Baterie pro technic.

Založil Burue, 16.07.2016, 21:27:41

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Burue

Chci se zeptat,nejsem moc dobrej v elektrice a stalo se mi to,že  jsem pro kluky doma objednal nabíjecí baterie - Baterie AA 1900mAh Panasonic ENELOOP ale jsou jen 1,2 V. Už se mi nechtělo neustále kupovat baterie a pak je vyhazovat. A tak jsem jich objednal tady těch 40 ks. Problém je v tom,že pak jsem si všiml, že tam mají byt baterie 1,5 V. Bude to mít nějaký vliv na pohony,když budou jen 1,2 V,ale mají větší kapacitu než ty nedobijeci ???

Pool

Budou mít nižší výkon, takže to bude takové trochu línější, hlavně když se bude blížit jejich vybití >:D. Prostě nevydrží tolik co alkalické, ale jinak že mají větší kapacitu, to nic poškodit nemůže.

Burue

A když se mužů zeptat, co za baterie používáte Vy ?

Burue

Nebo jaky typ baterií by jste mi mohli Vy doporučit ? Kluci mají 5 technic modelů a ty baterie to je děs :-( .

Engine

Já používám buď alkalický Ikea nebo nabíjecí GP 2700. S nabíjecími sice budou auta pomalejší, ale vydrží o hodně víc. Problém alkalických je, že nejsou vhodné pro velké zatížení (odběr většího proudu). Pak rychle ztrácejí kapacitu. Proto jsou levné alkalky vhodné do hodin, tv ovladačů atd. Pro foťáky a rc hračky se proto doporučují alkalky s menším vnitřním odporem (označují se turbo, ultra, super atd.), ale ty jsou většinou drahý a taky nevydrží extra dlouho. Proto na Lego trial používám právě nabíjecí GP. A když je nevybíjíš do mrtě, tak i po několikátém nabití neztrácejí kapacitu.

Pool

#5
Já to tedy nemyslel, že by na to nešly použít. Pokud utáhnou přestě to, co chcete pohánět, tak je to dobrá volba. Jinak tyhle Panasonic jsou kvalitní baterie a jinak všechny nabíjecí mají jen 1,2 V, takže v tomhle ohledu lepší neseženete. Panasonic ENELOOP patří k těm bateriím co při nepoužívání  drží kapacitu, takže osobně mně vyhovují, že po delším nepoužívání je nenajdu prázdné. Ale to je zase nevýhoda, pokud ty vaše ratolesti je budou velmi často používat, budou je muset častěji nabíjet, než ty co si kapacitu nedrží. Že obecně ty přednabité mívají menší kapacitu než ty normální NiMh. Ale pokud je máte koupené, tak asi není co řešit a budou vám plně stačit.

Ale jinak nejsem přímo specialista na tyhle Technik hračičky, takže to vám tady určitě poradí někdo zkušenější, ale jestli bych si měl tipnout, tak nebude náhodou tohle co hledáte: http://www.lego.com/en-us/powerfunctions/products/rechargeable-battery-box-8878 ?
Jinak jsem tam na jejich stránkách narazil ještě na tohle, ale to sám nevím, jak přesně funguje  ;D
http://www.lego.com/en-us/powerfunctions/products/aaa-battery-box-88000

Pak je samozřejmě možnost si koupit nějaké modelářské LiPo články a přepájet jim konektory vhodné na Lego. Ale to není vhodné pro děti, to bych doporučil tak jedině dospělým, kteří si s Technic Legem "hrají" a trochu rozumí elektornice, aby se nepřizabili  >:D

Colonel32

#6
Oživím mnoho let mrtvé vlákno abych se zeptal, jestli jsou nějaké nové zkušenosti v oboru provozu věcí na baterie. Jsou nějaké které explicitně doporučujete nebo naopak explicitně nedoporučujete? Potřebuju AAAčka do nového vlaku.

skipper

Ono sa v tých batériach moc nezmenil za 5 rokov  >:D   Najmä v AAA formáte, NiZn je stále okrajová technológia s nižšou kapacitou a špeciálnymi nabíjačkami (pozor na uvádzané mWh vs mAh), lítiové články v tom formáte tiež nič moc.
Takže viacmenej platí čo bolo povedané.
Okrem toho že už nieje PF originál LiPo box. A Ikea už nemá 900mAh klony Eneloopov ale len 750mAh  :( (aspoň u AA stále majú 2450mAh ) pretože Ikeácke baterky Made in Japan boli to čo som kupoval. Majú takmer identické charakteristiky ako Eneloop okrem udržania nabitia. Avšak ak to používam tak mi je jedno že to nemá po roku 85% kapacity ale len 50%, najmä ak na to treba poriadne nabitie v poriadnej nabíjačke.
Pri odberoch vláčika tj cca 0.2A+ viď https://www.philohome.com/ttrain/ttrain.htm
A dlhších jazdách platí, že tých 1.5V alkalické batérie stratia relatívne skoro v porovnaní s celkovou kapacitou https://www.philohome.com/batteries/bat.htm

Samozrejme medzi rôznymi značkami a typmi sú veľké rozdiely, to potom odporúčam si pozerať tu https://lygte-info.dk/review/batteries2012/CommonAAcomparator.php ako vzor pre vláčiky by som bral 0.2A odber