Kam s tím? (skladování)

Založil Jindroush, 06.07.2004, 15:06:27

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 3 Hosté prohlíží toto téma.

roko86

Včera jsem byl na nákupu :) ne legrace uklízel jsem můj sklad lega. To jsou sety které si chci možná v budoucnu postavit nekupuji to na investici jak pořad nikde slyším. Jak skladujete celý lego sety na výšku nebo na placku???

poMOCník

Pozor, dobré zprávy! IKEA opět začala prodávat tyto boxíky (alespoň tady na Zličíně).

Citace od: poMOCník kdy 29.12.2021, 09:38:43Tak, a teď babo raď. IKEA přestala v několika zemích (včetně ČR) prodávat tyhle skvělé boxy. Máte nějaký nápad, čím je nahradit? Nehledám žádný šuplíkový systém, ale něco, co se dá snadno přenášet a šoupnout třeba pod postel.
https://www.ikea.com/kr/en/p/glis-box-with-lid-transparent-80283104/

Citace od: rainfall kdy 19.09.2020, 14:18:10Hoja, dnes som si vsimol z IKEA celkom podarene boxiky 34x21 cm, pomerne male ale mne sa hodia do supliku su pevne a daju sa stohovat. + fajn, ze su priehladne.
https://www.ikea.com/cz/cs/p/glis-krabice-s-vikem-transparentni-00283103/
https://www.ikea.com/cz/cs/p/glis-krabice-s-vikem-transparentni-40466148/

Citace od: milanv kdy 29.01.2021, 13:03:58Pokud to chceš přenášet, tj. z nějakého skladovacího místa vždy vynést na stavění a pak zase zpět uložit, tak na to se mi dlouhodobě osvědčily ty přihrádkové krabice z IKEA, co se tu už několikrát diskutovaly. Šetří místo, dají se dát do polic v "komíncích", snadno a hlavně rychle se i poměrně veliké množství (druhů) dílů přenese a připraví na stavění, je vše přehledné. Jediná nevýhoda je, že jsou to jen přihrádky - někdy by se hodilo, kdyby to byly jednotlivé vyndavací malé krabičky. Ale po většinu času to nevadí a výhody jasně převažují.

Clermont

Glis v Ostrave uz pred pul rokem, protoze jsem si kupoval na Vanoce pod stromecek :) Ale cena je silena oproti minulym 99kc.  :-[

poMOCník

Citace od: Clermont kdy 03.05.2023, 15:33:32Glis v Ostrave uz pred pul rokem, protoze jsem si kupoval na Vanoce pod stromecek :) Ale cena je silena oproti minulym 99kc.  :-[

Tos měl napsat, ja je sháněl jak blázen.

Eddie

Citace od: poMOCník kdy 20.04.2022, 22:22:29Mám dotaz. Skladujete někdo kostky nebo hotové modely v nevytápěném prostoru (třeba v garáži)? Zajímalo by mě, jestli někdo zkoušel sledovat zhoršení kvality nebo praskání, když jsou kostky uskladněné přes zimu někde, kde mohou promrznout.

Vím, že jsou na některých místech sochy z lega ve venkovním prostředí po celý rok, ale ty jsou lepené, takže tam je zátěž na materiál trochu jiná než u nelepených modelů. Odhadoval bych, že při secvaknutí je materiál v napětí a při promrznutí může praskat, ale vyzkoušené to nemám. Na druhou stranu volně nasypané kostky by mohly nízké teploty přežít v pohodě ne?

Neviděli jste, že by se tím už někdo zabýval?
Zdravím, již nějakou dobu řeším obdobný problém a nedaří se mi nalézt odpověď. Naštěstí jsem již LEGO přesunul z garáže do domu, ale stále v podstatě nevytápěná místnost.

Ví prosím někdo jaké jsou hraniční teploty pro skladování LEGA?
Víc stavitel, sběratel a kecal (nejvíce), než vystavovatel..

Pool

Můj systém uložení dílků v pevných sáčcích a banánových krabicích, přestal být se zvětšením sbírky únosný ;D . Tak v posledních pár letech jsem řešil problém, jak to všechno uskladnit. Čerpal jsem dost inspiraci z tohoto vlákna a tedy se zde i pochlubím mým řešením uskladnění. Vzhledem k omezenému prostoru v bytě, jsem nakonec k uskladnění využil toho, že mi v obývacím pokoji chyběla ještě obývací stěna. Tu jsem plánoval postavit u truhláře a nakonec jsem si tak nechal postavit i jednu skříň přímo na Lego. Plány jsem si navrhl sám, takže jsem to přímo udělal na míru pro Ikea krabice, pořadače či příborníky:
https://www.ikea.com/cz/cs/p/trofast-ulozna-krabice-bila-80089239/
https://www.ikea.com/cz/cs/p/glis-krabice-s-vikem-transparentni-00283103/
https://www.ikea.com/cz/cs/p/vattentrag-krabice-s-vikem-20551091/
https://www.ikea.com/cz/cs/p/stoedja-pribornik-bila-50177223/
https://www.ikea.com/cz/cs/p/stoedja-pribornik-bila-40177228/
Kromě Ikea řešení, tam mám ještě dva MARS pořadače, ale ty každý určitě zná. Skříň na Lego mi udělala takové prodloužení kuchyňského nábytku a pak ještě na Lego padla i jedna skříň z obývací stěny, která už je konvenční a jen vyskládaná krabicemi. Ještě mi tam občas chybí popisky, ale jinak už to mám vcelku vyskládané, tak můžete už posoudit na fotkách:
https://www.flickr.com/gp/143591213@N02/E74M912AH8

otaznik

Citace od: Pool kdy 31.01.2024, 16:52:05Kromě Ikea řešení, tam mám ještě dva MARS pořadače, ...

Jaký je systém třídění dílů? Vypadá to jako kombinace třídění podle barev a podle tvarů, proč jsi nezvolil osvědčené třídění pouze podle tvarů?
A druhá věc, nezdá se, že tam máš velkou rezervu na další díly.

Foton

Mám asi třetinovou zásobu dílů co Pool a skladuji to v piknik boxech


Třídím to systémem "kategorie dílku" ( plate, brick, brick modifide ... až `divný dílek`).
Dokud se to vejde do jednoho patra, tak je to smíchané.
Jak už se to nedá zavřít, většinou to roztřídím podle "kategorie barvy" ( černá - šedá - bílá, barevná), nebo pak ještě podrobněji (černá, šedá + žlutá + oranžová, bílá, zelená + modrá, červená + růžová + bílá, hnědá, zlatá + stříbrná)
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

Foton

Ale ta Poolova skříň vypadá moc dobře.
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

Pool

Citace od: otaznik kdy 31.01.2024, 21:57:55Jaký je systém třídění dílů? Vypadá to jako kombinace třídění podle barev a podle tvarů, proč jsi nezvolil osvědčené třídění pouze podle tvarů?
A druhá věc, nezdá se, že tam máš velkou rezervu na další díly.

Doposud jsem to měl skladované v pevnějších sáčcích poházené v banánových krabicích a roztřízené podobným systémem. Jak jsem později zjistil, tak to bylo velmi úsporné řešení na místo. Původně jsem odhadoval, že mi na to bude stačit ta velká skříň a do té druhé dám jen ty mega velké díly. Ale nakonec to tam zabralo více místa, než jsem čekal ;D . Ale jinak ono se to nezdá, ale budu tak na 70 max. 75% kapacity těchto dvou skříní, takže rezervy tam ještě jsou. Díky přestěhování do těch příborníků a krabic jsem i zjistil, že některých dílků mám až moc. To jak občas člověk zavítá do Lego store a nahrabe si tam stejné dílky jako bral minule a zjistí to až doma ;D. A od některých mne zase naopak dost chybí, takže tam na to mám ještě i vyhrazené nějaké místa.

Jinak třídění pouze podle tvaru to nevím, jak to přesně myslíš. Kdybych to vyloženě měl roztřízené podle tvaru (stejné barvy u sebe nebo i třeba ty barvy pak roztřízené), tak bych měl jednu barvu rozesetou po obou skříních a stavilo by se tak z toho velmi špatně.  Třídění podle tvaru mi přijde vhodné jen pro malé sbírky.
V horní části té velké skříně mám TROFAS krabice, kde jsou bricks, slope, inv. slope, wedge brick, round plate, takže základní velký stavební materiál. První 4 šuplíky jsou plate, mod. plate, další 4 šuplíky jsou tile, curved a slope. Vše takhle dělené podle barev. Když něco chci stavět, tak mi stačí vytáhnout si ty příslušné TROFAS krabice na stůl a k tomu vysunout příslušné šuplíky a jde to hledání lehce. V ostatních krabicích to mám roztřízené dle tvaru, takže když hledám nějaký speciální dílek, stačí vytáhnout příslušnou krabici k tomu. Výhodou je, že podobnou teplotu barev mám v šuplících u sebe, takže když člověk chce stavět třeba z odstínů zelené, tak to jde pak snadno.
Zatím ji tento systém vyhovuje a uvidím časem, jak se to osvědčí. Přeházet se to dá vždy, i když by to bylo tedy pěkná piplačka  ;D .

otaznik

Citace od: Pool kdy 01.02.2024, 10:59:12Kdybych to vyloženě měl roztřízené podle tvaru (stejné barvy u sebe nebo i třeba ty barvy pak roztřízené), tak bych měl jednu barvu rozesetou po obou skříních a stavilo by se tak z toho velmi špatně.  Třídění podle tvaru mi přijde vhodné jen pro malé sbírky.
Jasně, vůbec mi nedošlo, že někdo nestaví jako já. :-)
Já vše (nebo téměř vše) udělám na počítači, pak si shromáždím díly, protože vím přesně které, a stavím jako běžný set. :-)

fanda

Citace od: otaznik kdy 01.02.2024, 19:26:25
Citace od: Pool kdy 01.02.2024, 10:59:12Kdybych to vyloženě měl roztřízené podle tvaru (stejné barvy u sebe nebo i třeba ty barvy pak roztřízené), tak bych měl jednu barvu rozesetou po obou skříních a stavilo by se tak z toho velmi špatně.  Třídění podle tvaru mi přijde vhodné jen pro malé sbírky.
Jasně, vůbec mi nedošlo, že někdo nestaví jako já. :-)
Já vše (nebo téměř vše) udělám na počítači, pak si shromáždím díly, protože vím přesně které, a stavím jako běžný set. :-)
Diky chlapi, az ted jsem si konecne uvedomil, jak pri skladovani a staveni zalezi na tom, co stavime.

Já stavím (zatím) jen dopravní prostředky (max cca 4 barvy). A to je úplně něco jiného, než např. příroda (desitky barev).

Takže proto já mám kufříkové krabice z Bauhausu (72 ks drahé jako prase) naplněné kostkami výhradně podle tvarů (jen transky mám navíc v pytlíku).
A potom mám malé a velké krabičky od masa s kostkami v některých základních barvách (dole kostky, nad nimi velké plate, 2x plate, 1x plate, tile a ostatní).

A když stavím např. pražskou tramvaj T3, tak si dám na stůl štosík (cca 20 cm na výšku) Tan, Red, LBG, Black a Technic (ten mám v té chytré 24-přihrádkové PLASTOVÉ adventní vložce, které už se nevyrábí a v 6 malých masových krabkách). Je toho plný stůl a přilehlé židle a postel, ale když to dobře promyslím, tak nemusím chvíli (max půl hodky) vstávat ;-)

No a když mi dojde nějaký typ kostek v těch masových krabkách, tak zas doplním rozumný počet z těch Bauhasových kufrů. A když vidím, že už i tam docházejí, tak si objednám na BL nebo v Legu další. A když si to vše představím, tak se vůbec nedivím, že nás AFOLů je tak málo. Je to pěkná pakárna.

---

Ale Otazníku a další, ještě k tomu stavění v PC. To u VELMI složitých trakčních vozidel, jako je např. tvůj NÁDHERNÝ (brzy ti ho ukradnu = zkopíruju) Orchestrion M 152.0 a můj Štokr 556.0 a daších tisíce, nelze podle mne použít. Já, když jsem Orchestrion stavěl, tak jsem motorizovaný prototyp v reálu na reálném dvojitém kolejovém křížení zkoušel vyšší desítky hodin, než mi spolehlivě jezdil (dva totožné spojené) na kolejišti R40 od TLG. A nemyslím, že existuje program, který by toto řešil pro takové malé množství "bláznů" (moje manželka říká Hračičky), jako jsme my. A jistě víš, jaký mám názor na krásné modely (při vší úctě k tvému božskému Orchestrionu), které jezdí pouze na R104 a větších, nebo stojí ve vytríně.

Mimochodem, mám pocit, že Hurvínek má maximální rozvor (je menší než Orchestrion), který by ještě mohl jezdit na R40 s otáčívými jednonápravovými podvozky bez pomoci spřaženého vozidla. Ale opravdu si neumím představit, že bych to tvořil na PC (i KDYBYCH to uměl a nebyl starý a líný atd...).

Takže myslím, že stavění v PC je SKORO geniální (např. nechápu, proč bych nesměl použít velmi starý díl), ale nejlépe pro MOCy do vytríny.

Opravdu to nemyslím zle, jen to tak cítím !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!





otaznik

Samozřejmě je potřeba i při stavění v PC zkoušet některé části v reálu, ale na to mi stačí jeden kufr s širokou paletou dílů (nezáleží na barvě), které vím, že téměř vždy potřebuji, a těch pár (desítek tisíc) náhradních dílů, co mi leží stále na dosah ruky.  ;)

Ale to už jsme trochu off-topic, pardon.

poMOCník

Citace od: Pool kdy 31.01.2024, 16:52:05Můj systém uložení dílků v pevných sáčcích a banánových krabicích, přestal být se zvětšením sbírky únosný ;D . Tak v posledních pár letech jsem řešil problém, jak to všechno uskladnit. Čerpal jsem dost inspiraci z tohoto vlákna a tedy se zde i pochlubím mým řešením uskladnění. Vzhledem k omezenému prostoru v bytě, jsem nakonec k uskladnění využil toho, že mi v obývacím pokoji chyběla ještě obývací stěna. Tu jsem plánoval postavit u truhláře a nakonec jsem si tak nechal postavit i jednu skříň přímo na Lego. Plány jsem si navrhl sám, takže jsem to přímo udělal na míru pro Ikea krabice, pořadače či příborníky:
https://www.ikea.com/cz/cs/p/trofast-ulozna-krabice-bila-80089239/
https://www.ikea.com/cz/cs/p/glis-krabice-s-vikem-transparentni-00283103/
https://www.ikea.com/cz/cs/p/vattentrag-krabice-s-vikem-20551091/
https://www.ikea.com/cz/cs/p/stoedja-pribornik-bila-50177223/
https://www.ikea.com/cz/cs/p/stoedja-pribornik-bila-40177228/
Kromě Ikea řešení, tam mám ještě dva MARS pořadače, ale ty každý určitě zná. Skříň na Lego mi udělala takové prodloužení kuchyňského nábytku a pak ještě na Lego padla i jedna skříň z obývací stěny, která už je konvenční a jen vyskládaná krabicemi. Ještě mi tam občas chybí popisky, ale jinak už to mám vcelku vyskládané, tak můžete už posoudit na fotkách:
https://www.flickr.com/gp/143591213@N02/E74M912AH8



Videl jsem nazivo a trochu jsem zavidel :) Hezky udelane to mas!