně klidným dojmem. Lampičky na stole ze svícnů, zarámovaná bankovka, horní část kopírky (mimochodem také geniální použití dílku!), knihovnička u schodiště - to vše jsou skvělé detaily, které to celé zdobí. A taky se mi moc líbí mléko a "káva v tubě" ve skřínce pod kávovarem. :D

A také se mi moc líbí, že jsi zachoval ten "nereálný dětský" herní prvek - výbuch dynamitu, tunel, tajné dveře, pirátský poklad. Myslím, že je to důležitý atribut modulárních domů z lega. Tedy že to není jen "suchá" architektura, ale i zábava a trocha fantazie.

Na žádném renderu bohužel není vidět recepce a stropy. Chtělo by to víc pohledů očima návštěvníka banky. A rozhodně se neboj do svých staveb přidat i minifigy. Celé to oživí a dají vyniknout těm skvělým nápadům a situacím, které jsi tam přichystal (zloději v tunelu a trezoru, fronta v hale nebo před bankomatem, copyboy u kopírky nebo bankéř čekající na svou kávu, kostra piráta u zbytků pokladu - proč ne? atd.). Takhle je to stavebně moc pěkné, ale trochu mrtvé a to kouzlo není úplné.

Také souhlasím s "mdlou" barevností střechy. Ale spíš než kontrast, mi tam nesedí ta zemitá barva. Když už, zvolil bych spíše sand green nebo i sand red. A okapy bych barevně sjednotil - ten černý svislý svod je tam trochu jako pěst na oko. To samé ty černé lucerny. Zdobení je na celé budově zlaté, klidně bych u okapů a světel šel cestou tmavých metalový barev než jen čistou černou.

A ještě jedna věc - úplná titěrnost - zvážil bych, jestli venkovní zeď u schodiště rozbíjet těmi tmavšími bricky - zvenčí to vypadá jako spadaná fasáda a narušuje to tu velkou plochu (to je fajn), ale uvnitř to trochu kazí, protože v takové bance bych na schodišti nečekal, že uvidím zeď otlučenou na cihlu. Navrhoval bych to např. překrýt nějakým obrazem, plakátem, tapisérií apod.

Těším se na tvůj další modulár! ;)

Maigi

Páni! Moc děkuji za rozbor, fakt mě těší, že to někdo takhle zkoumá.

Pokusím se vzít si zpětnou vazbu k srdci, určitě máš v hodně věcech pravdu. Ti minifigové tam nejsou, protože chci prodávat návody a nechci v seznamu kostek mít něco, co existuje třeba jen v jednom setu/pár setech, což často originální minifigové jsou. Dávám si bacha i na drahé dílky, kvůli tomu je tam X kompromisů. Třeba doplňování bankomatu zevnitř - pro ten container existují krásná zelená trezorová dvířka, ale jsou drahá.

Jinak ta zelená střecha (a komín) je půjčená z reálného prostředí. Věřte mi, že mě ta zelená strašně omezovala. Půlka potřebných kostek v té barvě neexistuje, musel jsem s tím dost bojovat.

Z kopírky mám taky radost. Když vygooglíte lego kopírka, zjistíte, že už je mnohokrát vymyšlená a pokaždé stejně. Nechtěl jsem mít model někoho jiného, už tak mě štve, že mám zelenou lampičku ukradenou z oficiální Lego banky. Tak jsem si sehnal fotky korporátní kopírky a zjistil, že v reálu je typická uplně jiná, než jak ji Afolové staví. Tak jsem ji postavil podle fotek té nejtypičtější a vznikl tím další originální mini-model.

Ještě jednou díky a pokusím se zlepšit dle vašich rad.
Vydávám týdenní LEGO newsletter pro podobné blázny, jako jsem já.

Igorus

Pěkné! Musím souhlasit s Hobbym, že z pohledu architektury se mi ta banka líbí daleko víc než ta nemocnice. A rozhodně palec nahoru na ty vychytávky a drobnosti, kterými doplňuješ model.

Když jsme u těch rozborů či tipů :) Všiml jsem si toho už u té nemocnice. Doporučuji dáta na baseplate vrstvu plate a až na ní pak ty cihlobricky. Díky tomu nebudou useknuté a bude to vypadat lépe.

Maigi

#13
Super, díky za tip! To dává smysl.

Ještě k tomu schodišti, abych nechodil kolem horké kaše, když to na první pohled vypadá primitivně. Posílám dva obrázky. Ten s tím jedním schodem je primitivní způsob, který funguje, schválně si to zkuste doma, sedí to tam jak p*del na hrnec. Jenže podle programu to prostě není 100% posazené. Proto jsem musel vymyslet jinou techniku napojení schodu a to je ten druhý obrázek.
Vydávám týdenní LEGO newsletter pro podobné blázny, jako jsem já.

Kniga

To je uzasna banka! A ten detail zezadu s tema vybusninama! ALe chapu dobre, ze je to zatim stale jen v tom programu, ze to jeste nestoji?

Maigi

Děkuju, chápeš to dobře. Ale postavit si jí chci, vyexportuju si dílky a koupím si je. Chci si postupně postavit každý svůj takhle vytvořený modulár a mít tak vlastní ulici :)
Vydávám týdenní LEGO newsletter pro podobné blázny, jako jsem já.