OCTAN CUP - PODZIM 2008

Založil Marty713, 07.09.2008, 18:50:42

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Marty713

OCTAN CUP - PODZIM 2008

Několik slov úvodem...
Na fóru již proběhly mnohé soutěže. Některé vynikaly hojnou účastí uživatelů, některé originálními nápady a vysoce kvalitními modely a některé vynikaly bohatou výhrou. Avšak nejdůležitější byla vždy zábava.
Rozhodl jsem se založit tento turnaj ve stavbě z LEGA, protože se poslední dobou objevovalo stále více názorů, podle kterých právě zábava z fóra pomalu mizí.
Říká se, že první kroky jsou vždy nejtěžší. Snad i proto, že na jejich provedení často závisí budoucí úspěch celé věci. Věřím, že když se každý z nás zapojí a bude tomu věnovat jen chvilku ze svého času, stane se z OCTAN CUPu tradice, která se stane pevnou součástí fóra a událost, na kterou se v budoucnu budeme všichni těšit.
A tak závisí na každém z vás, kam povedou první krůčky této soutěže.

Koncepce:

OCTAN CUP je soutěž o pěti kolech (viz harmonogram níže). Není konkrétně tématicky zaměřený. Každé kolo bude mít zadání s jinou tématikou. Jednotlivá zadání jsou vymyšlena tak, aby byla proveditelná třeba i s určitým minimem kostek.

Vyhlašovatelé: Márty

Harmonogram:

7.9.    - Oficiální zahájení OCTAN CUPu
      - Od tohoto data mohou soutěžící zasílat své přihlášky.
      - Od tohoto data mohou porotci zasílat své přihlášky.

21.9.   - Zahájení 1. kola soutěže

5.10.   - Termín dodání fotodokumentace modelů 1. kola
      - Zahájení 2. kola soutěže

19.10.   - Termín dodání fotodokumentace modelů 2. kola
      - Vyhlášení výsledků 1. kola
      - Zahájení 3. kola soutěže

2.11.   - Termín dodání fotodokumentace modelů 3. kola
      - Vyhlášení výsledků 2. kola
      - Zahájení 4. kola soutěže

16.11.   - Termín dodání fotodokumentace modelů 4. kola
      - Vyhlášení výsledků 3. kola
      - Zahájení 5. kola soutěže

30.11.   - Termín dodání fotodokumentace modelů 5. kola
      - Vyhlášení výsledků 4. kola

14.12.   - Vyhlášení výsledků 5. kola

21.12.   - Vyhlášení vítěze a celkových výsledků turnaje

Pravidla:

1) Přihlášení:

1.1) Do soutěže (ať už jako soutěžící nebo jako porotci) se příhlásíte tak, že mi pošlete soukromou zprávu ve tvaru:

OCTAN CUP - SOUTĚŽÍCÍ      nebo      OCTAN CUP - POROTCE + platná emailová adresa!

1.2) Do soutěže se může přihlásit kdokoliv z platně registrovaných uživatelů fóra bez ohledu na věk, zkušenosti nebo množství a druh LEGO kostek, ze kterých chce případný soutěžící stavět. Soutěžící si však musí uvědomit, že pokud se rozhodne nestavět z LEGO SYSTEM, může být zadáním značně znevýhodněn.

1.3) Doba přihlášení pro porotce je od 7.9. do 16.11., kdy je zahájeno poslední kolo soutěže. Porotci, kteří nebudou vybráni do poroty, získávají statut náhradníka (viz 1.5).

1.4) Doba přihlášení pro soutěžící je od 7.9. do 16.11., kdy je zahájeno poslední kolo soutěže. Soutěžící si však musí uvědomit, že přihlášením do soutěže po zahájení prvního kola (to jest 21.9.) přímou úměrností ztrácí šanci na vítězství tím více, čím později se do soutěže přihlásí.

1.5) Přihlášení je pro porotce závazné a pokud by nemohl z jakýchkoliv důvodů ohodnotit soutěžící modely v daném kole (nebo více kolech) nebo by porušil některé z pravidel, ke kterým se zavazuje, bude odvolán a místo něj organizátor vyzve náhradníka dle vlastního výběru.

1.6) Soutěžící může z turnaje kdykoliv odstoupit. Vzdává se tak nároku na ocenění, bez ohledu na předtím získané body.

1.7) Zasláním přihlášky soutěžící i porotce stvrzuje svůj souhlas se všemi zde napsanými pravidly.

2) Soutěžící:

2.1) Soutěžící má právo nezúčastnit se jakéhokoliv kola dle výběru. Sám si tak velmi snižuje šanci na výhru ztrátou bodů v daném kole.

2.2) Soutěžící je povinen dodržovat a respektovat všechna pravidla a omezení v zadání všech soutěžních kol.

2.3) Pokud soutěžící postaví model, který nesplňuje zadaná kritéria, nebude tento hodnocen.

2.4) Soutěžící zašle tři fotografie svého modelu v rozlišení 800x600 pixelů (s tolerancí +- 20 pixelů) s datovou velikostí do 200 kB a ve formátu JPEG. Pokud nebudou fotografie splňovat daná kritéria, bude se postupovat podle bodu 2.3.

2.5) Pokud soutěžící nestihne z jakýchkoliv důvodů zaslat fotografie svého modelu na předem určenou emailovou adresu do termínu dodání fotodokumentace, nebude tento hodnocen a soutěžící se tak nezúčastní daného kola.

2.6) Pokud některý ze soutěžících zveřejní zde na fóru, nebo jinde svůj model dříve, než tak učiní organizátor, bude s okamžitou platností diskvalifikován bez možnosti znovu se přihlásit.

2.7) Soutěžící nesmí komukoliv (kromě organizátora), poskytovat informace o svém výtvoru. Pokud se tak stane, bude se postupovat podle bodu 2.6.

2.8 ) Každý soutěžící se může jednotlivých kol zúčastnit pouze s jedním modelem. Soutěžící, který se zúčastní celého turnaje tak postaví 5 modelů.

2.9) Soutěžící musí disponovat funkční emailovou adresou.

3) Porota:

3.1) Počet členů poroty je 5. Další přihlášení porotci získávají statut náhradníka (viz 1.5).

3.2) Organizátor si vyhrazuje právo sestavit porotu dle vlastního uvážení.

3.3) Porotce je povinen zúčastnit se hodnocení celé soutěže a ohodnotit všechny modely ve všech kolech. Pokud se tak nestane, bude se postupovat podle bodu 1.5.

3.4) Porotce je povinen ohodnotit a zaslat výsledky proběhlého kola nejpozději 5 dnů před termínem dodání fotodokumentace kola následujícího. Pokud se tak nestane, bude se postupovat podle bodu 1.5.

3.5) Porotce nesmí komukoliv (kromě organizátora) poskytovat jakékoliv informace o svém hodnocení nebo o hodnocených výtvorech. Pokud se tak stane, bude se postupovat podle bodu 1.5.

3.6) Porotce musí disponovat funkční emailovou adresou.

4) Systém hodnocení:

4.1) Systém bodového hodnocení je založen na udělování počtu bodů každým porotcem každému modelu v každém kole, přičemž nejvíce bodů obdrží nejlepší model a naopak.

4.2) V každém kole se maximální počet bodů rovná počtu zúčastněných soutěžících. Tento systém zohledňuje růst konkurence zapříčiněný růstem počtu zúčastněných soutěžících.

4.3) Každý porotce po ukončení soutěžního kola obdrží série fotografií (každá série bude obsahovat tři fotografie), které budou abecedně označeny (a, b, c, d...). Jeho povinností je seřadit tyto série od nejlepší po nejhorší metodou porovnávání a ohodnotit bodově tak, že 1 bod je přidělen nejhoršímu modelu a lepším modelům je přidělen vždy o jeden bod více, až nejlepšímu modelu je přidělen maximální počet bodů (viz 4.2) (Příklad: Soutěže se zúčastní 13 modelů. Nejhorší model obdrží 1 bod a nejlepší model obdrží 13 bodů. Model, který byl např. 6. nejlepší získá 8 bodů). Porotce poté odešle organizátorovi obodovaný abecední seznam (Příklad: a 3 body, b 10 bodů, c 7 bodů atd...).

4.4) Soutěžící/porotci budou odesílat fotografie svých modelů s popisem/hodnocení na organizátorovu emailovou adresu (je uvedena v mém profilu).

4.5) Výsledky jednotlivých kol budou zveřejňovány po uplynutí doby nutné k ohodnocení (viz harmonogram).

4.6) V případě nerozhodných celkových výsledků je porota povinna rozhodnout o celkovém vítězi hlasováním do 5 kalendářních dnů od vyhlášení výsledků 5. kola.

5) Cena:

5.1) Hlavním oceněním je titul Vítěz 1. ročníku soutěže OCTAN CUP PODZIM 2008. Tento titul získá soutěžící s celkovým nejvyšším počtem bodů po ukončení soutěže.

5.2) Oceněním pro ostatní soutěžící, kteří se umístili na 2. a nižším místě je titul Zúčastněný 1. ročníku soutěže OCTAN CUP PODZIM 2008.

5.3) Organizátor si vyhrazuje právo neudělit ocenění z důvodů celkově nízké úrovně nebo nedostačující účasti.

6) Další podmínky:

6.1) POZOR! Aby se soutěž konala, musí se do dne 21.9. přihlásit alespoň 15 soutěžících a 5 porotců.

6.2) Organizátor si vyhrazuje právo na vyřazení kohokoliv ze soutěže z důvodů nevhodného nebo nefér chování.

6.3) Pokud během soutěže klesne počet soutěžících na méně než 10, organizátor si vyhrazuje právo soutěž ukončit bez jakýchkoliv dalších následků.

6.4) Organizátor si vyhrazuje právo vyhlásit jednotlivá tématická zadání a jejich stavební kritéria.

6.5) Organizátor si vyhrazuje právo na úpravu těchto pravidel, kterou může provést kdykoliv bez ohledu na to, v jaké fázi se soutěž nachází.



Nepište do tohoto tématu!
Toto téma slouží k zveřejňování pravidel, zadávání jednotlivých soutěžních kol, soutěžních výtvorů a jejich hodnocení včetně konečného hodnocení!


Pokud máte dotaz nebo chcete něco navrhnout, napište do tématu DISKUSE OCTAN CUP - PODZIM 2008. (http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=18973.0)

Podepsáni: Márty

Marty713

#1
1. kolo OCTAN CUP - zadání

V 1. kole soutěže bude vaším úkolem zachytit slavnou filmovou, seriálovou nebo divadelní scénu.

Pravidla jsou následující:

1. Základna musí být velká v rozmezí: minimálně 4x4 a maximálně 16x16 studů.
2. Maximální výška diorámy je 20 bricků (včetně základny).
3. Nic nesmí přesahovat okraje základny.
4. Nesmí se používat jakékoliv non-lego dílky.
5. Dioráma musí obsahovat minimálně 1 minifigurku.
6. Maximální počet použitých minifigurek je 5.
7. Každý model/dioráma musí být nazván podle příslušného filmu/televizního seriálu/divadelní hry.
8. Každý model/dioráma musí obsahovat stručný popis zachycené situace.

Zadání je schválně velice obecné s minimem stavebních omezení. Máte tak velký prostor pro vymýšlení a realizaci svých nápadů. V podstatě můžete postavit skoro cokoliv, protože vše už bylo někdy zfilmované nebo zahrané.

MŮJ TIP: Pro důvěryhodné zpracování daného tématu využívejte tématické dílky z příběhových řad LEGO (Star Wars, Harry Potter, Western, Spider-man, Castle, Pirates a další).

Marty713

2. kolo OCTAN CUP - zadání

V 2. kole soutěže bude vaším úkolem vymyslet vlastní set pro některou z příběhových řad LEGO.

Pravidla jsou následující:

1. Námět modelu/"setu" musí být originální v tom smyslu, že nebyl již někdy v minulosti zpracován společností LEGO.
2. Model/"set" musí navazovat na některou z příběhových řad, které byly v minulosti vyráběny společností LEGO.
3. Model/"set", který bude reprezentovat vaši příběhovou řadu, musí splňovat následující kritéria:

A. Model/"set" musí odpovídat velikostně (počet dílků, prostorová velikost a rozložení) standartním setům střední a menší velikosti.
B. Model/"set" musí obsahovat minimálně 1 a maximálně 5 minifigurek, které budou vzhledem reprezentovat vaši příběhovou řadu.
C. Model/"set" by měl svou konstrukcí a zpracováním přibližně odpovídat prodávaným setům.
D. V případě diorámy je maximální povolený rozměr 16x16 studů.

4. Každý model musí být označen názvem příběhové řady a takovým názvem, pod kterým by se konkrétní model/"set" prodával.
5. Je zakázáno používat jakékoli non-lego nebo custom díly.

V mnoha ohledech jsou pravidla opět velice stručná a minimálně tak omezují vaše stavební možnosti. Je však velice důležité, aby se vám podařilo věrně navázat na vyráběné příběhové řady.

Pozor! Organizátor i porota bude klást veliký důraz na bod 3/A a 3/C. Pokud soutěžící postaví příliš veliký nebo složitý model, nebude tento uznán a nezúčastní se 2. kola. Samozřejmě domluva předem je možná. Se všemi dotazy se obracejte na organizátora.

MŮJ TIP: Navazujte na ty příběhové řady, ze kterých máte nejvíce setů. Kombinujte jejich tématické prvky a vytvářejte tak nové modely.

Marty713

#3
1. kolo OCTAN CUP - modely

Zde jsou jednotlivé popisky soutěžních modelů tak, jak mi je napsali sami autoři a tak, jak je obdrželi porotci. Pod každým písmenem se skrývá jeden soutěžící. K jeho dohledání použijte tabulku výsledků.

A:
Podle bodů pravidel:
1. Základna: 12x13 studů
2. Výška: 19 bricků (18+základna), započítávám i vlajku
7. The Postman - Posel budoucnosti
8. Scéna z postapokalyptického filmu Postman - poštovní doručovatelé
stojí schromážděni pod balkónem a Kevin Costner předčítá dopis od
imginárního prezidenta.

B:
název: Na samotě u lesa
popis: Scéna z filmu Na samotě u lesa (1976,ČSSR). Děda Komárek a malý Lavička stojí na zápraží Komárkovy chalupy. Za nevlídného počasí děda pronese jedinou větu: ,,Chčije a chčije."
poznámky pro porotu: dioráma by vypadalo věrohodněji při použití černých dětských nohou a při použití torsa http://www.bricklink.com/catalogItem.asp?P=973ps5c01 (tyto dílky nevlastním) k přichycení průhledných dílků na střechu je použita obyčejná voda (v každém dílku je kapka vody, díky níž se díl přisaje na hladkou podložku)

C:
název: Finální souboj
Rozhodl jsem se postavit diorama, které bude znázorňovat jednu ze závěrečných scén Star Wars epizody II: Klony útočí a tou je Finální souboj Anakina, Obi-wana a nakonec i Yody proti zlému Dookuovi. Tato scénka se odehrává ve skrytém hangáru na načervenalé planetě Geonosis a zachycuje přímo chvíli, kdy už Obi-wan leží zraněný na zemi a Anakin leží na něm už jen s jednou rukou. Yoda v tu chvíli se odráží ze zdi a chce Dookuovi zasadit pořádný úder...

P.S. omlouvám se, ale není to focené z foťáku,nýbrž z mýho mobilu, protože parťák s foťákem měl celý týden angínu.

pozn.organiz.: Ačkoli podle fota C (3) lze usuzovat, že některé části minifigů základnu nepatrně přesahují, samotná dioráma je menší než maximální povolený rozměr. Proto jsem se rozhodl model pustit dál do soutěže. Pokud se to však bude v příštích kolech opakovat, nebudou již tyto prohřešky tolerovány. Porotci mohou během hodnocení k tomuto faktu přihlédnout.

D:
Název: Čelisti
Popis: Na pláži v Amity svačí žralok nešťastníka, kterému nepomohla ani plovací vesta. Šerif Brody se ujišťuje, že uzavření pláží je nezbytné, zatímco jeden z místních čumilů nahrává krvavou scénu na kameru.

E:
Scéna je z filmu Krokodíl Dundee 2 ( Crocodile Dundee in Los Angeles)
Názov scény: Útek pred krokodílom na strom
Popis scény: Je to tá scéna kde obidvaja lovci krokodílov vylezú na strom aby utielki krokodílovi...

F:
Popis: Forrest Gump - lavička

G:
Toto diorama představuje útok imperiálních snowtrooperů na rebelskou základnu na planetě Hoth.(Star Waes. ep. IV, Impérium vrací úder)

pozn.organiz.: "Star Wars: Impérium vrací úder" je ve skutečnosti epizoda V.



Modely A-C.

Marty713

Modely D-F.

Marty713

Model G.

Marty713

1. kolo OCTAN CUP - výsledky

Výsledky 1. kola soutěže OCTAN CUP jsou následující:

Marty713

#7
3. kolo OCTAN CUP - zadání

Ve 3. kole soutěže bude vaším úkolem vymyslet a sestrojit zemědělský nebo průmyslový stroj.

Pravidla jsou následující:

1. Zemědělský/průmyslový stroj může být z jakékoli historické doby, může být sestrojen podle předlohy, nebo kompletně vymyšlen.
2. Model může obsahovat libovolný počet minifigurek pod podmínkou, že se každá z nich bude podílet na ovládání, popř. chodu stroje.
3. Model může být umístěn na malé diorámě, která bude zachycovat daný úkon, ke kterému je stroj určen. V takovém případě může být velikost podstavy až 32x32 studů.
4. Každý model musí být pojmenován.
5. Každý model musí obsahovat stručný popis toho, k čemu daný stroj slouží a jak by měl fungovat.
6. Je zakázáno používat jakékoli non-lego nebo custom dílky.

Přestože jsou stavební omezení opět minimální, uvědomuji si, že jde o jistou výzvu. Není to však nic složitého, stačí se zamyslet.

MŮJ TIP: Celý smysl 3. kola tkví v bodě jedna. Je jen na vás, zdali zapřáhnete pluh za tažné zvíře, postavíte kombajn, jeřáb, traktor, větrný mlýn, výrobní linku nebo zdali sestrojíte robota, který během chvilky očeše celý jablečný sad. Jako vždy vítězí ten nejlepší nápad!

Marty713

2. kolo OCTAN CUP - modely

Zde jsou jednotlivé popisky soutěžních modelů tak, jak mi je napsali sami autoři a tak, jak je obdrželi porotci. Pod každým písmenem se skrývá jeden soutěžící. K jeho dohledání použijte tabulku výsledků.


A:
Jméno: Crater Scout
Řada: Blacktron II

B:
Model má navazovat v řadě CITY, podkategorii Police. Pro model bych navrhoval pojmenování - Road Patrol with Sidecar.

C:
název setu (anglicky/česky): Gardener / Zahradník
řada: City (navazuji na sety typu "příslušenství-zeleň", podle mě by varianta s minifigem zvýšila prodejnost a divím se, že to LEGO neudělalo)
poznámka: případná podoba minifiga s reálnou postavou z české zahrádkářské scény není náhodná :-)

D:
Jak hovoří zadání, měli jsme vytvořit lacinější set do existující vyráběné kategorie a já jsem si vybral CITY.
Přesněji jsem chtěl tímto navázat na sety z 90. a 80. let, kde byly hlavně minifigy a pár doplňků, protože v dnešních setech je málo figurek a něco takového, teda populace, by se podle mě hodila do každého města.
Je to něco jako City minifigure "battle pack"

E:
Název řady: Duplo Ville
Název setu: Záchodky ve štěrkovně
Popis setu: I dělníci ve štěrkovně nebo řidič míchačky si musí někdy odskočit. Ale vždy si hleďte svého!

pozn.organiz.: Nechávám na porotě posouzení modelu vzhledem k bodu 3/C zadání 2. kola soutěže.

F:
City
Street repair team/Četa pro opravy ulic

Stavebních setů už bylo vydáno bezpočet, ale pokaždé mi chyběla
úplně obyčejná dodávka se snadno přestavitelnou nástavbou, žádný ze
setů neobsahoval kompresor pro pohon sbíječek a 'udusávačů hlíny',
vštšina středních setů také obsahuje nanejvýš 2 figurky a to je imho
málo. Zde je tedy slovní popis mého setu, protože fotky se tentokrát
nepovedly:
Začnu dodávkou:
-rozhodl jsem se pro šířku 4study a zároveň co pro možná největší
reálnost a hratelnost
-je použita SNOTová příď, kerá se vyskytuje v mnoha vydaných setech,je přichycena na dvě http://www.bricklink.com/catalogItem.asp?P=47905, mezi nimi je klasický volant
-do kabiny je možno usadit minifiga, hratelnost zvyšují dveře (zabudované ve stylu Praga V3S)
-korba je vyklápěcí, přichycená pomocí starých hinge plates, pod korbou se dají jednoduše přichytit dvě lopaty
-dodávka je vzadu vybavena tažným zařízením
Kompresor a udusávač hlíny:
-jednoduchá stavba něčeho co ještě Lego nikdy nevydalo
-mechanické funkce jsou zde páka k zapnutí a vypnutí a stojánek k vyvážení kompresoru
Figové a příslušenství:
-rozhodl jsem se pro 5 figurek pro opravdu velkou hratelnost
-černá bedna obsahuje mnoho druhů nářadí
-set navíc obsahuje hrnek a kuřecí stehno, takže si stavbaři mhou dát pauzu
-součástí setu jsou také čtyři zábrany se značkami, plates nahrazující hlínu se štěrkem a krysa, která skýtá nové herní situace

G:
Název: Poslední soud
Řada: LEGO Castle

pozn.organiz.: Nechávám na porotě posouzení modelu vzhledem k bodům 3/C a 5 (oprátka=gumička?) zadání 2. kola soutěže.

H:
popis: Exploriens - AA defence (protivzdušná ochrana)

I:
Název: Mine/Důl
Řada: Western

pozn.organiz.: Nechávám na porotě posouzení modelu vzhledem k bodu 3/C zadání 2. kola soutěže.

Modely A-C:

Marty713

Modely D-F:

Marty713

Modely G-I:

Marty713

2. kolo OCTAN CUP - výsledky

Výsledky 2. kola soutěže OCTAN CUP jsou následující:

Marty713

4. kolo OCTAN CUP - zadání

Ve 4. kole soutěže bude vaším úkolem zpracovat a postavit model/diorámu zachycující známou, slavnou nebo důležitou událost dějin českého nebo slovenského národa.

Pravidla jsou následující:

1) Model/dioráma musí být postaven na podložce 32x32 studů nebo menší.
2) Je zakázáno používat jakékoli non-lego nebo custom dílky.
3) Je povoleno použít libovolný počet minifigů.
4) Model/dioráma musí být pojmenován podle vybrané události a musí obsahovat její stručný popis.
5) Události musí být historicky podložené. Mytologické náměty, pověsti a báje jsou neplatné!

Myslím, že jsou tentokrát pravidla zase o něco volnější. Oproti předešlým kolům se tu zde však otestují i vaše dějepisné znalosti.-)

MŮJ TIP: Postavit můžete opravdu cokoliv. Od bratrovraždy Svatého Václava, přes utopení Ludvíka Jagellonského v bitvě u Moháče v bahně i s koněm, až po atentát na Reinharda Heydricha za dob Protektorátu Böhmen und Mähren. Myslím, že výběr je opravdu široký a každý si přijde na své.

Marty713

#13
3. kolo OCTAN CUP - modely

Zde jsou jednotlivé popisky soutěžních modelů tak, jak mi je napsali sami autoři a tak, jak je obdrželi porotci. Pod každým písmenem se skrývá jeden soutěžící. K jeho dohledání použijte tabulku výsledků.


A:

název: Hamr

popis funkcí v reálu: Hamr je kovářská dílna vybavená stroji poháněnými vodním kolem. Hlavním strojem je buchar, kolo pohánělo obvykle také měchy a brus. Buchar byl nadzvihován palci umístěnými na obvodu hřídele vodního kola a tím značně ulehčoval kovářskou práci - tolik zkrácená citace z wikipedie.

popis funkcí mého modelu: místo sklepa je v modelu umístěn do pomala zpřevodovaný RC buggy motor, battery box a mini-převodovka, zpřevodování je následovné- po zapnutí na battery boxu a vyřazení převodovky se roztočí vodní kolo, zařazení převodovky doprava zapojí buchar spolu s kolem a přeřazení převodovky vlevo zapojí brus a kolo zároveň. Měchy nijak poháněny nejsou, nevymyslel jsem nějaký inteligentní způsob pohonu.

pozn.organiz.: Viděl jsem video, vše funguje, po vyhlášení výsledků ho zveřejním.

B:

Futuristický kombajn G1

Určení:
sklizeň polí a jiných porostů

Pohon:
antigravitační jednotka (TrBlue v podvozku) + motory (černé vzadu)

konstrukce:
Laserový sběrač (černá radlice vpředu), jednomístná kabina (šedá kostka), samotný kombajnový stroj s komínem a sypací rourou (modrá kostka), oddělitelná korba (šedá, drží magnetem)

C:

Název: Porcovač.
Popis: Soustrojí složí k přeměně nejrůznějších zvířátek na menší porce. Stroj bohužel není dokonalý, zvířátko se někdy v porcovači zasekne a obsluha pak musí volat pomoc. V koutě čeká kočička na odřezky a jiné zbytky z výroby.

D:

Název: Vyřešení krize v automobilovém průmyslu lacinou pracovní silou...

Vzhledem k rozsahu světové krize jsem považoval za nutné problém řešit ve větším rozsahu než umožňuje 32x32, díky za pochopení.

pozn.organiz.: Hrubé a naprosto jasné porušení pravidel, ale co mám dělat >:(

E:

Název: Droid factory version 2.0

Účel: masová výroba battle droidů a superdroidů pro separatisty

Jak to funguje:na běžící pás se postupně přidávají droidí nohy, trup a ruce a nakonec hlava. Vše za pochodu.Pouze u superdroidů se pracuje pouze na trupu, který se pak dováží do další továrny, kde je už jenom čekají nohy a ruce

F:

harvester 2100-5

Je to kombajn z blízké budoucnosti, který zprocovává skoro všecny rostliny. Nejdříve lasery rozřízne rostliny (na tomto diorámu jsou to keře Octanius Cupismus) a "vrtulemi" rozmělní. Uvnitř stroje se vymlátí semena která vypadají do zásobníku vzadu. Harvester 2100-5 ovládá 1 robot (popř. člověk). Na diorámu je vidět i druhý robot který pouze hlídá aby tam nevběhla nějaká zvěž nebo aby se něco nedostalo do stroje.





Výše zmíněné video k modelu A je zde. :)

Modely A-C:

Marty713

Modely D-F:

Marty713

3. kolo OCTAN CUP - výsledky

Výsledky 3. kola soutěže OCTAN CUP jsou následující:

Marty713

5. kolo OCTAN CUP - zadání

V 5. kole soutěže bude vaším úkolem zpracovat model na téma naděje.

Pravidla jsou následující:

1) Nejsou žádná velikostní omezení.
2) Je povoleno použít libovolný počet minifigů.
3) Je zakázáno používat jakékoli non-lego nebo custom dílky.
4) Popis modelu musí obsahovat bližší vysvětlení autorovy myšlenky.
5) V hlavní myšlence modelu se musí jakýmkoli způsobem projevit téma zadání - naděje.

Na legové poměry netradičně expresivní, přesto velice vděčné a podmanivé téma.

MŮJ TIP: K realizaci vaší myšlenky užívejte symbolů, expresivních výrazů anebo výjevů z každodenního života. Vždyť naděje umírá poslední.

Marty713

4. kolo OCTAN CUP - modely

Zde jsou jednotlivé popisky soutěžních modelů tak, jak mi je napsali sami autoři a tak, jak je obdrželi porotci. Pod každým písmenem se skrývá jeden soutěžící. K jeho dohledání použijte tabulku výsledků.


A:

Název: Zalkej, vlasti! Zastři sobě tvář, Čechie! Veliké Národní divadlo shořelo!

Popis: V černý pátek 12.srpna 1881 krátce po 17.hodině spatřili kolemjdoucí Pražané obláčky kouře vycházející ze střechy Národního divadla. V té době probíhaly na střeše divadla dokončovací klempířské práce. Nedbalost klempířů, kteří na střeše budovy připevňovali hromosvod a při svém odchodu vysypali žhavé uhlíky z klempířských kamínek do okapového žlabu. Toto vedlo k tragedii vpravdě celonárodní. Požár zničil tři desetiletí trvající práci na stavbě, která se měla stát symbolem obrozeného národa.

B:

Druhá pražská defenestrace

Dne 23. května 1618 rozzlobení představení českých stavů vtrhli na
Pražský hrad za Adamem Michnou z Vacínova. Protože nebyl přítomen,
obrátili svůj vztek na dva místodržící - Viléma Slavatu z Chlumu a
Košumberka a Jaroslava Bořitu z Martinic. Po krátkém soudu byli tito
odsouzeni k smrti a vyhozeni z okna říšské kanceláře v druhém patře
Nového královského paláce na Pražském hradě. Díky modlitbě ke sv. Marii
dopadli oba na svah pokrytý všelijakým měkkým bordelem a listím a
přežili :)
pozn.: podle různých zdrojů s nimi byl vyhozen ještě Fabricius, známější
verze však mluví pouze o dvou místodržících.

Dioráma zachycuje jižní křídlo Nového královského paláce ve chvíli kdy
první vyhozený (Bořita) dopadá na zem a Slavata právě padá z okna. V
horních oknech si můžete všimnout rozzlobených občanů, jeden je také na
chodníku, spolu s kolemjdoucími slečnami.

C:

název: Druhá pražská defenestrace
popis: Nespokojení čeští stavové vtrhli 23. května 1618 do místodržitelských kanceláří na Pražském hradě. Místodržící byli přitisknuti ke zdi a po chvíli odsouzeni ke smrti vyhozením z okna, což bylo také provedeno. Přestože okna jsou ve výšce 15m nad zemí, všichni vyhození přežili díky vrstvě nepořádku pod okny a křoví do kterého spadli.

D:

název: Příchod amerického prezidenta na Slovensko
popis: Dioráma zobrazuje příchod amerického prezidenta G. Bushe na Slovensko, přesněji jeho setkání se slovenským prezidentem Ivanem Gašparovičem na letišti Milana Rastislava Štefánika v Bratislavě u příležitosti summitu "Bush vs. Putin".
Oba prezidenty doprovází jejich první dámy.
Všimněte si černých rukavic na figurce G. Bushe a slovenské armády v pozadí.

pozn.organiz.: Význam a důležitost této události je vzhledem ke slovenským dějinám přinejmenším diskutabilní.

E:

název: První pražská defenestrace
popis: Defenestrace konající se 30. července 1419 na Novoměstské radnici v Praze.

F:

Název: První pražská defenestrace.
Popis: V neděli 30. července 1419 byli pražští konšelé vyhozeni z oken Novoměstské radnice. Jsme svědky hrůzného pohledu - ještě však předtím, než se z chrámu Panny Marie Sněžné přižene krvechtivý dav, aby nebohé konšely dorazil.



Modely A-C:

Marty713

Modely D-F:

Marty713

4. kolo OCTAN CUP - výsledky

Výsledky 4. kola soutěže OCTAN CUP jsou následující:

Marty713

5. kolo OCTAN CUP - modely

Zde jsou jednotlivé popisky soutěžních modelů tak, jak mi je napsali sami autoři a tak, jak je obdrželi porotci. Pod každým písmenem se skrývá jeden soutěžící. K jeho dohledání použijte tabulku výsledků.


A:

Název a zároveň popis je: "Bezdomovci vzhlížejí k dětem v naději na lepší budoucnost." - tzn. děti mají ještě vše před sebou a mohou se postarat o lepší budoucnost, než postihla naše dva bezdomovce.

B:

název: Green alert

popis:
V ocelovém světě, kde lidé žijí z odpadků a všechny živé rostliny byly spáleny a zvířata snědena, se vše vyrábí pomocí chemie a nanoinženýství a voda i potrava se recykluje. Jaký to byl poprask když před jednou ze spaloven popraskal asfalt na silnici. Opravářům se to ale nějak nezdálo, tak než díru zalili, radši zavolali chemiky. Ti objevili výhonek rostliny! Okamžitě zavolali biology, které posledních 200 let nikdo nepotřeboval a postavili zátaras. Je to začátek nového zazelenění planety? Každý to musí vidět. Za každou cenu...

C:

název: Oáza v poušti
popis: Vyčerpaný cestovatel se z posledních sil snaží dostat k oáze v naději, že zde najde trochu vody...

D:

Přemýšlel jsem nad nadějí mnohem déle oproti jiným tématům, výsledek bych popsal asi jako ''nejzákladnější možnosti naděje z mého pohledu.'' Na prvním obrázku je symbolicky zobrazeno Lego, poskytuje mi zábavu, nové přátele, ale i možnost výdělku. Na druhé fotce jsem se pokusil ztvárnit naději ve formě světla (ať už je to naděje pro mě, že díky světlu budu mít lepší fotku, nebo pro nějakého slepce, že ještě někdy uvidí). A nakonec naděje ve formě nějaké blízké osoby nebo zvířecího mazlíčka, kteří vás psychicky podrží v každé situaci. Tolik můj (možná naivní) pohled na naději.

p.s.: Otočný reklamní panel Octan mi přišel jako dobrý nápad, symbolizuje mou pátou a poslední naději do soutěže Octan Cup.



Modely A-C:

Marty713

#21
Model D:

Marty713

5. kolo OCTAN CUP - výsledky

Výsledky 5. kola soutěže OCTAN CUP jsou následující:

Marty713

OCTAN CUP PODZIM 2008 - výsledky

Celkové výsledky turnaje OCTAN CUP PODZIM 2008, soutěže ve stavbě z LEGA, jsou následující: